حمله قلبی رویدادی تهدیدکننده زندگی است که به خاطر اختلال در جریان خون به قلب ایجاد می شود.
دانستن نشانه های حمله قلبی مرتبط با زنان می تواند به فرد کمک کند در همان دقایق اولیه به سراغ پزشک برود و زندگی خود را نجات دهد.
زنان کمتر از مردان از اولین حمله قلبی خود جان سالم به در می برند. به همین خاطر است که نشانه های چنین حملاتی می تواند در میان جنسیت های مختلف متفاوت باشد. زنان بیشتر دچار حمله قلبی خاموش می شوند یا اینکه نشانه های غیر عادی از خود نشان می دهند.
بیولوژی زنان، فاکتورهای خطر منحصر به فردی را برای حملات قلبی ایجاد می کند زیرا برخی از بیماری های موجود در زنان همچون سندرم تخمدان پلی کیستیک در مردان دیده نمی شود.
نشانه های حمله قلبی در زنان:
بیشتر افراد بر این باورند که چنین حملاتی به صورت ناگهانی رخ می دهد اما تحقیقات انجام شده نشان می دهد زنان چند هفته قبل از بروز حمله قلبی، نشانه هایی را تجربه می کنند.
یکی از مطالعات منتشر شده در سال ۲۰۰۳ تلاش کرده بود ۵۱۵ زنی که قبلا حمله قلبی را تجربه کرده بودند مورد بررسی قرار دهد. این گزارش نشان می دهد ۸۰ درصد از زنان حداقل چهار هفته قبل از حمله قلبی یک نشانه را داشتند.
نشانه ها ممکن است پایدار و ثابت باشد یا بیاید و برود. این نشانه ها می تواند خواب فرد را نیز دچار اختلال سازد.
زنانی که هر کدام از نشانه های زیر را تجربه می کنند باید بلافاصله با یک پزشک متخصص مشورت کنند زیرا حمله قلبی می تواند صرف نظر از خفیف یا شدید بودن نشانه هایش، کشنده باشد.
۸ نشانه حمله قلبی در زنان
-
درد قفسه سینه:
شایع ترین نشانه حمله قلبی هم در زنان و هم در مردان، درد یا ناراحتی موجود در قفسه سینه است. این درد به صورت زیر تعریف می شود:
- سفتی
- فشار
- چلاندن و فشردن
- درد
با اینحال زنان ممکن است حمله قلبی را بدون هیچ ناراحتی و دردی در قفسه سینه توسعه دهند.
برخی از ۲۹.۷ درصد از زنانی که در مطالعه ۲۰۰۳ مورد بررسی قرار گرفتند ناراحتی و درد در این ناحیه را یک هفته قبل از حمله قلبی تجربه کرده بودند. ۵۷ درصدشان در طول حمله قلبی درد قفسه سینه داشتند.
-
خستگی شدید یا غیر عادی:
خستگی غیر عادی نیز در هفته قبل از حمله قلبی گزارش شده است. خستگی قبل از اینکه چنین رویدادی رخ دهد تجربه می شود.
حتی فعالیت های ساده که نیازمند انرژی زیادی نیستند هم می تواند به حس خستگی مفرط منجر شود.
-
ضعف:
احساس ضعف یا لرز نیز یکی از نشانه های حمله قلبی در زنان است. این ضعف یا لرزیدن می تواند با موارد زیر همراه باشد:
- اضطراب
- سرگیجه
- غش
- احساس سبکی سر
-
تنگی نفس:
تنگی نفس یا تنفس مشکل به خصوص زمانی که با خستگی یا درد در قفسه سینه همراه باشد می تواند نشان دهنده مشکلات قلبی باشد.
برخی از زنان ممکن است به هنگام دراز کشیدن تنگی نفس را تجربه کنند و نشانه های آن زمانی که صاف می نشینند برطرف گردد.
-
تعریق:
تعریق بیش از حد بدون علت نرمال و طبیعی، یکی دیگر از نشانه های رایج حمله قلبی در زنان است. احساس سردی نیز می تواند نشانگر بیماری قلبی باشد.
-
درد قسمت های بالایی بدن:
این گزینه خاص نیست و نمی توان آن را به عضلات یا مفاصل خاصی از قسمت های بالایی بدن نسبت داد. نواحی که ممکن است تحت تاثیر این شرایط قرار گیرند عبارتند از :
- گردن
- فک
- قسمت بالای کمر یا بازو
درد ممکن است در یک ناحیه آغاز شود و به تدریج به سایر قسمت ها توسعه یابد یا اینکه به طور ناگهانی بروز کند.
-
اختلالات خواب:
تقریبا نیمی از زنان در مطالعه سال ۲۰۰۳ گزارش کرده بودند که یک هفته قبل از حمله قلبی در خواب مشکل داشتند. این اختلالات ممکن است در برگیرنده موارد زیر باشد:
- مشکل در خوابیدان
- بیدار شدن های غیر عادی در طول سب
- حس خستگی علی رغم خواب کافی
-
مشکلات گوارشی:
برخی از زنان قبل از حمله قلبی ممکن است درد یا فشاری را در ناحیه شکم تجربه نمایند. سایر مشکلات گوارشی که مرتبط با این شرایط است در برگیرنده موارد زیر خواهد بود:
- سوء هضم
- حالت تهوع
- استفراغ
حملات قلبی بعد از یائسگی:
بعد از یائسگی، به خاطر کاهش سطح استروژن در بدن، خطر ابتلا به حمله قلبی افزایش پیدا می کند. نشانه های حمله قلبی بعد از یائسگی در برگیرنده موارد زیر خواهد بود:
- درد یا ناراحتی در بازو، کمر، گردن، فک یا شکم
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- درد شدید قفسه سینه
- تعریق بدون انجام فعالیت خاص
فاکتورهای خطر حمله قلبی در زنان
فاکتور خطر بری حمله قلبی در زنان عبارت است از:
- سن: افراد ۵۵ ساله یا بالاتر بیشتر از سایرین در معرض این حملات قرار دارند. این موضوع ممکن است به خاطر سطح هورمون هایی باشد که قبل از یائسگی باعث محافظت از بیماری های قلبی می شدند اما سطحشان کاهش یافته است.
- سابقه خانوادگی: افرادی که یکی از خویشاوندان مرد آن ها در سن ۵۵ سالگی حمله قلبی داشته یا خویشاوند زن آن ها در سن ۶۵ سالگی حمله قلبی را تجربه نموده است ممکن است با چنین شرایطی دست و پنجه نرم کند.
- وضعیت سلامت: برخی از نشانگرهای خاص مثل افزایش فشار خون و سطح کلسترول بالا در خون می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش دهد.
- شرایط پزشکی: افرادی که مبتلا به دیابت، چاقی و بیماری های خود ایمنی هستند بیشتر در معرض حملات قلبی قرار دارند. بیماری هایی همچون اندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا سابقه پره اکلامپسی در طول بارداری نیز می تواند خطر ابتلا به چنین شرایطی را افزایش دهد
- انتخاب سبک زندگی: استفاده از تنباکو یا مواد مخدری همچون کوکائین یا آمفتامین، داشتن سبک زندگی بدون تحرک یا سطح بالای استرس در زندگی می تواند خطر ابتلا به حملات قلبی را افزایش دهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
متخصصان توصیه می کنند همه زنان بالای ۴۰ سال به طور منظم توسط پزشک خود مورد بررسی قرار گیرند. اینکار به افراد کمک می کند فاکتورهای خطر خود را در مراحل اولیه تشخیص دهند و زودتر به فکر درمان باشند. تداخل پزشکی در مراحل اولیه خطر بروز حمله را کاهش می دهد. هر فردی که متوجه نشانه های زیر شد باید با پزشک مشورت کند:
- خستگی غیر عادی
- تنگی نفس
- درد در قسمت های بالایی بدن
پزشک می تواند نشانه ها را بررسی کند، فشار خون را مورد بررسی قرار دهد و آزمایش خون و نوار قلب را برای بررسی بیشتر شرایط سلامت قلب مورد توجه قرار دهد.
چه زمانی باید با اورژانس تماس بگیریم؟
تنها ۶۵ درصد از زنان بعد از شک کردن به حمله قلبی با اورژانس تماس می گیرند. اورژانس می تواند در این شرایط زندگی افراد را نجات دهد. هر فردی که متوجه نشانه ها شد باشد بلافاصله با اورژانس تماس بگیرد:
- درد یا ناراحتی در قفسه سینه
- درد در قسمت های بالایی بدن همچون بازو، کمر، گردن، فک یا شانه
- مشکل در تنفس
- سرگیجه
- ضعف شدید
- خستگی
- سوء هضم یا سوزش سر دل
- حالت تهوع
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- تنگی نفس
- تعریق
- اضطراب بدون علت خاص
- استفراغ
پیشگیری از حمله قلبی
برای داشتن قلبی سالم نکات زیر را همیشه به خاطر داشته باشید:
- به طور منظم قلب خود را به کمک پزشک مورد بررسی قرار دهید
- برای مدیریت سایر شرایط جسمی همچون فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت مراحلی را مدنظر داشته باشید
- سیگار را ترک کنید و از مصرف هر نوع تنباکویی خودداری نمایید. ۱۲ ماه بعد از ترک سیگار خطر حمله قلبی تا ۵۰ درصد کاهش پیدا می کند
- از مواد مخدر به خصوص تحریک کننده هایی همچون کوکائین یا آمفتامین استفاده نکنید
- اگر اضافه وزن دارید وزنتان را کم کنید
- حداقل سی دقیقه فعالیت های هوازی همچون پیاده روی در روز داشته باشید
- رژیم غذایی متعادلی داشته باشید و اگر لازم بود از متخصص تغذیه کمک بگیرید.
نتیجه گیری:
حمله قلبی شرایط پزشکی حاد و کشنده ای است که به درمان سریع نیاز دارد. نشانه حمله قلبی در زنان متفاوت از نشانه های مردان است. آن ها ممکن است فاکتورهای خطر بیشتری نسبت به مردان داشته باشند. زنان برای کاهش خطر بروز چنین حملاتی می توانند مراحلی را مدنظر داشته باشند. بررسی نشانه ها به خصوص یک هفته قبل از حمله قلبی می تواند نتایج را بهبود ببخشد و از بروز عوارض جلوگیری کند.
دیدگاه تان را بنویسید