شایع ترین علائم سرطان کلیه!
سرطان کلیه به اندازه ی سرطان هایی مثل سرطان پوست٬ سینه و پروستات توجه افراد رو جلب نمیکنه و میشه گفت که علائم و نشونه های اون خاموشه. ولی این عارضه به عنوان یکی از ۱۰ سرطان رایج در سنین بالا ست....
کلیه ها دو اندام لوبیایی شکل و به اندازه یک مشت دست و به صورت جفت در بدن وجود دارند. آنها در دو طرف ستون مهره ها به دیواره پشتی و بالایی نواحی شکم قرار دارند. غده های کوچکی به نام غدد فوق کلیوی بر روی کلیه ها قرار دارد. هر کدام از کلیه ها و غده فوق کلیه در لایه ای از چربی قرار دارد که توسط یک غشای نازک احاطه گردیده است.
کلیه ها مواد زائد گرفته شده از خون را با آب و نمک و دیگر مواد اضافی به ادرار تبدیل می کند.
کلیه ها ضایعات خون را فیلتر می کنند:
مسیری برای ادرار
کنترل فشار خون
پالایش خون
بدن شما تنها با یک کلیه می تواند به طور طبیعی کار کند. اما زمانی که تومور در حال رشد است، عملکرد طبیعی کلیه شما ممکن است مختل شود.
سرطان کلیه که به آن کارسینوم سلول کلیه (RCC) نیز می گویند یکی از 10 سرطان شایع در مردان و زنان است. اما علائم اغلب تا مراحل بعدی یا تا زمانی که تومور بزرگ شود ظاهر نمی شود. سرطان کلیه بیشتر در افراد بالای 60 سال تشخیص داده می شود. اغلب به طور تصادفی در طول آزمایش های معمول مشخص می شود.
همچنین ببینید:
خون در ادرار
هماچوری یا خون در ادرار یکی از شایع ترین علائم است. طبق گفته انجمن سرطان کلیه، در 40 تا 50 درصد افراد مبتلا به سرطان کلیه ظاهر می شود.
حتی مقدار کمی خون می تواند باعث تغییر رنگ مانند صورتی، قهوه ای یا حتی قرمز شود. وجود خون ممکن است متناقض باشد و تقریباً یک روز در میان ظاهر شود. گاهی اوقات مقدار خون آنقدر کم است که فقط در طی آزمایش ادرار قابل تشخیص است.
سایر علل شایع تر خون در ادرار عبارتند از: عفونت مثانه یا کلیه، سنگ کلیه، کیست یا آسیب به کلیه. در صورت مشاهده خون در ادرار، همیشه به پزشک مراجعه کنید.
درد در پهلو
کمردرد در افراد بالای 40 سال شایع است. این معمولاً به دلیل آسیب اسکلتی عضلانی یا دژنراسیون دیسک است. حدود 41 درصد از افراد مبتلا به RCC کمردرد را گزارش می کنند. اما بیشتر افراد تا زمانی که سرطان در مراحل بعدی قرار نگیرد، کمردرد را تجربه نمی کنند.
درد می تواند از یک درد مبهم تا یک ضربه تیز در یک طرف پهلو یا زیر دنده های پشت شما متغیر باشد. پهلوی شما ناحیه ای است بین قسمت پایین کمر و قسمت پشتی دنده ها. همچنین ممکن است برای برخی افراد مانند درد پهلو احساس شود.
نوع درد مرتبط با RCC می تواند متفاوت باشد. برخی افراد به جای درد یا درد شدید فشار را گزارش می کنند. در صورت بروز هر گونه درد ناگهانی که مداوم است و بیش از چند روز طول می کشد، به پزشک مراجعه کنید. علائم دیگری را در طول ویزیت خود ذکر کنید تا به پزشک کمک کند تا علت احتمالی را تعیین کند.
حس توده در شکم
وجود توده در شکم، پهلو یا پشت کمر نیز می تواند نشانه سرطان کلیه باشد. می تواند مانند یک برآمدگی سخت، ضخیم یا برآمده در زیر پوست احساس شود. حدود 45 درصد از افراد مبتلا به RCC دارای توده شکمی هستند.
اما توده های کلیه به سختی به خصوص در مراحل اولیه احساس می شوند. این به این دلیل است که کلیه ها در عمق شکم قرار دارند. حتی ممکن است با رشد تومور توده را نبینید یا احساس نکنید.
اگر توده ای کشف شود، پزشک احتمالاً آزمایش های تشخیصی را تجویز می کند مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن. این آزمایشات ممکن است به تعیین علت توده کمک کند. در بیشتر موارد برای تایید تشخیص نیاز به بیوپسی است.
به خاطر داشته باشید که همه توده ها سرطانی نیستند. اگر نگران وجود توده در اطراف شکم خود هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
کم خونی و خستگی
خستگی یکی از شایع ترین علائم هر نوع سرطان به خصوص در طول درمان است. حدود 70 تا 100 درصد افرادی که تحت درمان های سرطان قرار می گیرند، خستگی را گزارش می کنند. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان می گویند خستگی یکی از دشوارترین علائم برای کنترل است.
خستگی ناشی از سرطان با احساس خستگی ناشی از کمبود خواب متفاوت است. خستگی ناشی از سرطان مداوم است و در فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند. همچنین می تواند با گذشت زمان تشدید شود.
حدود 21 درصد از افراد مبتلا به سرطان کلیه، کم خونی یا تعداد گلبول های قرمز خون پایینی دارند. به طور معمول کلیه های شما به بدن شما سیگنال می دهند که گلبول های قرمز بسازد. سرطان می تواند در این سیگنال دهی اختلال ایجاد کند. کم خونی همچنین می تواند باعث بدتر شدن خستگی، تنگی نفس، سرگیجه و رنگ پریدگی پوست شود.
اگر به طور غیرعادی احساس خستگی می کنید، به پزشک خود مراجعه نمایید. آنها می توانند آزمایشاتی را برای کمک به تشخیص علت و یافتن درمان مناسب انجام دهند.
همچنین ببینید:
کاهش وزن غیر منتظره
حدود 28 درصد از افراد مبتلا به سرطان کلیه گزارش کاهش وزن دارند. این معمولاً به سرعت اتفاق می افتد، زیرا تومور به سایر اندام ها گسترش می یابد. ممکن است به طور ناگهانی کاهش اشتها داشته باشید، حتی زمانی که سعی در کاهش وزن ندارید. این کاهش اشتها می تواند سبب کاهش وزن گردد.
تب به خودی خود معمولاً علامت سرطان کلیه نیست، اما تب های غیر قابل توضیح و تکرار شونده ممکن است از دلایل آن محسوب گردد. این تب ها معمولاً ناشی از عفونت نیستند.
خطرات و پیشگیری
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان کلیه هستند. عوامل خطر عبارتند از:
سن (با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان کلیه افزایش می یابد)
استعمال دخانیات و سیگار
اضافه وزن
فشار خون بالا
نارسایی کلیه
برخی عوامل ژنتیکی یا سابقه خانوادگی
اقدامات خاصی را می توان برای پیشگیری یا کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه انجام داد. به عنوان مثال، می توانید فشار خون بالا را با تغییر شیوه زندگی و دارو کنترل کنید.
وزن و رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و سیگار نکشید. اجتناب از قرار گرفتن مکرر در معرض مواد مضر سرطان زا نیز می تواند احتمال ابتلا به سرطان کلیه را کاهش دهد.
اگر سابقه شخصی یا خانوادگی شامل سرطان دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. این می تواند به تعیین عوامل خطر شما برای ایجاد RCC کمک کند.
تست های تشخیصی
اگر علائم سرطان کلیه را دارید، پزشک آزمایشاتی را برای کمک به تعیین علت تجویز می کند. آزمایشات احتمالی شامل آزمایش ادرار و آزمایش خون برای بررسی کم خونی است. عملکرد کبد و کلیه و سایر عملکردهای متابولیک شما نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
اگر پزشک شما توده ای پیدا کند، ممکن است از آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن یا MRI استفاده کند. اگر تودهای در آزمایشهای تصویربرداری شما وجود داشت، احتمالاً برای تعیین اینکه آیا سرطان دارید یا نه، به بیوپسی نیاز خواهید داشت.
مهم است که علائم و نشانه های RCC را بدانید، به خصوص اگر سابقه خانوادگی یا سایر عوامل دیگر را دارید.
در صورت داشتن هر یک از این علائم با پزشک خود صحبت کنید.
سرطان کلیه اغلب تا مراحل بعدی هیچ علامتی نشان نمی دهد، بنابراین مهم است که به محض بروز علائم به پزشک مراجعه کنید. با تشخیص زودهنگام، می توانید شانس خود را برای درمان موفقیت آمیز افزایش دهید و بیماری خود را بهبود بخشید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید