ایلئوستومی چیست؟
ایلئوستومی یک نوع عمل جراحی استومی ست که طی این عمل یک سوراخ یا حفره روی شکم ایجاد میشه و ایلئوم از اونجا به سطح شکم میاد ایلئوم قسمت انتهای روده کوچک ست.این قسمت از روده با بخیه به دیواره یا سوراخ شکمی متصل میشه ....
ایلئوستومی روشی است که در طی آن قسمتی از انتهای روده ی کوچک فرد را با کمک عمل جراحی به سطح پوست او متصل می کنند تا مواد زائد بدن آن از این طریق به بیرون منتقل شود.
دهانه ای که به سطح پوست متصل می شود به نام استوما شناخته می شود. کیسه مخصوصی روی استوما قرار داده می شود تا مواد زائد را جمع آوری کند ؛ مواد زائدی که معمولاً از روده بزرگ عبور می کنند و از طریق راست روده و مقعد از بدن خارج می شوند.
انجام ایلئوستومی در انگلستان نسبتا رایج است.
چه زمانی ایلئوستومی لازم است؟
ایلئوستومی برای توقف موقت یا دائمی عبور مواد زائد گوارشی که از تمام طول روده کوچک یا کولون عبور می کنند انجام می شود.
دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است انجام این امر ضروری باشد، دلایلی از جمله:
برای استراحت دادن به روده کوچک یا روده بزرگ پس از عمل جراحی : برای مثال، اگر بخشی از روده برای درمان سرطان روده برداشته شده باشد.
برای تسکین التهاب روده بزرگ در افراد مبتلا به بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو .
برای فراهم کردن شرایط و امکان انجام جراحی پیچیده روی مقعد یا رکتوم .
همچنین ببینید:
روش انجام ایلئوستومی
قبل از ایجاد ایلئوستومی، معمولاً به یک پزشک متخصص استوما مراجعه میکنید تا جایی که باید استومای شما قرار بگیرد را دقیقا مشخص کند(معمولاً جایی در سمت راست شکم) و همچنین به شما اطلاعات لازم درباره ی زندگی با استوما را بدهد.
۲نوع اصلی ایلئوستومی وجود دارد:
لوپ ایلئوستومی : طی آن یک حلقه از روده کوچک از طریق یک برش در شکم شما، به سطح پوست و برای تشکیل استوما بیرون کشیده می شود.
ایلئوستومی انتهایی : طی آن ایلئوم یا روده ی بزرگ از کولون جدا می شود و از ناحیه ی شکم بیرون می آید تا یک استوما تشکیل شود.
از طرف دیگر، گاهی اوقات نیز ممکن است یک کیسه داخلی در بدنتان کار گذاشته شود که به مقعد شما (کیسه ایلئومقعد) متصل می شود.
این بدان معناست که هیچ استومایی وجود ندارد و مدفوع به روشی شبیه به حالت عادی از مقعد فرد خارج می شود.
ایلئوستومی های انتهایی و کیسه های ایلئومقعدی معمولا دائمی هستند. لوپ ایلئوستومی معمولاً موقتی است و می تواند در طی انجام یک عمل جراحی معکوس به حالت قبل بازگردانده شود.
بعد از جراحی
پس از عمل ایلئوستومی ممکن است نیاز باشد تا ۲هفته در بیمارستان بمانید.
در این مدت توسط یک پرستار متخصص استوما به شما آموزش داده می شود که چگونه از استومای خود مراقبت کنید.
روند بهبودی در هنگام استفاده از این روش می تواند چالش برانگیز باشد. بسیاری از افراد مشکلات کوتاه مدت جسمی و روانی را تجربه می کنند، از تحریک پوست در اطراف استوما گرفته تا احساس اضطراب و ….
اما با تمرین و حمایت پرستاری که در زمینه مراقبت از استوما آموزش دیده است، بسیاری از افراد خود را با شرایطشان تطبیق می دهند و اغلب متوجه می شوند که کیفیت زندگی شان پس از جراحی بهبود یافته است.
این امر به ویژه در صورتی صادق است که آنها سال ها با بیماری مانند بیماری کرون زندگی کرده باشند.
همچنین ببینید:
عوارض
مانند هر جراحی دیگری، انجام ایلئوستومی نیز با خطر بروز برخی از عوارض همراه است.
برخی از مشکلاتی که افراد تحت ایلئوستومی تجربه می کنند عبارتند از:
انسداد روده : ممکن است که خروجی مواد زائد گوارشی مسدود شود.
کمبود ویتامین B12: این کمبود ناشی از برداشتن بخشی از روده است که ویتامین B12 را جذب می کند .
مشکلات مربوط به استوما : مانند تغییر در اندازه استوما که اتصال کیسه خارجی را دشوار می کند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
nhs.uk
دیدگاه تان را بنویسید