آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا نوعی عفونت ویروسی است که بیشتر در زمستان و اوایل بهار ظاهر می شود. ویروس آنفولانزا از طریق دستگاه تنفسی فوقانی و یا تحتانی به بدن حمله می کند ...
آنفولانزا یک عفونت ویروسی است که به ریه ها، بینی و گلو حمله می کند. نوعی بیماری تنفسی مسری است که علائم آن از خفیف تا شدید متغیر است. آنفولانزا و سرماخوردگی علائم مشابهی دارند. تمایز بین این دو بیماری می تواند دشوار باشد. در بیشتر موارد، علائم آنفولانزا شدیدتر از سرماخوردگی معمولی است و بیشتر زمان می برد.
هر فرد ممکن است به آنفولانزا مبتلا شود، اما برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند. این شامل کودکان زیر 5 سال و بزرگسالان 65 سال و بالاتر می شود.
خطر ابتلا به آنفولانزا نیز در صورت داشتن سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری مزمن بیشتر است، مانند:
بیماری قلبی
بیماری کلیوی
دیابت نوع 1 یا 2
علائم آنفولانزا چیست؟
در ابتدا، آنفولانزا می تواند شبیه سرماخوردگی باشد. علائم اولیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
گلو درد
عطسه کردن
آبریزش بینی
همچنین ببینید:
علائم اغلب با پیشرفت ویروس بدتر می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
تب
درد عضلات
لرز بدن
تعریق
سردرد
سرفه خشک
گرفتگی بینی
خستگی
ضعف
آنفولانزا معمولاً نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. علائم اغلب با درمان خانگی در حدود یک هفته بهبود می یابند. شما می توانید علائم را با داروهای بدون نسخه (OTC) سرماخوردگی و آنفولانزا تسکین دهید.
استراحت زیاد و نوشیدن مایعات فراوان نیز بسیار مهم است. با این حال، برخی از افراد بیشتر در معرض عوارض ناشی از آنفولانزا هستند. اگر شما یا فرزندتان در یکی از این گروه های پرخطر قرار دارید، به محض مشکوک شدن به آنفولانزا به پزشک مراجعه کنید.
گروه های پرخطر عبارتند از:
داشتن سن زیر 2 سال
داشتن سن 65 سال و بیشتر
بارداری
داشتن سن 18 سال یا کمتر و مصرف آسپرین یا داروهای حاوی سالیسیلات
داشتن بیماری مزمن مانند دیابت، آسم، بیماری قلبی یا HIV
پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی تجویز کند. داروهای ضد ویروسی که در 48 ساعت اول علائم مصرف شوند، می توانند طول و شدت آنفولانزا را کاهش دهند.
عوارض آنفولانزا
اکثر افراد بدون عارضه از آنفولانزا بهبود می یابند. اما گاهی اوقات ممکن است یک عفونت ثانویه ایجاد شود، مانند:
پنومونی
برونشیت
عفونت گوش
اگر علائم شما از بین رفت و چند روز بعد دوباره برگشت، ممکن است عفونت ثانویه داشته باشید. اگر مشکوک به عفونت ثانویه هستید به پزشک مراجعه کنید.
در صورت عدم درمان، پنومونی می تواند خطرناک باشد.
آنفولانزا چگونه گسترش می یابد؟
برای محافظت از خود در برابر آنفولانزا، بهتر است بدانید که چگونه ویروس منتشر می شود. آنفولانزا بسیار مسری است. می تواند به سرعت در منازل، مدارس، ادارات و در میان دوستان گسترش یابد.
بر اساس سازمان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، انتقال آنفولانزا از یک روز قبل از شروع علائم و حداکثر 5 تا 7 روز پس از بیمار شدن امکان دارد.
پس از تماس با ویروس، علائم در عرض 1 تا 4 روز شروع می شود. حتی قبل از اینکه متوجه شوید بیمار هستید، می توان به راحتی ویروس را منتقل کنید.
آنفولانزا در درجه اول از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. اگر فرد مبتلا به آنفولانزا عطسه، سرفه یا صحبت کند، قطرات آن در هوا منتقل می شود. اگر این قطرات با بینی یا دهان شما تماس پیدا کند، ممکن است بیمار شوید.
شما همچنین می توانید از دست دادن، در آغوش گرفتن و لمس سطوح یا اشیاء آلوده به ویروس آنفولانزا مبتلا شوید. به همین دلیل است که نباید از ظروف یا لیوان های مشترک استفاده کنید، مخصوصاً با کسی که ممکن است بیمار باشد.
همچنین ببینید:
چند نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد؟
سه نوع مختلف ویروس آنفولانزا وجود دارد که بر انسان تأثیر می گذارد: نوع A، نوع B و نوع C
چهارمین نوع یعنی نوع D بر انسان تاثیر ندارد.
حیوانات و انسان ها می توانند به آنفولانزای نوع A مبتلا شوند زیرا ویروس آنفولانزا می تواند از حیوانات به انسان منتقل گردد. این ویروس دائماً تغییر می کند و می تواند باعث اپیدمی سالانه آنفولانزا شود.
آنفولانزا نوع B همچنین می تواند باعث شیوع فصلی در ماه های زمستان شود. با این حال این نوع معمولاً شدت کمتری نسبت به نوع A دارد و علائم خفیفتری ایجاد میکند. گاهی اوقات، نوع B می تواند باعث عوارض شدید شود. نوع B فقط از انسان به انسان قابل انتقال است.
نمونه های مختلف باعث آنفولانزای نوع A و B می شوند.
آنفولانزای نوع C بر انسان و برخی از حیوانات نیز تأثیر می گذارد که علائم خفیف و عوارض کمی به همراه دارد.
چگونه می توان از آنفولانزا پیشگیری کرد؟
مهم است که از خود و خانواده خود در برابر ویروس محافظت کنید زیرا احتمال بروز عوارض وجود دارد.
از آنجایی که ویروس آنفولانزا از فردی به فرد دیگر منتقل میشود، حتما دستهای خود را مرتب با صابون بشویید یا از ضدعفونیکنندههای حاوی الکل استفاده کنید. همچنین از لمس بینی و دهان خود با دست های شسته نشده خودداری کنید.
ویروس آنفولانزا می تواند تا 48 ساعت بر روی سطوح سخت و اجسام زنده بماند. برای محافظت بیشتر از دستمالهای ضدعفونیکننده یا اسپری روی سطوحی که معمولاً در خانه یا محل کارتان لمس میشوند، استفاده کنید.
اگر از فردی که آنفولانزا دارد مراقبت می کنید، برای محافظت از خود از ماسک استفاده کنید. شما می توانید با پوشاندن سرفه و عطسه خود به جلوگیری از گسترش آنفولانزا کمک کنید. بهتر است به جای دستهایتان، با کمک آرنج خود جلوی سرفه یا عطسه را بگیرید.
علاوه بر این، واکسن سالانه آنفولانزا را در نظر بگیرید. این واکسن برای تمامی افراد بالای 6 ماه توصیه می شود. از نمونه های رایج ویروس آنفولانزا محافظت می کند.
طبق گفته CDC، اگرچه این واکسن 100 درصد مؤثر نیست، اما می تواند خطر ابتلا به آنفولانزا را 40 تا 60 درصد کاهش دهد.
واکسن آنفولانزا از طریق تزریق در بازو انجام می گیرد.
واکسن آنفولانزا
ویروس آنفولانزا سالانه دچار تغییر می شود. واکسن ها سالانه در برابر شایع ترین گونه های آنفولانزا محافظت می کنند. واکسن آنفولانزا با تحریک سیستم ایمنی بدن برای ایجاد آنتی بادی برای مبارزه با عفونت عمل می کند.
برای ایجاد یک واکسن موثر، سازمان بهداشت جهانی تعیین می کند که کدام گونه از ویروس آنفولانزا را در واکسن سال آینده قرار دهد. واکسن حاوی یک نوع غیرفعال یا ویروس ضعیف شده آنفولانزا است.
این ویروس با مواد دیگر مانند نگهدارنده ها و تثبیت کننده ها مخلوط می شود. پس از دریافت واکسن آنفولانزا، بدن شما شروع به تولید آنتی بادی می کند؛ که این به مبارزه با هرگونه قرار گرفتن در معرض ویروس کمک می کند.
پس از تزریق واکسن آنفولانزا، ممکن است علائمی شبیه آنفولانزا داشته باشید، مانند تب خفیف، سردرد یا دردهای عضلانی.
با این حال، واکسن آنفولانزا باعث آنفولانزا نمی شود. این علائم معمولاً در عرض 24 تا 48 ساعت از بین می روند.
درمان
آنچه می توانید در مورد آنفولانزا انجام دهید:
استفاده از واکسن آنفولانزا؛ به محافظت از شما در برابر عوارض خطرناک مانند ذات الریه کمک می کند.
پس از دریافت واکسن، 2 هفته طول می کشد تا بدن شما آنتی بادی آنفولانزا بسازد. هر چه زودتر واکسن آنفولانزا را دریافت کنید، بهتر است.
دست های خود را مرتب بشویید.
در قسمت آرنج خود سرفه و عطسه کنید.
سطوحی که اغلب لمس می شوند را در خانه و محل کار خود ضدعفونی نمایید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید