علائم و درمان رفلاکس بارداری
در طول هضم طبیعی، غذا از مری (لوله بین دهان و معده)، از طریق یک دریچه عضلانی به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) به سمت معده حرکت می کند. در طول بارداری، تغییرات هورمونی سبب شل شدن ماهیچه های مری از جمله LES می شود. نتیجه این است که اسیدهای بیشتری ممکن است به سمت بالا برود، به خصوص زمانی که دراز کشیده اید یا بعد از خوردن یک وعده غذایی بزرگ. وقتی جنین در سه ماهه دوم و سوم رشد می کند و رحم برای سازگاری با آن حجیم می شود، معده تحت فشار بیشتری قرار می گیرد؛ که در نهایت می تواند منجر به برگشت غذا و اسید به مری شود...
رفلاکس معده چه زمانی اتفاق می افتد:
رفلاکس معده زمانی اتفاق می افتد که اسید معده به مری باز می گردد. این موضوع باعث نارسایی و احساس درد و سوزش در قفسه سینه می شود.
رفلاکس معده به مری را GER می گویند.
علائم اصلی عبارتند از:
- نارسایی، جایی که محتویات معده از مری تا گلو یا دهان برمیگردد.
- سوزش سر دل، که باعث ایجاد احساس سوزش در وسط قفسه سینه می شود
همچنین ببینید:
ارتباط گلودرد و رفلاکس معده
سایر علائم احتمالی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع
- مشکل در بلع
- درد
- گرفتگی صدا
- سرفه های مداوم
عوامل مختلفی می توانند باعث رفلاکس معده شوند. با این حال معمولاً به عنوان یک علامت بارداری رخ می دهد و 17 تا 45٪ افراد باردار را تحت تأثیر قرار می دهد.
در بیشتر موارد این وضعیت بلافاصله پس از زایمان به پایان می رسد.
رابطه رفلاکس معده با بارداری
دلایل متعددی وجود دارد که چرا بارداری می تواند باعث رفلاکس معده شود.
- تغییرات هورمونی بر اسفنکتر مری، تأثیر میگذارد. این باعث برخی فرآیندها شده و در نهایت منجر به بالا رفتن اسید از معده به مری می گردد.
- رحم ممکن است با فشار بر معده باعث رفلاکس معده و بالا رفتن محتویات به مری شود.
- موارد دیگر بارداری، مانند تغییر در حرکات روده یا داروهایی که افراد در دوران بارداری مصرف می کنند نیز می توانند در ایجاد رفلاکس اسید نقش داشته باشند.
علل رفلاکس معده
علت علائم رفلاکس، اسید معده است که از مری به سمت بالا می رود. زمانی که اسفنکتر تحتانی مری، که گروهی از عضلات در پایین مری است، ضعیف شود، ممکن است این اتفاق رخ دهد.
دلایلی که باعث رفلاکس معده می شود شامل موارد زیر است:
- بارداری
- داشتن اضافه وزن
- سیگار کشیدن
- مصرف داروهای خاص
فرد مبتلا به رفلاکس معده؛ در صورت داشتن عوارض خاص مانند خون در استفراغ یا مدفوع، باید به متخصص مراجعه نماید.
در بارداری، فاکتورهای دیگری وجود دارد که باید هنگام داشتن رفلاکس معده در نظر بگیرید. برخی توصیه ها برای درمان رفلاکس معده با توصیه های بارداری، مانند اجتناب از الکل و نیکوتین، مشترک هستند.
با این حال در دوران بارداری فرد باید قبل از مصرف دارو برای درمان علائم، با متخصص مشورت کند. به عنوان مثال مصرف آسپرین در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد و بسیاری از داروهای بدون نسخه (OTC) برای درمان رفلاکس اسید حاوی آسپرین هستند.
علاوه بر این، یک داروی ضد اسید که حاوی بی کربنات سدیم یا منیزیم تری سیلیکات است ممکن است باعث ایجاد عوارض در دوران بارداری شود. این به این دلیل است که بی کربنات سدیم می تواند باعث تجمع مایعات و تورم شده؛ منیزیم تری سیلیکات می تواند برای جنین مضر باشد.
تغییر سبک زندگی و داروها
درمان رفلاکس معده در بارداری تقریباً مانند درمان رفلاکس معده در هر موقعیت دیگر است.
روش های کاهش رفلاکس معده در دوران بارداری شامل موارد زیر است:
- تغییر عادات غذایی
- اجتناب از دخانیات
- اجتناب از الکل
- اجتناب از لباس های تنگ
- تغییر موقعیت خواب
- داشتن آرامش
صرف نظر از رفلاکس معده در دوران بارداری، فرد باید از مصرف دخانیات و الکل خودداری کند. زیرا این مواد شانس بارداری سالم را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند.
عادات غذایی می تواند تأثیر زیادی بر رفلاکس معده داشته باشد
برخی از تغییرات عبارتند از:
- در طول روز وعده های غذایی کوچکتر اما با دفعات بیشتر مصرف نمایید
- عدم خم شدن زمان غذا خوردن
- عدم دراز کشیدن و خوابیدن، 2 تا 3 ساعت بعد از مصرف غذا
- پرهیز از مصرف شکلات و نعناع
- اجتناب از کافئین و غذاهای غنی، چرب و تند
یکی دیگر از تغییرات سبک زندگی که باید در نظر گرفت، عادات خواب است. اگر رفلاکس معده در طول شب اتفاق بیفتد، ممکن است بالا بردن قسمت سر موثر باشد.
اگر تغییر سبک زندگی موثر نبود، نکته بعدی که باید در نظر گرفت دارو است. داروهایی برای تسکین علائم رفلاکس معده وجود دارد. با این حال اگر فرد باردار باشد، برخی داروها می تواند خطرناک محسوب شوند. قبل از استفاده از داروهای OTC در دوران بارداری، فرد باید با پزشک خود صحبت کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
متخصص می تواند روش های درمانی و داروها را تجویز کند. اگر مصرف داروهای OTC و تغییر شیوه زندگی موثر واقع نگردد، فرد باید به پزشم مراجعه نماید.
علاوه بر این، رفلاکس معده می تواند عوارضی ایجاد کند که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
همچنین ببینید:
کاهش رفلاکس معده با پروبیوتیک ها
در صورت داشتن هر یک از علائم زیر، باید به متخصص مراجعه کرد:
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- استفراغ مکرر
- خون در استفراغ یا مدفوع
- التهاب در مری
- سوزش سر دل که بیش از 3 هفته طول می کشد
خلاصه کلی
اکثر افراد در برخی مواقع دارای رفلاکس معده هستند. برخی آن را به عنوان یک بیماری مزمن و برخی به صورت موقت دارند. رفلاکس معده در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و فشار فیزیکی جنین در حال رشد رایج است.
علائم رفلاکس معده زمانی رخ می دهد که اسید معده از مری بالا می رود. اگر عضلات انتهای مری شل باشند، قسمت پایین مری در موقعیت اشتباه قرار گرفته باشد، یا اگر فشار روی معده افزایش یابد، ممکن است رفلاکس اتفاق بیفتد.
درمان رفلاکس با استفاده از تغییرات در خانه و با مصرف داروهای OTC امکان پذیر است. برخی از اشکال داروهای رفلاکس معده در دوران بارداری نامناسب هستند. همیشه قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید