علت اسهال در نوزادان و درمان آن
اسهال در تمامی افراد، از جمله نوزادان نیز رخ می دهد. اما اسهال بیش از حد می تواند منجر به از دست دادن آب بدن نوزاد شود. در این صورت بدون تجویز پزشک هیچ دارویی نباید به نوزاد داده شود. در این شرایط باید حتما به پزشک مراجعه کرد. از علائم اسهال کودک می توان به تب، کاهش میل به شیرخوردن اشاره کرد. دلایل اسهال می تواند عفونت ویروسی، باکتریای، حساسیت غذایی و برخی آنتی بیوتیک ها و دیگر موارد باشد...
اسهال در نوزادان
اسهال یک اتفاق ناخوشایند است که در هر سن ممکن است رخ دهد. اسهال در نوزادان می تواند باعث نگرانی والدین شود، زیرا نوزادان در صورت از دست دادن مقدار زیادی مایعات در مدت زمان کوتاهی مستعد کم آبی می شوند.
اسهال در نوزادان به صورت مدفوع مکرر آبکی یا شل رخ می دهد. در حالی که نوزادان معمولاً مدفوع شلتری نسبت به افراد بزرگسال دارند، اما این به معنای اسهال نیست.
درمان خانگی اسهال نوزاد
قبل از هر چیز باید اقداماتی جهت کمک به جلوگیری از کم آبی بدن نوزاد انجام دهید. نوزادان جز گروه در معرض خطر کم آبی و عوارض ناشی از آن هستند.
همچنین ببینید:
اسهال در کودکان، علل، علایم و درمان آن!
اقداماتی که افراد می توانند در خانه برای کنترل اسهال در نوزادان انجام دهند عبارتند از:
هیدراته نگه داشتن نوزاد:
صرف نظر از اینکه نوزاد از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می کند، نوزاد باید همچنان به تغذیه با شیر ادامه دهد تا به از دست رفتن مایعات بدن نوزاد کمک شود. افراد باید جهت درمان کم آبی بدن نوزاد با پزشک اطفال مشورت کنند. متخصص در صورت نیاز محلول الکترولیت، آبرسان خوراکی تجویز خواهد کرد.
پیشگیری از بثورات پوشک:
پوشک را بیشتر از حد معمول عوض کنید و نوزاد را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید. در صورت ایجاد راش، آکادمی پوست آمریکا استفاده از پماد ضد التهاب حاوی اکسید روی را توصیه می کند.
توجه به این نکته ضروری است که فرد هرگز نباید به نوزاد داروهای ضد اسهال بدون نسخه پزشک دهد. جهت راهنمایی در مورد مراقبت در منزل برای اسهال پزشک باید نوزاد را معاینه کند.
زمان مراجعه به پزشک
والدین باید جهت درمان اسهال نوزاد به پزشک مراجعه کنند به ویژه اگر نوزاد آنها کمتر از شش ماه سن دارد.
در صورت مشاهده موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
علائم کم آبی بدن از جمله:
- کاهش میزان ادرار
- کاهش اشک هنگام گریه کردن
- فرورفتگی فونتانل روی سر
- خواب آلودگی بیش از حد معمول
- خشکی دهان
- تب
- استفراغ
- کمبود انرژی
- تحریک پذیری
- وجود خون در اسهال
- کاهش وزن
در صورت ضعف و بی حالی شدید نوزاد؛ باید با اورژانس تماس گرفت.
علائم کم آبی نوزاد در اثر اسهال
مهم ترین چیزی که در صورت وجود اسهال در نوزاد باید به آن توجه داشت، کم آبی بدن است. این زمانی است که بدن مایعات زیادی را از دست داده است، وضعیتی که سبب بروز برخی عوارض می شود.
طبق گفته انجمن ملی زایمان در بریتانیا، نوزادان در سنین کمتر از یک سال و حتی کمتر از 6 ماه، در معرض خطر کم آبی بیشتری قرار دارند. این سازمان همچنین خاطرنشان می کند که اگر نوزادان با وزن کم هنگام تولد، خطر کم آبی بدن آنها افزایش می یابد.
علائم خطرناک مبنی بر اینکه نوزاد کم آبی خفیف تا متوسط را تجربه می کند عبارتند از:
- فرورفتگی فونتانل روی سر نوزاد
- ادرار کمتر از حد معمول (کمتر از شش پوشک خیس در روز)
- ادرار زرد تیره
- گریه بدون اشک یا اشک کم
- خشکی دهان، لب ها و چشم ها
علائم کم آبی شدید در نوزادان عبارتند از:
- چشم های گود رفته
- ادرار کم یا بدون ادرار (پوشک خشک یا تقریباً خشک برای مدت طولانی)
- خواب آلودگی بیش از حد یا عدم فعالیت
- سردی دست و پا
- تغییر رنگ دست و پا
- پوست چروکیده
- ضربان قلب سریع
- تنفس سریع و پی در پی
علل احتمالی اسهال نوزاد
کودک بدون توجه به تغذیه با شیر مادر، شیر خشک یا ترکیبی از هر دو ممکن است دچار اسهال شود. علل اسهال در نوزادان عبارتند از:
- گاستروانتریت: این عفونت ویروسی رایج ترین علت اسهال در نوزادان است. استفراغ نیز می تواند یک علامت باشد. این عارضه که به عنوان آنفولانزای معده نیز شناخته می شود، معمولاً پس از چند روز برطرف می شود. با این حال در نوزادان می تواند باعث کم آبی بدن شود، به خصوص اگر کودک دچار اسهال و استفراغ به صورت همزمان باشد.
- تغییرات رژیم غذایی: بسته به سن نوزاد، والدین ممکن است مجموعه ای از غذاهای جامد کمکی را به نوزاد بدهند. همانطور که بدن آنها به انتقال از غذای مایع به جامد عادت می کند، سیستم گوارش آنها ممکن است واکنشی نشان دهد که باعث اسهال شود.
- داروها: گاهی اوقات ممکن است به دلیل برخی بیماری ها و سایر شرایط به نوزاد دارو داده شود و عوارض جانبی این داروها ممکن است سبب اسهال گردد.
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند
تحقیقات نشان داده است کودکانی که فقط با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر از کودکانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، دچار اسهال می شوند. یک مطالعه روی 150 نوزاد، نشان داد حدود 27 درصد از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، دچار اسهال مکرر می شوند، در مقایسه با تقریباً 72 درصد از کودکانی که با شیر خشک تغذیه میشوند.
با این حال، این بدان معنا نیست نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند هرگز دچار اسهال نمی شوند.
همچنین ببینید:
قرص لوپرامید (قرص ضد اسهال)!
دلایل زیادی وجود دارد که نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند ممکن است دچار اسهال شود، از جمله:
- داروها: اگر والدین از داروهایی مانند آنتی بیوتیک استفاده کنند، این داروها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود. از آنجایی که یکی از عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها ممکن است اسهال باشد، این امر می تواند باعث اسهال نوزاد شود.
- رژیم غذایی: اگر مادر رژیم غذایی خود را تغییر دهد، می تواند سیستم گوارشی کودک را تحریک سازد. به عنوان مثال اگر آنها غذاهای تند یا غذاهای بسیار غنی مصرف کنند، می تواند از طریق شیر مادر به کودک منتقل شده و سبب مشکلات روده ای گردد.
نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند
عوامل خاصی می توانند باعث شوند کودکی که با شیر خشک تغذیه می شود دچار اسهال شود. این شامل:
- آلرژی: بسیاری از نوزادان به شیر حساسیت دارند. 7 درصد از نوزادان زیر یک سال ممکن است به شیر گاو حساسیت داشته باشند. درمان علائم مرتبط شامل حذف شیر گاو از رژیم غذایی کودک است. برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، این بدان معناست که مادر باید نوشیدن شیر گاو را متوقف سازد. اگر کودک با شیر خشک تغذیه شود، طبق مشورت پزشک نوزاد می تواند شیر خشک مخصوص مصرف کند.
- عدم تحمل لاکتوز: یکی دیگر از علل شایع اسهال عدم تحمل لاکتوز است. این زمانی است که بدن نمی تواند لاکتوز، قند طبیعی موجود در شیر را هضم کند. طبق گفته NHS ، این موضوع می تواند موقتی باشد. متخصص تغذیه می تواند در مورد تغییرات احتمالی رژیم غذایی کمک کننده واقع گردد.
فرد باید گزینه های شیر خشک و هرگونه تغییر رژیم غذایی را با پزشک اطفال خود در میان بگذارد.
خلاصه کلی
اسهال در نوزادان بسیار رایج است. در اغلب مواقع خود به خود برطرف می شود و والدین می توانند آن را در خانه درمان کنند. با این حال برخی از علائم وجود دارد که باید مراقب آنها بود مانند علائم کم آبی که به درمان پزشکی نیاز دارد.
والدین باید به حرکات روده نوزاد خود توجه کنند تا مطمئن شوند که چه چیزی برای کودک مضر است. به این ترتیب، والدین می توانند کودک خود را از نظر علائم کم آبی زیر نظر بگیرند و مطمئن شوند که در صورت لزوم اقدامات لازم را دریافت می کنند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید