فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 756

فرق دیابت نوع ۱ و نوع ۲ !

دیابت نوع یک و دو بیشترین فرقشون در مراحل شناخت بیماری هست، به این صورت که دیابت نوع یک بسیار پر سرو صدا هست و به محض ابتلا فرد با علائم شدید مواجه می‌شود ولی دیابت نوع دو را ...

با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد فرق دیابت نوع ۱ و نوع ۲، ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:

فرق دیابت نوع یک و نوع دو!

دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد پاسخ می‌دهد:

فرق دیابت نوع ۱ و نوع ۲ !

سلام دوستان عزیز روز بخیر 

مطلبی که خیلی از اوقات از ما سوال میشه توسط عزیزان دیابتی، این است که اصولاً فرق دیابت نوع ۱ و نوع ۲ چی هست؟ و ما مبتلا به دیابت نوع ۱ هستیم یا دیابت نوع ۲ داریم؟ 

این خیلی مهمه و باید شما این رو بدونید.

همچنین ببینید:

آیا دیابتی ها واکسن کرونا رو بزنن؟ کدوم مدل واکسن رو بزنیم؟

باید خدمتتون عرض کنم که دیابت نوع ۱ معمولاً به علت تخریب لوزالمعده ایجاد می‌شود و تولید انسولین در بدن ما کاهش پیدا می‌کند و تقریباً به صفر می‌رسد و کسانی که مبتلا به دیابت نوع ۱ هستند لازم است که تا پایان عمر بر اساس دانش فعلی از انسولین استفاده بکنند، در حالی که دیابت نوع ۲ معمولاً به خاطر مقاومت به انسولین ایجاد می‌شود، یعنی انسولین توسط لوزالمعده تولید می‌شود، وارد جریان خون می‌شود ولی اثر نمی‌کند.

انسولین مانند یک کلیدی هست که کمک می‌کند به سلول ها، به ورود گلوکز یا قند، که وارد سلول شود. در حقیقت اگر این کلید وجود نداشته باشد یعنی دیابت نوع ۱ یا اگر کلید ما اثر نکند آن گلوکز یا قند نمی‌تواند وارد سلول شود و به عنوان سوخت استفاده نمی‌تونه بشه. بنابراین در جریان خون سطح گلوکز میره بالا، مثل شهری می‌مونه که خیابون هاش پر از مواد غذاییه ولی این مواد غذایی به هر دلیلی نمی‌توانند وارد خانه ها بشن و مردم این شهر که همون سلول‌ های بدن ما هستند، نمی‌توانند از این گلوکز استفاده بکنن.

معمولاً دیابت نوع ۲ است که شایع است و ۹۰ درصد موارد بیماری دیابت، دیابت نوع ۲ است.

۱۰ درصد عزیزان دیابتی، دیابت نوع ۱ دارند و معمولاً دیابت نوع ۱ در سنین پایین تر ایجاد میشه، معمولاً ممکنه در بچه‌ها ایجاد بشه و دیابت نوع ۲ در سنین بالاتر. فاکتور ارث یا سابقه فامیلی معمولاً در دیابت نوع ۲ وجود دارد، بنابراین اگر بستگان شما پدر، مادر، خواهر، برادر دچار دیابت نوع ۲ باشند احتمال اینکه شما هم بگیرین خیلی زیاد میشه. باید تمهیداتی انجام بدهیم که این بیماری سراغ شما نیاد، مثل تغییر شیوه زندگی و فعالیت بدنی، کاهش وزن و رعایت رژیم غذایی.

همچنین ببینید:

۶ ادویه سازگار با رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲

البته ممکنه در هر سنی دیابت نوع ۱ و ۲ اتفاق بیفته، امروزه هم با توجه به اینکه چاقی در بچه‌های ما زیاد شده به خاطر اینکه فعالیت بدنشان کم شده، ما دیابت نوع ۲ را در سنین جوانی و نوجوانی ۱۰ تا ۲۰ سال زیاد داریم می‌بینیم.

از اونور دیابت نوع ۱ هم ممکنه بالاتر اتفاق بیفته، ولی سنین شیوع این بیماری همون‌طور که خدمتتان عرض کردم، دیابت نوع ۱ در سنین پایین‌تر و نوع ۲ در سنین بالاتر اتفاق میفته.

علائم اینها یه مقدار با هم متفاوته، بیماری دیابت نوع ۱ انقدر پر سر و صدا هست که نمیشه شما بیماری دیابت نوع ۱ داشته باشید و خودتان متوجه نشید و سال‌ها طول بکشه، انقدر علائمش شدید هست به صورت: پرنوشی، پرادراری، کاهش وزن، ضعف و بی حالی که به هر دلیلی شما رو می‌کشونه به مراکز درمانی یا خودتون و خانوادتون میارنتون یا بچه ها رو، بنابراین اینجوری نیست که بیماران دیابتی نوع ۱ نمی‌دونن که بیماری دیابت دارن.

اما دیابت نوع ۲ متاسفانه اینطور نیست و خیلی بی سر و صدا هست و معمولا علامت نداره و خیلی از اوقات بیماران با عوارض بیماری دیابت مراجعه می‌کنند، یعنی سال‌ها بیماری دیابت داشتن و خودشان متوجه نشدند و ممکنه که با عوارض قلبی عروقی، سکته های قلبی، مشکلات مغزی، زخم پای دیابتی و مشکلات کلیوی مراجعه بکنند. برای اولین بار و اصلا نمی‌دونن دیابت دارند و ما هر روز شاهد این موارد هستیم که در بیمارستان بیماران به دلیل این مسائل بستری می‌شوند، ازشون سوال می‌کنیم بیماری دیابت داشتید؟ جوابشون منفی هست، و آزمایش قند خون تا حالا دادید؟ فکر می‌کنم تا حالا تو عمرشون آزمایش ندادند و در حقیقت دیابت داشتن ولی متوجه نشدن.

الان هم خدمتتون صحبت می‌کنم، حدود ۵۰ درصد موارد بیماری دیابت نوع ۲ یه ذره کمتر یه ذره بیشتر حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد در کشور ما ناشناخته است، یعنی حدود مثلا اگر فرض کنیم ما ۶/۵ میلیون بیماری دیابت داریم که ۹۰ درصد اون ها دیابت نوع ۲ هستند، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد اینها نمی‌دونن هنوز بیماری دیابت دارند و علت این است که آزمایش ندادن.

دیدگاه تان را بنویسید

 

x