خانم هایی که کم کاری تیروئید دارند تماشا کنند!
کم کاری تیروئید در بانوان شایع تر است، اما همین کم کاری عوامل مختلفی دارد مثل ...
با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد کم کاری تیروئید در خانوم ها، ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:
خانم هایی که کم کاری تیروئید دارند تماشا کنند!
دکتر لادن گیاهی متخصص تغدیه و رژیم درمانی پاسخ میدهد:
سلام راجع به کم کاری تیروئید میخوام با شما صحبت کنم، اختلال غده درون ریزی که در بین خانم ها نسبتاً شایع تر از آقایان هستش.
کم کاری تیروئید رو خانوم ها معمولا وقتی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند، خیلی راحت این اضافه وزن و چاقی رو ربطش میدن به همین کم کاری تیروئید، درسته که تیروئید نقش خیلی مهم و کلیدی در کنترل متابولیسم ما داره و اگر کمبودش جبران نشه میتونه باعث افت متابولیسم ما، افزایش چربی خون بشه اما به واقع کسی که کم کاری تیروئید داره، اضافه وزن و چاقیش نهایتاً ۵ تا ۱۰ درصد مربوط به کم کاری تیروئید میتونه باشه و اتفاقاً مدیریت وزن و کنترل وزن برای کسی که کم کاری تیروئید داره خیلی مهمه، چون خود این افت متابولیسم میتونه زمینهی کلسترول بالا رو ایجاد کنه.
همچنین ببینید:
خود کم کاری تیروئید ایجاد خستگی و بی حالی میکنه، معمولاً همراه با درجاتی از کم خونی و فقر آهن هست، پس ملاحظات غذایی برای کم کاری تیروئید واقعاً جای توجه دارد.
حالا برای اینکه بدونید بدن ما برای اینکه بتونه هورمون تیروئید رو بسازه به چه مواد مغذی احتیاج داره با من همراه باشید:
ببینید همتون میدونید ما به ید، برای ساخته شدن هورمون تیروئید نیاز داریم. در حالت غیر بارداری و شیردهی ما ۱۵۰ میکرو گرم ید احتیاج داریم که با یک قاشق چای خوری سر صاف نمک ید دار میتونیم اون رو تأمین کنیم.
دقت کنید نمک رو اگر به غذا بزنید و در غذا رو بلند کنید، نمک ید با بخار در واقع خارج میشه پس نمک رو در انتهای طبخ غذا و موقع سرو اضافه کنید.
پس ما میتوانیم نمک ید دار رو به عنوان بهترین منبع تأمین یدمون حساب کنیم، ضمن اینکه در منابع دریایی مثل ماهی(البته برخی از ماهی ها)، میگو و جلبک های دریایی که تو لیست مواد غذایی ما نیست ولی منبع غنی ید هستند.
و همینطور مقداری از طریق لبنیات تامین کنیم.
اما غیر از ید ما به وجود مواد معدنی و ویتامین های دیگه هم احتیاج داریم، یکی از مهمترین اونها سلنیوم هست که ما میتونیم سلنیوم رو از طریق مصرف تخم مرغ، حبوبات و دانه ها تامین بکنیم، ما به روی احتیاج داریم، روی رو هم میتونیم از طریق گوشت ها، دانه ها، دانه های روغنی مثل آفتابگردان تامین بکنیم.
ما احتیاج داریم که هورمون تیروزین ساخته بشه و در واقع غذا هایی مثل: موز، آووکادو، لبنیات کمک میکنند به ساخته شدن تیروزین.
ما احتیاج به مقدار کافی ویتامین D داریم، بنابراین تامین کافی ویتامین D خیلی مهمه. ما احتیاج به مقدار کافی ویتامین C داریم که در ویدیو ویتامین C به منابع ویتامین C به وفور اشاره کردیم.
احتیاج به مقداری مس داریم که مس در فصل تابستان در کدو به نسبت خوبی وجود داره و منابع غذاییش رو ما کم نداریم.
نکته مهم این هستش که یکسری مواد غذایی رو، افرادی که کمکاری تیروئید دارند نسبت به مصرفش نگرانند که آیا ما میتونیم استفاده کنیم یا نه؟
اون ترکیبات غذایی چیزی غیر از ترکیبات گواتروژن نیستند. گواتروژن ها در واقع ساخته شدن فرم فعال هورمون تیروئید را مهار میکند، که اینها تو چی هستند؟ اینها در سویا و فرآورده های سویا هستند، در سبزیجات خانواده کلم عمدتاً هستند، بعضی از میوه ها در واقع ممکنه این ترکیب گواتروژن رو داشته باشند، مثلا کمی در توت فرهنگی وجود دارد اما نکته مهم اینه که اینا واقعاً اذیت کننده نیستن چون شما میتوانید حتی اگر کم کاری تیروئید دارید از سبزیجات خانواده کلم استفاده کنید، به شرط اینکه اینها را بخارپز کنید و در واقع اینها حرارت که میبینند، ترکیبات گواتروژن شکسته میشن یا اگر مثلا کسی کم کاری تیروئید داره، نگران این نباشه که حالا وای اگر یه دفعه من سویا استفاده کردم نه، اینها نباید به صورت روتین در واقع تو برنامه غذایی وجود داشته باشه.
سبزیجات خانواده کلم هم که خدمتتون گفتم وقتی حرارت میبیند در واقع مشکلی ندارند.
تو بادوم زمینی هم احتیاط میشه، حالا اگر شما ۴ تا ۵ تا بادام زمینی خوردین در هفته، هیچ اتفاقی نمیافتد، اما مصرف روزانه کره بادام زمینی و مصرف زیاد اون رو در واقع باید پرهیز بکنیم.
در رابطه با بقیه ترکیباتی هم که میشنوید، هر از گاهی ممکنه که اینها باعث کم کاری تیروئید بشن، اینها باعث کم کاری تیروئید نمیشن وقتی شما کم کاری تیروئید دارید باید اینها را با احتیاط مصرف کنید که گفتم طیفشون هم در واقع زیاد نیست.
افرادی که قرص لووتیروکسین دارن استفاده میکنند، حتما نیم ساعت تا یک ساعت به مصرف لبنیات و سبزیجات و میوه جاتی که احتمال میدن جذب این قرص رو مختل میکنند رو به تأخیر بیاندازند، وگرنه واقعاً جای نگرانی زیادی در ارتباط با دریافت های غذایی در کم کاری تیروئید نیست.
مهمترین چیزی که فردی که کم کاری تیروئید داره و سوخت و ساز بدنش افتاده پایین، اینه که شما میتونید سوخت و ساز بدنتون رو به راحتی با افزایش انجام فعالیت فیزیکی از نوع فعالیت هوازی افزایش بدید و انجام فعالیت فیزیکی برای فردی که تیروئید کم کار داره مثل خوردن لووتیروکسین میتونه کمک بکنه در بهبود خستگی، کسالت، و حتما دقت بکنه که اگر کم خونی و فقر آهن داره، اون رو هم باید تحت درمان قرار بده، تا احساس کسالت و خستگی نداشته باشه و بتونه با یه الگوی غذایی صحیح بر افزایش وزنش غلبه بکنه.
دیدگاه تان را بنویسید