فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 707

راه های پیشگیری از زخم پای دیابتی و راه های درمان آن

برای اینکه عزیزان دیابتی دچار زخم پای دیابتی و یا نوروپاتی دیابتی نشن نکاتی رو باید رعایت کنند که در این پست به آن اشاره شده.

راه های پیشگیری از زخم پای دیابتی و راه های درمان آن

دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد پاسخ می‌دهد:

برای پیشگیری از زخم پا ما چیکار کنیم ؟

راه های پیشگیری از زخم پای دیابتی و راه های درمان آن

اولا توصیه می‌کنیم که عزیزان دیابتی هر روز پاشونو بررسی بکنند و نگاه بکنند، چون پا ممکنه حس نداشته باشه و دچار زخم شده باشه یا مشکلی پیدا کرده باشه حتما باید که بررسی بشه و حتی کف پا اگر نمی‌توانند نگاه کنند می‌توانند از آینه استفاده کنند و اگر چشمشون مشکل داره و بیناییشون مشکل داره از دیگران کمک بگیرند برای بررسی پا.

بهتره که روزانه شستشوی پا انجام بشه و با آب ولرم و صابون، پا ها شستشو داده بشه و خشک بشه با توجه به اینکه باز اختلال حس وجود داره و ممکنه داغی آب رو حس نکنند و دچار سوختگی بشن بهتره که درجه حرارت آب را با پشت دست شون چک بکنند.

بعد از شستشو باید کاملا پا خشک بشه خصوصاً بین انگشتان چون اگر مرطوب بمونه می‌تونه که باعث عفونت قارچی بشه و بعد از از اون عفونت میکروبی روش سوار بشه و باعث زخم پا بشه.

همچنین ببینید:

بررسی عوارض تزریق انسولین

ناخون های دیابتی ها بهتره که از ته گرفته نشود و به صورت تخت گرفته بشه به جای اینکه به صورت هلالی گرفته بشه، چون اگر ما هلالی ناخن را بگیریم ممکنه که به پوست اطراف ناخن ها هم صدمه بزنیم بنابراین اگر تخت بگیریم و کناره های ناخن را می‌توان سوهان بزنیم تا مشکلی برامون پیش نیاد.

نکنه مهم مرطوب کردن پوست پا هست، گاهی اوقات پوست پا خشکه به علت درگیری عصبی و اعصاب احشایی و پا خشک میشه و ترک می‌خوره و محل نفوذ میکروب ها هست چون پوست بدن ما بالاخره یک سد دفاعی هست. بنابراین اگر پوست پامون خشکه، بعد از شستشو بهتره که از  کرم های مرطوب کننده استفاده بکنیم ولی یادمون باشه که هیچ وقت لای انگشتانمون را نباید کرم بزنیم و حتماً قسمت های دیگر پارو بزنیم چون اگر لای انگشت های پا رو کرم بزنیم باز ریسک عفونت قارچی زیاد میشه.

مسأله بعدی کفش دیابتیه، ما برای خرید کفش اولا نکاتی رو باید دقت بکنیم، کفش هایی که نوک تیز هستند اصلاً مناسب نیستند، کفش های پاشنه بلند برای دیابتی‌ها مناسب نیستند، کفش هایی که قسمت جلوش بازه و قسمت پشتش بازه مناسب نیست و با توجه به اینکه این عزیزان کاهش حس پا دارند باید دقت کنند کفشی که خریداری میشه کاملاً فیت پا باشه و بهتره که بعد از ظهر ها برای خرید کفش ما مراجعه کنیم که سایز پامون ممکنه که یک سایز یا دو سایز بزرگ شده باشه به علت ورم کردن و وقتی که کفش می‌خریم، باید با کفش کهنمون به صورت متناوب جابجا بکنیم یعنی اینجوری نباشه که اگر کفش نو خریدیم هر روز کفش نو رو بپوشیم، برای اینکه زمان میبره تا اینکه کفش ما فرم پای ما را به خودش بگیره و خیلی از اوقات زخم پای دیابتی زمانی ایجاد می‌شه که بیمار کفش نو خریده و پوشیده و باعث میشه که از کنار به خصوص کناره‌ های پا توسط کفش فشار وارد بشه بهش و باعث ایجاد زخم پا بشه.

بنابراین تا زمانی که فرم پا را به خودش بگیره بهتره که به صورت متناوب جابجا بشه کفشی که می‌خریم، بهتره که کمترین دوخت درش به کار رفته شده باشه و چرمی باشه که رطوبت رو  بتونه که انتقال بده و محبوس در پا نشه.

نکته مهم دیگه استفاده از دمپایی های روفرشی هست برای عزیزان دیابتی، بیماران دیابتی با توجه به اینکه کاهش حس پا دارند توصیه می‌کنیم که هیچ وقت با پای برهنه حتی روی فرش حتی روی موکت راه نروند، بخاطر اینکه اون باعث میشه که اگر جسم خارجی اونجا وجود داشته باشه مثل میخ شیشه یا هر چیز دیگری یا سوزن وارد پاشون بشه و مشکلاتی را ایجاد بکنه، بنابراین بهتره که از دمپایی های روفرشی استفاده بشه.

جوراب بیماران دیابتی هم مهم است که بهتره که جورابشون هر روز شستشو داده بشه و خشک بشه، بهتره که جوراب نخی باشه و کمترین دوخت درش به کار رفته باشه و وصله پینه نباشه و از مسائل مهم دیگه برای جلوگیری از زخم پا، کنترل دقیق قند خون است، کنترل فشار خون است، اگر سیگار مصرف می‌کنیم حتما باید سیگارمون رو  قطع کنیم، در کسانی که هم دیابت دارند، هم سیگار مصرف می‌کنند، ریسک زخم پا بالا میره و کنترل چربی های خون هم مهم است. 

با این نکاتی که خدمتتون عرض کردم و به نظر خیلی پیش پا افتاده هم هست و ساده هم هست ما می‌تونیم که از ایجاد زخم پا جلوگیری بکنیم و اگر خدایی نکرده پامون زخم شد، بلافاصله مراجعه کنیم به مراکز پزشکی تا درمان مناسب برامون انجام بشه و نگذاریم عمق زخم پا بیشتر بشه و استخوان درگیر بشه یا اینکه پا سیاه بشه یعنی در حقیقت گانگرن پیدا بکنه که در آن زمان دیگر کار از کار گذشته و ممکنه که مجبور به قطع پا بشیم، با این نکات ما می‌تونیم که از زخم پای دیابتی جلوگیری کنیم.

متشکرم

دیدگاه تان را بنویسید

 

x