دلایل، علائم و درمان تیرگی بند انگشتان
پوست تیره بر روی بند انگشتان می تواند دلایل زیادی داشته باشد. رنگدانه های تیره روی بند انگشتان ممکن است ارثی یا واکنش به دارویی باشد که مصرف می کنید، مانند قرص پیشگیری از بارداری، کورتیکواستروئید قوی یا نیاسین واز همه مهمتر دیابت باشد. هر فرد در هر سنی ممکن است دچار تیرگی بند انگشت شود اما در افرادی که رنگدانه های پوست تیره تری دارند بیشتر اتفاق می افتد...
بند انگشتان تیره
لکه های تیره پوست روی بند انگشتان به خصوص در میان افرادی که رنگ پوست تیره تری دارند رایج است. با این حال هر فرد ممکن است به این مشکل مبتلا شود. این وضعیت معمولاً خطرناک نیست، اما گاهی اوقات می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد.
لکه های تیره پوست اغلب به دلیل هیپرپیگمانتاسیون اتفاق می افتد که پوست ملانین بیشتری از حد معمول تولید کند. ملانین رنگدانه ای است که به پوست رنگ می دهد.
گاهی اوقات تیرگی بند انگشت دلیل مشخصی ندارد. با این حال برای برخی افراد، بند انگشتان تیره میتواند نشانهای از یک بیماری یا عوارض جانبی دارو باشد.
دلایل تیره شدن بند انگشت:
آکانتوز نیگریکانس
آکانتوز نیگریکانس (AN) یک بیماری پوستی است که سبب تیرگی و مخمل شدگی در چین های بدن می شود. AN غلب ماه ها یا سال ها طول می کشد تا ظاهر شود و می تواند باعث ایجاد بوی بد یا خارش پوست گردد.
سایر نواحی که AN تحت تاثیر قرار می دهد:
- زیر بغل
- گردن
- کشاله ران
- آرنج
- زانو
- ناف
- زیر سینه
- صورت
- دستگاه تناسلی زنان
همچنین ببینید:
چگونه میتوان از سیاهی آرنج و زانو ها خلاص شد!؟
برخی افراد بیشتر از دیگران به AN مبتلا می شوند. این افراد شامل موارد زیر هستند:
- داشتن اضافه وزن
- داشتن سابقه خانوادگی
- AN
AN به خودی خود مضر نیست، اما می تواند پیش زمینه ای برای سایر مسائل پزشکی باشد، مانند:
1- دیابت
تیره شدن پوست می تواند نشان دهنده ابتلا به دیابت باشد. بسیاری از افراد که در معرض خطر ابتلا به AN هستند؛ احتمال دیابت نیز در این گروه بیشتر است.
پیش دیابت به این معنی است که سطح قند خون فرد بالاتر از حد طبیعی است. در صورت تشخیص زودهنگام پیش دیابت، ممکن است فرد بتواند با ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی از بروز دیابت کامل جلوگیری کند.
2- شرایط هورمونی
AN می تواند یک وضعیت تیروئید یا غده فوق کلیوی یا عدم تعادل هورمونی، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) را نشان دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث تولید بیش از حد تستوسترون در زنان می شود که منجر به مشکلات باروری، درد لگن، آکنه، افزایش وزن و بی نظمی قاعدگی می گردد.
3- سرطان
اگر AN به طور ناگهانی ایجاد شود، ممکن است نشانه سرطان، به ویژه سرطان معده، کبد یا روده بزرگ باشد.
4- درماتومیوزیت
درماتومیوزیت یک بیماری نادر است که از طریق التهاب مزمن عضلانی باعث ضعف عضلانی می شود. یکی از اولین علائم قابل تشخیص، بثورات لکه دار بنفش مایل به آبی یا قرمز در نواحی از پوست است که عضلات نزدیک مفاصل را می پوشاند. این موارد شامل ماهیچه های نزدیک بند انگشت، آرنج، پاشنه پا و انگشتان پا هستند.
علائم دیگر عبارتند از:
- ضعف و درد عضلانی
- رسوبات کلسیم در زیر پوست، به نام کلسینوزیس
- ندول های سخت و دردناک
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- تب
- ریه های ملتهب
درماتومیوزیت قابل درمان نیست، اما تشخیص زودهنگام می تواند به تسکین علائم و کاهش سرعت پیشرفت آن کمک کند.
5- بیماری آدیسون
بیماری آدیسون یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن به اشتباه به غدد فوق کلیوی حمله می کند و در نتیجه سطوح کورتیزول و آلدوسترون پایین می آید.
یکی از علائم اولیه بیماری آدیسون، نواحی تیرهتر پوست در نزدیکی زخمها و چینهای پوستی مانند بند انگشت است.
سایر علائم بیماری آدیسون عبارتند از:
- خستگی
- استفراغ و گاهی اسهال
- حالت تهوع
- درد شکم
- تغییرات رفتاری
- دوره های قاعدگی نامنظم
فرد می تواند بیماری آدیسون را با درمان جایگزینی هورمونی مدیریت کند.
6- کمبود ویتامین B-12
عوامل غذایی نیز می توانند باعث تیرگی بند انگشت شوند. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که رنگدانه بند انگشتان نشانه خارجی کمبود ویتامین B-12 است.
سایر علائم کمبود ویتامین B-12 عبارتند از:
- خستگی
- ضعف
- یبوست
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- بی حسی و سوزش در دست ها و پاها
فرد با تشخیص کمبود ویتامین B-12 می تواند رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کند که غذاهای بیشتری حاوی ویتامین B-12 باشد، از جمله:
- ماهی
- گوشت
- تخم مرغ
- شیر
گیاهخواران و وگان ها باید مکمل های ویتامین B-12 یا غذاهای غنی شده را به رژیم غذایی خود اضافه کنند تا نیاز روزانه خود را برآورده سازند.
7- بیماری رینود
علامت اصلی بیماری رینود، رگهای خونی انگشتان دست یا پا است که در پاسخ به استرس یا سرما تنگ میشوند. این پدیده می تواند خون را در انگشتان مسدود کرده و باعث تغییر رنگ آبی شود.
بیماری رینود گاهی اوقات به خودی خود بروز می کند، اما می تواند یک علامت ثانویه از یک بیماری دیگر مانند اسکلرودرمی یا آرتریت باشد.
واکنش دارویی
یک مطالعه نشان داد داروهای خاص بیشتر از سایرین باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون می شوند. این شامل:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین
- ضد انعقاد
- ضد رترو ویروس ها
- اگر فرد بیش از یک نوع دارو مصرف کند، احتمال ایجاد هیپرپیگمانتاسیون وجود دارد.
درمان تیرگی بند انگشتان
هنگامی که پزشک علت اصلی تیرگی بند انگشتان را شناسایی و درمان را تجویز کرد، تغییر رنگ باید بهبود یابد. اگر دارویی باعث هیپرپیگمانتاسیون شود، پزشک میتواند دارو یا دوز جایگزین را پیشنهاد دهد.
درمان های خانگی برای تیرگی بند انگشت:
اگرچه خود بند انگشتان تیره از نظر پزشکی نیازی به درمان ندارند، افرادی که قصد درمان های خانگی را برای روشن تر کردن بند انگشتان استفاده کنند، می توانند موارد زیر را امتحان کنند:
زردچوبه
کورکومین یک ترکیب فعال در زردچوبه است. یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که کورکومین آنزیم تیروزیناز را قطع می کند. این آنزیم خاص ملانین را سنتز می کند، بنابراین مهار آن ممکن است به کاهش تیرگی پوست کمک کند.
برای استفاده از زردچوبه، فرد می تواند مقدار کمی آب را با این ادویه ترکیب کرده و خمیر خاصل را برای چند دقیقه بر روی بند انگشتان خود قرار دهد.
چای
فرد همچنین می تواند از چای برای روشن کردن نواحی تیره پوست استفاده کند. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که یکی از ترکیبات
موجود در چای سیاه اپی گالوکاتچین گالات همچنین تیروزیناز را مهار می کند و بنابراین می تواند به روشن شدن بند انگشتان تیره کمک کند.
فرد باید چای کیسه ای را در آب داغ خیس کرده، بگذارد خنک شود و سپس یک تکه پنبه را در چای خیس کند. آنها می توانند چند بار در روز آن را به بند انگشتان بزنند.
ویتامین سی
ویتامین C نوعی آنتی اکسیدان است که می تواند به انواع مشکلات پوستی از جمله هیپرپیگمانتاسیون کمک کند. بسیاری از محصولات مراقبت از پوست در بازار حاوی ویتامین C هستند.
موثرترین محصولات ویتامین C دارای غلظت 10-20٪ هستند. بالاتر از این میزان اهمیت بیولوژیکی ویتامین را افزایش نمی دهد و ممکن است باعث تحریک شود.
از طرف دیگر، اگر فرد ترجیح میدهد از محصولات پوستی بدون نسخه استفاده کند، آکادمی پوست آمریکا توصیه میکند به دنبال فرمولهایی باشد که حاوی:
- آزلائیک اسید
- گلیکولیک اسید
- کوجیک اسید
- رتینوئیدها (رتینول، ترتینوئین، ژل آداپالن یا تازاروتن)
همچنین ببینید:
کپسول روشن کنندهی پوست پیگمنتا (عوارض و نحوهی مصرف)
پیشگیری از تیره شدن بند انگشتان
نمی توان از بسیاری از بیماری های زمینه ای که باعث تیرگی بند انگشت می شود جلوگیری کرد. با این حال فرد می تواند با استفاده از کرم ضد آفتاب قبل از بیرون رفتن از هیپرپیگمانتاسیون جلوگیری کند.
اجتناب از داروهایی که باعث هیپرپیگمانتاسیون می شوند نیز می تواند کمک کننده باشد، اما فرد باید قبل از قطع دارو با پزشک خود صحبت کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
از آنجایی که تیره شدن بند انگشتان می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد، مراجعه به پزشک در مورد تغییرات ناگهانی در این ناحیه از پوست ضروری است. اگر فرد متوجه علائم دیگری شده باشد، پزشک می تواند علت را پیدا کند.
خلاصه کلی
بند انگشت تیره معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست و خود نیازی به درمان ندارد. با این حال گاهی اوقات آنها نشانه یک بیماری زمینه ای هستند. هنگامی که پزشک علت تیره شدن پوست را تشخیص داد، فرد می تواند اقدامات لازم را برای رفع آن انجام دهد.
درمان بیماری زمینه ای باید هیپرپیگمانتاسیون را بهبود بخشد. با این حال اگر ادامه یابد، یا هیچ بیماری زمینهای برای درمان وجود نداشته باشد، طیف وسیعی از درمانهای خانگی میتوانند به افراد در کنترل تیرگی بند انگشت کمک کنند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید