مسمومیت دارویی چیست؟ – علائم و درمان آن
مسمومیت دارویی ممکن است عمدی یا تصادفی رخ دهد. البته برخی افراد به بعضی از داروها حسایت دارند، که این موضوع نیز سبب مسمومیت دارویی می شود. مسمومیت تصادفی اغلب در کودکان و افراد مسکن رایج است. این نکته بسیار حائز اهمیت است که هرگونه دارو را در منزل از دسترس کودکان خود دور نگه دارید. در افراد مسن ممکن است به دلیل مصرف داروی اشتباه یا میزان دوز توصیه شده مسمومیت اتفاق بیفتد...
مسمومیت دارویی چیست؟
مصرف بیش از حد دارو ممکن است تصادفی یا عمدی باشد. زمانی رخ می دهند که فرد دارو را بیش از دوز توصیه شده پزشکی مصرف کند. با این حال، برخی از افراد ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به برخی داروها داشته باشند.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، گیاهان و سایر مواد سمی که می تواند باعث آسیب شود، مسمومیت نامیده می شود. هر چه دوز بالاتر یا قرار گرفتن در معرض محرک بیشتر باشد، مسمومیت سخت تر است. مانند مسمومیت با مونوکسید کربن و مسمومیت با قارچ.
واکنش افراد به مصرف بیش از حد دارو متفاوت است. درمان متناسب با نیازهای فرد انجام می شود.
مصرف بیش از حد مواد مخدر می تواند افراد در هر سنی را درگیر کند. این بیماری در کودکان با سن کم و در میان افراد دیگر تا سن 30 سالگی شایع است.
همچنین ببینید:
حساسیت دارویی چیست؟
علل مصرف بیش از حد دارو
مصرف بیش از حد به صورت تصادفی ناشی از خوردن دارو توسط کودک خردسال یا بزرگسالان با اختلالات ذهنی است.
بزرگسالان (به ویژه افراد مسن) ممکن است به اشتباه داروی نادرست یا دوز اشتباهی از یک دارو را مصرف کنند.
کودکان خردسال ممکن است به دلیل کنجکاوی در مورد داروهایی که ممکن است پیدا کنند، داروها را به طور تصادفی بخورند. مصرف بیش از حد دارو در کودکان معمولاً زمانی ایجاد می شود که فرد به طور تصادفی دارو را در دسترس کودک قرار دهد. کودکان هنگامی که داروها را پیدا می کنند، اغلب آنها را با کودکان دیگر به اشتراک می گذارند؛ بنابراین اگر در یک کودک مشکوک به مصرف بیش از حد دارو هستید در حالی که دیگر کودکان در آنجا حضور دارند، ممکن است کودکان دیگر نیز این دارو را مصرف کرده باشند.
نوجوانان و بزرگسالان بیشتر در معرض مصرف بیش از حد یک یا چند دارو هستند تا به خود آسیب برسانند. تلاش برای آسیب رساندن به خود ممکن است نشان دهنده اقدام به خودکشی باشد. افرادی که به طور هدفمند داروها را بیش از حد مصرف می کنند، اغلب از بیماری های زمینه ای سلامت روان رنج می برند.
علائم مصرف بیش از حد دارو
داروها بر کل بدن تأثیر می گذارند. به طور کلی، در مصرف بیش از حد، اثرات دارو ممکن است سطح بالاتری از اثرات درمانی باشد که با مصرف منظم مشاهده می شود. در مصرف بیش از حد، عوارض جانبی بارزتر می شود و عوارض دیگری نیز ممکن است رخ دهد که با استفاده معمولی رخ نمی دهد. مصرف بیش از حد برخی از داروها فقط کمترین اثر را ایجاد می کند، در حالی که مصرف بیش از حد سایر داروها می تواند باعث عوارض شدید و احتمالاً مرگ شود. یک واحد از برخی داروها می تواند برای کودک کشنده باشد. برخی به دلیل مصرف بیش از حد ممکن است بیماری مزمن فرد را تشدید دهد. برای مثال، حمله آسم یا درد قفسه سینه ممکن است ایجاد شود.
مشکلات مربوط به علائم حیاتی (دما، ضربان نبض، تنفس، فشار خون) است و می تواند کشنده باشد. مقادیر علائم حیاتی را می توان افزایش، کاهش یا به طور کامل از دست داد. خوابآلودگی و کما بسیار رایج است. پوست ممکن است سرد و همراه با تعریق یا گرم و خشک باشد.
درد قفسه سینه می تواند ناشی از آسیب قلب یا ریه باشد. تنگی نفس ممکن است رخ دهد. تنفس ممکن است سریع، آهسته، عمیق یا ضعیف باشد.
امکان درد شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال وجود دارد. استفراغ همراه با خون می تواند کشنده باشد.
برخی از داروها می توانند به اندام های خاصی آسیب برسانند.
چه زمانی باید به دنبال مراقبت های پزشکی بود؟
ایجاد هر گونه علائم پس از مصرف بیش از حد دارو مستلزم اطلاعات فوری و دقیق در مورد نام خاص دارو، مقدار داروی مصرف شده و زمان مصرف دارو است. اغلب، بر روی دارو اطلاعات مورد نیاز وجود دارد.
در شرایط خطرناک، معمولاً باید با اورژانس تماس گرفت. اگر نمی توانید از طریق تلفن با یک متخصص واجد شرایط تماس بگیرید تا در مورد مصرف بیش از حد دارو کمک کند، بهتر است که فرد مبتلا به مسمومیت را به نزدیکترین بخش اورژانس بیمارستان یا مرکز پزشکی ببرید.
فرد با مسمومیت، به طور متفاوتی پاسخ می دهد و پیش بینی واکنش ها دشوار است. بسیاری از افرادی که برای رفتن به بخش اورژانس راهنمایی می شوند ممکن است هیچ علامت فیزیکی مسمومیت نداشته باشند.
پیدا کردن تمام ظروف دارو یا مواد شیمیایی و آوردن آنها به پزشک بخش اورژانس کمک کننده است.
شرح حال و معاینه فیزیکی برای یافتن شواهد مسمومیت انجام خواهد شد. پزشک آزمایشهایی را بر اساس عضوی که ممکن است در اثر مصرف بیش از حد دارو آسیب ببیند، تجویز میکند.
اعضای خانواده و اطرافیان می توانند در ارائه نام داروها، مقادیر مصرف شده و زمان مصرف بیش از حد به پزشک کمک کنند.
بسته به داروی مصرفی و دلیل مصرف بیش از حد ممکن است سطوح خاصی از دارو در خون اندازه گیری شود. غربالگری دارویی نیز ممکن است انجام گیرد.
همچنین ببینید:
علائم حساسیت دارویی
درمان مسمومیت دارویی
اطلاعات ارائه شده در مورد مقدار، زمان و مشکلات پزشکی اساسی بسیار مفید خواهد بود. در موارد نادر، معده ممکن است با شستشوی معده برای خارج کردن داروهای جذب نشده از معده انجام گیرد.
در مورد مصرف بیش از حد معین، ممکن است نیاز به تجویز داروی دیگری باشد که به عنوان پادزهر برای معکوس کردن اثرات مصرف شده یا جلوگیری از آسیب بیشتر از دارویی که در ابتدا مصرف شده است، باشد. پزشک در این زمینه تصمیم خواهد گرفت.
مراقبت در منزل پس از مسمومیت دارویی
برای برخی از این افراد، مرکز کنترل مسمومیت ممکن است درمان خانگی را توصیه کند. به دلیل احتمال بروز مشکلات پس از مصرف بیش از حد، شربت ایپکاک یا سایر روش های درمانی نباید تجویز شود مگر اینکه توسط یک متخصص پزشکی تجویز گردد.
افرادی که برای آسیب رساندن به خود بیش از حد دارو مصرف می کنند، معمولاً علاوه بر مدیریت مسمومیت، به مداخلات روانپزشکی نیز نیاز دارند. افرادی که به منظور خودکشی دارو مصرف می کنند باید به بخش اورژانس بیمارستان منتقل شوند، حتی اگر مصرف بیش از حد آنها بی اهمیت به نظر برسد. این افراد در معرض خطر در نهایت دستیابی به خودکشی کامل هستند. هر چه زودتر مداخله کنید، موفقیت در اجتناب از خودکشی بهتر است.
پس از کنترل مصرف بیش از حد عمدی دارو و خارج شدن فرد از خطر پزشکی فوری، مراقبت های روانپزشکی باید ارائه شود.
برای کودکان، تجربه درمان بیش از حد ممکن است ترسناک بوده باشد. آنها برای مقابله با تروما و همچنین یادگیری از اشتباه به کمک نیاز دارند. پیگیری با پزشک اطفال می تواند اضطراب را کاهش دهد.
پیشگیری از مسمومیت دارویی
برای جلوگیری از مصرف بیش از حد تصادفی، داروها، حتی مسکنها و ویتامینهای بدون نسخه، باید در مکانی امن و مطمئن نگهداری شوند. پیشگیری از مصرف بیش از حد عمدی دشوارتر است، مگر اینکه به مشکلات اساسی رسیدگی شود.
افراد مبتلا به بیماری های روانی خاص برای کمک به درمان دارویی و حمایت اجتماعی به کمک خانواده و دوستان نیاز دارند. سوء مصرف کنندگان مواد مخدر نیز به همین حمایت نیاز دارند تا پاک بمانند.
خانه خود را ایمن نگه دارید تا کودکان به داروها دسترسی نداشته باشند. مسمومیت تصادفی یکی از علل اصلی مرگ و میر کودکان 6 ماهه تا 5 ساله است.
مطمئن شوید که افراد مسن نحوه مصرف داروهای خود را می دانند و می توانند یک دارو را از داروی دیگر تشخیص دهند. قرص ها را می توان در ظروف کوچک دسته بندی کرد و برای نشان دادن زمان مصرف آنها برچسب گذاری کرد. برخی از ظروف دارای ساعت هایی هستند که هشدارهای صوتی به عنوان یادآوری برای مصرف دارو در زمان های خاص دارند.
برخی از داروها می توانند باعث آسیب گذرا به برخی از سیستم های اندام شوند. بهبود ابتدا در بیمارستان و سپس در خانه مشاهده می شود. با این حال، مصرف بیش از حد می تواند باعث آسیب دائمی به برخی از سیستم های اندام شود. کبد و کلیه ها سیستم های اندامی در معرض خطر بالا هستند.
آسیب مغزی ناشی از سرکوب عملکرد ریه و قلب می تواند دائمی باشد.
مصرف بیش از حد چندگانه می تواند اثر تجمعی بر روی برخی از سیستم های اندام داشته باشد و منجر به آسیب و نارسایی اندام شود. گاهی اوقات، این تأثیر تا اواخر زندگی فرد تشخیص داده نمی شود.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
webmd
دیدگاه تان را بنویسید