فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1432

سندرم روده‌ی نشت کننده (LGS) چیست ؟

بر اساس شواهد علمی سندروم روده نشتی در ایجاد بعضی از بیماریها تاثیر میزاره و شناسایی دقیق اون میتونه مانع از پیشرفت سایر بیماریها بشه. در این مقاله با بیماری نشت روده ٬علل و علائم آن آشنا میشوید ...

سندرم روده نشت کننده ی یک بیماری گوارشی است که پوشش داخلی روده را تحت تأثیر قرار می دهد. در سندرم روده نشت‌کننده ، شیارهای دیواره ی روده به باکتری‌ها و سایر سموم اجازه می‌دهند تا وارد جریان خون شوند.

سندرم روده‌ی نشت کننده (LGS) چیست ؟

 

بسیاری از پزشکان و متخصصان مراقبت های بهداشتی سندرم روده نشت کننده  (LGS) را به عنوان یک بیماری قابل تشخیص نمی شناسند. با این حال، شواهد علمی که اکنون در دسترس است نشان می‌دهد که نشت روده ممکن است به طیف وسیعی از مشکلات موجود در سلامتی منجر و مرتبط شود.

در این مقاله به LGS و همچنین علائم، علل و عوامل خطر ابتلا به آن می پردازیم.

 

سندرم روده نشت کننده ی(روده ی نشتی، روده ی نشت پذیر) چیست؟

دستگاه گوارش (GI) لوله ای متشکل از اندام های متصل به هم است که از دهان تا مقعد امتداد دارد. اندام های دستگاه گوارش عبارتند از:

مری

معده

روده ی کوچک و رده ی بزرگ

آنزیم های گوارشی در معده و روده کوچک، مواد مغذی موجود در غذا و نوشیدنی ها را به مولکول های کوچکتری تجزیه می کنند که بدن از آنها برای تامین انرژی، رشد و ترمیم استفاده می کند.

روده ها همچنین نقش اساسی در محافظت از بدن در برابر باکتری ها و سموم مضر دارند.

منافذ بسیار کوچک در دیواره‌های روده به آب و مواد مغذی اجازه می‌دهند تا به جریان خون وارد شوند و در عین حال از عبور مواد مضر به خون جلوگیری می کنند. در LGS، این منافذ بازتر می شوند و به ذرات غذا، باکتری ها و سموم نیز اجازه می دهند تا بتوانند مستقیماً وارد جریان خون شوند.

همچنین ببینید:

وقتی معده تان درد می کند چه چیزهایی را نباید بخورید!؟

میکروبیوتای روده و سندرم روده نشتی

روده ها همچنین محل زندگی طیف وسیعی از باکتری ها به نام میکروبیوتای روده هستند. این باکتری ها به هضم کمک می کنند، از دیواره روده محافظت می کنند و از عملکرد طبیعی سیستم ایمنی نیز حمایت می کنند.  LGS ممکن است ناشی از عدم تعادل در میکروبیوت روده نیز باشد.

طبق مقاله ای در سال ۲۰۱۶، عدم تعادل در میکروبیوتای روده می تواند پاسخ ایمنی بدن را تحریک کند. این تحریک منجر به التهاب روده و افزایش نفوذپذیری روده (IP) می شود. میزان  IP نشان می دهد که مواد به چه میزان می توانند از روده ها به داخل جریان خون نشت کنند.

 

ارتباط بین LGS و سایر مشکلات موجود در سلامتی

روده نشتی ممکن است که به وجود آمدن چندین بیماری دیگر نیز دامن بزند. این بیماری ها عبارتند از:

سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

بیماری کرون

بیماری سلیاک

بیماری مزمن کبدی

دیابت

آلرژی و حساسیت های غذایی

سندرم تخمدان پلی کیستیک

هنوز مشخص نیست که آیا LGS علت این بیماری ها است یا علامت وجود آنها.

با این حال، یک مقاله مروری در سال ۲۰۱۵  نشان داد که افزایش IP ممکن است در ایجاد بیماری التهابی روده (IBD) نقش داشته باشد. یک بررسی جداگانه در سال ۲۰۱۹ نیز شواهدی از وقوع IP قبل از شروع دیابت نوع ۱ را نشان می دهد.

دانشمندان همچنین در حال بررسی محور روده-مغز نیز بوده اند. این محور در واقع رابطه بین دستگاه گوارش و مغز است. یک بررسی در سال ۲۰۱۷ نشان می دهد که نشت روده ممکن است به ایجاد مشکلاتی در سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی نیز دامن بزند. با این حال، دانشمندان باید تحقیقات بیشتری را برای حمایت از این ادعا انجام دهند.

 

علائم

بسیاری از علایم وجود سندرم روده نشت کننده با بسیاری از علائم مربوط به سایر بیماری ها مشترک است. و این موضوع می تواند تشخیص این بیماری را برای پزشکان دشوار کند.

نشتی روده ممکن است علائم زیر را ایجاد یا تشدید کند:

اسهال مزمن، یبوست یا نفخ

کمبودهای تغذیه ای

خستگی

سردرد

گیجی

مشکل در تمرکز

مشکلات پوستی مانند آکنه، بثورات پوستی یا اگزما

درد مفاصل

التهاب گسترده

همچنین ببینید:

بهترین ویتامین ها برای سلامت روده کدام است!؟

علل و عوامل خطر

کارشناسان هنوز دقیقا نمی دانند که چه چیزی باعث به وجود آمدن سندرم روده نشت کننده می شود. با این حال، عوامل خطر مختلفی می تواند میکروبیوتای روده را مختل کند و به افزایش IP منجر شود. این عوامل عبارتند از:

تغذیه ضعیف

مصرف الکل

عفونت ها

اختلالات خود ایمنی، مانند لوپوس

دیابت

استرس

 

آیا ارتباطی بین سندرم روده ی نشت کننده  و اوتیسم وجود دارد؟

کارشناسان هنوز دقیقا نمی دانند که چرا اوتیسم ایجاد می شود. با این حال، دانشمندان گمان می کنند که عوامل مختلف ژنتیکی، بیولوژیکی و محیطی ممکن است در این امر نقش داشته باشند.

اخیراً دانشمندان شروع به بررسی ارتباط احتمالی بین میکروبیوتای روده، IP و اوتیسم کرده‌اند.

 

میکروبیوتای روده و اوتیسم

بر اساس گزارش یک منبع معتبر در سال ۲۰۱۶، کودکان اوتیستیک اغلب دچار مشکلات گوارشی قابل توجهی مانند یبوست، اسهال و استفراغ می شوند.

در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۷، محققان نمونه های مدفوع را از دو گروه از کودکان : کودکان اوتیستیک با علائم GI و آنهایی که اوتیسم با علائم GI نداشتند، مقایسه کردند. محققان به طرز قابل توجهی وجود مقادیر بیشتری از باکتری کلستریدیوم پرفرنجنس را در نمونه های جمع آوری شده از کودکان اوتیستیک با علائم گوارشی شناسایی کردند.

 

نفوذپذیری روده و اوتیسم

در بررسی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد، محققان ارتباط بین عدم تعادل میکروبیوتای روده و اوتیسم را تایید کردند.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ افزایش IP در افراد اوتیستیک و بستگان درجه یک آنها را مشاهده کرد. با این حال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۳، هیچ تفاوت قابل توجهی در IP کودکان اوتیستیک گزارش نکرد.

دانشمندان باید تحقیقات بیشتری را انجام دهند تا مشخص شود آیا IP در اوتیسم نقش دارد یا خیر.

 

درمان و بهبود سلامت روده

از آنجایی که بسیاری از پزشکان نشت روده را یک مشکل پزشکی قطعی نمی دانند، هنوز هیچ درمان استانداردی برای آن وجود ندارد.

با این حال، برخی تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی ممکن است به افراد در بهبود سلامت روده شان کمک کند. این تغییرات به نوبه خود ممکن است علائم سندرم روده نشتی را نیز کاهش بدهد.

 

رعایت نکات غذایی زیر ممکن است به بهبود سلامت روده کمک کند:

خوردن پروبیوتیک های بیشتر برای تقویت باکتری های مفید روده

خوردن غذاهای غنی از فیبر پری بیوتیک مانند سبزیجات و غلات کامل

مصرف کمتر گوشت، لبنیات و تخم مرغ

اجتناب از مصرف شکر و شیرین کننده های مصنوعی

تغییراتی در  سبک زندگی نیز می تواند هضم غذا را بهبود بخشد و از سلامت روده حمایت کند؛ تغییراتی

مانند :

ورزش منظم

خواب شبانه ی کافی

کاهش استرس

اجتناب از مصرف غیر ضروری آنتی بیوتیک ها

ترک سیگار

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

منابع:

medicalnewstoday

دیدگاه تان را بنویسید

 

x