دوره زایمان یکی از مهمترین دوران برای زنان به شمار می آید. زایمان یک فرآیند طبیعی است که این فرآیند در تمامی مادران باردار به یک صورت نخواهد بود و عوامل بسیاری در نحوه انجام زایمان موثر خواهد بود، یکی از عوامل تاثیر گذار مراقبت های و انجام مشاوره های پزشکی پیش از بارداری است.
مشاوره پیش از بارداری از طریق به دست آوردن تاریخچه پزشکی برای ارزیابی خطرات بالقوه برای مادر و جنین شروع می شود. برای زنان بدون مشکلات پزشکی و سابقه خانوادگی پزشکی جدی، آموزش سبک زندگی سالم، مکمل های غذایی و دوری از مسمومیت ها برای جنین حائز اهمیت است.
بررسی BMI بدن پیش از بارداری
یکی از توصیه های متخصص زنان و زایمان به افرادی که قصد بارداری دارند به دست آوردن BMI طبیعی قبل از بارداری است. توصیه و کمک به بیماران چاق و دارای اضافه وزن به تلاش برای کاهش وزن از دیابت بارداری، پیامدهای جنینی و شرایط پاتولوژیک اسکلتی عضلانی جلوگیری کند.
باید ها و نباید های پیش از بارداری
خودداری از تنباکو، الکل و سایر مواد غیرمجاز به خاطر اثرات مضر بر روی مادر و جنین ضروری است. تمام زنانی که تصمیم به بارداری یا قادر به باردار شدن هستند، باید مولتی ویتامین های روزانه با فولیک اسید را برای کاهش نقایص لوله عصبی و سایر آنومالی های مادرزادی شامل نقایص قلبی و عروقی، ادرای و شکاف کام دریافت کنند.
بررسی های تشخیصی پیش از بارداری
ارزیابی های آزمایشگاهی معمول در خانم های بدون سابقه آبله مرغان، آنتی ژن سطحی هپاتیت B و نمونه خون کامل جهت ارزیابی هموگلوبینوپاتی ها (بیماری کم خونی) است. زنان باید تست HIV و مشاوره نیز دریافت کنند.
یک هدف مهم این است که مطمئن شویم، زنان در مقابل سرخک، اوریون، سرخچه، کزاز، دیفتری و آبله مرغان ایمن هستند. زنان باید واکسن آنفلوانزا را به علت افزایش خطر عوارض عفونت آنفلونزا در حین بارداری دریافت کنند. به طور ایده آل زنان باید واکسن های لازم را یک ماه قبل از باروری دریافت کنند. واکسن های زنده مانند سرخچه نباید در طی بارداری داده شود.
مراقبت ها و بررسی سوابق بیماری ها
داروهای بیمار، شامل داروهای تجویزی، بدون نسخه و داروهای گیاهی جهت مشخص کردن تراتوژن های بالقوه باید مورد ارزیابی قرار گیرد. داروهایی که برای سلامت مادر و جنین ضروری نیست باید متوقف شود. شرایط پزشکی شناخته شده که عوارض بارداری را در مادر و جنین افزایش می دهد شامل دیابت، بیماری تیروئید، تشنج، فشارخون، آرتریت روماتوئید، آسم و بیماری های قلبی عروقی است.
مراقبت این شرایط قبل از بارداری نتایج آن را بهبود می بخشد. بیماران معمولا جهت ارزیابی بارداری های پرخطر ارجاع داده می شوند. تقریبا ۱% بارداری ها با دیابت پیش از حاملگی عارضه دار می شوند. دیابت بارداری در تقریبا ۷% بارداری ها اتفاق می افتد.GDM (دیابت بارداری) دارای میزان عود بالایی در بارداری بعدی است و به طور قابل توجهی خطر ایجاد دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد. در بیماران با دیابت پیش از بارداری وGDM، کنترل مناسب دیابت خطر بیماری های مادرزادی را کاهش می دهد.
بیماری تیروئید دومین علت شایع بیماری های اندوکرین است که زنان در سنین تولید مثلی را تحت تاثیر قرار می دهد. هیپروتیروئیدی و هیپوتیروئیدی بارز در تمام بارداری ها رخ می دهد. باید بگوییم در ۸۰% از بارداری هایی که روماتوئید آتریت در حین بارداری دچار فروکشی می شوند. اگرچه بقیه موارد دارای بیماری فعال هستند یا بیماری آن ها در حین بارداری بدتر می شوند. زنان با لوپوس اغلب بدتر شدن در طی بارداری را تجربه می کنند. اما ممکن است که برخی از بیماری ها در مادران باردار رخ دهد که باعث سقط خود به خودی، محدودیت رشد داخل رحمی و تولد زودرس را افزایش می دهد.
شرایط محدودی با خطر مرگ و میر قابل توجه برای مادر و جنین همراهی دارد. فشارخون ریوی، بیماری قلبی مادرزادی، طبقه عملکردی پایین و آریتمی با عوارض مادری نامطلوب همراهی دارد.
تجویز داروها در بارداری
زنان باردار باید از استفاده از اغلب داروها خودداری کنند. به هر حال ممکن است سودبخشی بعضی از داروها بر خطر آن ها به ویژه در زنان با شرایط مزمن پزشکی بیارزد.
تصمیم گیری در مورد ادامه یا قطع داروها نیازمند بحث در مورد خطرات و فواید داروها و تصمیم گیری آگاهانه در اغلب زنان است.
عوارض بارداری و خطر بیماری های آینده
زنان با سابقه دیابت حاملگی در خطر افزایش یافته ابتلا به دیابت در آینده زندگی می باشند. زمانی که بارداری آن ها با اختلالات فشارخون بارداری مانند پره اکلامپسی و فشارخون بارداری عارضه دار شده است در ریسک افزایش یافته فشارخون اساسی متعاقب هستند. زنان با سابقه تولد نوزاد دارای نقص لوله عصبی باید روزانه ۴ گرم فولیک اسید دریافت کنند. زنان با مشکلات قبلی بارداری ممکن است از پیگیری نزدیک به وسیله افراد مرتبط با بارداری مانند متخصصین بارداری پرخطر سود ببرند.
شایان ذکر است که بگوییم دو موقعیت مهم قایل تشخیص، شامل افسردگی و تیروئیدیت پس از زایمان است. افسردگی پس از زایمان ممکن است در ۱۵ % بارداری ها عارضه دار شود. علائم مانند افسردگی پس از زایمان شامل تاریخچه افسردگی قبل از بارداری و یا حین همین بارداری است. تیروئیدیت پس از بارداری ممکن است اتفاق بیفتد. علائم غیرقابل انتظار بعد از زایمان موجب ارزیابی عملکرد تیروئید فرد شود.
سلامت همجنس گراهای مونث
همجنس گرا بودن یک تجربه یکنواخت نیست. تفاوت های مذهبی، نزادی و اقتصادی اجتماعی در ایالات متحده در جوامع همجنس گراها نیز نمود دارد. بین ۵۰ تا ۸۰ درصد همجنس گراها در خطر ابتلا به HPV قرار دارند. شایان ذکر است، مشاوره در مورد مسائل سبک زندگی و غربالگری های مناسب در این افراد باید متناسب با سایر زنان انجام شود.
اختلالات قاعدگی
یکی از عواملی که پیش از بارداری می بایست مورد بررسی و ازیابی قرار گیرد سیکل های قاعدگی است. در واقع اختلالات قاعدگی معمولا به دو صورت خونریزی های غیر طبیعی و آمنوره بیان می شود. آمنوره در ۵ درصد زنان در هر سال اتفاق می افتد. آمنوره به صورت فقدان قاعدگی به مدت حداقل سه ت اشش ماه به جز زمان بارداری و شیردهی تعریف می شود. در زنان با الگوی قاعدگی ثابت قبلی به صورت آمنوره ثانویه ایجاد می شود.
خونریزی غیرطبیعی نشان دهنده طیف وسیعی از بیماری های زنان به شمار می آید. در صورتی که به هر دلیل دچار خونریزی غیرطبیعی هستید بهتر است، بدون اتلاف وقت به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید تا از پیشرفت بیماری بکاهید.
کلام آخر
در نهایت می بایست گفت در صورتی که قصد بارداری دارید بهتر است برای داشتن آرامش بیشتر با متخصص زنان و زایمان در این زمینه مشورت نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص نازایی در اهواز مراجعه نمایید .
دیدگاه تان را بنویسید