هیپوگلیسمی و ارتباط آن با الکل
هیپوگلیسمی زمانی است که سطح گلوکز (قند) در خون بسیار پایین است. هیپوگلیسمی معمولاً در افرادی که دیابت دارند رخ می دهد و می تواند یکی از عوارض جانبی داروهای دیابت باشد. هیپوگلیسمی می تواند ناشی از برخی داروها، بیماری ها و کمبود هورمون باشد. یکی دیگر از دلایل احتمالی آن نوشیدن بیش از حد الکل است...
اثرات الکل بر هیپوگلیسمی
پزشکان مصرف الکل را با خطر قند خون پایین مرتبط می دانند که به عنوان هیپوگلیسمی شناخته می شود. بدن برای عملکرد صحیح باید تعادل قند خون را حفظ کند.
کبد مسئول نگه داشتن قند خون در حد معمول است. این اندام قند را بر اساس سیگنال های هورمونی انسولین و گلوکاگون ذخیره و تولید می کند.
نقش دیگر کبد سم زدایی بدن از الکل است. هنگامی که فرد الکل مصرف می کند، کبد به علت تجزیه الکل قادر به حفظ سطح قندخون نمی باشد؛ در نتیجه فرد دچار هیپوگلیسمی می شود.
افراد مبتلا به دیابت به دلیل تأثیر آن بر سطح قند خون باید از مصرف الکل خودداری نمایند.
آیا الکل می تواند باعث هیپوگلیسمی شود؟
الکل ممکن است هیپوگلیسمی را تشدید کند. کبد عضوی است که نقش حیاتی در تثبیت سطح گلوکز دارد. این کار را با عمل به عنوان یک مخزن برای کربوهیدرات انجام می دهد. وقتی فرد غذا میخورد، کبد قند را بهعنوان گلیکوژن ذخیره میکند که میتواند در صورت لزوم آن را آزاد سازد تا سوخت بدن ثابت بماند.
همچنین ببینید:
وقتی فرد در طول شب و بین وعده های غذایی غذا نمی خورد، کبد گلیکوژن ذخیره شده را به گلوکز تبدیل می کند و آن را در جریان خون آزاد می کند. این فرآیند به بدن اجازه می دهد تا سطح قند خون را حفظ کند. کبد نیز در سم زدایی بدن ضروری است؛ سموم مانند الکل را به اجزایی تجزیه می کند که کلیه ها دفع می کنند؛ با این حال اگر کبد مجبور باشد بین متعادل کردن قند خون و سمزدایی یکی را انتخاب کند، مشکلاتی ایجاد میشود، زیرا نمیتواند این اعمال را به طور همزمان انجام دهد. اگر اندام مجبور باشد بین حفظ قند خون یا سم زدایی الکل یکی را انتخاب کند، کبد الکل را متابولیزه می کند. اگر نتواند نقش خود را در حفظ سطح قند خون در آن زمان انجام دهد، ممکن است فرد دچار هیپوگلیسمی شود.
علاوه بر این، اگر فرد با معده خالی یا زمانی که میزان قند خون پایین است، الکل مصرف کند، احتمال هیپوگلیسمی را افزایش می دهد.
علائم و نشانه ها
علائم هیپوگلیسمی عبارتند از:
- خواب آلودگی
- لکنت زبان
- سردرگمی و گیجی
- لرز
- ضربان سریع قلب
- سرگیجه
- گرسنگی
- حالت تهوع
- سردرد
- تشنج
هیپوگلیسمی شدید زمانی اتفاق میافتد که سطح گلوکز خون فرد بسیار پایین باشد. بدون درمان، می تواند منجر به از دست دادن هوشیاری و کما شود. بنابراین برای تایید این تشخیص و دریافت درمان مناسب، ضروری است که فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
درمان
کسانی که این مشکل را دارند باید فورا هیپوگلیسمی را درمان کنند. اگر سطح قند خون زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dl) باشد، پزشکان توصیه می کنند از قانون 15-15 پیروی کنید. این دستورالعملی است که به فرد توصیه می کند 15 گرم کربوهیدرات داشته باشد و بعد از 15 دقیقه سطح قند خون را دوباره بررسی کند. اگر سطح آن خیلی پایین بماند، باید این مراحل را تا زمانی که سطح قند خون به بالای 70 میلی گرم در دسی لیتر برسد، تکرار کنند.
همچنین ببینید:
هنگامی که سطح قند خون فرد در محدوده ایمن قرار گرفت، باید میان وعده مصرف کند تا از افت مجدد قند خون جلوگیری شود.
افراد مبتلا به دیابت که سطح قند خون آنها برای درمان ایمن با قانون 15-15 بسیار پایین است، ممکن است به تزریق گلوکاگون نیاز داشته باشند.
الکل و دیابت
الکل می تواند به راحتی در افراد دیابتی باعث کاهش قند خون شود. هنگامی که الکل با داروهای دیابت مانند انسولین و سولفونیل اوره مخلوط می شود، سطح قند خون پایین می گردد.
علاوه بر افزایش احتمال هیپوگلیسمی، الکل خطر عوارض دیابت مانند مشکلات چشمی، کاهش بینایی، بیماری قلبی و سکته را نیز افزایش می دهد.
نوشیدنی های الکلی کالری بدن را تامین می کنند اما حاوی مواد مغذی کمی هستن؛ بنابراین اگر فرد بیش از نیاز خود کالری مصرف کند، می تواند به افزایش وزن کمک کند. حفظ وزن سالم به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سایر عوارض سلامتی مانند بیماری قلبی و سکته کمک می کند.
الکلیسم و هیپوگلیسمی
برآوردها نشان می دهد که 95 درصد یا بیشتر از افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل، قند خون پایینی دارند. ممکن است افراد مبتلا به این بیماری به دلیل اختلالی که مصرف الکل می تواند در فرآیندهای متابولیک مختلف ایجاد کند، به دیابت نوع 2 مبتلا شوند.
هنگامی که مغز گلوکز کافی دریافت نمی کند، ممکن است آسیب ببیند و سرانجام منجر به اختلال در یادگیری شود.
هیپوگلیسمی درمان نشده می تواند منجر به مشکلات سلامتی شدید و طولانی مدت شود، به همین دلیل است که حفظ سطح قند خون در محدوده معمولی بسیار مهم است.
افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل ممکن است به دلیل هیپوگلیسمی مکرر مشکلات سلامتی مزمن را تجربه کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر فرد بیهوش شود، ممکن است به معنای قند خون بسیار پایین باشد که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
اگر فرد مبتلا به دیابت دچار هیپوگلیسمی باشد و سطح قند خون وی پس از خوردن کربوهیدرات بهبود نیابد، باید به پزشک مراجعه کند. ممکن است پزشک برای بازگرداندن سطح قند خون معمول نیاز به درمان با گلوکاگون داشته باشد.
خلاصه کلی
الکل و هیپوگلیسمی ترکیبی مضر هستند، به خصوص در افراد مبتلا به دیابت و کسانی که به طور مکرر الکل مصرف می کنند.
کبد نقش مهمی در سم زدایی خون از الکل و حفظ سطح قند خون دارد. با این حال، برای انجام هر دو فرآیند به طور همزمان تلاش می کند و متابولیسم الکل را بر حفظ قند خون اولویت می دهد، که می تواند منجر به هیپوگلیسمی شود. افرادی که با معده خالی الکل مصرف می کنند بیشتر در معرض خطر هیپوگلیسمی هستند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید