فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 2001

احساس ترشح پشت حلق چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

ترشحات پشت حلق؛ مخاط اضافی بوده که از غدد موجود در نواحی پشت بینی و گلو ایجاد می گردد. دلایل ایجاد این وضعیت متفاوت می باشد. مانند تب یونجه، عفونت، سیگار کشیدن و دیگر موارد...

ترشحات پشت حلق چیست؟

ترشحات پشت حلق؛ احساس وجود ترشح در پشت بینی و گلو می باشد که توسط غدد موجود در این قسمت شکل می گیرد. افراد مبتلا به این وضعیت اغلب احساس می کنند که باید بیش از حد طبیعی گلو را پاک کرده و یا سرفه کنند.

احساس ترشح پشت حلق چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

 

بینی، گلو و سینوس ها به طور مداوم مخاط تولید می کنند، ماده ای غلیظ و لغزنده که به جلوگیری از خشک شدن راه های تنفسی کمک می کند. مخاط از بدن در برابر میکروب ها، گرده ها و سایر آلاینده های محیطی موجود در هوا محافظت می کند. این ذرات اگر در هنگام تنفس فرد فیلتر نشوند، می توانند مشکلاتی در بدن ایجاد کنند. مخاط این اجسام خارجی را به دام انداخته و در از بین بردن آنها نقش دارد.

مخاط اغلب مشکل خاصی ایجاد نمی کند. در طول روز با بزاق مخلوط شده و از بینی بلعیده و یا خارج می شود. با این حال اگر بدن مخاط بیش از حد تولید کند، بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. با این شرایط فرد تصور می کند که خلط از پشت حلق او ترشح می گردد.

این مخاط اضافی همچنین می تواند علائم دیگری مانند سرفه، حالت تهوع و بوی بد دهان را ایجاد کند.

 

علائم ترشحات پشت حلق

علائم ترشحات پشت حلق عبارتند از:

  • گلو درد یا خارش گلو
  • حالت تهوع به دلیل مخاط اضافی در معده
  • سرفه بیش از حد
  • تف بیش از حد یا بلعیدن مخاط
  • بوی بد دهان
  • سرفه ای که در شب تشدید می یابد

همچنین ببینید:

ارتباط گلودرد با کرونا همراه با علائم آن

 

درمان های بدون نسخه

می توان جهت کاهش ترشحات پشت حلق، درمان‌های بدون نسخه (OTC)  و درمان‌های خانگی را استفاده کرد. گزینه های درمان شامل موارد زیر است:

 

خشک کردن خلط

داروهای ضد احتقان، مانند فنیل افرین  و سودوافدرین، می توانند به خشک کردن مخاط کمک کنند.

با این حال اگرچه این داروها برای بسیاری از افراد موثر هستند، اما ممکن است برای تمامی افراد مناسب نباشند. آنها می توانند مخاط را خشک کنند و برخی افراد ممکن است متوجه شوند که بینی آنها بیش از حد خشک است. برخی دیگر ممکن است متوجه شوند که این داروها باعث عصبی شدن یا سرگیجه در آنها می شود؛ بنابراین در این شرایط باید از مصرف آنها اجتناب کرد.

داروهایی مانند لوراتادین و ستیریزین به عنوان آنتی هیستامین های غیر آرام بخش شناخته می شوند؛ به این دلیل که احتمال خستگی در آنها کمتر است. این موضوع به ویژه برای افرادی که مجبور به کار با رانندگی هستند در حالی که به ترشحات پشت حلق مبتلا شده اند بسیار مفید است.

گزینه های دیگر آنتی هیستامین غیر آرام بخش OTC شامل فکسوفنادین و لووستریزین است. با این حال افراد باید توجه داشته باشند که برخی از این گزینه ها ممکن است اثرات آرام بخش نیز به همراه داشته باشند.

هر یک از این داروها دارای عوارض جانبی بوده که ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. با در نظر گرفتن این موضوع، فرد باید قبل از استفاده از داروهای جدید با پزشک یا داروساز مشورت کند.

 

رقیق کردن مخاط

یکی دیگر از درمان های خانگی برای مخاط پشت بینی شامل رقیق کردن مخاط است. داروهای OTC برای این وضعیت وجود دارد، اما گزینه های غیر شیمیایی نیز در دسترس می باشد.

افزایش رطوبت در هوا ممکن است سبب رقیق شدن خلط شده و به آن اجازه می‌دهد در مسیر مجاری حرکت کند. استفاده از دستگاه های رطوبت ساز ممکن است در تخلیه مخاط موثر باشد، به ویژه اگر با گرفتگی سینوس ها همراه باشد.

 

استفاده از اسپری بینی

اسپری‌های بینی برای شستشوی تجمع مخاط استفاده می شوند. این گزینه ها ممکن است به پاکسازی راه های تنفسی مسدود شده و کاهش میزان خلط کمک کنند.

 

اسپری های بینی دارویی نیز می توانند به بهبود علائم فرد کمک کنند:

  1. فلوناز ( پروپیونات فلوتیکازون): برای درمان رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی)
  2. ایپراتروپیوم بروماید: برای رفع انسداد بینی ناشی از سرماخوردگی، آلرژی های فصلی و آبریزش بینی.
  3. آزلاستین: برای درمان آبریزش بینی، عطسه و آلرژی های فصلی.

 

درمان های خانگی

 

بالا بردن سر

اگر تجمع مخاط در شب افزایش یابد، بالا بردن سر باعث تخلیه مخاط می شود. این موضوع میزان مخاطی را که فرد در گلوی خود احساس می کند نیز کاهش می دهد.

 

مصرف مایعات

بدن از طریق ترشحات پشت حلق آب از دست می دهد. مصرف مقدار زیادی مایعات می تواند به رقیق شدن مخاط و کمبود آب جلوگیری کند. چای همچنین ممکن است علائم دیگر مانند گلودرد را کاهش دهد، در حالی که بخار ممکن است به پاکسازی سینوس ها کمک کند.

 

پرهیز از دود سیگار

دود می تواند مجاری بینی را تحریک کرده و باعث ایجاد مخاط شود. دود همچنین بر توانایی بدن در پاکسازی مجاری تنفسی تأثیر منفی دارد.

 

علت ترشحات مخاط پشت حلق

ترشحات مخاط پشت حلق معمولاً به دلیل تغییرات خاصی در محیط یا بدن است.

یکی از رایج ترین علت ترشحات پشت حلق، آلرژی است. آلرژی‌های فصلی به دلیل انتشار گرده‌ها توسط گیاهان ممکن است باعث ترشحات پشت بینی شوند، زیرا بدن برای از بین بردن هاگ‌های گرده، مخاط اضافی تولید می‌کند.

آب و هوای سرد یا هوای خشک نیز می‌تواند باعث ترشحات پشت بینی شود. تنفس هوای سرد یا خشک ممکن است بینی و گلوی فرد را تحریک کند، بنابراین بدن مخاط ایجاد کرده تا مسیر مرطوب و گرم باشد و این کار سوزش و تحریک را کاهش می دهد.

هوای سرد با عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا، عفونت سینوسی و سرماخوردگی نیز ارتباط دارد. این عفونت ها علائم بسیاری از جمله ترشحات پشت بینی را ایجاد می کنند.

علاوه بر این، بدن به میکروب های مهاجم با ایجاد مخاط بیشتر برای دفع آنها واکنش نشان می دهد. ممکن است ناراحت کننده باشد، اما در واقع نشانه ای از تلاش بدن برای حفظ سلامت است.

علل دیگر ترشحات پشت حلق عبارتند از:

  • مصرف غذاهای بیش از حد تند
  • بارداری
  • رفلاکس معده
  • مواد شیمیایی تحریک کننده مانند عطرها، محصولات پاک کننده
  • دود
  • آدنوئیدهای بزرگ یا آدنوئیدیت مزمن که بر غدد خاصی در گلو تأثیر می گذارد
  • داروها، از جمله داروهای پیشگیری از بارداری و فشار خون
  • بیماری های تنفسی، مانند بیماری مزمن انسدادی ریه

 

انحراف بینی که در صورت کج شدن یا انحراف تیغه بینی ایجاد می شود، ممکن است تخلیه صحیح خلط را دشوار سازد. در نهایت این شرایط سبب ترشحات پشت حلق می شوند.

اغلب موارد ترشحات پشت بینی به خودی خود برطرف می شوند. با این حال بسته به علت آن، بدون درمان ممکن است عوارض ایجاد شود.

جهت پیشگیری از عوارض، این وضعیت باید هرچه سریع تر درمان شود، بنابراین افراد با داشتن علائم بیش از 10 روز باید با پزشک مشورت کنند.

 

آیا ترشحات پشت حلق مسری است؟

ترشحات پشت بینی مسری نیست. با این حال اگر فرد به دلیل عفونت ویروسی دچار ترشحات پشت بینی شود، می تواند ویروس را به فرد دیگری منتقل کند. سپس ممکن است دچار سرماخوردگی یا عفونت دیگری شوند.

همچنین ببینید:

راه های درمان گلو درد!!

 

ترشحات پشت حلق در دوران بارداری

ارتباط بین بارداری و ترشحات پشت بینی وجود دارد؛ پزشکان به این وضعیت رینیت بارداری می گویند، اما علت دقیق آن را نمی دانند.

افزایش حجم خون و نوسانات هورمونی در دوران بارداری ممکن است به افزایش تولید مخاط کمک کند که بدن از طریق بینی دفع می کند. مخاط اضافی می‌تواند سینوس‌ها را مسدود کرده و از گلو خارج شود و باعث ترشحات پشت بینی و علائم مرتبط با آن گردد.

افراد باردار معمولاً می توانند علائم خود را در خانه با محلول های نمک بینی درمان کنند. آنها باید قبل از شروع هر گونه داروی جدید با پزشک صحبت کنند.

 

مراجعه به پزشک

در شرایط زیر باید با متخصص مشورت نمایید:

  • تغییر رنگ مخاط
  • مخاط با بوی بد
  • علائم همراه با تب
  • علائمی که 10 روز یا بیشتر طول می کشد

 

فرد مبتلا به ترشحات پشت حلق ناشی از عفونت باکتریایی ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد. عفونت ناشی از ویروس با آنتی بیوتیک درمان نمی شوند.

علاوه بر این، متخصص ممکن است آزمایش هایی را جهت بررسی علت دیگر مانند رفلاکس اسید معده یا پولیپ بینی تجویز کند. همچنین ممکن است اسپری بینی استروئیدی برای افراد با آلرژی مداوم تجویز کنند.

بسیاری افراد ترشحات پشت حلق را با داروهای خانگی، اسپری های استروئیدی بینی OTC یا هر دو درمان می کنند.

 

نتیجه کلی

ترشحات پشت حلق یک اتفاق رایج است، اما خطرناک نیست. اگرچه آزاردهنده است، اما معمولاً خود به خود یا با داروهای OTC و درمان های خانگی برطرف می شود.

بهترین راه جهت جلوگیری از ترشحات پشت حلق، از بین بردن آلرژن ها یا سایر محرک ها در صورت امکان است.

ترشحات پشت حلق به مخاط اضافی اشاره دارد که ممکن است فرد در پشت بینی و گلو احساس کرده و باعث نیاز دائمی به پاکسازی گلو شود. ممکن است منجر به علائمی مانند گلودرد و مشکل در بلع گردد.

محرک های محیطی، مانند آلرژی، هوای سرد و هوای خشک، ممکن است باعث ترشحات پشت بینی شوند.

در حالی که گزینه های درمانی به علت آن بستگی دارد، ترشحات پشت بینی اغلب بدون نیاز به دارو از بین می روند. با این حال آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها ممکن است به افرادی که دارای عفونت های ویروسی یا آلرژی هستند کمک کند.

افراد با داشتن ترشحات پشت حلق مداوم یا علائم دیگر باید با پزشک خود مشورت کند.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

 

منابع:

medicalnewstoday

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

x