خس خس سینه! (علل٬ درمان)
خس خس سینه صدای خس خس هنگام نفس کشیدن است که معمولا با مشکلات تنفسی همراه است.باریک شدن و التهاب مجرای هوایی٬از گلو گرفته تا درون ریه ها میتونه خس خس سینه رو در پی داشته باشه...
خس خس سینه صدایی است که با تنفس شما هنگام مسدود شدن راه هوایی تان ایجاد می شود.برخی از خس خس ها را فقط با گوشی پزشکی می توان شنید ، اما اغلب آنها را می توان با گوش غیر مسلح نیز شنید. خس خس سینه هنگام باز دم بیشتر آشکار می شود ، اما هنگام عمل دم نیز شنیده می شود.
صدای خس خس بسته به اینکه کدام قسمت از سیستم تنفسی مسدود یا باریک شده باشد ، می تواند متفاوت باشد. ایجاد گرفتگی و یا باریک شدن مجاری هوا در دستگاه تنفسی فوقانی ممکن است باعث ایجاد خس خسی خشن شود. انسدادهای موجود در دستگاه تنفسی تحتانی ممکن است صدایی شبیه به صدای یک ساز بادی مانند کلارینت را تولید کند.
همچنین ببینید:
هر کسی از نوزادان گرفته تا افراد مسن ممکن است دچار خس خس سینه شود. اغلب کودکان مبتلا به آسم به این وضعیت مبتلا می شوند. خس خس سینه در نوزادان نیز بسیار شایع است. تخمین زده می شود که تا ۲۵ تا ۳۰ درصد از نوزادان در اولین سال زندگی خود دچار خس خس سینه می شوند.
شیوع خس خس سینه در نوزادان ممکن است به دلیل کوچکتر بودن مجاری هوایی شان باشد. همچنین ، کودکان زیر دو سال مستعد ابتلا به یک بیماری شایع (که البته به راحتی قابل درمان است) به نام برونشیولیت هستند. این بیماری به دلیل وجود عفونت تنفسی ویروسی و التهاب ایجاد می شود. در بزرگسالان ، افراد سیگاری و افراد مبتلا به آمفیزم یا نارسایی قلبی بیشتر مستعد خس خس سینه هستند.
علل احتمالی
چه چیزی باعث خس خس سینه می شود؟
خس خس سینه معمولاً در اثر انسداد یا تنگ شدن لوله های کوچک برونش در قفسه سینه ایجاد می شود. همچنین می تواند در اثر انسداد مجاری هوایی بزرگتر یا تارهای صوتی نیز ایجاد شود. دلایل آن از بیماریهای مزمن (طولانی مدت) ، معمولاً قابل کنترل مانند آسم ، تا بیماری های بسیار جدی که شامل نارسایی قلبی است ، متغیر است. شایع ترین علل خس خس سینه شامل وجود مشکل در :
ریه ها:
آسم یک بیماری مزمن است که باعث اسپاسم و تورم در لوله های برونش می شود. خس خس سینه در آسم می تواند در اثر قرار گرفتن در معرض مواد حساسیت زا در هوا مانند گرده ، کپک ، حیوانات یا گرد و غبار خانه ایجاد شود. بیماریهای ویروسی همچنین می توانند علائم آسم را بدتر کنند.
برونشیت التهاب پوشش داخلی لوله های برونش است.
برونشیولیت بیشتر در کودکان خردسال شایع است.
COPD یک اختلال انسدادی مزمن ریوی است ، نوعی التهاب طولانی مدت و آسیب به لایه داخلی لوله برونش است، و بیشتر در اثر کشیدن سیگار ایجاد می شود.
فیبروز کیستیک (CF): در افرادی که مبتلا به فیبروز کیستیک هستند ، مخاط غلیظ مجاری تنفسی را مسدود کرده و تنفس را مشکل می کند.
ذات الریه التهاب ریه است که توسط ویروس یا باکتری ایجاد می شود.
ویروس سنسیتیال تنفسی (RSV) یک عفونت فصلی ریه است که می تواند منجر به برونشیولیت یا ذات الریه شود.
تنفس یک جسم خارجی به داخل ریه ها.
تارهای صوتی:
اختلال عملکرد تارهای صوتی VCD: باعث می شود تارهای صوتی شما بجای باز شدن در هنگام دم و و بازدم بسته شوند و این امر باعث می شود که ورود و خروج هوا به داخل یا خارج از ریه ها سخت شود.
دستگاه گوارش:
(GERD) رفلاکس اسید مزمن می تواند دریچه تحتانی مری را شل کرده و باعث خس خس سینه شود.
آلرژی:
حساسیت های ایجاد شده توسط مواد حساسیت زا مانند گرد و غبار ، گرده ها ، حیوانات خانگی ، هاگ کپک و غذاها.
آنافیلاکسی ، یک واکنش آلرژیک حاد (شدید) ناشی از مصرف برخی از غذاها یا نیش حشرات است.
بیماری قلبی:
نارسایی قلبی. آسم قلبی ناشی از مایع موجود در ریه هاست که در اثر نارسایی قلبی به وجود می آید.
سبک زندگی:
سیگار کشیدن خطر ابتلا به COPD و آمفیزم را افزایش می دهد. سیگار کشیدن و یا استنشاق دود آن کنترل آسم را سخت تر می کند.
در موارد موارد ذکر شده در بالا ، خس خس سینه با درمان بیماریهای زمینه ای به بهترین نحو کنترل خواهد شد. در صورت بروز خس خس سینه، در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید. اگر خس خس سینه شما همراه با تنگی نفس شدید یا تیره شدن رنگ پوستتان است، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
مراقبت و درمان
خس خس سینه چگونه درمان می شود؟
درمان شما برای خس خس بستگی به علت زمینه ای آن دارد. اگر خس خس سینه شدید باشد و یا در تنفس فرد اختلال ایجاد کند ، ممکن است فرد تا بهبود وضعیت تنفسش نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد.
آسم: اگر خس خس سینه شما ناشی از آسم است ، به احتمال زیاد یک نوع اسپری برای کاهش التهاب و باز کردن مجاری تنفسی به شما تجویز می شود . کورتیکواستروئیدهای استنشاقی و قرص هایی مانند مونتلوکاست داروهای ضدالتهابی هستند که برای درمان آسم استفاده می شوند.
برونشیت: اگر پزشک تشخیص داد که برونشیت باعث خس خس سینه شما می شود ، ممکن است یک داروی برونکودیلاتور مانند آلبوترول یا یک آنتی بیوتیک برای بهبود عفونت باکتریایی به شما تجویز شود..
سایر علل خس خس سینه ممکن است به درمان خاصی نیاز داشته باشند. پزشک برنامه ای را برای درمان علت زمینه ای بیماری شما و همچنین تسکین علائم تان در نظر می گیرد تا به شما کمک کند تا بتوانید سریعتر احساس بهبودی را در خود بازیابی کنید.
همچنین ببینید:
چه کارهایی را برای درمان خس خس سینه در خانه می توانم انجام دهم؟
راه های مختلفی برای بهبود خس خس سینه وجود دارد:
تمرینات تنفسی انجام دهید. ثابت شده است که انجام تمرینات تنفسی در صورت داشتن آسم به بهبود تنفس و بهبود وضعیت مجاری تنفسی کمک می کند. تنفس یوگا (پریاناما) را ترجیحاً در محیطی دارای رطوبت کافی انجام دهید. اگر با تنفس پریاناما آشنایی ندارید ، خوب است بدانید انجام هرگونه تمرین تنفس آرام و عمیق به افزایش ظرفیت ریه و شل شدن مجاری تنفسی تان کمک خواهد کرد.
چای گرم گیاهی بنوشید. گرما و رطوبت چای به شل شدن لوله های برونش کمک می کند. برخی از مطالعات نشان داده اند که چای سبز دارای خواص ضد باکتریایی نیز می باشد.
سیگار نکشید. سیگار کشیدن ریه های شما و مجاری تنفسی تان را ملتهب می کند. از استنشاق دود سیگار نیز خودداری کنید.
راه بعدی این است که از دستگاه تصفیه هوا برای از بین بردن آلرژن های احتمالی در خانه خود استفاده کنید.
هوای خانه تان را با استفاده از دستگاه بخور مرطوب نگه دارید.
چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
اگر خس خس سینه شما موضوعی جدیدی است، اگر مدام بر می گردد یا با هر یک از علائم زیر همراه است ، به پزشک مراجعه کنید:
تنگی نفس
سرفه
سفت شدن قفسه سینه یا درد قفسه سینه
تب
تنفس سریع و پی در پی
تورم بی دلیل پاها
قطع شدن صدایتان
تورم لب یا زبان
پدید آمدن رنگی مایل به آبی در اطراف پوست ، دهان یا ناخن ها
چه زمانی باید به اورژانس بروم؟
اگر پوست، دهان یا ناخن شما آبی شده است ، این به این معنی است که هوای کافی به ریه هایتان وارد نمی شود. و این در واقع یک فوریت پزشکی است و باید از یکی از اعضای خانواده یا دوست تان خود بخواهید که شما را به نزدیکترین مراکز اورژانس برساند. یا با اورژانس تماس بگیرید .
اگر به طور ناگهانی پس از گزیده شدن توسط زنبور سینه تان شروع به خس خس کرد ، یا بعد از مصرف داروی جدید یا خوردن غذای جدید این اتفاق برایتان افتاد ، در واقع این موضوع می تواند نشان دهنده واکنش آلرژیک باشد و باید بلافاصله به اورژانس بروید.
علت خس خس سینه شما هر چه باشد ، کارهایی وجود دارد که با انجامشان می توانید آن را تسکین دهید. توصیه های پزشک خود را دنبال کنید ، سیگار نکشید ، همه داروهایتان را طبق دستور مصرف کنید و برای مرطوب کردن هوای خانه تان یک دستگاه بخور یا مرطوب کننده هوا در خانه داشته باشید. انجام همه این موارد به شما کمک می کند تا بتوانید راحت تر نفس بکشید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
my.clevelandclinic
دیدگاه تان را بنویسید