اضطراب دوران بارداری – علائم، مقابله و درمان
چندین روش جهت کنترل نگرانی و اضطراب دوران بارداری وجود دارد؛ از جمله: استراحت کافی، مرخصی گرفتن، داشتن رژیم غذایی سالم، تمرینات ورزشی مناسب با وضعیت بارداری خود مانند پیاده روی ساده. در صورت داشتن اضطراب بیش از حد از متخصص کمک و راهنمایی بخواهید...
علل اضطراب در دوران بارداری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است بر مواد شیمیایی موجود در مغز تأثیر بگذارد. این موضوع می تواند باعث اضطراب شود.
بارداری سبب تغییرات زیادی در فرد می شود. برخی از این احساسات مورد استقبال قرار می گیرند، در حالی که برخی دیگر کاملاً ناراحت کننده و ترسناک هستند. حتی ممکن است عوارض یا مشکلات دیگری داشته باشید که شما را در شب بیدار نگه می دارد.
علائم اضطراب در دوران بارداری
برخی از نگرانی ها در دوران بارداری طبیعی است. ممکن است در گذشته با موقعیت هایی مانند سقط جنین مواجه شده باشید که دلیلی برای نگرانی ایجاد می کند. اما اگر این نگرانی ها در زندگی روزمره تداخل ایجاد کنند، ممکن است دچار اضطراب شوید.
علائم عبارتند از:
- احساس اضطراب غیرقابل کنترل
- نگرانی بیش از حد در مورد برخی امور، به خصوص نوزاد خود
- عدم تمرکز
- تحریک پذیری
- انقباض عضلات
- اختلال در خواب
همچنین ببینید:
پیاده روی در بارداری – فواید و عوارض آن
در برخی مواقع اضطراب ممکن است منجر به حملات پانیک شود. این حملات ممکن است خیلی ناگهانی با علائم بالا شروع شده و پیشرفت کنند. در طول حمله پانیک، علائم شما ممکن است ماهیت بسیار فیزیکی داشته باشد.
علائم حمله پانیک عبارتند از:
- عدم توانایی نفس کشیدن
- مشکلات روحی
- و دیگر موارد
عوامل خطر اضطراب در دوران بارداری
اضطراب در دوران بارداری طبیعی است و عوامل خطر خاصی در ایجاد آنها موثر می باشد، از جمله:
- سابقه خانوادگی اضطراب یا حملات پانیک
- سابقه شخصی اضطراب، حملات پانیک یا افسردگی
- تروما
- استفاده از برخی داروها
- استرس بیش از حد در زندگی روزمره
درمان اضطراب در دوران بارداری
موارد خفیف اضطراب معمولاً نیازی به درمان خاصی ندارند، اگرچه بهتر است احساسات خود را با پزشک خود در میان بگذارید.
در موارد شدید، پزشک ممکن است دارو تجویز کند.
تاثیر اضطراب در دوران بارداری بر نوزاد
سطوح بالای اضطراب در دوران بارداری با خطر ابتلا به بیماری هایی مانند پره اکلامپسی، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد همراه است.
نکاتی برای مقابله با اضطراب در دوران بارداری:
1_ صحبت کردن با دیگران
اگر در دوران بارداری دچار اضطراب هستید، بهتر است با یک نفر از نزدیکان صحبت کنید. شریک زندگی شما، دوست صمیمی یا یکی از اعضای خانواده شما ممکن است بتواند به شما کمک کند. بیان افکار و احساسات ممکن است کمک کننده واقع گردد. همچنین ممکن است در این مورد با متخصص مشورت کنید.
2_ فعالیت بدنی
شرکت در فعالیت هایی که به کاهش استرس و اضطراب کمک می کند ممکن است گزینه مناسبی برای شما باشد. فعالیت بدنی به ترشح اندورفین در بدن کمک می کند. این موارد مانند مسکن های طبیعی در مغز شما عمل می کنند.
فعالیت های موثر عبارتند از:
- پیاده روی
- یوگا
نشان داده شده است که فعالیت هوازی به مدت پنج دقیقه فواید مثبتی دارد. همیشه قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
3_ تقویت ذهن
میتوانید فعالیتهایی را امتحان کنید که به بدن شما کمک میکنند تا اندورفینها را بدون عرق کردن آزاد کند، از جمله:
- مدیتیشن
- طب سوزنی
- ماساژ درمانی
- تمرینات تنفس عمیق
برای کمک به کاهش اضطراب، تنفس عمیق شکمی به مدت 20 تا 30 دقیقه در روز توصیه می شود. انجام این کار به تامین اکسیژن بیشتر به مغز و تحریک سیستم عصبی کمک می کند.
برای انجام این کار؛ در یک وضعیت نشسته راحت قرار بگیرید و چشمان خود را ببندید. خود را در حال لبخند زدن تصور کنید و تنش را در عضلات خود آزاد کنید. نفس بکشید و هوا را در حال گردش در بدنتان تصور کنید. عمل بازدم انجام داده و این موارد را تکرار کنید.
4_ استراحت کردن
مطمئن شوید خواب کافی دارید. اولویت دادن به آن ممکن است به طور قابل توجهی به علائم اضطراب شما کمک کند. سعی کنید هر زمان که نیاز دارید چرت بزنید.
5_ نوشتن افکار
گاهی ممکن است حوصله صحبت کردن نداشته باشید. سعی کنید دفترچه ای داشته باشید که در آن بتوانید احساسات خود را بدون ترس بیان کنید.
ممکن است متوجه شوید که نوشتن افکار و احساسات به شما کمک می کند تا نگرانی های خود را کنترل کنید. می توانید محرک های مختلف موثر در این زمینه را یادداشت نمایید.
6_ تقویت کردن
توکوفوبیا ترس از زایمان است. اگر اضطراب شما به خود زایمان مرتبط است، ثبت نام در کلاس زایمان را در نظر بگیرید. یادگیری در مورد مراحل مختلف زایمان، کارهایی که بدن شما انجام می دهد و آنچه در هر نوبت باید انتظار داشته باشید ممکن است موثر و مفید واقع گردد.
این کلاس ها اغلب به شما فرصتی می دهند تا با مادران دیگر که ممکن است نگرانی هایی مشابه شما داشته باشند، صحبت کنید.
7_ مشورت با پزشک
اگر اضطراب شما بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد یا حملات پانیک مکرر دارید، با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است نیاز باشد داروهایی برای کاهش علائم مصرف نمایید. هرگز نباید از به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات خود خجالت بکشید.
همچنین ببینید:
۱۳ ماده غذایی مغذی که هنگام بارداری باید مصرف کنید!
نتیجه کلی
اضطراب در دوران بارداری رایج است. راه های ارتباطی را با افرادی که دوستشان دارید حفظ کنید، برخی از روش های مدیریت استرس را امتحان کرده و پزشک خود را در جریان آنها قرار دهید.
هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید، زودتر می توانید برای سلامتی خود و کودک در حال رشد خود به آرامش برسید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید