فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 949

انسولین لانتوس چیست؟ نحوه استفاده و عوارض آن

از لانتوس دقیقاً طبق دستور پزشک‌تان استفاده کنید و به یاد داشته باشید که لانتوس برای افراد زیر ۶ سال مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و نباید از آن برای درمان دیابت نوع ۲ در کودک در هر سنی استفاده شود...

لانتوس چیست؟

لانتوس (انسولین گلارژین) نوعی هورمون (انسولین) ساخته شده توسط انسان است. انسولین هورمونی است که کارش کاهش سطح گلوکز (قند) در خون کار می‌باشد. انسولین گلارژین یک انسولین طولانی اثر است که چندین ساعت پس از تزریق شروع به کار می‌کند و اثر آن به مدت ۲۴ ساعت به طور یکنواخت ادامه می‌یابد.

انسولین لانتوس

 

لانتوس برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان و کودکان مبتلا به دیابت شیرین استفاده می‌شود.

لانتوس برای بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ و در کودکان حداقل ۶ سال مبتلا به دیابت نوع ۱ استفاده می‌شود.

 

همچنین ببینید:

زخم پای دیابتی چیست؟ راه های درمان و پیشگیری

 

برخی از مارک های انسولین گلارژین فقط برای بزرگسالان استفاده می‌شوند. با دقت تمام دستورالعمل های مارک انسولین گلارژینی را که استفاده می‌کنید دنبال کنید.

هشدار ها

اگر گه گاهی افت قند خون دارید یا در حالت کتواسیدوز دیابتی هستید (برای درمان با پزشک خود تماس بگیرید) نباید از لانتوس استفاده کنید.

هرگز قلم یا کارتریج تزریق لانتوس خود را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید. استفاده از قلم های تزریقی یا کارتریج می‌تواند باعث انتقال بیماری هایی مانند هپاتیت یا HIV از یک شخص به شخص دیگر شود.

همه مارک های انسولین گلارژین از نظر دوز برابر نیستند. هنگام تغییر از یک مارک به مارک دیگر، دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید. در صورت تغییر در مارک، میزان اثربخشی یا نوع انسولین مورد استفاده، ممکن است نیاز باشد دوز شما تغییر کند.

لانتوس تنها بخشی از یک برنامه کامل درمانی است که شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، مراقبت از پا، مراقبت از چشم، مراقبت از دندان و آزمایش قند خون شما نیز می‌باشد. رژیم غذایی، مصرف دارو و تمرینات ورزشی خود را بسیار دقیق دنبال کنید. تغییر در هر یک از این عوامل می‌تواند بر سطح قند خون شما تأثیر بگذارد.

 

عوارض جانبی لانتوس

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژی به لانتوس، به فوریت های پزشکی مراجعه کنید: قرمزی یا تورم در محل تزریق، خارش پوست در تمام بدن، مشکل تنفس، تند شدن ضربان قلب، احساس خستگی و بروز تورم در زبان یا گلو.

در صورت داشتن موارد زیر، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:

افزایش وزن، تورم در دست ها یا پا ها، احساس تنگی نفس

علائم کمبود پتاسیم در بدن مانند گرفتگی عضلات پا، یبوست، نامنظم شدن ضربان قلب، افزایش تشنگی یا ادرار، بی‌حسی یا گزگز، ضعف عضلانی یا احساس ناتوانی در حرکت.

 

عوارض جانبی شایع لانتوس ممکن است شامل موارد زیر باشند:

افت قند خون

خارش، بثورات پوستی خفیف

ضخیم شدن پوست ناحیه‌ای که در آن دارو را تزریق کرده اید

این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهند. برای مشاوره پزشکی درباره عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.

 

قبل از مصرف این دارو

اگر به انسولین حساسیت دارید یا به صورت دوره‌ای افت قند خون را تجربه می‌کنید، نباید از لانتوس استفاده کنید.

لانتوس برای افراد زیر ۶ سال مورد استفاده قرار نگرفته است و نباید از آن برای درمان دیابت نوع ۲ در کودک در هر سنی استفاده شود.

برای اطمینان از بی‌خطر بودن لانتوس برای شما، در صورت داشتن مشکلات زیر با پزشک خود مشورت کنید:

بیماری کبد یا کلیه

پایین بودن سطح پتاسیم در خون (هیپوکالمی)

در صورت مصرف پیوگلیتازون یا روزیگلیتازون (که گاهی اوقات در ترکیبات با گلیمپیراید یا متفورمین وجود دارد) به پزشک خود اطلاع دهید. مصرف همزمان انسولین با برخی از دارو های خوراکی دیابت ممکن است خطر ابتلا به مشکلات جدی قلبی را افزایش دهد.

در صورت بارداری یا شیردهی این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر باردار هستید یا می‌خواهید باردار شوید، دستورالعمل های پزشک خود را در مورد استفاده از لانتوس دنبال کنید. کنترل دیابت در دوران بارداری بسیار مهم است و داشتن قند خون بالا ممکن است هم در مادر و هم در نوزاد عوارضی ایجاد کند.

 

چگونه باید از لانتوس استفاده کنم؟

از لانتوس دقیقاً طبق دستور پزشک‌تان استفاده کنید. تمام دستورالعمل های موجود در نسخه خود را دنبال کنید. از این دارو در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده استفاده نکنید.

تمام اطلاعات مربوط به بیمار، راهنمای دارو و برگه های دستورالعمل ارائه شده را بخوانید. و اگر سوالی دارید آن را از پزشک یا داروساز خود بپرسید.

در صورت تغییر در مارک، اثربخشی یا نوع انسولین مورد استفاده‌تان، ممکن است نیاز باشد دوز شما تغییر کند. انسولین گلارژین با نام تجاری توجئو نسبت به مارک لانتوس حاوی ۳ برابر انسولین در میلی لیتر است. ۳۰۰ واحد انسولین در ۱ میلی لیتر از توجئو و ۱۰۰  واحد انسولین در ۱ میلی لیتر از لانتوس وجود دارد.

انسولین در زیر پوست تزریق می‌شود. نحوه استفاده از آمپول به شما نشان داده خواهد شد. اگر نمی‌دانید چگونه باید عمل تزریق را انجام دهید پس خودتان این دارو را به خودتان تزریق نکنید.

لانتوس نباید با پمپ انسولین تجویز شود و یا با سایر انسولین ها مخلوط شود. انسولین گلارژین را به ورید یا عضله تزریق نکنید.

این دارو را به پوست آسیب دیده، حساس، دارای کوفتگی، دارای زخم، پوسته پوسته شده و … تزریق نکنید.

لانتوس معمولاً هر روز یک بار و در یک ساعت ثابت و مشخص تزریق می‌شود. نحوه استفاده از آمپول به شما نشان داده خواهد شد.

پزشک شما بهترین نقاط بدن را برای تزریق لانتوس به شما نشان خواهد داد. هر بار که این آمپول را می‌زنید از نقطه‌ی دیگری استفاده کنید. دو بار پشت سر هم در یک نقطه تزریق را انجام ندهید.

اگر از قلم تزریق استفاده می‌کنید، فقط از قلم تزریق همراه لانتوس استفاده کنید. قبل از هر بار استفاده یک سوزن جدید به آن وصل کنید. انسولین را از قلم به داخل سرنگ منتقل نکنید.

هرگز قلم تزریق یا سرنگ را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر سوزن عوض شده باشد. به اشتراک گذاری این دستگاه ها می‌تواند باعث انتقال عفونت یا بیماری از یک شخص به شخص دیگر شود.

فقط یک بار از سوزن و سرنگ یکبار مصرف استفاده کنید.

ممکن است قند خون شما پایین باشد (افت قند خون) و احساس گرسنگی، سرگیجه، تحریک پذیری، گیجی، اضطراب و لرزش داشته باشید. برای درمان سریع هیپوگلیسمی، یک منبع قند سریع الاثر (مانند آب میوه، آب نبات، کشمش یا نوشابه غیر رژیمی) بخورید یا بنوشید.

در صورت ابتلا به افت قند خون شدید، پزشک ممکن است یک کیت تزریق گلوکاگون برای شما تجویز کند. لذا باید مطمئن شوید که خانواده یا دوستان نزدیک شما می‌دانند که چگونه این آمپول را در موارد اضطراری به شما تزریق کنند.

همچنین علائم افزایش قند خون (هایپرگلیسمی) مانند افزایش تشنگی یا ادرار را نیز کنترل کنید.

سطح قند خون می‌تواند تحت تأثیر استرس، بیماری، جراحی، ورزش، استفاده از الکل یا حذف وعده های غذایی متفاوت باشد. قبل از تغییر دوز انسولین یا برنامه مصرف خود با پزشک خود مشورت کنید.

همچنین ببینید:

انسولین نوومیکس چیست؟ عوارض و نحوه استفاده از آن

لانتوس تنها بخشی از یک برنامه درمانی است که شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن، آزمایش قند خون و مراقبت های ویژه پزشکی نیز می‌باشد. دستورالعمل های پزشک خود را بسیار دقیق دنبال کنید.

