فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1821

ارتباط بین یائسگی و افسردگی – عوامل و درمان

زمان قبل از یائسگی برای برخی از زنان با مجموعه ای از علائم ناشی از تغییرات هورمونی همراه است؛ مانند گرگرفتگی، بی خوابی، نوسانات خلقی و حتی افسردگی. زمانی که زنان دچار تغییرات هورمونی ناگهانی مانند تغییرات قبل از یائسگی، بلوغ، پس از زایمان و حتی چرخه ماهانه می شوند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی هستند. به طور کلی زنان دو برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. هورمون‌هایی که چرخه قاعدگی را کنترل می‌کنند، بر سروتونین، یک ماده شیمیایی در مغز که باعث ایجاد احساس خوشبختی می‌شود، نیز تأثیر می‌گذارند. هنگامی که سطح هورمون کاهش می یابد، سطح سروتونین نیز کاهش می یابد، که سبب افزایش تحریک پذیری، اضطراب می گردد...

به نظر می رسد افسردگی در دوران پیش از یائسگی، بیشتر رایج است. با این حال تحقیقات ارتباط بین این دو را ثابت نکرده است.

یک بررسی در سال 2018 بیان می کند که افسردگی در دوران یائسگی رایج است. به نظر می رسد این خطر در 2 تا 4 سال پس از آخرین قاعدگی فرد کاهش می یابد.

ارتباط بین یائسگی و افسردگی - عوامل و درمان

 

محققان مطمئن نیستند که چرا افسردگی در دوران پیش از یائسگی بیشتر رایج است، اما ترکیبی از عوامل فیزیولوژیکی و روانی ممکن است نقش داشته باشد.

 

آیا بین یائسگی و افسردگی ارتباطی وجود دارد؟

افسردگی یک وضعیت سلامت روان است که بر احساسات، افکار و رفتارهای فرد تأثیر می گذارد. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • عدم علاقه به فعالیت هایی که فرد قبلاً از آنها لذت می برد
  • احساس غمگین بودن، بی تفاوتی یا پوچی
  • خستگی یا کمبود انرژی
  • مشکل در یادآوری، تمرکز و تصمیم گیری
  • تغییرات اشتها، تغییر وزن یا هر دو
  • اختلالات خواب
  • حرکات آهسته

انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد. یکی از رایج ترین آنها اختلال افسردگی اساسی (MDD) است. با توجه به بررسی در سال 2018، به نظر می رسد افرادی که در دوران یائسگی قرار می گیرند، بیشتر در معرض ابتلا به MDD هستند.

همچنین ببینید:

اولین علائم یائسگی و دلایل آن

 

آیا یائسگی باعث افسردگی می شود؟

محققان مطمئن نیستند که چرا افسردگی در دوران پیش از یائسگی بیشتر رایج است، اما عوامل متعددی ممکن است در این امر نقش داشته باشند.

 

عوامل فیزیولوژیکی

در دوران پیش از یائسگی، سطوح هورمونی افراد به طور غیرقابل پیش بینی تغییر می کند. استروژن و پروژسترون ممکن است افزایش یا کاهش یابد در حالی که به طور کلی کاهش می یابند. این تغییرات هورمونی ممکن است بر ساختار و عملکرد مغز تأثیر بگذارد.

استروژن اثر برخی از انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین و نوراپی نفرین را افزایش می دهد. این انتقال دهنده های عصبی به تنظیم خلق و خو کمک می کنند. هنگامی که سطح استروژن کاهش می یابد، ممکن است بر تعادل این مواد شیمیایی تأثیر بگذارد.

 

برخی افراد ممکن است به ویژه در برابر تغییرات رفتاری مرتبط با هورمون حساس باشند. یک مطالعه در سال 2015 گزارش می دهد افسردگی بالینی در دوران پیش از یائسگی ممکن است در افراد با شرایط زیر رخ دهد:

  • سابقه شخصی یا خانوادگی افسردگی
  • سابقه اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی
  • سابقه افسردگی پس از زایمان

با این حال محققان تاکید می کنند خطر ابتلا به افسردگی در تمام افرادی که در دوران پیش از یائسگی قرار می گیرند، صرف نظر از سابقه شخصی یا خانوادگی آنها بیشتر است.

 

عوامل روانی اجتماعی

تأثیر روانی و اجتماعی یائسگی نیز ممکن است بر سلامت روان تأثیر بگذارد. اگرچه برخی افراد احساس می کنند که یائسگی و پیری می تواند مثبت باشد، برخی دیگر ممکن است چنین احساس کنند:

  • علائم یائسگی استرس زا هستند و بر توانایی آنها برای انجام برخی موارد تأثیر می گذارد
  • آنها فاقد حمایت اجتماعی هستند

این احساسات ممکن است بر سلامت روان فرد تأثیر بگذارد. با این حال آنها ممکن است اجتناب ناپذیر باشند.

یک بررسی در سال 2021 نشان می‌دهد افراد از فرهنگ‌هایی که به سن بالاتر احترام می‌گذارند، علائم یائسگی کمتری را گزارش می‌کنند، که ممکن است نشان دهد هنجارهای اجتماعی می‌توانند به نحوه تأثیر گذار بر افراد کمک کنند.

نقش ها و انتظارات جنسیتی نیز ممکن است بر نحوه تجربه یائسگی افراد تأثیر بگذارد.

 

سایر عوامل سلامتی

علاوه بر یائسگی، سایر عوامل مرتبط با سلامت ممکن است بر خطر افسردگی تأثیر بگذارند، از جمله:

  1. داشتن بیماری مزمن: داشتن یک بیماری مزمن ممکن است یک عامل خطر برای افسردگی در میانسالی باشد و ممکن است با یائسگی همزمان باشد.
  2. سبک زندگی: مطالعات ارتباطی بین افسردگی و برخی رفتارها، به ویژه سیگار کشیدن و عدم فعالیت بدنی پیدا کرده اند. این بدان معناست که سیگار کشیدن یا ورزش نکردن باعث افسردگی می شود، اما افسردگی در افرادی که این عادات را دارند بیشتر رایج است.
  3. جراحی: اگر فرد برای برداشتن تخمدان‌ها تحت عمل جراحی قرار گیرد، سریع‌تر وارد دوران یائسگی می‌شود.

 

گزینه های درمان

درمان افسردگی اغلب شامل ترکیبی از داروهای ضد افسردگی و روان درمانی است.

پزشکان ممکن است مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) یا مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs) را برای تغییرات خلقی مرتبط با یائسگی پیشنهاد کنند. این داروها سطوح انتقال دهنده های عصبی را تغییر می دهند و ممکن است علائم افسردگی را کاهش دهند. آنها همچنین ممکن است باعث شوند فرد احساس خوبی داشته باشد تا روان درمانی را شروع کند.

روان درمانی ممکن است به شناسایی عوامل مؤثر در افسردگی، مانند حوادث زندگی یا استرس کمک کند. درمانگر می تواند به فرد کمک کند تا احساسات خود را درک و کنترل کند.

مطالعه‌ای در سال 2018 نشان می‌دهد که سازمان غذا و دارو (FDA) درمان با استروژن را برای درمان افسردگی پیش از یائسگی تأیید نکرده است. با این حال این درمان ممکن است به کاهش گرگرفتگی، اختلالات خواب و سایر علائمی که می‌توانند بر خلق و خو تأثیر بگذارند کمک کند.

همچنین ببینید:

مواد غذایی مناسب برای گر گرفتگی در سن یائسگی !

 

درمان های مکمل

تحقیقات کمی در مورد درمان های مکمل به طور خاص برای افسردگی که در دوران پیش از یائسگی رخ می دهد، وجود دارد. با این حال اقداماتی که افراد می توانند برای کمک به افسردگی، علائم یائسگی یا هر دو انجام دهند عبارتند از:

  • ورزش منظم
  • ترک سیگار
  • کاهش مصرف کافئین و اجتناب از الکل، به ویژه برای کسانی که مشکلات خواب دارند
  • تمرین یوگا که ممکن است استرس را کاهش داده و به خواب بهتر کمک کند

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

افسردگی بخش مورد انتظار یائسگی یا پیری نیست و درمان های موثری در دسترس است. هر فرد که آن را در این مرحله از زندگی تجربه می کند، باید با پزشک مشورت کند.

 

خلاصه کلی

مطالعات دوره یائسگی و افسردگی را به هم مرتبط می کند، اما ماهیت این ارتباط مشخص نیست. دانشمندان بر این باورند که افراد ممکن است در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر در معرض افسردگی قرار گیرند.

عوامل دیگری نیز ممکن است نقش داشته باشند، از جمله سلامت روانی و جسمی فرد و نگرش های اجتماعی نسبت به یائسگی و پیری.

به نظر می رسد خطر افسردگی 2 تا 4 سال پس از آخرین دوره قاعدگی به حالت عادی باز می گردد. چندین روش درمانی برای مدیریت علائم و کاهش استرس موجود است.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

 

منابع:

medicalnewstoday

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

x