DKA چیست؟
DKA عارضه بسیار جدی دیابت است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به کما دیابتی یا حتی مرگ شود..
DKA عارضه بسیار جدی دیابت است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به کما دیابتی یا حتی مرگ شود.DKA زمانی اتفاق می افتد که بدن انسولین کافی برای انتقال گلوکز از جریان خون به داخل سلول ها برای استفاده به عنوان انرژی ندارد. بدن بدون گلوکز کافی به جای دیگری به دنبال منبع سوخت می رود. این منبع چربی است. به طور خاص ، در غیاب گلوکز کافی ، کبد شروع به سوزاندن چربی برای تأمین انرژی می کند. روند سوزاندن چربی باعث تولید مواد اسیدی به نام کتون می شود. کتون ها در جریان خون تجمع می یابند و خون را اسیدی می کنند.
وجود کتون ها منجر به عدم تعادل در الکترولیت ها مانند پتاسیم ، سدیم و کلرید می شود. در همین حال ، سطح گلوکز به دلیل کمبود انسولین همچنان در حال افزایش است. در تلاش برای کمک به خلاص شدن بدن از مقداری از این گلوکز ، کلیه ها مقداری از این گلوکز را فیلتر کرده و از طریق ادرار دفع می کنند.
علائم DKA
علائم DKA می توانند خیلی سریع ، حتی در عرض ۲۴ ساعت ایجاد شوند. علائم معمول DKA می تواند شامل موارد زیر باشد:
کاهش یافتن هوشیاری
نفس نفس زدن یا تنفس سریع
کمبود آب بدن
خشکی پوست و دهان
تکرر ادرار
تشنگی بیش از حد
برافروختگی صورت
نفس فرد بویی میوه ای مانند دارد
سردرد
سفتی یا درد عضلات
تهوع و استفراغ
دل درد
تنگی نفس
ضعف یا خستگی
گیجی
سایر علائم DKA شامل سطح بالای قند خون و میزان بالای کتون در ادرار است. سطح کتون را می توان با یک دستگاه اندازه گیری مخصوص که خون را برای نوعی کتون به نام بتا-هیدروکسی بوتیرات که یکی از انواع اصلی کتون ها است بررسی می کند ، اندازه گیری کرد.
DKA به احتمال زیاد در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ اتفاق می افتد. در حقیقت ، DKA اغلب اولین شاخصی است که نشان میدهد فرد به دیابت نوع ۱ مبتلا است. DKA در افراد دیابتی نوع ۲ کمتر اتفاق می افتد ، اگرچه همچنان ممکن است که اتفاق بیفتد.
از آنجا که DKA بسیار جدی است ، اگر دیابت نوع ۱ دارید و اگر قند خون شما دو بار پشت سر هم بیش از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد ، ادرارتان را از نظر وجود کتون بررسی کنید ، خصوصاً اگر بیمار هستید. اگر مقادیر متوسط یا زیادی کتون در ادرار دارید سریعاً با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود تماس بگیرید. اگر علائم DKA دارید ، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید.
چه چیزهایی باعث بروزDKA میشود
علل بروز DKA عبارتند از:
کمبود انسولین به دلیل مصرف نکردن دوزهای انسولین یا عدم مصرف انسولین کافی
بیماری یا عفونت ، مانند COVID-19
حمله قلبی
سوء مصرف الکل یا مواد مخدر
برخی از داروها مانند کورتیکواستروئیدها و داروهای مدر خاص
ضربه جسمی یا عاطفی
اهداف درمان DKA اصلاح قند خون بالا با انسولین ، جایگزین الکترولیتهای از دست داده شده و جایگزین مایعات از دست رفته از طریق ادرار و استفراغ است. بخش دیگر درمان ، تعیین علت DKA و ارائه درمان است ، مثلاً آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری.
گاهی اوقات ، ممکن است عوارض خاصی در طول درمان DKA رخ دهد ، مانند قند خون پایین. سطح پتاسیم کم ، که می تواند بر عملکرد قلب ، عضلات و اعصاب تأثیر بگذارد. و تورم در مغز (ادم مغزی نامیده می شود). با این حال ، برای جلوگیری از بیماری جدی و مرگ ، درمان DKA بسیار مهم است.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
دیدگاه تان را بنویسید