این دارو را در ظرف اصلی خودش نگه‌دارید و از آن در برابر گرما و نور محافظت کنید. تا زمانی که آمادگی تزریق ندارید، انسولین را از داخل ویال به داخل سرنگ نکشید. انسولین را فریز نکنید و آن را در نزدیکی جایخی در یخچال نگهداری نکنید. در صورت منجمد شدن انسولین، آن را دور بریزید.

لانتوس باز نشده را:

در یخچال بگذارید و آن را تا قبل از گذشتن تاریخ انقضایش استفاده کنید

از آن در دمای اتاق نگهداری کنید و ظرف ۲۸ روز استفاده اش کنید.

 

نحوه نگهداری لانتوس باز شده:

ویال را در یخچال یا در دمای اتاق نگهداری کنید و ظرف ۲۸ روز استفاده کنید.

قلم تزریق را در دمای اتاق نگهداری کنید (در یخچال قرار ندهید) و ظرف ۲۸ روز استفاده کنید.

قلم تزریق را به همراه سوزن متصل به آن نگهداری نکنید.

اگر داروی شما کدر شده، رنگ آن تغییر کرده است یا ذراتی در آن وجود دارد، از آن استفاده نکنید.

 

اگر دریافت دوز مصرفی‌ام را فراموش کنم چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورت فراموش کردن دریافت دوز لانتوس خود، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید. در یک دوره ۲۴ ساعته نباید بیش از یک دوز مصرف کنید، مگر اینکه پزشک این را به شما گفته باشد.

همیشه در خانه انسولین داشته باشید. در واقع قبل از تمام شدن کامل دارویتان، نسخه‌تان را تمدید کنید.

 

اگر بیش از حد مشخص شده انسولین دریافت کنم چه اتفاقی می‌افتد؟

با فوریت های پزشکی و اورژانس تماس بگیرید. مصرف بیش از حد انسولین می‌تواند باعث افت قند خون شود. علائم افت قند خون شامل خواب آلودگی، گیجی، تاری دید، بی‌حسی یا گزگز در دهان، مشکل در تکلم، ضعف عضلانی، و عدم تعادل، تشنج یا از دست دادن هوشیاری می‌باشند.

 

هنگام استفاده از لانتوس از انجام چه کار هایی باید خودداری کنم؟

مارک انسولین گلارژین یا سرنگ مورد استفاده خود را بدون صحبت قبلی با پزشک یا داروساز تان تغییر ندهید.

قبل از تزریق انسولین، همیشه با بررسی دقیق برچسب دارو از بروز خطا در مصرف دارو اجتناب کنید.

از نوشیدن الکل خودداری کنید. این کار می‌تواند باعث کاهش قند خون شود و ممکن است در درمان دیابت شما تداخل ایجاد کند.

 

چه دارو های دیگری بر لانتوس تأثیر می‌گذارند؟

بسیاری از دارو های دیگر می‌توانند بر قند خون شما تأثیر بگذارند و برخی از دارو ها می‌توانند اثرات انسولین را کاهش یا افزایش دهند. برخی از دارو ها همچنین می‌توانند علائم افت قند خون را کاهش دهند و در نتیجه تشخیص اینکه قند خون شما پایین است را دشوارتر کنند. در صورت مصرف دارو های زیر که می‌توانند با لانتوس تداخل داشته باشند به پزشک خود اطلاع دهید:

پیوگلیتازون یا روزیگلیتازون (که بعضی اوقات در ترکیبات با گلیمپیرید یا متفورمین وجود دارد)

سایر دارو های ضد دیابت

دارو های فشار خون از جمله مهار کننده های ACE، دیورتیک ها یا قرص های آب، کلونیدین، ​​بتا بلاکر ها

قرص ضد بارداری

دارو های تیروئید

دارو های ضد افسردگی به ویژه مهار کننده های مونوآمین اکسیداز یا MAOI، فلوکستین و سایر دارو ها

دارو های ضد روان پریشی (از جمله اولانزاپین، کلوزاپین و سایر دارو ها)

برخی از آنتی بیوتیک ها، از جمله دارو های سولفا

دارو های کورتیکو استروئید (مانند پردنیزون)

در مورد تمام دارو هایی که اکنون استفاده می‌کنید و هر دارویی که شروع یا قطع می‌کنید به پزشک خود بگویید. این دارو ها شامل دارو های با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی می‌شوند.

 

توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.

منابع:

drugs

دیدگاه تان را بنویسید

 

x