فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1666

مفاصل تارسومتاتارسال ؛ آسیب ها و درمان

مفصل تارسومتاتارسال یک مفصل پیچیده در قسمت میانی پا است که استخوان‌های تارسال را به استخوان‌های متاتارسال متصل می‌کند. مفصل تارسومتاتارسال ناحیه ای از استخوان، رباط ها، غضروف ها است که سبب ایجاد ثبات در قوس پا می‌شود...

مفاصل لیسفرانک چیست؟

 

مفاصل تارسومتاتارسال (TMT) که به مفاصل لیسفرانک نیز معروف می باشند، مفاصل پیچیده ای در وسط پا هستند. این مفاصل استخوان های تارسال را به استخوان های متاتارس متصل می کنند. استخوان های تارسال قوس پا را تشکیل می دهند، در حالی که استخوان های متاتارس استخوان های تارسال را به استخوان های انگشت پا متصل می کنند.

مفاصل تارسومتاتارسال ؛ آسیب ها و درمان

درد مفاصل TMT ممکن است نشان دهنده آسیب به مفاصل TMT باشد.  چنین صدماتی نادر اما جدی هستند. بدون درمان، ممکن است منجر به آرتروز یا فرورفتگی قوس پا شوند.

 

مفاصل تارسومتاتارسال چیست؟

آناتومی پا بسیار پیچیده است. طبق گزارش بنیاد آرتریت، هر پا دارای 26 استخوان، 30 مفصل و بیش از 100 ماهیچه، رباط و تاندون است.

  1. مفاصل TMT اتصالات بین تارسال ها و متاتارس ها در وسط پا هستند.
  2. تارسال ها نام جمعی پنج استخوانی است که قوس پا را تشکیل می دهند. 
  3. متاتارسال نام جمعی برای پنج استخوان دیگر است که تارسال ها را به فالانژها، که استخوان های انگشتان پا هستند، متصل می کند.

 

آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS) توضیح می دهد که استخوان ها، مفاصل و رباط های میانی پا به ثابت نگه داشتن قوس پا کمک می کنند. در راه رفتن یا دویدن، قسمت میانی پا نیروهایی را که عضلات ساق پا ایجاد می کنند به جلوی پا منتقل می کند.

همچنین ببینید:

دیابت و اختلالات استخوان و مفاصل!

آسیب های مفصل تارسومتاتارسال

بر اساس یک مقاله در سال 2017، آسیب های مفصلی TMT نسبتا نادر است و تنها 0.2 درصد از شکستگی ها را شامل می شود و هر سال حدود 1 نفر از هر 55000 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.

 

یک مقاله جداگانه در سال 2016 بیان می‌کند که آسیب‌های مفصلی TMT می‌تواند در نتیجه ضربه مستقیم مانند خم شدن یا پیچ خوردگی در قسمت میانی پا یا ضربه غیرمستقیم مانند آسیب‌هایی که به بافت‌های نرم وارد می شود، باشد. صدمات پیچ خوردگی می تواند ناشی از آسیب های ورزشی باشد.

این مقاله خاطرنشان می‌کند که 67 درصد از آسیب‌های مفصلی TMT آسیب‌هایی با سرعت بالا در تصادفات وسایل نقلیه است. دیگر صدمات ناشی از افتادن می باشد.

 

AAOS بیان می کند که آسیب های مفصلی TMT شامل شکستگی استخوان و پارگی رباط است. این آسیب‌ها می‌توانند ساده باشند و فقط یک مفصل را تحت تأثیر قرار دهند، یا پیچیده باشند و چندین مفصل، استخوان یا رباط را درگیر کنند. آسیب های TMT اغلب بر غضروف، که بافت همبند سفت اما انعطاف پذیر بین استخوان ها است، تأثیر می گذارد. غضروف به مفاصل اجازه می دهد تا به آرامی حرکت کنند. آسیب غضروف درمان نشده می تواند منجر به آرتریت شود.

 

علائم آسیب مفصل تارسومتاتارسال چیست؟

فرد ممکن است آسیب مفصل TMT را با رگ به رگ شدن مچ پا اشتباه بگیرد، زیرا پا اغلب هنگام تحمل وزن دردناک است. با توجه به AAOS، سایر علائم احتمالی آسیب مفصل TMT عبارتند از:

  • تورم، به ویژه در قسمت بالای پا
  • درد هنگام راه رفتن، معمولاً هنگام فشار دادن با پای آسیب دیده
  • درد هنگام ایستادن یا قرار دادن وزن بر روی پای آسیب دیده

کبودی یا تغییر رنگ در قسمت بالایی و پایینی پا؛ به علاوه کبودی زیر قوس پا نشانه‌ ای از آسیب مفصل TMT است.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

انجمن پزشکی آمریکا استراحت را به عنوان اولین درمان برای آسیب های مفاصل پا و مچ پا توصیه می کند. مخفف RICE می تواند به افراد کمک کند در صورت بروز چنین آسیب هایی به یاد داشته باشند که چه کاری انجام دهند RICE .مخفف:

 

استراحت: از وارد کردن هرگونه فشار و وزن بر روی پای آسیب دیده و انجام هر گونه فعالیت بدنی که باعث تشدید علائم می شود خودداری کنید.

 

کمپرس یخ: برای کاهش تورم و درد، هر 3 تا 4 ساعت در 48 ساعت اول یک بسته ژل سرد روی آن ناحیه به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید.

 

محکم بستن: می توان با استفاده از بانداژ الاستیک در اطراف پای آسیب ورم و التهاب را کاهش داد.

 

بالاتر نگه داشتن اندام آسیب دیده: از یک وسیله مانند بالش برای بالا بردن پای آسیب دیده برای به حداقل رساندن تورم استفاده کنید.

 

 AAOSبیان می کند که اگر درمان RICE درد یا تورم را کاهش نداد، زمان آن فرا رسیده است که به دنبال کمک پزشکی باشید.

 

تشخیص درد مفصل تارسومتاتارسال

هنگام تشخیص علت درد مفاصل TMT، پزشک با معاینه فیزیکی پا شروع می کند. پزشک پا را از نظر علائم کبودی، به ویژه در کف پا بررسی می کند.

 

AAOS بیان می کند که پزشکان همچنین ممکن است پاشنه پا را گرفته و جلوی پا را بچرخانند یا از فرد بخواهند روی نوک انگشتان پای آسیب دیده بایستد. اگر هر یک از این تست ها باعث ایجاد درد در ناحیه میانی پا شود، این نشان دهنده آسیب مفصل TMT است.

بر اساس یک مقاله در سال 2021، پزشکان ممکن است برای بررسی استخوان‌های شکسته یا دررفته، عکس‌برداری با اشعه ایکس یا سی‌تی اسکن را نیز درخواست کنند. این کار می تواند در تشخیص شکستگی های کوچکتر، به ویژه شکستگی های بیرون زدگی، موثرتر باشد.

 

اگر پزشکان مشکوک به آسیب رباط باشند، ممکن است اسکن MRI تجویز کنند، زیرا این روش تصویربرداری در تشخیص آسیب به بافت‌های نرم مؤثرتر است.

همچنین ببینید:

درد مفاصل چیست؟ (علل، راه های تشخیص و درمان)

چه درمان هایی برای مفاصل تارسومتاتارسال در دسترس هستند؟

گزینه های درمانی برای درد مفاصل TMT بسته به نوع و میزان آسیب متفاوت است.

 

درمان غیر جراحی مفاصل تارسومتاتارسال

 AAOSبیان می کند که پزشکان ممکن است درمان غیر جراحی را برای آسیب های مفصلی TMT با ویژگی های زیر پیشنهاد کنند:

  • مفصل TMT پایدار
  • بدون دررفتگی یا شکستگی استخوان
  • چسبندگی تمام رباط ها

این سازمان بر اهمیت عدم تحمل وزن روی پای آسیب دیده به مدت 6 هفته تاکید می کند. فرد همچنین برای تثبیت پا باید از گچ استفاده نماید. پزشکان برای بررسی نحوه بهبودی پا، اشعه ایکس را تکرار می کنند.

زمانی که فرد بتواند وزن خود را روی پا تحمل کند، پزشکان ممکن است ارتز را توصیه کنند. همچنین ممکن است یک دوره فیزیوتراپی تجویز شود؛ که بر بهبود تعادل و راه رفتن تمرکز دارد. حتی با وجود این اقدامات، بهبودی کامل ممکن است 4 تا 6 ماه زمان ببرد.

 

درمان جراحی مفاصل تارسومتاتارسال

طبق یک مقاله در سال 2016، جراحی ممکن است در موارد زیر ضروری باشد:

  • دررفتگی یا شکستگی استخوان
  • آسیب قابل توجه بافت نرم

 

درمان های غیر جراحی مفاصل تارسومتاتارسال

جراحی ممکن است شامل تکنیک هایی مانند تثبیت داخلی با کاهش باز (ORIF) و فیوژن باشد ORIF . برای تغییر موقعیت صحیح استخوان ها و تثبیت آنها است. فیوژن شامل ترکیب شدن استخوان های آسیب دیده است. پس از هر یک از جراحی ها، فرد باید به مدت 6 تا 8 هفته از تحمل وزن و فشار بر روی پا خودداری کند.

 

خلاصه کلی

مفصل تارسومتاتارسال یک مفصل پیچیده در قسمت میانی پا است که استخوان‌های تارسال را به استخوان‌های متاتارسال متصل می‌کند. درد مفاصل TMT می تواند نشانه آسیب باشد. بدون درمان، آسیب های خاص TMT ممکن است منجر به آرتریت شود.

تشخیص آسیب های مفصلی TMT ممکن است دشوار باشد. هنگام تشخیص چنین آسیب هایی، پزشک معاینه فیزیکی پا را انجام می دهد.  آنها همچنین ممکن است آزمایش های تصویربرداری را برای بررسی آسیب های استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم تجویز نمایند.

گزینه های درمانی غیرجراحی شامل عدم حرکت پا یا گچ گرفتن و اجتناب از تحمل وزن روی پای آسیب دیده است. اگر استخوان ها شکسته یا دررفته باشند یا رباط ها پاره شده باشند، پزشکان ممکن است جراحی را برای تثبیت مفصل پیشنهاد کنند.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

 

منابع:

medicalnewstoday

 

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

x