چه عواملی باعث درد کلیه می شوند؟
عفونت دستگاه ادراری، عفونت کلیه، بیماری کلیه پلی کیستیک و ... از مشکلاتی هستند که می توانند باعث درد در کلیه های شما شوند. بر اساس نوع و شدت مشکل باید با مقابله با آن پرداخت، برای مثال عفونت های ساده می توانند با درمان ها خانگی و عفونت های نسبتا شدید با تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک و عفونت های شدید با تزریق وریدی آنتی بیوتیک های قوی در بیمارستان رفع شوند ...
دردی که در ناحیه ی کلیه هایتان احساس می شود ، می تواند نشانه ای از وجود یک مشکل در کلیه شما باشد. برخی از مشکلاتی که می توانند باعث درد کلیه شوند عبارتند از:
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
عفونت کلیه
بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD)
لخته شدن خون در کلیه های شما
خونریزی در کلیه های شما
اگر در ناحیه ی پشت خود و در زیر دنده هایتان احساس درد دارید ، بهتر آن است که با پزشک خود تماس بگیرید.
درد کلیه در پهلو ها یا پشت احساس می شود و در نتیجه اغلب با کمردرد اشتباه گرفته می شود. درد کلیه می تواند به دلیل وجود سنگ کلیه ، عفونت ادراری ، عفونت کلیه ، آسیب یا سرطان کلیه حاصل شود .
درد کلیه چیست؟
مردم غالباً درد کلیه را درد کمر می دانند.
بر خلاف کمر درد ، که معمولاً در ناحیه کمر اتفاق میفتد ، درد کلیه عمیق تر و در ناحیه ای بالاتر از کمر است. کلیه ها را می توان در زیر آخرین دنده ها و در هر طرف ستون فقرات مشاهده کرد. درد کلیه در پهلو ها ، یا در وسط و به سمت قسمت فوقانی پشت (اغلب در زیر دنده ها ، در سمت راست یا چپ ستون فقرات) احساس می شود. این درد همچنین ممکن است به مناطق دیگر مانند شکم یا کشاله ران نیز منتقل شود.
همچنین ببینید:
درد کلیه ممکن است در نتیجه تورم یا انسداد کلیه یا مجاری ادراری احساس شود. علائم دیگری مانند تب ، استفراغ یا ادرار دردناک نشانه هایی هستند که نشان می دهند دردی که احساس می کنید ناشی از وجود مشکلی در کلیه است.
دلایل احتمالی درد کلیه چیست؟
از آنجا که کلیه ها خون را تصفیه می کنند و ادرار را تشکیل می دهند و آن را از طریق لوله هایی به نام حالب از بدن خارج می کنند، بروز مشکلی در هر یک از این مناطق می تواند منجر به ایجاد درد شود. برخی از دلایل شایع درد کلیه عبارتند از:
سنگ کلیه: سنگ کلیه از تجمع مواد معدنی یا مواد زائد شیمیایی در داخل بدن ایجاد می شود. سنگ ها ممکن است به اندازه یک دانه شن یا بزرگتر از یک مروارید باشند. اگر کوچک باشند ممکن است از بدن خارج شوند. اما ممکن است سنگ های بزرگتر در مجاری ادرار گیر کرده و از دفع ادرار جلوگیری کنند. و در هر صورت ممکن است بتوانند باعث ایجاد درد شدیدی بشوند.
عفونت مجاری ادراری: علائم عفونت ادراری که اغلب بر اثر وجود انواع خاصی از باکتری ها ایجاد میشود ممکن است شامل تب ، دفع دردناک ادرار ، کدر شدن ادرار و خستگی عمومی باشد.
عفونت کلیه (پیلونفریت): عفونت کلیه وقتی اتفاق میفتد که باکتری های ناشی از عفونت مثانه به کلیه ها سرایت کرده باشند. افراد مبتلا به دیابت یا انسداد مجاری ادراری به احتمال زیاد به عفونت کلیه مبتلا می شوند. در موارد مزمن ، برخی از مشکلات در دستگاه ادراری باعث می شود که ادرار از مثانه به سمت کلیه ها به عقب برگردد و در نتیجه باعث عفونت های مکرر و احتمالاً آسیب دائمی کلیه شود.
بیماری کلیه پلی کیستیک: بیماری کلیه ی پلی کیستیک یک بیماری ارثی است که در آن کیسه هایی پر از مایعات (کیست) در داخل کلیه ایجاد می شوند. با گسترش این کیست ها ، کلیه ها بزرگ می شوند و در نهایت ممکن است توانایی عملکرد خود را از دست بدهند.
آسیب یا تروما: هرگونه برخورد شدید یا وارد آمدن فشار شدید به ناحیه کلیه (مانند ورزش های تماسی یا حادثه) ممکن است باعث پارگی یا آسیب های فیزیکی دیگر به کلیه ها شود. چنین حوادثی ممکن است باعث ایجاد اختلال در جریان خون طبیعی در کلیه ها شود. نارسایی حاد (ناگهانی) کلیه ممکن است ناشی از ضربه خوردن به کلیه باشد.
سرطان کلیه : کارسینوم سلول کلیوی شایع ترین نوع سرطان کلیه است. این سرطان معمولاً افراد ۶۰ تا ۷۰ ساله را تحت تأثیر قرار می دهد ، و در واقع به ندرت در افراد زیر۵۰ سال شایع میشود.
چه عواملی باعث ایجاد درد کلیه می شوند؟
وجود سنگ کلیه
عفونت مجاری ادراری
عفونت مثانه یا سیستیت
وجود مشکلات گوارشی
بیماری کلیه پلیکیستیک
سرطان کلیه و وجود تومور در کلیه
عفونت کلیه یا همان پیلونفریت
مشکلات لوزالمعده یا کیسه صفرا
دارو هایی که به بافت کلیه آسیب می رسانند
گلومرولونفریت
لخته شدن خون در کلیه ها
درد کلیه در دوران بارداری
درمان های خانگی طبیعی برای بهبود درد کلیه
آب زغال اخته برای پاکسازی کلیه ها مفید است، زیرا باعث دفع باکتری ها و سموم از بدن می شود.
نوشیدن چای سبز ممکن است از درد ناشی از وجود سنگ کلیه جلوگیری کند.
نوشیدن آب زغال اخته و آب لیمو به مقابله با عفونت های مکرر دستگاه ادراری (UTI) کمک می کند.
از مصرف بیش از حد الکل خودداری کنید زیرا بر عملکرد کلیه ها و سایر اندام هایتان تأثیر می گذارد.
سرکه سیب به تجزیه و حل شدن سنگ های کوچک در کلیه ها کمک می کند.
مواد غذایی پروبیوتیک مصرف کنید.
مقداری ویتامین C دریافت کنید .
نوشیدن آب جعفری را امتحان کنید .
سیب و آب سیب مصرف کنید .
یک حمام اپسوم بگیرید .
از مسکن های غیر آسپرینی استفاده کنید .
کلیه هایتان را گرم کنید .
یادتان باشد همیشه در مورد مصرف آنتی بیوتیک ها با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه می توان از درد کلیه جلوگیری کرد؟
آب فراوان بنوشید. نوشیدن آب فراوان می تواند از به وجود آمدن سنگ کلیه جلوگیری کند.
به محض نیاز ادرار کنید.
فقط پس از مشورت با پزشک از دارو های ضد درد استفاده کنید.
درد کلیه چگونه درمان می شود؟
درمان درد کلیه به عواملی بستگی دارد که باعث ایجاد آن شده اند. به منظور مشخص کردن علت ، راهکار ها و ابزار هایی در دسترس هستند که به پزشک کمک می کنند تا بتواند به خوبی و به درستی علت را تشخیص دهد:
نتیجه ی آزمایش تجزیه و تحلیل ادرار: بررسی وجود خون ، بالا بودن تعداد گلبول های سفید خون در ادرار (که به وجود عفونت اشاره میکنند) ، پروتئین ها و برخی مواد شیمیایی مرتبط با اختلالات مختلف کلیه.
آزمایشات تصویربرداری: سونوگرافی یا سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) تصویری از ساختار فیزیکی کلیه ها و مجاری ادراری را فراهم می کند ، که با استفاده از آن پزشک میتواند در صورت وجود سنگ آن را مشاهده کند و همچنین این تصاویر به پزشک کمک میکنند که متوجه شود که آیا میزان جریان خون در کلیه نرمال و کافی است یا خیر.
همچنین ببینید:
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز علائمی مانند وجود خون در ادرار ، احساس درد مداوم در پشت یا پهلو و درست زیر دنده ها ، و وجود توده یا تورم در پهلوها حتما به پزشک مراجعه کنید.
همچنین اگر درد مداوم در ناحیه کلیه دارید و اگر کمر دردی همراه با علائم زیر دارید به پزشک مراجعه کنید:
تب
تغییر رنگ ادرار
ادرار دردناک
وجود خون در ادرار
نیاز فوری و مکرر به ادرار کردن
مشاهده مواد جامد (سنگ کلیه) در ادرار
داشتن احساس عمومی بیماری یا بی حالی که در یک بازه ی زمانی از بین نرفته است .
چه زمانی باید به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید:
عفونت ادراری مساله ای ناخوشایند است ، اما یک فوریت پزشکی نیست. برخی از افراد تصور می کنند که این مسئله در مورد عفونت کلیه نیز صادق است.
عفونت کلیه یکی از بیماری های جدی است و نیاز به مراقبت پزشکی دارد. بدون درمان ، عفونت کلیه (که گاهی اوقات پیلونفریت نیز نامیده می شود) می تواند به سرعت باعث آسیب طولانی مدت کلیه هایتان شود. این عفونت ها همچنین می توانند باعث سپسیس شوند ، که می تواند منجر به ایجاد شوک شود.
به همین دلیل ، در صورت اجازه پیشرفت عفونت ، عفونت کلیه می تواند حتی کشنده باشد. پس با عدم پیگیری شما و صورت نگرفتن درمان توسط یک پزشک متخصص ، جان خود را به خطر خواهید انداخت.
درمان پزشکی
آنتی بیوتیک ها همیشه اولین خط دفاعی در برابر عفونت کلیه هستند. اگر عفونت کلیه شدید نباشد ، پزشک احتمالاً به شما آنتی بیوتیک خوراکی می دهد تا به مدت ۱۰ الی ۱۴ روز و یک یا دو بار در روز آنها را مصرف کنید. شما باید در کل دوره تعیین شده توسط پزشکتان آنتی بیوتیک ها را کامل و به موقع مصرف کنید ، حتی اگر در طی چند روز احساس بهتری داشته باشید هم باید دوره ی درمان را کامل کنید. در این دوران باید به میزان فراوانی آب مصرف کنید .
عفونت شدید کلیه ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد. به شما از طریق تزریق وریدی نوعی آنتی بیوتیک داده می شود که می تواند به درمان عفونت تان کمک کند .
اگر عفونت ادراری مکرر داشته باشید این موضوع احتمال خطر ابتلای شما به عفونت کلیه را نیز افزایش می دهد ، پزشک به شما کمک می کند تا علت این تکرر را تعیین کرده و از بروز عفونت های بعدی جلوگیری کنید.
همچنین دارو های دیگری نیز برای درمان در دسترس هستند که مبتنی بر آنتی بیوتیک نیستند. و در صورت تشخیص پزشک میتوانید از آنها نیز برای درمان استفاده کنید.
توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
kidneyfund
my.clevelandclinic
healthline
دیدگاه تان را بنویسید