عوارض دانه چیا و جایگزین های آن
دانه چیا سرشار از فیبر است ولی این نوع فیبر با فیبر موجود در نشاسته و دیگر کربوهیدرات ها متفاوت است. علاوه بر فواید بیشماری که دارد دارای عوارض نیز می باشد؛ از جمله ایجاد مشکلات گوارشی، خطر ابتلا به پروستات و دیگر موارد...
مضرات دانه چیا
برخی افراد با مصرف زیاد دانه چیا دچار برخی عوارض مانند واکنش آلرژیک و مشکلات گوارشی یا افزایش وزن می شوند. با این حال برای اغلب افراد دانه چیا یک مکمل مناسب و مغذی برای یک رژیم غذایی متعادل است.
دانه های چیا دانه های خوراکی هستند که از گیاهی متعلق به خانواده نعناع به نام سالویا هیسپانیکا به شمار می روند. این دانه های تیره ریز سرشار از مواد مغذی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و سایر ترکیبات ضروری هستند.
مصرف دانه چیا ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد، از جمله کاهش فشار خون، کاهش التهاب و بهبود سلامت دستگاه گوارش.
برخی افراد ممکن است در صورت مصرف مقادیر زیاد دانه چیا از جمله افرادی که مبتلا به دیابت، فشار خون بالا و آلرژی هستند، دچار عوارض جانبی شوند. مصرف بیش از حد دانه چیا ممکن است منجر به مشکلات گوارشی شده و اگر فرد در مصرف دانه چیا زیاده روی کند؛ منجر به افزایش وزن می گردد.
مضرات مصرف بیش از حد دانه چیا
مصرف دانه چیا ممکن است عوارض جانبی برای افراد مبتلا به آلرژی، دیابت، فشار خون بالا یا مشکلات گوارشی ایجاد کند.
آلرژی
موارد بسیار کمی از واکنش های آلرژیک به دانه چیا در مقالات علمی گزارش شده است. در واقع یک مطالعه در سال 2019 اولین نظر محققان در مورد بروز آلرژی به دلیل مصرف دانه چیا بود. با این حال فرد درگیر در این مطالعه سابقه پزشکی آلرژی به گرده چمن و موی گربه داشت.
فرد دانه چیا را جهت کاهش کلسترول خون مصرف کرد و پس از 3 روز دچار آنافیلاکسی شد که یک واکنش آلرژیک شدید بود و از آن بهبود یافت.
البته موارد دیگر بروز واکنش های آلرژیک شدید به گیاهان در خانواده این فرد وجود داشت؛ این واکنش ها شامل آنافیلاکسی، درماتیت تماسی و واکنش آلرژیک سیستماتیک بود.
دانه های چیا ممکن است باعث ایجاد حساسیت متقابل در افراد مبتلا به آلرژی به کنجد شوند. این بدان معنی است افرادی که قبلاً به کنجد حساسیت دارند ممکن است پس از مصرف دانه چیا دچار واکنش آلرژیک شوند.
همچنین ببینید:
5 عامل تعجب آور که آلرژی زا هستند
دیابت
دانه چیا ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد زیرا حاوی سطوح بالایی از فیبر است. فیبر جذب قند را در روده کند کرده که به جلوگیری از افزایش سریع و قابل توجه سطح قند خون کمک می کند.
برای فرد مبتلا به دیابت، پزشک دوز انسولین را دقیقا محاسبه می کند تا از افزایش و کاهش قند خون جلوگیری شود. اگر فرد به طور منظم دانه چیا مصرف کند، ممکن است قند خون او به اندازه ای کاهش یابد که نیاز به انسولین داشته باشد.
فشار خون بالا
دانه چیا همچنین ممکن است فشار خون را کاهش دهد. این موضوع ممکن است به این دلیل باشد که دانه های ریز منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به عنوان رقیق کننده خون عمل کرده و فشار خون را کاهش می دهند. با این حال دانشمندان باید تحقیقات بیشتری در مورد این نظریه ها انجام دهند.
مشکلات گوارشی
دانه چیا حاوی مقدار زیادی مواد مغذی است. با این حال، طبق یک مطالعه در سال 2020، بدنه سخت بیرونی آنها ممکن است تجزیه، آزادسازی و هضم را برای بدن دشوار سازد. این واقعیت در مورد بیشتر دانه ها صادق است.
در بیشتر موارد افراد باید دانههای چیا را قبل از مصرف در آب خیس کنند یا در زمان مصرف جهت کمک به هضم آب بنوشند. دانههای چیا آسیاب شده نیز جایگزین مناسبی برای دانه های کامل هستند، بدن میتواند مواد مغذی دانههای چیا را بهتر جذب کند.
می توان دانه های چیا جوانه زده را انتخاب کرد. جوانه زدن دانه چیا دسترسی به پروتئین آن را راحت کرده و محتوای کلسیم را افزایش می دهد.
همچنین ببینید:
۱۱ نکته برای ارتقای سلامت دستگاه گوارش
فواید دانه چیا جهت سلامتی
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که دانههای چیا حاوی ریزمغذیها و درشت مغذیها هستند. رایج ترین درشت مغذی ها کربوهیدرات ها، پروتئین ها، فیبرهای غذایی و چربی ها هستند.
دانه چیا دارای ترکیبات مغذی است که شامل:
- 15تا25 درصد پروتئین
- 15 تا 35 درصد چربی
- 18 تا 35 درصد فیبر غذایی
- 18 تا 31 درصد کربوهیدرات
آنها همچنین منابع مناسبی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و سایر مواد معدنی حیاتی به شمار می روند.
دانه چیا دارای درصد بالایی از اسیدهای امگا 3 و امگا 6 است. از آنجایی که بدن نمی تواند به طور طبیعی این مواد مغذی را ایجاد کند، باید تمامی آنها را از طریق رژیم غذایی دریافت کند.
برخی از مزایای سلامتی دانه چیا شامل بهبود قند خون و کاهش فشار خون است.
در مطالعهای در سال 2018، محققان به مدت 13 ماه از دانه چیا به عنوان 10 درصد از رژیم غذایی موش ها استفاده کردند. در پایان مطالعه، آنها دریافتند موشهایی که رژیم غذایی حاوی دانه چیا 10 درصدی مصرف کرده بودند، محتوای مواد معدنی استخوان بالاتری داشتند و ساختار سلولهای کبد و بافت روده را بهبود بخشیدند. با این حال، افراد باید توجه داشته باشند که مطالعات حیوانی به طور کامل در مورد انسان صدق نمی کند. جهت درک بهتر اثرات دانه چیا باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام گیرد.
جایگزین دانه چیا
برخی از موارد جایگزین دانه چیا شامل مواد غذایی با فیبر بالا مانند سبزیجات، حبوبات، آجیل، میوهها و غلات است. برای افرادی که علاقه مند به افزایش مصرف اسیدهای چرب هستند، ماهی جایگزین مناسبی از اسیدهای چرب امگا 3 می باشد.
سایر دانه های مغذی عبارتند از:
- دانه کتان
- دانه های آفتابگردان
- شاهدانه
- کنجد
- دانه کدو تنبل
دانه کتان فواید زیادی مانند دانه چیا دارد، اما هضم آن نیز دشوار است مگر اینکه آسیاب شود. علاوه بر این، بذر کتان حاوی لیگنان است که یک ترکیب شیمیایی طبیعی محسوب می شود. با توجه به انجمن قلب آمریکا، لیگنان ها ممکن است به طور کلی از ابتلا به سرطان پروستات پیشگیری کرده و رشد تومور ناشی از سرطان پستان را کاهش دهد.
خلاصه کلی
دانه چیا ممکن است در افراد مبتلا به دیابت، فشار خون بالا، آلرژی یا مشکلات گوارشی عوارض جانبی ایجاد کند. علاوه بر این، مصرف بسیاری از آنها ممکن است منجر به افزایش وزن شود.
با این حال مصرف دانه چیا فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله بهبود قند خون، افزایش سطح خون، کاهش فشار خون و بهبود سلامت روده. دانه چیا همچنین حاوی بسیاری از مواد مغذی ضروری مورد نیاز بدن است.
جایگزین های دانه چیا شامل سایر غذاهای پرفیبر مانند سبزیجات، حبوبات، آجیل، میوه ها و غلات است. دانه کتان جایگزین مناسبی برای دانه چیا است زیرا فواید سلامتی مشابهی دارد.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید