فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1776

درمان درد لگن در بارداری و مشکلات آن

اغلب فقط در سه ماهه سوم بارداری ممکن است درد لگن رخ دهد. البته برخی از زنان این فشار و درد را در سه ماهه اول و دوم نیز دارند. تشخیص علت دقیق درد لگن مشکل است. اما این نوع درد بسیار طبیعی و رایج است. درک اینکه دقیقاً چه چیزی باعث این احساس ناخوشایند در ناحیه لگن یا می شود آسان نیست. اما اگر در سه ماهه دوم و سوم بارداری هستید، دلیل آن رشد جنین است. با رشد جنین، فشار بیشتری بر عضلات کف لگن وارد می شود. عضلات کف لگن مسئول نگهداری رحم، مثانه، روده کوچک و مقعد است...

درد لگن در بارداری

در دوران بارداری، بسیاری از زنان احساس فشار یا سنگینی در استخوان شرمگاهی دارند. این طبیعی است و می تواند در سه ماهه اول، دوم یا سوم رخ دهد.

رحم زن باردار در طول بارداری رشد می کند. در این شرایط بدن فرد باردار نیاز به ایجاد فضای بیشتر جهت رشد جنین دارد.

درمان درد لگن در بارداری و مشکلات آن

 

در دوران بارداری تعجب آور نیست که بسیاری از زنان متوجه تغییرات ناگهانی و غیرعادی در بدن خود می شوند. فشار واژن، لگن یا پایین شکم در هر سه ماه بارداری رایج است.

 

علل فشار واژن و لگن در دوران بارداری

فشار بر واژن یک تجربه رایج در بارداری است. زنان در دوران بارداری تجربیات متفاوتی از فشار واژن خواهند داشت. برخی ممکن است فشار شدیدی را احساس کنند، در حالی که برخی دیگر درد مبهمی در سراسر لگن خواهند داشت، یا احساس می‌کنند که وزنه ای بر روی تمام قسمت پایین بدنشان وارد می‌شود.

در اواخر بارداری، این فشار اغلب به دلیل فشار وزن نوزاد به لگن است، اما بسیاری از عوامل دیگر می توانند باعث فشار لگن در دوران بارداری شوند.

همچنین ببینید:

خاصیت و مصرف میگو در بارداری

 

سه ماهه اول

برای اکثر زنان، سه ماهه اول بارداری افزایش وزن که باعث فشار واژن می شود رخ نمی دهد. بلکه هورمون ریلکسین که به شل شدن ماهیچه ها کمک می کند و عبور نوزاد از ناحیه لگن را در هنگام تولد آسان تر می کند افزایش می یابد. با این حال، سطح ریلکسین در اوایل بارداری در بالاترین حد خود است. سطوح بالای این هورمون ممکن است به کاشت تخمک بارور شده در پوشش داخلی رحم کمک کند.

برای برخی از زنان، ریلکسین می تواند باعث درد یا تنش عضلانی، از جمله در داخل یا اطراف واژن شود.

طبق مطالعات انجام شده در مدل های حیوانی، ریلکسین ممکن است رباط هایی را که از لگن حمایت می کنند نیز ضعیف سازد. این موضوع می تواند منجر به احساس فشار به واژن شود.

 

سه ماهه دوم و سوم

در سه ماهه دوم و سوم بارداری، ترکیبی از ضعیف شدن کف لگن و افزایش فشار وزن بر روی لگن می تواند باعث فشار واژن شود.

کف لگن شبیه یک زنجیر ساخته شده از ماهیچه است. از اندام های لگن از جمله رحم، واژن، مجرای ادرار و مثانه حمایت می کند. بارداری می تواند کف لگن را ضعیف سازد.

زنانی که قبلا زایمان کرده‌اند ممکن است لگن آسیب دیده داشته باشند، که می‌تواند باعث ضعیف شدن بیشتر آن در بارداری بعدی شود.

وزن اضافی بارداری اغلب در سه ماهه دوم بیشتر قابل توجه می شود.  با پیشرفت بارداری، رحم فشار بیشتری به قسمت پایین بدن وارد می کند.

با ضعیف شدن کف لگن، این فشار می تواند باعث احساس پری واژن یا درد و فشار عمومی در ناحیه لگن شود.

برای برخی از زنان در مراحل آخر بارداری، فشار در لگن ممکن است نشانه اولیه زایمان باشد. اگر گرفتگی در معده نیز رخ دهد یا احساس کنند چیزی روی رحم فشار می‌آورد، می‌تواند به این معنی باشد که زمان زایمان نزدیک است.

 

مشکلات رایج در مراحل بارداری

برخی از عوامل می توانند باعث احساس فشار واژن یا لگن در تمام مراحل بارداری شوند. این شامل:

 

یبوست

بسیاری از زنان در طول بارداری دچار یبوست می شوند. یبوست می تواند باعث احساس پری یا فشار در واژن شود.

مصرف آب زیاد و خوردن میوه و سایر غذاهای حاوی فیبر ممکن است به رفع یبوست کمک کند.

 

عفونت های مثانه

برای برخی از زنان، فشار یا درد می تواند نشانه عفونت مثانه باشد.  زنان در دوران بارداری بیشتر در معرض ابتلا به عفونت مثانه هستند.

اگر فشار واژن یا لگن همراه با مشکل رفتن به دستشویی، درد هنگام ادرار کردن یا تب رخ دهد، مراجعه به پزشک ضروری است.

درمان عفونت مثانه آسان است، اما بدون درمان، می تواند تشدید یابد و خطر ابتلا به مشکلات سلامتی را در دوران بارداری افزایش دهد.

 

افتادگی اندام لگن (POP)

هنگامی که فشار لگنی شدید است، احتمال افتادگی لگن نیز افزایش می یابد. افتادگی لگن زمانی اتفاق می افتد که اندام های داخل یا نزدیک لگن به سمت پایین، به سمت واژن یا انتهای روده حرکت کنند.

افتادگی لگن قابل درمان است اما می تواند باعث بی اختیاری، درد شدید و عوارض دیگر شود.

زنانی که به طور ناگهانی فشار شدیدی را در ناحیه لگن تجربه می کنند، به سختی می توانند ادرار و مدفوع را کنترل نمایند. در این صورت باید با پزشک مشورت کنند.

 

ضعف و نارسایی دهانه رحم

برخی از زنان دهانه رحم ضعیفی دارند که گاهی اوقات به آن نارسایی یا ضعف دهانه رحم می گویند.

برخی از زنان مبتلا به این عارضه ممکن است سقط جنین یا زایمان زودرس داشته باشند زیرا دهانه رحم به اندازه کافی قوی نیست که بتواند از رحم حمایت کند. در بیشتر موارد، دهانه رحم ضعیف با مداخله زودهنگام قابل درمان است.

زنان در این شرایط ممکن است دچار سقط جنین یا زایمان زودرس شوند. زیرا دهانه رحم قدرت کافی جهت نگه داشتن ندارد.

 

چگونه می توان درد و فشار لگن را تسکین داد؟

از آنجایی که فشار لگن اغلب به دلیل ضعف عضلات و فشار روی لگن است، کشش های ملایم ممکن است کمک کننده باشد.

یوگا در بارداری یا حرکات کششی ملایم می تواند موثر واقع گردد.

استفاده از فوم رولر می تواند به شل شدن عضلات منقبض کمک کند.  اگر درد شدید است، قرار دادن یک پد گرم کننده روی ناحیه درد ممکن است تسکین دهنده باشد. حرارت را کم نگه دارید و حداکثر بعد از 10 دقیقه پد را بردارید.

 

روش های دیگر ممکن است تسکین فوری را ارائه نکنند، اما می توانند خطر برخی از موارد که باعث فشار لگن می شوند را کاهش دهند. این روش ها عبارتند از:

  • تمرینات کگل: ماهیچه های کف لگن را منقبض کنید، انگار سعی می کنید از ادرار کردن جلوگیری کنید، 10 ثانیه نگه دارید، سپس رها کنید.  حداقل دو بار در روز 10 بار تکرار کنید. این کار همچنین می تواند ماهیچه ها را برای زایمان تقویت کند.
  • تحرک در دوران بارداری: حتی ورزش هایی مانند پیاده روی می تواند به تقویت ماهیچه ها و بهبود وضعیت بدن کمک کند. این ممکن است درد و فشار را کاهش داده و عضلات لگن را قوی نگه دارد.
  • مصرف آب فراوان: به خصوص بعد از ورزش و در هوای گرم هیدراته بمانید. این موضوع می تواند به جلوگیری از یبوست کمک کند.

 

عوارض

در بیشتر موارد، فشار لگن فقط یک عارضه جانبی ناخوشایند بارداری است که ناشی از ضعیف شدن عضلات لگن و افزایش وزن است.

عفونت درمان نشده می تواند در سراسر بدن پخش شود و نوزاد را در معرض خطر قرار دهد. حتی ممکن است باعث زایمان زودرس شود.

عضلات بسیار ضعیف لگن می تواند منجر به POP شود. این وضعیت دردناک می تواند باعث بی اختیاری، درد در حین رابطه جنسی و تغییر در ظاهر اندام تناسلی شود.

برخی از زنان در دوران بارداری یا هنگام زایمان دچار آسیب های عضلانی می شوند. هورمون ریلکسین ممکن است خطر آسیب عضلانی را افزایش دهد. بنابراین مهم است که از نظر بدنی فعال باقی بمانید تا ماهیچه ها را قوی نگه دارید. برای درد عضلانی غیرقابل تحمل به پزشک مراجعه کنید.

عوارض مربوط به بارداری همچنین ممکن است دوره پس از زایمان را دشوارتر کند، بهبودی را کندتر و به طور کلی به سلامت روان آسیب برساند.

همچنین ببینید:

پیاده روی در بارداری – فواید و عوارض آن

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

زنان باید در دوران بارداری به طور منظم به پزشک یا ماما مراجعه کنند. 

در اوایل بارداری، زنان ممکن است تنها هر چند هفته یکبار به پزشک مراجعه کنند. اگر فشار یا درد شدیدی را تجربه می کنند یا علائم دیگری مانند تب، ادرار دردناک، خونریزی یا تغییر در حرکات نوزاد دارند، مهم است که فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشند. درمان سریع می تواند برای مادر و جنین کمک کننده باشد.

فشار لگن در دوران بارداری تنها یکی از علائمی است که زنان در دوران بارداری ممکن است تجربه کنند. معمولاً نباید باعث نگرانی شود و می تواند نشانه خوبی باشد که بدن هورمون های مناسب را ترشح می کند و رحم همانطور که انتظار می رود رشد می کند.

هرگز در مراجعه به پزشک تردید نکنید، حتی اگر مشکل به نظر جزئی باشد. اگر مشکلی وجود دارد، بهتر است هر چه زودتر موضوع را بررسی کنید.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

 

منابع:

medicalnewstoday

 

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

x