آرتروز دست چیست؟ (علائم و روش های درمان آن)
آرتروز دست یکی از مشکلات جسمانیست که ممکنه افراد زیادی در طول زندگی خود با اون مواجه شده باشند. هر چند بروز علائم این بیماری با افزایش سن بیشتر میشه اما میتونه در سنین پایین تر هم ایجاد بشه...
آرتروز دست التهابی است که باعث درد و سفتی مفاصل شما می شود. معمولاً در سه مکان اتفاق می افتد:
پایه انگشت شست ، جایی که به مچ دست شما متصل می شود.
یکی از مفاصل نزدیک به نوک انگشتان شما
مفصل میانی انگشت
هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما راه های زیادی برای محافظت از مفاصل و ایجاد احساس بهتر در بیماران وجود دارد. بدون درمان، آرتروز با گذشت زمان بدتر می شود. مهم است که در اسرع وقت تشخیص داده شود و برنامه درمانی مناسب برای آن تبین شود.
علل و عوامل خطر
زمانی تصور می شد که آرتروز (OA) به دلیل ساییدگی مفاصل رخ می دهد. اکنون پزشکان می دانند که چیزهای بیشتری در این داستان دخیل هستند.
در انتهای استخوان ها ، لایه ای به نام غضروف وجود دارد. این لایه به مفاصل شما کمک می کند تا به راحتی روی هم بلغزند. اما با گذشت زمان ، غضروف ها از بین می روند. استخوان ها روی هم ساییده می شوند و علائم آرتروز را ایجاد می کنند. سایش و پارگی غضروفها همچنین می تواند باعث ایجاد بافت های التهابی در سایر بافت های مفصل شود که به آن آسیب بیشتری می رساند.
موارد خاصی می تواند احتمال ابتلا به آرتروز دست را در شما افزایش دهد:
سن: هرچه سن شما بالاتر باشد ، احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر خواهد شد.
جنسیت: زنان در مقایسه با مردان ، دو برابر بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند.
نژاد و قومیت : نرخ ابتلا به این بیماری در آمریکایی های آفریقایی تبار کمتر است.
وزن: افراد لاغر تر نسبت به افرادی که چاقی دارند کمتر به این بیماری مبتلا می شوند.
صدمات: احتمال ابتلا با وجود استخوان های شکسته و یا دررفته بیشتر خواهد بود.
تغییرات در ژن های شما : ممکن است ژن های به ارث رسیده از والدین شما احتمال ابتلا به این بیماری را برای شما بیشتر کرده باشد.
وجود سایر مشکلات مرتبط: این مشکلات شامل عفونت ها ، شل شدن رباط ها ، استفاده بیش از حد و مفاصل میشود که همه می توانند احتمال ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش دهند.
همچنین ببینید:
چه عواملی باعث بدتر شدن وضعیت می شوند؟
ممکن است متوجه شوید که علائم شما در صبح بدتر و وخیم تر هستند. محرک ها ممکن است شامل موارد زیر شود:
استرس
هوای سرد
تغییرات فشار بارومتری
تکرار برخی حرکات
افراط در انجام فعالیت بدنی
عفونت
علائم آرتروز دست:
شایع ترین علائم این بیماری درد و سفتی است که با گذشت زمان ، ممکن است بدتر نیز بشوند. درد ممکن است ثابت و شدیدتر شود و سفتی می تواند مانع خم شدن مفاصل انگشتان شما شود.
آرتروز دست می تواند مشکلات دیگری را نیز ایجاد کند ، مانند:
برآمدگی ها و توده ها: در این بیماری به وجود آمدن دو نوع برجستگی استخوانی در نزدیک مفاصل انگشتان شایع است. گره های بوچارد در مفصل میانی انگشت شکل می گیرد و گره های هبردن در مفصل نزدیک نوک انگشتان شما ایجاد می شود. همچنین به احتمال زیاد کیست ها ، که برآمدگی های پر از مایع هستند ، در نزدیک مفاصل نوک انگشتان شما به وجود خواهند آمد.
ایجاد صدا (کرپیتوس): ممکن است هنگام تکان دادن مفاصل دستتان صدایی بشنوید، این صدا صدای مالیده شدن سطوح مفاصل شما به یکدیگر در هنگام تجزیه غضروف است.
تورم و قرمزی: تورم و قرمزی نشانه وجود التهاب در اطراف مفصل است.
ضعف: درد و آسیب مفصل می تواند انجام کارهایی مانند چرخاندن دستگیره یا بلند کردن گلدان های سنگین را دشوارتر کند.
سایر تغییرات فیزیکی با گذشت زمان : به مرور زمان تورم و تجزیه غضروف و استخوان می تواند شکل مفاصل شما را تغییر داده و آنها را بزرگتر کند.
درمان آرتروز دست:
پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از این روش های درمانی را برای تسکین درد و سهولت استفاده از دست تان به شما توصیه کند:
مصرف قرص مسکن: استامینوفن و داروهایی مانند ایبوپروفن می توانند درد را کاهش دهند.
استفاده از آتل ، بریس یا آستین های طبی نیز می تواند دست شما را در حالت ثابت نگه دارد تا درد آن کاهش یابد.
دست درمانی: متخصصی به نام دست درمانگر می تواند تمرینات و روشهای انجام کارهای روزمره را به شما نشان دهد. به عنوان مثال ، به جای حمل کیسه های مواد غذایی با انگشتان خود ، ممکن است بهتر باشد که آنها را روی ساعد خود حمل کنید.
تزریق کورتیزون داخل مفصلی نیز ممکن است برای هفته ها یا ماهها به بهبود دردهای شما کمک کند. پزشک شما استفاده از این مورد را فقط برای چند بار به شما پیشنهاد می کند زیرا ممکن است عوارضی مانند عفونت و ضعیف شدن رباط ها را در پی داشته باشد.
همچنین ببینید:
عمل جراحی:
اگر درمانهای دیگر موثر نباشد یا علائم تان استفاده از دست تان را برایتان سخت کند ، پزشکتان ممکن است انجام عمل جراحی را به شما پیشنهاد دهد. یکی از گزینه ها فیوژن مفصل است که در آن جراح استخوان های شما را به هم می چسباند. درد کمتری خواهید داشت ، اما نمی توانید مفصل خود را مانند گذشته حرکت دهید. یا ممکن است جراحی داشته باشید که در آن مفصل را برداشته و مفصلی را جایگزینش کنند.
درمان های خانگی آرتروز دست:
این درمان های خانگی می تواند کمک کننده باشد:
تمرینات پزشک یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد که برای بهبود قدرت و دامنه حرکتی و کاهش درد چه باید بکنید.
دستگاه های کمکی: استفاده از قلم های مخصوص ، وسایل آشپزخانه و سایر وسایل با دستگیره بزرگ ممکن است وضعیت را برای شما آسان تر کنند.
یخ یا گرما: یخ ممکن است تورم و درد را کاهش دهد. حرارت ، مثلا قرار دادن یک دستمال گرم یا حمام پارافین ، می تواند مفاصل سفت شده را شل کند.
درمان های پوستی: گاهی هنگامی که کرم های دارویی مخصوصی را روی پوست ناحیه ی مفاصل دردناک تان می مالید ، دردتان تسکین می یابد. استفاده ژل و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز به تسکین درد کمک می کند.
مکمل: بسیاری از مردم برای آرتروز مکمل گلوکوزامین و کندرویتین مصرف می کنند. محققان هنوز در حال بررسی این هستند که آیا مصرف این مکمل ها کمک کننده است یا خیر. از پزشک خود بپرسید که آیا امتحان این موارد برای شما خوب است یا خیر.
پیشگیری از آرتروز دست:
هیچ راهی برای پیشگیری از آرتروز وجود ندارد.اعمال برخی تغییرات در شیوه زندگی ممکن است احتمال ابتلای شما به این بیماری را را کاهش دهد:
سعی کنید فعالیت هایی که شامل انجام مکرر حرکات یکسان می شوند را انجام ندهید. و اگر می توانید ، از انجام فعالیت هایی که ممکن است بیش از حد از مفاصل شما کار بکشند پرهیز کنید.
وزن تان را در محدوه ی سالم نگه دارید.
برای تقویت مفاصل و ماهیچه های خود ورزش کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
webmd
دیدگاه تان را بنویسید