چگونه تب نوزاد را پایین آوریم؟
به بالاتر بودن دمای بدن از حد طبیعی تب میگویند. تب در همه افراد به خصوص کودکان اغلب نشانه آن ست که بدن در حال مبارزه با عفونته.بررسی دقیق درجه حرارت بدن کودک میتونه والدین رو از وجود تب مطمئن کنه.در این مقاله میتونید با علائم تب در کودکان و درمان و راهکارهایی برای بهبود سریع و عوارض ناشی از اون آشنا بشید ...
اگر کودک شما نیمه شب با گریه از خواب بیدار می شود، باید دمای بدن او را اندازه بگیرید تا مشخص شود که آیا تب دارد یا خیر. دلایل زیادی وجود دارد که کودک شما ممکن است تب کند.
در اغلب مواقع تب به خودی خود خطرناک نیست. نوزادان بیشتر از کودکان بزرگتر به دلیل تب نیاز به درمان دارند. نوزادان 3 ماهه و کمتر باید فوراً تحت نظر پزشک قرار گیرند.
نوزادان 3 ماهه و بزرگتر با تب های خفیف را می توان در خانه با مراقبت مناسب درمان کرد، البته در صورتی که علائم نگران کننده دیگری ایجاد نشود. نوزادانی که تب مداوم یا بالا دارند باید توسط پزشک معاینه شوند.
تشخیص تب
دمای معمولی نزدیک به 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) است. این دما می تواند از صبح تا عصر تا حدودی متفاوت باشد. دمای بدن معمولاً هنگام بیدار شدن کمتر و بعد از ظهر و عصر بالاتر است.
نوزادان زیر 3 ماه مبتلا به تب نیاز به مراقبت فوری پزشکی برای تشخیص علت اصلی و درمان آن در صورت لزوم دارند.
تب سنج رکتال: بالاتر از 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)
تب سنج دهانی: بالاتر از 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتیگراد) با این حال، این روش در نوزادان دقیق نیست.
تب سنج زیر بغل: بالاتر از 99 درجه فارنهایت (37.2 درجه سانتیگراد)
همچنین ببینید:
چگونه تب را کاهش دهیم؟
افزایش به مقدار کم دما در یک نوزاد بزرگتر از 3 ماه ممکن است نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشد. ممکن است بتوانید تب را در خانه با روش های زیر درمان کنید:
1. استامینوفن
اگر کودک شما بیش از 3 ماه است، می توانید مقدار مطمئنی از استامینوفن (تیلنول) را به او بدهید.
دوزها معمولاً بر اساس وزن هستند. اگر به تازگی وزن نشده است یا اگر اخیراً جهش رشد داشته است، پزشک شما ممکن است وزن کردن نوزاد را توصیه کند.
اگر کودک شما به دلیل تب ناراحتی احساس نمی کند، ممکن است نیازی به دادن هیچ دارویی به او نداشته باشید. برای تب های بالاتر یا سایر علائمی که نوزاد شما را ناراحت می کند، دارو می تواند به او کمک کند تا موقتاً احساس بهتری داشته باشد.
2. استفاده از لباس مناسب
نوزاد خود را لباس سبک بپوشید و فقط از یک ملحفه یا پتوی سبک استفاده کنید تا راحت و خنک بماند.
پوشاندن بیش از حد لباس نوزاد ممکن است با روش های طبیعی بدن او برای خنک کردن بدن تداخل داشته باشد.
3. کاهش دما
خانه و اتاق نوزاد را خنک نگه دارید. این کار می تواند به جلوگیری از گرم شدن بیش از حد آنها کمک کند.
4. حمام دادن کودک
سعی کنید کودک خود را با آب ولرم حمام دهید. (دقت داشته باشید آب فقط ولرم باشد و اصلا نباید داغ باشد) برای اطمینان از ایمنی آب، در طول حمام کردن، نظارت دائم داشته باشید.
از استفاده از آب سرد خودداری کنید، زیرا می تواند منجر به لرز شود که ممکن است دمای آنها را افزایش دهد. بلافاصله بعد از حمام نوزاد خود را خشک کنید و لباس سبک بپوشید.
حمام با الکل یا دستمال مرطوب برای کاهش تب توصیه نمی شود و می تواند مضر باشد.
5. مایعات
کم آبی یکی از عوارض احتمالی تب است. به طور منظم مایعات (شیر مادر یا شیر خشک) بدهید و مطمئن شوید که کودک شما هنگام گریه اشک میریزد و دهانش مرطوب است.
در صورت نگرانی با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد راه های حفظ آب بدن کودک خود صحبت کنید.
اجتناب از موارد زیر:
چندین کار وجود دارد که اگر نوزاد شما تب دارد نباید انجام دهید:
برای نوزادی که تب دارد یا خیلی بیمار به نظر می رسد، رسیدگی پزشکی را به تاخیر نیندازید.
بدون بررسی دمای اولیه نوزاد و مشورت با مطب پزشک، دارو را به نوزاد خود ندهید.
از داروهایی که برای بزرگسالان در نظر گرفته شده است استفاده نکنید.
لباس نوزاد خود را زیاد نکنید.
برای کاهش دمای نوزاد از یخ یا الکل استفاده نکنید.
چگونه دمای کودک را بررسی کنیم؟
برای به دست آوردن دقیق ترین دما، از یک تب سنج دیجیتال چند منظوره مقعدی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که دمای مقعدی بالاتر از دمایی است که با روش های دیگر گرفته می شود.
در اینجا نحوه اندازه گیری دمای نوزاد به صورت مقعدی آمده است:
ابتدا دستورالعمل های سازنده را بخوانید و اندازه گیری ها را روی فارنهایت یا سانتیگراد تنظیم کنید (به منظور گزارش صحیح دما).
تب سنج را با الکل یا صابون تمیز کنید.
می توانید برای راحتی کار؛ آن را کمی چرب کنید.
هر گونه لباس یا پوشک را از تن کودک خود بردارید.
نوزاد خود را روی شکم روی یک سطح امن و راحت مانند میز تعویض لباس یا تخت یا روی پاهای خود بخوابانید.
در حالی که دما را اندازه می گیرید، نوزاد خود را به آرامی در جای خود نگه دارید. اجازه ندهید در طول فرآیند حرکت کنند یا تکان بخورند تا تب سنج بیشتر به سمت راست روده نوزاد شما حرکت نکند. کمک گرفتن از کسی برای ثابت نگه داشتن نوزاد برای جلوگیری از آسیب بهترین کار است.
تب سنج را روشن کنید و آن را فقط نیم تا یک اینچ در مقعد نوزاد قرار دهید تا زمانی که تب سنج بوق بزند. (بیشتر تب سنج ها دارای یک راهنمای ایمنی هستند که محدودیت ایمن برای قرار دادن رکتال را نشان می دهد.)
تب سنج را با دقت بیرون بکشید و دما را بخوانید.
اگر از دستگاه های دیگر طبق دستورالعمل آنها استفاده کنید، ممکن است خوانش دقیق دما را برای نوزاد شما فراهم کنند.
تب سنج های شریان تمپورال دما را از پیشانی اندازه گیری می کنند و ممکن است برای نوزادان کمتر از 3 ماه کار نکنند. دمای مقعدی برای نوزادان این گروه سنی توصیه می شود.
همچنین ببینید:
در اینجا چند دستورالعمل دیگر برای اندازه گیری دمای نوزاد وجود دارد:
تب سنج چند منظوره دیجیتال خود را فقط برای استفاده مقعدی تعیین کنید و برای جلوگیری از موارد دیگر آن را برچسب بزنید.
از گرفتن دمای نوزاد به صورت خوراکی یا زیر بغل خودداری کنید؛ برای نوزادان و کودکان خردسال دقیق در نظر گرفته نمی شوند.
اگر با دست زدن به پیشانی او احساس گرما کردید، نتیجه نگیرید که نوزاد شما تب دارد. برای تعیین تب به یک تب سنج دیجیتال دقیق نیاز دارید.
از استفاده از تب سنج های پر از جیوه خودداری کنید. در صورت شکستن، خطر قرار گرفتن در معرض جیوه را به همراه دارند.
عوارض تب
برخی از والدین شنیده اند که تب سبب آسیب مغزی می گردد. با این حال، این تنها در صورت افزایش دما از 107 درجه فارنهایت (41.6 درجه سانتیگراد) اتفاق می افتد که بسیار نادر است. وقتی دمای نوزاد کمتر از این میزان باشد، نیازی به اقدامات شدید مانند حمام دادن برای کاهش تب کودک نیست.
برای 2 تا 5٪ کودکان بین 6 ماه تا 5 سال، تب می تواند باعث تشنج شود که می تواند نگران کننده باشد اما معمولاً مضر نیست. پزشکان آنها را تشنج ناشی از تب می نامند.
تشنج ناشی از تب باعث آسیب مغزی یا افزایش خطر ابتلا به صرع در کودک نمی شود. حتی تشنجهای طولانی مدت یا تشنجهایی که بیش از 15 دقیقه طول میکشند، معمولاً نتایج خطرناکی ندارند. با این حال، تشنج های طولانی مدت ممکن است به این معنی باشد که احتمال ابتلای کودک به صرع بیشتر است.
بزرگترین خطر تشنج ناشی از تب این است که کودک ممکن است زمین بخورد، سرش ضربه یا آسیب مشابهی ببیند. بنابراین، والدین باید کودکان را در هنگام تشنج تحت نظر داشته باشند تا از آسیب دیدگی جلوگیری کنند و برای هرگونه تشنج در نوزادی که بیش از 5 دقیقه ادامه دارد با اورژانس تماس بگیرند.
برای مراقبت از نوزاد تب دار، والدین می توانند:
سطح فعالیت و راحتی کلی کودک را کنترل کنید: نوزادانی که شاد، هوشیار و راحت به نظر می رسند ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند.
اطمینان حاصل کنید که نوزاد به خوبی هیدراته می شود: تب خطر کم آبی بدن را افزایش می دهد، بنابراین والدین و پرستاران باید شیر یا شیر خشک به نوزاد دهند. اگر سن کودک بیشتر است باید مقدار زیادی آب بنوشند. در برخی موارد، متخصص ممکن است استفاده از یک نوشیدنی الکترولیت را برای کمک به کم آبی توصیه کند.
کودک را از نظر علائم کم آبی زیر نظر بگیرید: این می تواند شامل کاهش دفع ادرار کودک نسبت به حالت معمول باشد، چشم های گود رفته، لب های ترک خورده یا پوست بسیار خشک باشد.
از بیدار کردن نوزاد در خواب برای تجویز داروی ضد تب خودداری کنید: مگر اینکه پزشک دستور انجام این کار را بدهد.
داروی ضد تب را زیر نظر پزشک تجویز کنید: پزشک جهت تسکین درد و راحتی نوزاد بر حسب وزن کودک دوز دارو را مشخص می کند. قبل از دادن هر نوع دارو با پزشک مشورت نمایید.
محدود کردن گسترش عفونت ها: کودک بیمار را به مهدکودک نفرستید یا او را به مکان هایی که نوزادان یا سایر افراد آسیب پذیر ممکن است در آن قرار داشته باشند، نبرید، زیرا این کار می تواند باعث گسترش عفونت شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمایید؟
سعی نمایید که دمای نوزاد خود را در طول دوره بیماری کنترل کنید و علائم و رفتارهای دیگر را مورد بررسی قرار دهید.
در صورت موارد زیر به پزشک مراجعه نمایید:
نوزاد زیر 3 ماه شما هر گونه افزایش دما را تجربه می کند.
نوزاد شما بین 3 تا 6 ماهه دارای دمای مقعدی 102 درجه فارنهایت (38.9 درجه سانتیگراد) یا بالاتر است.
کودک 6 تا 24 ماهه شما تب بالای 102 درجه فارنهایت (38.9 درجه سانتیگراد) برای بیش از یک یا دو روز بدون علائم دیگر دارد.
آنها تب دارند که بیش از 24 ساعت طول کشیده یا به طور منظم رخ می دهد.
آنها تحریک پذیر (بسیار بی قرار) یا بی حال (ضعیف یا خواب آلودتر از حد معمول هستند).
دمای نوزاد شما در عرض یک ساعت یا بیشتر پس از مصرف دوز مناسب از دارو کاهش نمی یابد.
آنها علائم دیگری مانند بثورات پوستی، تغذیه ضعیف یا استفراغ را ایجاد می کنند.
دچار کم آبی هستند.
چرا نوزادان تب می کنند؟
تب معمولاً نشانه یک بیماری بزرگتر است.
ممکن است نوزاد شما به دلایل زیادی دچار تب شود، از جمله:
عفونت ویروسی
عفونت باکتریایی
واکسن های خاص
وضعیت پزشکی دیگر
علل شایع تب در کودکان شامل بیماری های تنفسی مانند سرماخوردگی و عفونت گوش است.
آیا دندان درآوردن باعث تب می شود؟
دندان درآوردن دلیل تب در نظر گرفته نمی شود. ممکن است کودک در حال دندان درآوردن شما بیماری زمینهای دیگری داشته باشد که باعث تب میشود.
نتیجه کلی
درمان تب در نوزاد بر اساس سن کودک و علائم دیگر تب متفاوت است.
نوزادان تازه متولد شده در صورت ابتلا به تب باید فوراً توسط پزشک معاینه شوند، در حالی که نوزادان بزرگتر در صورت ابتلا به تب خفیف ممکن است در خانه درمان شوند.
همیشه قبل از دادن هر دارویی به نوزاد خود با پزشک خود مشورت کنید و اگر کودک شما تب شدید داشت یا تب بیش از یک یا دو روز طول کشید به پزشک مراجعه کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید