تنظیم درجه حرارت بدن و نحوه عملکرد آن
بدن انسان به تغییرات بیرونی و درونی واکنش نشان می دهد. دمای بدن با افزایش دمای بیرونی و همچنین با افزایش دمای داخلی افزایش می یابد. کارشناسان دمای طبیعی بدن را حدود 98.6 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) می دانند، اما بسته به زمان روز می تواند تا 0.9 درجه فارنهایت (0.5 درجه سانتیگراد) تغییر کند. میانگین دمای بدن نیز از فردی به فرد دیگر کمی متفاوت است. پس از فعالیت بدنی شدید یا در یک روز گرم، معمولاً دمای بدن بالاتر از حد معمول است. با این حال دمای بدن بیش از 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) می تواند نشان دهنده تب باشد. دمای بیرونی گرم، فعالیت بدنی شدید، بیماری هایی که باعث تب می شوند و برخی داروها همگی می توانند باعث افزایش دمای بدن شوند...
تنظیم حرارت بدن
تنظیم حرارت بدن فرآیندی است که به بدن اجازه می دهد تا دمای داخلی خود را حفظ کند. میانگین دمای پایه افراد بین 98 درجه فارنهایت (37 درجه سانتیگراد) و 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتیگراد) است.
بدن نسبت به دما انعطاف پذیری خاصی دارد. با این حال اگر دمای بدن شما به حداکثر برسد، می تواند بر توانایی بدن شما برای عملکرد تأثیر بگذارد. به عنوان مثال اگر دمای بدن شما به 95 درجه فارنهایت (35 درجه سانتیگراد) یا کمتر کاهش یابد، شما "هیپوترمی" دارید. این وضعیت به طور کلی می تواند منجر به ایست قلبی، آسیب مغزی یا حتی مرگ شود. اگر دمای بدن شما تا 107.6 درجه فارنهایت (42 درجه سانتیگراد) افزایش یابد، ممکن است دچار آسیب مغزی یا حتی مرگ شوید.
عوامل زیادی می توانند بر دمای بدن شما تأثیر بگذارند، مانند گذراندن زمان زیاد در آب و هوای سرد یا گرم.
همچنین ببینید:
چه دمای آبی برای شستشوی روزانه پوست مناسب است؟
عواملی که می توانند دمای داخلی بدن را افزایش دهند عبارتند از:
- تب
- ورزش
عواملی که می توانند دمای داخلی را کاهش دهند عبارتند از:
- استفاده از مواد مخدر
- مصرف الکل
- شرایط متابولیک، مانند غده تیروئید کم کار
هیپوتالاموس بخشی از مغز است که تنظیم حرارت را کنترل می کند. هنگامی که دمای داخلی بسیار پایین یا زیاد شده است، سیگنال هایی را به عضلات، اندام ها، غدد و سیستم عصبی شما ارسال می کند. آنها به روشهای مختلفی پاسخ میدهند تا دمای شما را به حالت عادی بازگردانند.
تنظیم حرارت چگونه عمل می کند؟
هنگامی که دمای داخلی تغییر می کند، حسگرهای سیستم عصبی مرکزی (CNS) پیام هایی را به هیپوتالاموس ارسال می کنند. در پاسخ سیگنال هایی را به اندام ها و سیستم های مختلف بدن شما ارسال می کند. آنها با مکانیسم های مختلف پاسخ می دهند.
اگر بدن شما نیاز به خنک شدن دارد، این مکانیسم ها عبارتند از:
- عرق کردن: غدد تعریق عرق را آزاد می کند که در حین تبخیر پوست را خنک می کند. این کار به کاهش دمای داخلی کمک می کند.
- گشاد شدن عروق: رگ های خونی زیر پوست شما گسترده تر می شوند. این جریان خون را به پوست شما در جایی که خنک تر است؛ دور از بدن گرم درونی شما افزایش می دهد. این کار به بدن شما اجازه می دهد تا گرما را از طریق تابش گرما آزاد کند.
اگر بدن شما نیاز به گرم کردن دارد، این مکانیسم ها عبارتند از:
- انقباض عروق: رگ های خونی زیر پوست شما باریک تر می شوند. این جریان خون را به پوست شما کاهش می دهد و گرما را در نزدیکی بدن گرم داخلی حفظ می کند.
- ترموژنز: ماهیچه ها، اندام ها و مغز؛ گرما را به روش های مختلف تولید می کنند.
- ترموژنز هورمونی: غده تیروئید هورمون هایی را برای افزایش متابولیسم ترشح می کند. این عمل باعث افزایش انرژی تولید شده توسط بدن و میزان گرمای تولید شده توسط آن می شود.
همچنین ببینید:
بروسلوز یا تب مالت عفونتی چیست و چگونه تشخیص و درمان می شود؟
نتیجه کلی
اگر دمای داخلی شما خارج از محدوده طبیعی کاهش یا افزایش یابد، بدن شما اقداماتی را برای تنظیم آن انجام خواهد داد. این فرآیند به عنوان تنظیم حرارت شناخته می شود. این کار می تواند به شما کمک کند تا از شرایط خطرناک مانند هیپوترمی اجتناب کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید