عفونت استاف و هر آنچه باید درمورد آن بدانید
عفونت استاف توسط باکتری استافیلوکوک ایجاد می شود. در واقع، حدود 25 درصد از افراد به طور معمول استاف را در بینی، دهان، اندام تناسلی دارند؛ اما علائم عفونت ندارند. عفونت اغلب با یک بریدگی کوچک شروع می شود. بسته به میزان عفونت، میزان عمق آن، سرعت انتشار آن؛ درمان نیز با آنتی بیوتیک متفاوت است.یکی از انواع عفونت استاف می تواند پوست را درگیر کند و لایه های عمیق تر پوست را تحت تاثیر قرار دهد...
عفونت استاف
باکتری استافیلوکوک باعث عفونت استاف می شود. انواع مختلفی از عفونت استاف وجود دارد و بسته به علت آن، پزشکان ممکن است از آنتی بیوتیک، جراحی یا روش های دیگر برای درمان آن استفاده کنند. اکثر عفونتهای استاف با درمان به سرعت برطرف میشوند، اما افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض خطر بیشتری هستند و ممکن است بهبودی زمان بیشتری لازم داشته باشد.
عفونت استاف نوعی عفونت با باکتری استافیلوکوک است و بیش از 30 نوع باکتری استافیلوکوکوس وجود دارد.استافیلوکوکوس اورئوس که روی پوست و بینی برخی افراد زندگی می کند، دلیل بیشتر عفونت ها است.این باکتری ها معمولا بی ضرر هستند، اما اگر از طریق زخم، خراش یا بریدگی وارد بدن شوند، می توانند باعث عفونت و بیماری جدی شوند.
عفونت استاف چیست؟
تقریباً از هر 4 نفر یک نفر دارای باکتری استاف روی پوست است.
باکتری استاف معمولاً آسیبی وارد نمی کند مگر اینکه از طریق زخم وارد بدن شود. وقتی این اتفاق میافتد، باکتریها میتوانند باعث عفونت روی پوست؛ ایجاد زخم باز شوند. این عفونت های سیستمیک می توانند شدید و حتی کشنده باشند.
عفونت های استاف مسری هستند. عطسه، سرفه یا دست زدن به زخم عفونی میتواند باعث گسترش عفونت شود، اما بسیاری از موارد زمانی رخ میدهد که فرد با یک منبع آلوده مانند حوله، کنترل از راه دور یا دستگیره در تماس میگیرد. تماس مستقیم فرد به فرد با فردی که عفونت دارد نیز می تواند باعث گسترش آن شود.
انواع عفونت استاف
باکتری استاف می تواند باعث عفونت های مختلفی شود، از جمله:
- عفونت های پوستی که منجر به زخم های باز می شود
- عفونت جریان خون، معروف به باکتریمی
- عفونت استخوان
- اندوکاردیت، عفونت غشای داخلی قلب
- مسمومیت غذایی
- پنومونی
- سندرم شوک سمی (TSS)
آنتی بیوتیک ها درمان های موثری برای اکثر عفونت های استاف هستند. همچنین نوعی استاف به نام استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) وجود دارد که به چندین آنتی بیوتیک مقاوم است، اگرچه برخی از آنها می توانند آن را درمان کنند.
همچنین ببینید:
لیزر پوست برای انواع مشکلات پوستی
عفونت استاف می تواند هر ناحیه ای از پوست را تحت تاثیر قرار دهد و هنگامی که از طریق یک زخم باز وارد بدن می شود، بسیاری از سیستم های داخلی را تحت تاثیر قرار می دهد. بدون درمان، می توانند باعث سپسیس شوند.
چگونه عفونت رخ می دهد؟
اگرچه بسیاری از افراد دارای باکتری استاف روی پوست یا بینی خود هستند، اما همه آنها به عفونت استاف مبتلا نمی شوند.
عفونت تنها زمانی رخ می دهد که باکتری استاف از طریق بریدگی، خراش، زخم یا غذای آلوده وارد پوست یا بدن شود.
باکتری استاف می تواند از طریق تماس پوست به پوست با فرد مبتلا به عفونت به فرد منتقل شود. بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از عفونت استاف، رعایت بهداشت است. اقدامات بهداشتی مناسب به ویژه در جاهایی که افراد در آن تجمع میکنند، مانند استخرهای عمومی، مدارس، سالنهای ورزشی بسیار مهم است.
برخی از مراحل که باید به آن توجه کنید عبارتند از:
- شستن کامل دست ها با آب و صابون
- پوشاندن زخم ها با باندهای تمیز و خشک
- بانداژ و پانسمان را مستقیماً در سطل زباله بیندازید
- اجتناب از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی، مانند حوله، تیغ و دیگر موارد
علائم
علائم عفونت استاف بسته به نوع عفونت متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عفونت های پوستی: این موارد می توانند برجستگی ها یا زخم هایی ایجاد کنند که ممکن است متورم یا دردناک باشند. آنها ممکن است حاوی چرک یا مایع دیگری باشند که دچار پوسته می شوند. سلولیت ممکن است رخ دهد که در آن پوست تغییر رنگ داده و احساس گرما می کند.
- عفونت های استخوانی: این عفونت ها ممکن است باعث درد، تورم، گرما و تغییر رنگ در ناحیه عفونت شوند. آنها همچنین می توانند باعث تب و لرز شوند.
- اندوکاردیت: آندوکاردیت عفونت غشای قلب است. علائمی شبیه آنفولانزا از جمله تب، خستگی، لرز، ضربان قلب سریع و تنگی نفس ایجاد می کند. همچنین می تواند باعث تجمع مایع در بازوها و پاها شود.
- مسمومیت غذایی: مسمومیت غذایی باعث تهوع، استفراغ، اسهال، تب و احتمال کم آبی بدن می شود.
- پنومونی: این عفونت ریه باعث تب بالا، سرفه، لرز، درد احتمالی قفسه سینه و تنگی نفس می شود.
- TSS: TSSباعث کاهش ناگهانی فشار خون، تب بالا، استفراغ، اسهال و گیجی می شود. بثورات پوستی مانند آفتاب سوختگی نیز ممکن است ایجاد شود.
هنگامی که پزشک به عفونت استافیلوکوکوس مشکوک شود، از فرد سؤالاتی در مورد علائم می پرسد و ممکن است آزمایش خون یا کشت پوست آسیب دیده را تجویز نماید. اگر مشکوک به استاف هستند، برای جلوگیری از بیماری به دنبال شروع سریع درمان هستند.
علل
علت عفونت استاف، ورود باکتری استاف به بدن است. آنها می توانند از طریق یک زخم باز یا زمانی که فرد غذایی که به باکتری آلوده شده است وارد بدن شود.
باکتری های استاف ممکن است در نتیجه موارد زیر وارد بدن فرد شوند:
- برداشتن یا خاراندن جوش ها، زخم ها یا برجستگی های روی پوست
- تماس با فرد دیگری که عفونت استافیلوکوک دارد
- قرار گرفتن در موقعیتی که آنها را در معرض باکتری قرار می دهد، مانند جراحی یا بستری بودن در بیمارستان
- به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی مانند حوله، تیغ یا لوازم آرایش با فرد مبتلا
- انتقال باکتری از سطوح مشترک، مانند تجهیزات باشگاه
افراد می توانند اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر عفونت ناشی از باکتری استاف انجام دهند. این شامل:
- شستن کامل دست ها با آب گرم و صابون
- بریدگی ها و خراش ها را با باند خشک و تمیز بپوشانید
- خشک کردن لباس در زیر نور آفتاب که سبب از بین رفتن باکتری ها می شود
- ضدعفونی کردن مکرر سطوح مشترک
درمان
پزشکان برای درمان عفونت استاف آنتی بیوتیک تجویز می کنند. بسته به نوع عفونت، پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:
- آنتی بیوتیک های خوراکی
- کرم ها یا پمادها
- آنتی بیوتیک های داخل وریدی
اگر عفونت استاف پوستی شامل چرک باشد، پزشک ممکن است آن را تخلیه کند. عفونت استاف استخوان ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
فرد مبتلا به مسمومیت غذایی با استاف باید مایعات زیادی مصرف کند تا هیدراته بماند. پزشکان برای درمان مسمومیت غذایی با استاف آنتی بیوتیک تجویز نمی کنند. بیماری شدید نادر است، اما برخی از افراد ممکن است برای کم آبی بدن به دلیل استفراغ مداوم یا اسهال به مایعات داخل وریدی نیاز داشته باشند.
عفونت های MRSA به بسیاری از انواع آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند، اما هنوز آنتی بیوتیک های دیگری وجود دارند که می توانند آنها را درمان کنند.
اگر علائم عفونت استافیلوکوکوس بیش از یک هفته طول بکشد یا به سرعت تشدید یابد، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. هر فرد که سیستم ایمنی ضعیفی دارد نیز باید به محض مشکوک شدن به عفونت به پزشک مراجعه کند.
عوامل خطر
خطر ابتلا به عفونت استاف در برخی افراد افزایش یافته است. این افراد شامل کسانی هستند که:
- افرادی که تحت جراحی قرار گرفته اند
- داشتن لوله تنفس یا تغذیه یا کاتتر
- دیالیز
- تزریق مواد مخدر
- داشتن بیماری مزمن مانند دیابت، سرطان، اگزما، بیماری ریوی یا بیماری عروقی
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف
- ورزش های تماسی که شامل تماس پوست به پوست است
افرادی که در معرض خطر بالاتری هستند باید مراقب باشند که دست های خود را به طور کامل و منظم بشویند و تا حد امکان سطوح مشترک را استریل کنند. عدم به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی مانند حوله، دستمال دستشویی و تجهیزات ورزشی.
همچنین ببینید:
چه دمای آبی برای شستشوی روزانه پوست مناسب است؟
زمان بهبودی
زمان بهبودی عفونت استاف به نوع و شدت عفونت و همچنین قدرت سیستم ایمنی فرد بستگی دارد.
مسمومیت غذایی استاف معمولاً در عرض 24 تا 48 ساعت از بین می رود، اما ممکن است 3 روز یا بیشتر زمان ببرد تا احساس خوبی داشته باشید.
عفونت استاف در سطح پوست ممکن است تنها با چند روز درمان بهبود یابد. با این حال، اگر زخم ایجاد شده باشد، ممکن است به چند هفته یا بیشتر نیاز داشته باشد.
اگر عفونت سیستمیک استاف در قلب، ریه ها، جریان خون یا سیستم اندام دیگری ایجاد شود، درمان می تواند هفته ها تا ماه ها طول بکشد. در موارد نادر، این عفونتهای استاف میتواند منجر به سپسیس شود.
خلاصه کلی
وجود باکتری استاف روی پوست و بینی برخی افراد طبیعی است. مشکلات تنها زمانی به وجود می آیند که باکتری استاف از طریق بریدگی، زخم یا غذای آلوده وارد بدن می شود که می تواند منجر به عفونت شود.
عفونت استاف می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. رایج ترین آنها عفونتهای پوستی هستند که میتوانند جزئی بوده و در عرض چند روز بهبود یابند یا کاملاً شدید بوده و بهبودی مدتی طول میکشد.
عفونت استاف ممکن است استخوان ها، دیواره قلب، ریه ها، خون و سایر اندام ها را نیز درگیر کند.
افرادی که در مجاورت دیگران زندگی، کار یا ورزش می کنند و افرادی که بیماری خاصی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت استاف هستند. حضور در بیمارستان یا انجام عمل جراحی نیز خطر ابتلا به عفونت استاف را افزایش می دهد.
فرد با علائم عفونت استاف باید برای جلوگیری از عوارض به دنبال درمان باشد. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید به محض مشکوک شدن به عفونت به پزشک مراجعه کنند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید