فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1359

لکوپلاکیا چیست؟

یکی از انواع بیماریهای دهانی لکوپلاکیا ست٬ نوعی بیماری دهانی با پلاک های سفید رنگ روی زبان که ممکنه ضایعه ای سرطانی باشه ....

لکوپلاکیا وضعیتی است که در آن لکه های ضخیم، سفید یا خاکستری معمولاً در داخل دهان ایجاد می شود. سیگار کشیدن شایع ترین علت لکوپلاکیا است. اما سایر محرک‌ها نیز می‌توانند باعث این وضعیت شوند.

لکوپلاکیا خفیف معمولاً بی ضرر است و اغلب خود به خود از بین می رود. موارد جدی تر ممکن است با سرطان دهان مرتبط باشند و باید به سرعت درمان شوند.

 لکوپلاکیا چیست؟

مراقبت های منظم از دندان می تواند به جلوگیری از پیشرفت لکوپلاکیا کمک کند.

 

علائم لکوپلاکیا چیست؟

لکوپلاکیا در قسمت‌هایی از بدن که دارای بافت مخاطی است، مانند دهان رخ می‌دهد.

این وضعیت با لکه های غیرعادی در داخل دهان شما مشخص می شود.  این لکه ها می توانند از نظر ظاهری متفاوت باشند و ممکن است برخی از ویژگی های زیر را شامل شوند:

رنگ سفید یا خاکستری

سطح ضخیم، سخت و برجسته

مودار (فقط لکوپلاکیا مودار)

لکه های قرمز (نادر)

قرمزی ممکن است نشانه سرطان باشد. اگر لکه هایی با لکه های قرمز داشتید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

لکوپلاکیا می‌تواند روی لثه‌ها، داخل گونه‌ها، زیر یا روی زبان و حتی روی لب‌ها ایجاد شود. ایجاد لکه ها ممکن است چند هفته طول بکشد.  آنها به ندرت دردناک هستند.

برخی از زنان ممکن است در قسمت بیرونی اندام تناسلی خود و همچنین داخل واژن دچار لکوپلاکیا شوند. این معمولا در زنان یائسه دیده می شود و یک وضعیت خوش خیم است. اگر نگرانی در مورد چیز جدی تری وجود دارد، باید با پزشک خود تماس بگیرید.

همچنین ببینید:

درد فک نشانه چیست؟

علل لکوپلاکی چیست؟

علت دقیق لکوپلاکیا ناشناخته است. در درجه اول با مصرف دخانیات مرتبط است. سیگار کشیدن شایع ترین علت آن است.

علل دیگر لکوپلاکی عبارتند از:

آسیب به داخل گونه، مانند گاز گرفتن

دندان های شکسته یا تیزی که روی سطح زبان سایش ایجاد می کند.

دندان های مصنوعی شکسته شده

شرایط التهابی بدن

استفاده طولانی مدت از الکل

در حالی که برخی تحقیقات نشان می دهد که ممکن است بین لکوپلاکیا و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ارتباط وجود داشته باشد، شواهد کافی برای تایید این ارتباط وجود ندارد.

 

لکوپلاکی مویی

ویروس اپشتین بار (EBV) عامل اصلی لکوپلاکی مودار است. زمانی که این ویروس را گرفتید، برای همیشه در بدن شما باقی می ماند. این ویروس اغلب به صورت خاموش و پنهان است.

با این حال می تواند در هر زمانی باعث ایجاد لکه های مودار لکوپلاکیا شود. شیوع بیشتر در افراد مبتلا به HIV یا سایر مشکلات ایمنی رخ می دهد.

 

علائم لکوپلاکی مویی

اغلب با این موارد همراه است:

وجود پلاک ها یا زخم های سفید در دهان که خود به خود برطرف می گردد.

تغییرات در بافت دهان

درد گوش در زمان بلع

کاهش توانایی در باز کردن فک

لکه های قرمز یا سفید در دهان

 

لکوپلاکیا چگونه تشخیص داده می شود؟

لکوپلاکیا معمولاً با معاینه دهانی تشخیص داده می شود. در طول یک معاینه دهان، وجود یا عدم آن مشخص می گردد. ممکن است این شرایط را با برفک دهان اشتباه بگیرید.

برفک یک عفونت قارچی دهان است. لکه‌هایی که ایجاد می‌کند معمولاً نرم‌تر از تکه‌های لکوپلاکیا هستند. آنها ممکن است راحت تر خونریزی کنند. تکه های لکوپلاکیا، بر خلاف برفک دهان، قابل پاک شدن نیستند.

پزشک شما ممکن است نیاز به انجام آزمایش های دیگری برای تأیید علت لکه ها داشته باشد. این آزمایش ها به پزشک کمک می کند تا درمانی را پیشنهاد کنند که ممکن است از ایجاد لکه های بعدی جلوگیری کند.

در برخی شرایط انجام بیوپسی صورت می گیرد. برای انجام بیوپسی، پزشک یک تکه کوچک از بافت را از یک یا چند نقطه شما برمی دارند.

سپس آن نمونه بافت را برای تشخیص برای بررسی سلول های پیش سرطانی یا سرطانی به پاتولوژیست می فرستند.

همچنین ببینید:

چندین راه برای حفظ سلامت دندان ها که باید انجام شود!

گزینه های درمانی برای لکوپلاکیا چیست؟

در بیشتر موارد به خودی خود بهبود می یابند و نیازی به درمان ندارند. مهم است که از هرگونه محرکی که ممکن است باعث لکوپلاکیا شما شده باشد، مانند استفاده از دخانیات اجتناب کنید. اگر وضعیت شما مربوط به تحریک ناشی از یک مشکل دندانی باشد، دندانپزشک شما ممکن است بتواند این مشکل را برطرف کند.

اگر بیوپسی از نظر سرطان دهان مثبت شد، باید فورا برداشته شود. این کار می تواند به جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی کمک کند.

لکه ها را می توان با استفاده از لیزر درمانی، پروب به شدت سرد که سبب انجماد و تخریب سلول های سرطانی می شود و یا از طریق وسیله جراحی برداشته می شود.

لکوپلاکی مودار به احتمال زیاد منجر به سرطان دهان نمی شود و معمولاً نیازی به برداشتن ندارد. پزشک شما ممکن است داروهای ضد ویروسی را برای کمک به جلوگیری از رشد لکه ها تجویز کند. از پمادهای موضعی حاوی رتینوئیک اسید نیز می توان برای کاهش اندازه آنها استفاده کرد.

 

چگونه می توان از لکوپلاکی پیشگیری کرد؟

بسیاری از موارد لکوپلاکی را می توان با تغییر سبک زندگی پیشگیری کرد:

عدم استفاده از دخانیات

عدم مصرف الکل

غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند اسفناج و هویج بخورید. آنتی اکسیدان ها ممکن است به غیرفعال کردن محرک هایی که باعث ایجاد لکه می شوند کمک کنند.

اگر فکر می کنید که لکوپلاکیا دارید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید. آنها می توانند به شما در جلوگیری از بدتر شدن لکه ها کمک کنند.

باید به صورت مرتب به پزشک مراجعه نمایید. هنگامی که به لکوپلاکیا مبتلا می شوید، خطر ابتلای مجدد به آن در آینده افزایش می یابد.

 

نتیجه کلی

در بیشتر موارد، لکوپلاکیا خطری برای زندگی ندارد. لکه ها آسیب دائمی به دهان شما وارد نمی کنند. ضایعات معمولاً ظرف چند هفته پس از برداشته شدن خود به خود از بین می روند.

اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید در این صورت نمی توان مانع از بروز لکوپلاکیا مویی شوید. تشخیص به موقع می تواند به درمان مناسب کمک کند.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

منابع:

healthline

دیدگاه تان را بنویسید

 

x