قندم از حالت عادی بیشتر بود چیکار کنم؟
اگر هنگام اندازه گیری قند خون خود با قند بالایی مواجه شدید، روش هایی وجود دارند که بر اساس شرایط و خواندن این پست می توانید آگاهی های لازمه را داشته باشید تا در این مواقع بدانید که چگونه باید عمل کنید ...
با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد اینکه قندم از حالت عادی بیشتر بود چیکار کنم؟ ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:
اگر قند از حد استاندارد بالاتر بود ، چه کار کنیم؟ این نکته مهمی هست، چه در طول روز و چه در شب فرقی نمیکند.
در کسانی که انسولینی هستند ، باید از دوز های اصلاحی استفاده شود ، یعنی چی؟ یعنی فردی که دیابتی هست و دارد انسولین استفاده میکند باید بلد باشد هر یک واحد انسولین قند خونش را چقدر پایین میآورد؟ بر اساس این که قند خون را چقدر پایین میآورد به اصطلاح انسولین اضافه بزند، به طور مثال فردی که مثلا آخر شب قندش را گرفته است ، جوانی هست که آخر شب قندش را گرفته است و ۳۰۰ بوده ، در شام ناپرهیزی کرده، پرخوری کرده قندش خیلی بالاست و اگر ما این فرد رو به حال خودش رها کنیم تا صبح قندش بالا میماند، مشکلات و صدماتی را در بدن فرد ایجاد میکند ، باید بدانیم قند آخر شب فرد حداکثر تا ۱۵۰ طبیعی است ، البته در یک فردی که مشکل خاصی ندارد و در سن جوانی و میانسالی هست .
یعنی چیزی حدود ۱۵۰ واحد اضافه تر از حد طبیعی است ، حالا باید محاسبه بکنیم هر یک واحد انسولین چقدر قند خون فرد رو پایین میآورد ، بر اساس اینکه چقدر میزان قند رو پایین میآورد، انسولین به این فرد مجددا تزریق میشود که به هرحال فرمول های مختلفی در این رابطه هست .
همچنین ببینید:
یکی از فرمول هایی که خیلی ساده است در کسانی که انسولین های قلمی میزنند اگر ما عدد ۱۸۰۰ رو تقسیم بر جمع کل انسولین شبانهروز بکنیم ، مثلاً فرض کنید یه نفر انسولین طولانی اثر / کوتاه اثر شبانهروزش مثلاً ۵۰ واحد کلا میزند ، اگر ۱۸۰۰ را تقسیم بر ۵۰ بکنیم تقریبا ۳۰ میشود .
یعنی چی؟ یعنی یک واحد انسولین در بدن این فرد چیزی حدود ۳۰ واحد قندش رو پایین میاره و بنابراین برای قند بالا باید انسولین اضافه تزریق بشه ، منتها نکتهای که مهم است این هست در کسی که شامش را خورده، دو ساعت بعد شامش ۱۵۰ واحد قندش از حد اضافی بالاتره ، بعد از شام قند به اوج رسیده و یواش یواش پایین میاد. اگر ایشان حساب کرد و ۳۵ واحد به طور مثال هر یک واحد انسولین قندش را میاره پایین میآورد ، اگر ایشون به طور مثال ۴ واحد انسولین بزند احتمال اینکه نیمه شب افت قند کند هست ، درسته که هر واحد در بدن ایشان چیزی حدود ۳۵ واحد میاره پایین، در بدن افراد دیگه باید جداگانه محاسبه بشود. درست است که این مسئله هست ولی باید به دو نکته توجه کنیم :
۱- اثر انسولین شب ها در بدن یک مقدار بیشتر از روز هست و اینکه همیشه دقت کنید دیابتی های عزیز ، شب ها نسبت به روز اثر بیشتری دارد .
۲- چون این غذا را خورده، دو ساعت گذشته، دیگه قند آرام آرام پایین میآید ، بنابراین در این جور موارد اگر بعد از غذا دو ساعت بیشتر از بعد از غذا گذشته، شما میخواهید دوز اصلاحی را بزنید، باید حتماً نصف دوز اصلاحی تزریق بشود یعنی مثلاً ما پزشکان میگیم ، ایشان ۱۵۰ واحد قندش از حد طبیعی بالاتر هست نیاز به ۴ واحد انسولین دوز اصلاحی در شرایط عادی دارند ولی چون بعد از غذا هست به نظر همان دو واحد تزریق دو واحد برایش کفایت میکند ، چون بیشتر از دو واحد ممکن است دچار افت قند بشود .
در رابطه با کسانی که قرص مصرف میکنند اگر قبل از غذا قرصش رو مصرف کرده و مشکل خاصی هم نداره و فقط شام پرخوری کرده بعد شام آخر شب قندش رفته بالا ، در این جور شرایط توصیه میکنیم فرد :
۱- مایعات بیشتری مصرف کند .
۲- بستگی به میزان قندشون دارد که اگر قند خون آخر شبش زیر ۲۵۰ واحد بود پیشنهاد میشود یک مقداری پیادهروی کند در خانه قدمی بزند ، همین تحرک ۱۵ تا ۲۰ دقیقهای قند خونش را پایین میآورد .
همچنین ببینید:
چون میدانیم در قند های بالای ۲۵۰ ، فرد دیابتی اگر ورزش کند و تحرک داشته باشد ، ممکن است قند خونش بالاتر برود و وضعیتش بدتر بشود بنابراین یکی به این نکته توجه کنیم اگر قندش زیر ۲۵۰ بود تحرک داشته باشند و از آنجا که یک فرد دیابتی غذایش را باید در ۶ وعده تقسیم بکند و بخورد، صبحانه که میل کرد دو تا سه ساعت بعد ، ناهار خوردن ، عصرانه و یا شام خوردن آخر شب ، در زمانی که این فرد دیابتی نوع ۲ که دارد قرص مصرف میکند اگر وعده قند آخر شبش بالا هست ، توصیه میشود ، مصرف آن وعده آخر شبش حذف شود و مایعات بیشتر بخورند تا یواش یواش قند اضافی پایین بیاید .
در این شرایط توصیه نمیشود که فرد دیابتی نوع ۲ که قرص مصرف میکند از قرص اضافه استفاده کند، در این موارد ما پیشنهادی نمیکنیم .
دیدگاه تان را بنویسید