فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 9313

توضیح اثر دانینگ-کروگر و آنچه باید بدانید

هر کس اثر دانینگ-کروگر را در مقطعی یا زمانی دیگر تجربه می کند. در اینجا به نمونه های روزمره و چگونگی تشخیص آن در زندگی خود نگاه می کنیم.

اثر دانینگ-کروگر که به نام روان‌شناسان دیوید دانینگ و جاستین کروگر نامگذاری شده است، نوعی سوگیری شناختی است که باعث می‌شود افراد دانش یا توانایی خود را بیش از حد برآورد کنند، به‌ویژه در زمینه‌هایی که تجربه چندانی درآن ندارند.

توضیح اثر دانینگ-کروگر و آنچه باید بدانید

در روان‌شناسی، سوگیری شناختی به باورهای بی‌اساسی اشاره دارد که ممکن است داشته باشیم، اغلب بدون اینکه بدانیم.

به خواندن این مقاله ادامه دهید تا بفهمید این تحقیق در مورد اثر دانینگ-کروگر چه می گوید، چگونه آن را تشخیص دهید و چگونه از آن محافظت کنید.


تعریف اثر دانینگ-کروگر

اثر دانینگ-کروگر زمانی است که فردی مهارت یا توانایی در یک زمینه خاص را ندارد اما خود را کاملاً مجهز می بیند تا در آن زمینه نظر بدهد یا وظایفی را انجام دهد، حتی اگر اقدامات عینی یا اطرافیانش مخالف باشند.

همچنین نشان می دهد که افرادی که شایستگی کمتری در یک زمینه خاص دارند، به احتمال زیاد ناآگاهانه شایستگی خود را بیش از حد ارزیابی می کنند، در حالی که افراد با عملکرد بالا اغلب تمایل دارند که مهارت ها و دانش خود را دست کم بگیرند.

کارشناسان این مفهوم را در بسیاری از جنبه‌های زندگی، از توانایی برای تشخیص چهره‌ها تا تأثیرگذاری بر تصمیم‌های سیاسی بدون درک کامل مسائل، به کار برده‌اند.

همچنین ببینید:

مهارت ها و اختلالات ارتباطی و روش های درمان


پژوهش چه می گوید؟

تحقیق اصلی دانینگ و کروگر که در سال 1999 منتشر شد، موضوع مشترکی را در ادبیات روان‌شناختی ایجاد کرد، اینکه درک افراد از مهارت خود اغلب با واقعیت مطابقت ندارد.

تحقیقات آنها شامل چهار مطالعه بود که توانایی‌های واقعی و درک شده شرکت‌کنندگان در طنز، استدلال منطقی و دستور زبان انگلیسی را ارزیابی می‌کردند.

در مطالعه گرامر، 84 دانشجوی کارشناسی یک آزمون دانش را در مورد زبان انگلیسی استاندارد نوشتاری آمریکایی تکمیل کردند، سپس توانایی گرامر و عملکرد آزمون خود را ارزیابی کردند.

کسانی که کمترین امتیاز را در آزمون کسب کردند، تمایل داشتند هم توانایی گرامر درک شده خود و هم نمره آزمون را به شدت بیش از حد برآورد کنند. در مقابل، کسانی که بالاترین امتیاز را کسب کردند تمایل داشتند توانایی و نمره آزمون خود را دست کم بگیرند.

در مطالعه‌ای در سال 2008، محققان از دانش‌آموزان و سایرین خواستند که عملکرد خود را بلافاصله پس از انجام تست‌های مختلف ارزیابی کنند.

نتایج کلی به طور متوسط نشان داد که:

  • افراد در سه ماهه از نظر عملکرد انتظار داشتند که نتیجه 60 درصد را ببینند، اما آنها 38.4 درصد را کسب کردند.
  • افراد نیمه میانی انتظار داشتند 72.6 درصد و 61.7 درصد امتیاز کسب کنند.
  • افراد در سه ماهه بالا انتظار داشتند 75.6 درصد و 84.1 درصد امتیاز کسب کنند.

بیشترین دست کم گرفتن در 25 درصد پایین کلاس و بیشترین دست کم گرفتن در 25 درصد بالا بود.


آیا اثر دانینگ-کروگر واقعی است؟

از زمانی که مطالعه اصلی منتشر شد، مطالعات مختلف نتایج مشابهی را به همراه داشته است. اما در سال های اخیر، برخی از محققان مدل آماری مورد استفاده دانینگ و کروگر را زیر سوال برده اند.

همچنین انتقادهایی وجود دارد مبنی بر اینکه مردم از نظریه استفاده بیش از حد می کنند، در حالی که واقعاً مرتبط نیست.

برخی از مردم می گویند که از نظر آماری، این استدلال پابرجا نیست و شانس نقش بیشتری نسبت به دانینگ و کروگر ایفا کرده است.

آنها استدلال می کنند که این نظریه صرفاً به این دلیل محبوب است که مردم دوست دارند الگوهایی را برای توضیح اینکه چرا اتفاق می افتد بیابند.


علل

تعدادی از روانشناسان به دنبال این بوده اند که چرا مردم گاهی فکر می کنند می توانند بیشتر یا کمتر از آنچه واقعا می توانند انجام دهند.

یکی از دلایل احتمالی عدم مهارت به خودی خود است. به عبارت دیگر، مردم آنچه را که نمی دانند، فکر می کنند می دانند.

دلیل احتمالی دوم به فقدان بینش مربوط می شود. مردم نمی توانند به وضوح ببینند که چه کاری می توانند انجام دهند و چه کاری نمی توانند انجام دهند، زیرا درک لازم برای انجام این کار را ندارند.

این بینش به عنوان فراشناخت شناخته می شود و به شناخت دانش مربوط می شود.

اگر فردی به طور مداوم توانایی خود را بیش از حد ارزیابی کند، ممکن است احتمال بیشتری برای رد بازخورد داشته باشد و این می تواند درعملکرد ضعیف نقش داشته باشد.

به عنوان مثال، اگر دانش آموزی پس از کسب نمره پایین در یک آزمون، بازخورد را بپذیرد و به آن عمل کند، ممکن است دفعه بعد بهتر عمل کند.

با این حال، کسانی که از قبل احساس می‌کنند به اندازه کافی می‌دانند، ممکن است بازخورد را نادیده بگیرند زیرا نیازی را نمی‌بینند. این باعث می شود تا جایی که می توانند نتوانند یاد بگیرند و پیشرفت کنند.

در مطالعه‌ای در سال 2021، محققان از الکتروانسفالوگرام (EEGs) که فعالیت مغز را اندازه‌گیری می‌کند، استفاده کردند تا مدت زمانی را که فرد طول می‌کشد تا خود را با عملکرد بالا یا پایین ارزیابی کند، مقایسه کند.

نتایج نشان داد که برای رسیدن به هر یک از تصمیمات، فرد از فرآیندهای فکری و حافظه متفاوتی استفاده می کند.

به گفته محققان، صرف زمان برای به خاطر سپردن حقایق و رویدادها ممکن است نتایج دقیق تری نسبت به ارزیابی خود بر اساس تصمیمات فوری و شهود ایجاد کند.


تاثیر اثر دانینگ-کروگر

دانینگ و کروگر عملکرد دانش آموزان را برای آزمایش نظریه آنها بررسی کردند و سایر محققان نیز به نتایج مشابهی در زمینه دانشگاهی دست یافتند.


در اینجا برخی از زمینه های دیگر وجود دارد که محققان به نتایج قابل توجهی دست یافته اند:


1- در پزشکی و آموزش پزشکی

یک مقاله معتبر در سال 2020 تأثیر اثر دانینگ-کروگر را در دانشجویان تحصیلات تکمیلی پزشکی مورد بحث قرار می دهد.

با تکیه بر مطالعات قبلی، نویسنده خاطرنشان می‌کند که پزشکانی که سطح شایستگی پایین‌تری داشتند، بیشتر از عملکرد پیشنهادی‌شان به خود امتیاز می‌دادند.

کسانی که در ارزیابی همتایان کمترین 25 درصد امتیاز را کسب کردند، خود را 30 تا 40 درصد بالاتر از سایرین گروه خود ارزیابی کردند.

در مورد بازخورد، کسانی که سطح شایستگی پایین‌تری داشتند نیز احتمال بیشتری داشت که بازخورد را رد کنند یا آن را نادرست یا مفید ببینند.

مانند سایر زمینه ها، آگاهی از مهارت ها و شکاف های دانش برای متخصصان مراقبت های بهداشتی ضروری است.

شناخت نقاط ضعف آنها را بر آن خواهد داشت تا به دنبال توسعه حرفه ای باشند که به آنها کمک می کند تخصص بالینی خود را حفظ کنند.

