رژیم غذایی دش (DASH) چیست و چه فوایدی دارد؟
کاهش فشار خون مقابله می کند با فشار خون بالا که با خطر ابتلا و بروز بیماری هایی مانند بیماری های قلبی ، نارسایی کلیه و سکته مغزی نیز در ارتباط است و رژیم غذایی دش با کاهش مقدار نمک مصرفی و افزایش خوردن غذاهای کامل این هدف را محقق می سازد ...
فشار خون بالا بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می دهد و این تعداد در حال افزایش است.
در حقیقت ، تعداد افراد مبتلا به فشار خون در ۴۰ سال گذشته دو برابر شده است و این یک نگرانی جدی برای سلامت عمومی انسان ها است ، زیرا فشار خون بالا با افزایش خطر ابتلا و بروز بیماری هایی مانند بیماری های قلبی ، نارسایی کلیه و سکته مغزی نیز در ارتباط است .
از آنجا که تصور می شود رژیم غذایی نقش مهمی در ایجاد فشار خون بالا داشته باشد ، دانشمندان و محققان استراتژی های غذایی خاصی را برای کمک به کاهش آن طراحی کرده اند .
این مقاله رژیم دش DASH را که برای مقابله با فشار خون بالا و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی طراحی شده است ، بررسی می کند.
رژیم DASH چیست؟
رویکردهای غذایی برای جلوگیری از فشار خون بالا یا به طور مخفف DASH ، یک رژیم غذایی است که به افرادی که می خواهند از ابتلا خود به فشار خون جلوگیری کنند یا آن هایی که دارای فشار خون بالایی هستند ولی میخواهند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در خود کاهش دهند توصیه می شود.
رژیم DASH بر روی مصرف میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و گوشت های بدون چربی تمرکز دارد.
همچنین ببینید:
این رژیم غذایی پس از اینکه محققان مشاهده کردند فشار خون بالا در افرادی که رژیم غذایی گیاهی مانند گیاه خواری را دنبال می کنند ، بسیار کمتر مشاهده می شود ، ایجاد شد .
به همین دلیل رژیم DASH بر مصرف میوه ها و سبزیجات تأکید دارد در حالی که حاوی برخی از منابع پروتئین بدون چربی مانند مرغ ، ماهی و لوبیا نیز می باشد. این رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز ، نمک ، قندهای اضافی و صنعتی و چربی نیست.
دانشمندان بر این باورند که یکی از دلایل اصلی که به خاطر آن افراد مبتلا به فشار خون بالا باید از این رژیم غذایی بهره مند شوند ، کاهش مصرف نمک در این رژیم غذایی است.
برنامه منظم رژیم DASH مصرف بیش از ۱ قاشق چای خوری (۲۳۰۰میلی گرم) سدیم در روز را تایید نمی کند ، که البته این مقدار با اکثر دستورالعمل های موجود در رژیم های غذایی استاندارد و سلامت مطابقت دارد.
در بعضی تعاریف از این رژیم حتی مصرف مقدار کمتر از این حد نمک نیز توصیه شده است . در آن دستورالعمل ها مصرف بیش از سه چهارم قاشق چای خوری (۱۵۰۰میلی گرم) سدیم در روز توصیه نمی شود.
مزایای رژیم غذایی دش
علاوه بر کاهش فشار خون ، رژیم غذایی DASH مزایای بالقوه زیادی از جمله کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به سرطان را دارا است .
با این حال ، نباید انتظار داشته باشید DASH به شما کمک کند تا فقط با استفاده از آن از پس کاهش وزن تان برآیید زیرا این رژیم اساساً برای کاهش فشار خون طراحی شده است.
این رژیم از چندین طریق بر بدن شما تأثیر می گذارد.
فشار خون را کاهش می دهد.
فشار خون اندازه گیری نیرویی است که هنگام عبور خون از رگ ها و اندام های شما به آنها وارد می شود. و در دو عدد شمرده می شود:
فشار سیستولیک: فشار موجود در رگ های خونی هنگام ضربان قلب شما.
فشار دیاستولیک: فشار موجود در رگ های خونی بین دو ضربان قلب ، هنگامی که قلب شما در حالت استراحت است.
فشار خون طبیعی برای بزرگسالان، فشار سیستولیک زیر ۱۲۰ میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک زیر ۸۰ میلی متر جیوه است.
افرادی که فشار خون آنها ۹۰/ ۱۴۰ است در واقع دارای فشار خون بالایی هستند .
جالب اینجاست که رژیم DASH به طور آشکاری فشار خون را در افراد سالم و کسانی که فشار خون دارند کاهش می دهد.
در مطالعات ، افرادی که رژیم DASH داشتند حتی اگر وزن کم نکرده بودند و یا مصرف نمک را محدود نکرده بودند هم با رعایت این رژیم کاهش فشار خون را تجربه کرده بودند .
با این حال ، هنگامی که مصرف سدیم در رژیم غذاییشان محدود شد ، رژیم DASH فشار خون شان را حتی بیشتر هم کاهش داد. و البته در حقیقت ، بیشترین کاهش فشار خون در افرادی که کمترین میزان مصرف نمک را داشتند مشاهده شد.
این نتایج کاهش فشار خون حاصل از رعایت رژیم DASH (دارای مقدار نمک کم)، در افرادی که قبلاً فشار خون بالایی داشتند ، چشمگیر بود و در آنها فشار خون سیستولیک را به طور متوسط ۱۲ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک را ۵ میلی متر جیوه کاهش داده بود .
پیروی از رژیم غذایی دش در افرادی که فشار خون طبیعی دارند ، فشار خون سیستولیک را ۴ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک را ۲ میلی متر جیوه کاهش می دهد .
این نتایج همه با مطالعات دیگری مطابقت دارند که نشان می دهند محدود کردن مصرف نمک می تواند فشار خون را کاهش دهد، به ویژه در کسانی که فشار خون بالایی دارند .
به خاطر داشته باشید که کاهش فشار خون همیشه به معنای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی نیست .
پیروی از رژیم غذایی دش ممکن است به کاهش وزن نیز کمک کند
چه شما لاغر شوید و چه وزنی کم نکنید با این حال با رعایت و پیروی از رژیم غذایی دش احتمالاً فشار خون کمتری خواهید داشت.
اما به هر صورت، اگر فشار خون بالایی دارید ، به احتمال زیاد از قبل به شما توصیه شده است که لاغر شوید.
دلیل این امر این است که هرچه وزن شما بیشتر شود ، احتمالاً فشار خون شما نیز بالاتر خواهد بود .
علاوه بر این ، مطالعات نشان داده اند که کاهش وزن باعث کاهش فشار خون نیز می شود .
برخی مطالعات نشان می دهند که افراد می توانند با پیروی از رژیم DASH وزن شان را نیز کم کنند .
همچنین ببینید:
با توجه به اینکه رژیم DASH مصرف بسیاری از غذاهای پرچرب و شیرین را کاهش می دهد ، ممکن است افراد پس از مدتی متوجه شوند که به طور خودکار و با رعایت این رژیم میزان کالری دریافتی شان را کاهش داده و وزن کم کره اند. البته ممکن است برخی از افراد هم مجبور باشند آگاهانه کالری مصرفی خود را محدود کنند .
در هر صورت ، اگر می خواهید با رژیم DASH وزن کم کنید ، باز هم باید به طور هم زمان رژیم کم کالری را نیز دنبال کنید.
سایر مزایای بالقوه ی این رژیم برای سلامتی افراد:
DASH ممکن است سایر زمینه های سلامتی را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این رژیم غذایی:
خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد: اخیرا یک بررسی نشان داده است در افرادی که رژیم DASH را دنبال می کنند ، خطر ابتلا به برخی سرطان ها از جمله سرطان روده بزرگ و پستان کاهش می یابد .
خطر سندرم متابولیک را کاهش می دهد: برخی مطالعات خاطر نشان می کنند که رژیم DASH خطر ابتلا به سندرم متابولیک را تا ۸۱ ٪ کاهش می دهد .
خطر دیابت را کاهش می دهد: این رژیم غذایی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است. برخی مطالعات نشان می دهند که این رژیم غذایی می تواند مقاومت به انسولین را نیز بهبود بخشد .
خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد: در یک بررسی اخیر در زنان ، پیروی از یک رژیم غذایی شبیه DASH با کاهش بیست درصدی خطر ابتلا به بیماری قلبی و کاهش بیست و نه درصدی خطر وقوع سکته مغزی همراه بود .
بسیاری از این اثرات محافظتی به دلیل بالا بودن میزان مصرف میوه و سبزیجات در این رژیم غذایی است. به طور کلی ، افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات می تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری ها کمک کند .
آیا این رژیم غذایی دش (Dash) برای همه مفید است؟
در حالی که مطالعات انجام شده روی رژیم غذایی DASH نشان داده است که بیشترین کاهش فشار خون در افرادی که کمترین میزان مصرف نمک را دارند اتفاق افتاده است ، اما فواید محدودیت نمک بر سلامتی و طول عمر مشخص نیست.
برای افرادی که فشار خون بالایی دارند ، کاهش مصرف نمک به طور قابل توجهی بر فشار خون شان تأثیر می گذارد. با این حال ، در افرادی که فشار خون طبیعی دارند ، اثرات کاهش مصرف نمک بسیار کمتر است .
این نظریه که برخی افراد به نمک حساس هستند به این معنی است که نمک تأثیر بیشتری بر فشار خون این دسته از افراد دارد و می تواند تا حدی این مسئله را توضیح دهد .
اگر شما جزو افرادی هستید که در رژیم غذاییتان میزان زیادی نمک مصرف می کنید ، کاهش آن می تواند مزایای زیادی برای سلامتی تان به همراه داشته باشد.
محدود کردن بیش از حد مصرف نمک برای شما خوب نیست
کاهش زیاد مصرف نمک هم با بروز مشکلاتی در سلامتی مانند افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، مقاومت به انسولین و احتباس مایعات در ارتباط است.
نسخه کم نمک رژیم DASH توصیه می کند که افراد بیش از سه چهارم قاشق چای خوری (۱۵۰۰ میلی گرم) سدیم در روز مصرف نکنند.
با این حال ، مشخص نیست که آیا کاهش مصرف نمک تا به این میزان حتی در افراد دارای فشار خون بالا هم دارای مزیت هست یا خیر.
در حقیقت ، اخیرا یک بررسی نشان داده است که هیچ ارتباطی بین مصرف نمک و خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی وجود ندارد ، آن هم علیرغم این واقعیت که کاهش مصرف نمک باعث کاهش متوسط فشار خون می شود .
با این حال ، از آنجا که اکثر مردم نمک زیادی می خورند ، این رژیم غذایی میزان نمک دریافتی شما را از مقدار زیاد در روز به مقداری کم کاهش می دهد .
این هدف را می توان به راحتی با کاهش مقدار مصرف غذاهای فرآوری شده در رژیم غذایی و افزایش خوردن غذاهای کامل محقق کرد.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید