طعم تلخ در دهان و علت های آن
احساس طعم تلخ در دهان پیش از اینکه نگران کننده باشد بیشتر آزار دهنده است. ولی اگر به طور دائمی احساس شود حتما علت خاصی دارد که باید رفع شود...
طعم تلخ در دهان هنگام مصرف چیزهای تلخ، مانند کاسنی یا قهوه سیاه، انتظار می رود.
داشتن طعم تلخ مزمن در دهان، صرف نظر از آنچه می خورید یا می نوشید، می تواند نشان دهنده یکی از چندین بیماری باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد دلایل طعم تلخ در دهان، زمانی که باید به دنبال کمک باشید و چگونه می توانید از شر این علامت خلاص شوید، ادامه مطلب را بخوانید.
علائم و نشانه ها
مطمئن نیستید که طعم تلخی را که تجربه می کنید نشانه چه چیز غیر طبیعی است؟ تعدادی از علائم وجود دارد که نشان می دهد طعم تلخ مزمن را تجربه می کنید.
در طول روز طعم عجیبی را تجربه می کنید
اگر متوجه طعم عجیبی در دهان خود شده اید که در طول روز بدون توجه به آنچه می خورید باقی می ماند، احتمالاً بهتر است با یک پزشک یا دندانپزشک صحبت کنید.
طعم تلخ ممکن است:
- شور
- فلزی
- فاسد
طعم تلخ دهان شما باعث حواس پرتی می شود
اگر تلخی دهان شما باعث حواس پرتی شده است، این نشانه دیگری از غیر طبیعی بودن طعم است.
یک مزه تلخ و قوی ممکن است حواس شما را در حین انجام کارهای روزمره پرت کند و حتی ممکن است حواس تان را از طعم غذایتان در حین خوردن دور کند.
همچنین ببینید:
حس چشایی و هرآنچه که باید درباره آن بدانید
طعم تلخ پس از مسواک زدن باقی می ماند
یکی از بزرگترین نشانههایی که نشان میدهد طعم تلخ دهان یک بیماری مزمن است، این است که بعد از مسواک زدن، طعم آن باقی میماند.
گاهی اوقات ممکن است پس از خوردن یا نوشیدن چیزی طعم فلز یا تلخی در دهانتان باقی بماند.
با این حال، اگر طعم آن پس از مسواک زدن از بین نرود، ممکن است نشانه ای از یک مشکل اساسی باشد.
علل
داشتن طعم تلخ در دهان اغلب یک مشکل جدی نیست، اما می تواند در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند و بر رژیم غذایی شما تأثیر بگذارد.
سندرم سوزش دهان
همانطور که از نام آن پیداست، سندرم سوزش دهان باعث ایجاد احساس سوزش یا سوزش در دهان می شود که می تواند بسیار دردناک باشد.
این علائم می تواند در یک قسمت از دهان یا در سراسر دهان رخ دهد. همچنین می تواند احساس خشکی در دهان و طعم تلخ یا فلزی ایجاد کند.
با توجه به انجمن دندانپزشکی آمریکا، سندرم سوزش دهان در زنان و مردان، به ویژه در افرادی که در دوران یائسگی و بعد از آن قرار دارند، رخ می دهد.
گاهی اوقات، سوزش دهان دلیل قابل شناسایی ندارد. پزشکان گمان می کنند که ممکن است به دلیل آسیب به اعصاب دهان باشد.
همچنین ممکن است با شرایط زمینهای یا درمان بیماریهایی مانند دیابت، درمان سرطان و تغییرات هورمونی در دوران یائسگی مرتبط باشد.
بارداری
هورمون استروژن که در دوران بارداری در نوسان است، می تواند گیرنده های چشایی را تغییر دهد.
بسیاری از افراد هنگام بارداری طعم تلخ یا فلزی را در دهان خود گزارش می دهند. این معمولا در اواخر بارداری یا پس از زایمان برطرف می شود.
دهان خشک
احساس خشکی دهان که می تواند ناشی از کاهش تولید بزاق یا تغییر در ترکیب بزاق باشد. کاهش بزاق می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله:
- سالخوردگی
- داروهای خاص
- سیگار کشیدن
- یک بیماری خود ایمنی مانند سندرم شوگرن که باعث خشکی بیش از حد در دهان و چشم می شود.
بدون تولید بزاق مناسب، طعم چیزهایی که ممکن است تلخ یا شور باشد را نمی توان تغییر داد، علاوه بر این، کمبود بزاق می تواند بلع یا صحبت کردن را سخت کند و افراد مبتلا به این بیماری ممکن است متوجه حفره ها و عفونت های لثه بیشتری شوند.
رفلکس اسید
رفلاکس اسید که GERD نیز نامیده می شود، زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر تحتانی مری ضعیف می شود و اجازه می دهد غذا و اسید معده از معده به سمت بالا به مری و دهان حرکت کند.
اسفنکتر تحتانی مری ماهیچه ای در انتهای مری است. لوله ای است که غذا را از دهان به معده می برد، از آنجایی که این قسمت حاوی اسید و آنزیم های گوارشی است، می تواند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شود.
همچنین ببینید:
کاهش رفلاکس معده با پروبیوتیک ها
علائم دیگر عبارتند از:
- سوزش در قفسه سینه چند ساعت بعد از غذا
- مشکلات بلع
- سرفه خشک مزمن
داروها و مکمل ها
هنگامی که بدن شما انواع خاصی از داروها را جذب کرد، بقایای دارو به بزاق فرستاده می شود. علاوه بر این، اگر یک دارو یا مکمل دارای عناصر تلخ یا فلزی باشد، می تواند طعم تلخی را در دهان شما به جا بگذارد.
داروهای رایج عبارتند از:
- تتراسایکلین، یک آنتی بیوتیک
- لیتیوم که برای درمان برخی از اختلالات روانپزشکی استفاده می شود
- داروهای خاص قلب
- ویتامین ها و مکمل های حاوی روی، کروم یا مس
بیماری ها و عفونت ها
هنگامی که شما سرماخوردگی، عفونت سینوسی یا سایر بیماری ها را دارید، بدن شما به طور طبیعی پروتئینی را آزاد می کند که توسط سلول های مختلف بدن ساخته می شود تا التهاب را ترویج و واسطه کند.
تصور میشود که این پروتئین میتواند بر گیرنده چشایی نیز تأثیر بگذارد و باعث افزایش حساسیت به مزههای تلخ در هنگام بیماری شود.
درمان های سرطان
پرتودرمانی و شیمی درمانی می تواند گیرنده چشایی را تحریک کند و باعث شود بسیاری از چیزها از جمله آب طعم فلزی یا تلخی به خود بگیرد.
سندرم آجیل کاج
اگرچه آلرژی نیست، اما برخی از افراد ممکن است واکنشی به آجیل کاج نشان دهند که طعم تلخ یا فلزی در دهان ایجاد می کند که معمولاً 1 تا 3 روز پس از مصرف آجیل ظاهر می شود و می تواند تا چند هفته ادامه یابد.
دانشمندان دقیقاً مطمئن نیستند که چرا این اتفاق می افتد، اما آنها گمان می کنند که ممکن است با یک آلاینده، مانند هر یک از مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیند پوست اندازی، استعداد ژنتیکی یا فاسد شدن روغن آجیل مرتبط باشد.
درمان های خانگی
کارهایی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا به تسکین و حتی جلوگیری از طعم تلخ دهان کمک کنید:
- مایعات فراوان بنوشید و آدامس های بدون قند بجوید تا به افزایش تولید بزاق کمک کنید.
- بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. به مدت 2 دقیقه دو بار در روز به آرامی مسواک بزنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید. هر 6 ماه یکبار برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- با حفظ وزن متوسط، پرهیز از غذاهای تند یا چرب، عدم استعمال دخانیات، محدود کردن الکل و خوردن وعدههای غذایی کوچک و مکرر به جای وعدههای بزرگ، احتمال رفلاکس اسید معده را کاهش دهید.
- گیاه نارون لغزنده می تواند به افزایش ترشحات مخاطی کمک کند، که برای محافظت از پوشش مجرای دستگاه گوارش در برابر تحریک اسید معده عمل می کند.
- اگر متوجه شدید که یکی از داروهایتان طعم تلخی به شما می دهد، از پزشک خود بخواهید که داروهای شما را تغییر دهد.
درمان طولانی مدت بستگی به این دارد که چه چیزی باعث می شود طعم تلخ را تجربه کنید. پزشک ابتدا در مورد علائم شما می پرسد، سابقه پزشکی و داروهایی که مصرف می کنید را بررسی می کند و سپس یک معاینه فیزیکی انجام می دهد.
پزشک شما ممکن است برای آزمایش شرایط زمینهای مانند دیابت، آزمایشگاهی را تجویز کند.
درمان به شرایط زمینه ای یا علت دیگری که باعث طعم تلخ می شود بستگی دارد.
به عنوان مثال، اگر رفلاکس اسید باعث طعم تلخ شود، پزشک ممکن است داروهای ضد اسید بدون نسخه یا نسخه ای را توصیه کند. اگر مشکل دیابت نوع 2 باشد، پزشک ممکن است دارویی مانند متفورمین (گلوکوفاژ) را تجویز کند. متفورمین میزان قند (گلوکز) تولید شده در کبد را کاهش می دهد.
اگر مشخص شود که داروهای خاصی که مصرف میکنید باعث ایجاد طعم تلخ میشوند، پزشک شما ممکن است چیزی متفاوت را تجویز کند.
متخصص مراقبت های بهداشتی شما همچنین ممکن است شما را به موارد زیر ارجاع دهد:
- دندانپزشک اگر مشکوک باشد طعم تلخ دهان به مشکل دندانی مرتبط است
- یک متخصص غدد در صورتی که با بیماری مانند دیابت همراه باشد
- روماتولوژیست اگر سندرم شوگرن داشته باشید
نتیجه کلی
داشتن طعم تلخ در دهان، حتی زمانی که چیز تلخ نمیخورید یا نمینوشید، یک مشکل نسبتاً رایج است. بیشتر علت ها قابل درمان هستند.
هنگامی که شما و پزشکتان تشخیص دادید که چرا طعم تلخی در دهان دارید و درمان را شروع کردید، جوانه های چشایی شما باید به حالت عادی بازگردند بدون اینکه اثرات طولانی مدتی داشته باشند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
دیدگاه تان را بنویسید