شناخت می تواند به تقویت اعتماد به نفس در کسانی که ممکن است مهارت های خود را پایین تر از آنچه واقعا هستند ارزیابی کنند، کمک کند.


2- کسب و کار

اثر دانینگ-کروگر در تحقیق و توسعه مدیریت محبوبیت پیدا کرده است.

در محل کار، می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • شرکت‌هایی که افرادی را استخدام می‌کنند که با اعتماد به نفس به نظر می‌رسند، اما در انجام وظیفه‌شان مشکل دارند
  • افراد با مهارت ها و دانش محدود ترفیع کسب می کنند، در حالی که دیگران با تخصص بیشتر این کار را نمی کنند
  • مشکل در پاسخگویی سازنده به بازخورد، به طوری که عملکرد علیرغم راهنمایی بهبود نمی یابد
  • به اشتراک گذاری و ترویج اطلاعات نادرست

این می تواند منجر به تنش و نارضایتی در محیط کار و مشتریان شود. همچنین می تواند:

  • منجر به اشتباه در تصمیم گیری شود
  • بر چشم انداز و عملکرد افرادی که به یک مدیر گزارش می دهند تأثیر می گذارد
  • اثربخشی کل نیروی کار را تحت تاثیر قرار دهد

3- سیاست

مطالعه ای در سال 2013 از افرادی که با احزاب سیاسی هم ذات پنداری می کردند خواسته شد تا دانش خود را در مورد سیاست های اجتماعی مختلف ارزیابی کنند.

نتایج نشان داد که در حالی که مردم به تخصص سیاسی خود ابراز اطمینان می‌کردند، توضیحات آنها درباره سیاست‌ها و ایده‌های خاص نشان می‌داد که دانش و درک آنها محدود است.

یک مطالعه در سال 2017 اشاره کرد که افرادی که کمترین تحلیل را انجام می‌دهند و می‌توانند بیشترین سود را از زیر سوال بردن باورهای خود ببرند، بیشترین اطمینان را دارند که درست می‌گویند.

به گفته نویسندگان، این یکی از دلایلی است که بحث سیاسی اغلب بیهوده به نظر می رسد. نویسنده مقاله ای در سال 2018 همچنین استدلال می کند که افرادی با سطح پایین تخصص سیاسی نیز به احتمال زیاد خود را با یک حزب سیاسی همسو می کنند.

این امر اعتماد سیاسی و احساس هویت سیاسی آنها را افزایش می دهد. با این حال، به طور مؤثر همچنین به آن طرف اجازه می دهد تا تصمیمات خود را برای آنها اتخاذ کند.

همسویی نزدیک با یک حزب می تواند مانع از تفکر انتقادی مردم درباره نظراتی شود که بیان می کنند.


4- رانندگی

به طور منطقی، تنها نیمی از رانندگان می توانند بهتر از حد متوسط باشند. اما در مطالعه‌ای در سال 2013، 673 نفر از 909 راننده، خود را رانندگانی بهتر از متوسط توصیف کردند.

محققان دریافتند که رانندگان تمایل دارند از معیارهای خود برای معنای “خوب” بودن استفاده کنند. برای مثال، ممکن است فردی باور داشته باشد که توانایی او در عبور از چراغ قرمز بدون آسیب رساندن، او را به راننده خوبی تبدیل می کند.

اگر فردی که معتقد است راننده ای استثنایی است، از این باور برای ریسک کردن در جاده استفاده کند، این امر مهم می شود. در ایالات متحده، سالانه بیش از 5.5 میلیون تصادف و بیش از 30000 مرگ ناشی از رانندگی پرخطر است.

پرورش دید واقعی تر از توانایی های رانندگی فردی ممکن است به کاهش این تعداد کمک کند.


5- واکسن ها

در یک نظرسنجی، محققان از 1310 بزرگسال در ایالات متحده سؤالات مختلفی برای بررسی نگرش در مورد ارتباط بین اوتیسم و واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) پرسیدند.

بیش از یک سوم از شرکت‌کنندگان فکر می‌کردند که بیشتر از پزشکان و دانشمندان در مورد علل اوتیسم می‌دانند. کسانی که سطح دانش پایینی داشتند اعتماد به نفس خاصی نشان دادند.

این یافته ها نشان می دهد که اثر دانینگ-کروگر ممکن است در مسائلی مانند تصمیم به واکسینه کردن کودکان و تشویق یا دلسرد کردن دیگران به انجام این کار نقش داشته باشد.


چه کسی تحت تأثیر قرار می گیرد؟

هر کسی می تواند در معرض اثر دانینگ-کروگر باشد. این نشان دهنده هوش پایین نیست، بلکه فقدان بینش و تأمل در توانایی های خودمان است.

فردی که در یک زمینه بسیار آگاه است اما بینش نسبت به عملکرد خود ندارد، می تواند به راحتی توانایی خود را دست کم بگیرد.

یک مطالعه در سال 2021 نشان داد کسانی که امتیاز بالایی در فروتنی فکری کسب کردند، کمتر احتمال داشت که عملکرد خود را در دو آزمون بیش از حد ارزیابی کنند.

فروتنی فکری، این است که بتوانیم بپذیریم که ممکن است در مورد عقاید و نگرش هایمان درست نباشیم و آماده باشیم تا آنها را مورد بازبینی و بازبینی قرار دهیم.

تأمل در تجربه و توانایی خود و جستجوی بازخورد از دیگران می‌تواند به هر کسی، صرف نظر از سطح تحصیلی‌اش، کمک کند تا تصویر دقیق‌تری از آنچه می‌داند و آنچه که نمی‌داند، تشکیل دهد.

همچنین ببینید:

رفتار درمانی چیست؟ 


غلبه بر اثر دانینگ-کروگر

اثر دانینگ-کروگر می‌تواند باعث شود که توانایی‌های خود را بیش از حد یا دست کم بگیریم. این می تواند بر پیشرفت و اعتماد فرد در زمینه های مختلف تأثیر بگذارد.

به چالش کشیدن تأثیر در زندگی خودمان ممکن است به ما کمک کند کار، مطالعه و بحث در مورد مسائل را با اطرافیانمان به طور مؤثرتری انجام دهیم.

در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به غلبه بر اثر دانینگ-کروگر کمک کند:

  • برای تأمل وقت بگذارید: برخی از افراد وقتی سریع تصمیم می‌گیرند احساس اعتماد به نفس بیشتری می‌کنند، اما تصمیمات فوری می‌تواند منجر به اشتباهات قضاوت شود: تأمل در جایی که دفعه قبل اشتباه کردیم نیز می تواند به ما کمک کند.
  • به یادگیری به عنوان یک راه رو به جلو نگاه کنید. اگر از پرسیدن سوال در صورت آشکار شدن نارسایی ها می ترسید، به یاد داشته باشید که هیچ کس همه چیز را نمی داند. پرسیدن سوال یا درخواست کمک می تواند شما را قادر سازد تا به جلو بروید.
  • باورهای خود را به چالش بکشید: آیا چیزهایی در مورد خودتان یا جهان وجود دارد که همیشه به آنها اعتقاد داشته اید و هرگز به آنها شک نکرده اید؟ همانطور که جهان تغییر می کند، بازبینی باورهایمان می تواند به ما کمک کند تا با این تغییرات همراه شویم.
  • استدلال خود را تغییر دهید آیا برای هر سوال یا مشکلی که با آن مواجه می شوید، منطق یکسانی را اعمال می کنید؟ آزمودن رویکردهای جدید می تواند به شما کمک کند از الگوهای غیرمفید خارج شوید.
  • از بازخورد بیاموزید: بسیاری از مردم با بازخورد احساس خطر می کنند، اما بازخورد می تواند به پیشرفت یا بهبود ما کمک کند. اگر مطمئن نیستید که بازخورد منصفانه است، قبل از اینکه تصمیم بگیرید طرف مقابل اشتباه می کند، زمانی را به فکر کردن در مورد اعمال و عملکرد خود اختصاص دهید.

معلمان می توانند با تمرکز بر آنچه افراد یاد می گیرند، به نحوه یادگیری آن هم کمک کنند.

آنها می توانند با پرورش دیدگاهی نسبت به هوش انعطاف پذیر، به دانش آموزان نشان دهند که عملکرد پایین را می توان از طریق استفاده سازنده از بازتاب و بازخورد تغییر داد.


خلاصه کلی

اثر دانینگ-کروگر نوعی سوگیری شناختی است که نشان می‌دهد افراد همیشه بهترین ارزیابی‌ را از عملکرد خود ندارند.

همه مستعد این تأثیر هستند، اما کنجکاوی، صراحت و تعهد مادام العمر به یادگیری می تواند در به حداقل رساندن تأثیر آن کمک کند.


توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .


منابع:

healthline

دیدگاه تان را بنویسید

 

x