فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 931

ساکسندا چیست؟

ساکسندا (لیراگلوتید) مانند هورمونی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و به کنترل قند خون، سطح انسولین و هضم غذا کمک می‌کند...

 ساکسندا (لیراگلوتید) مانند هورمونی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد و به کنترل قند خون، سطح انسولین و هضم غذا کمک می‌کند.

ساکسندا یک داروی قابل تزریق است که ممکن است به برخی از بزرگسالان چاق یا بزرگسالان دارای اضافه وزن که دارای مشکلات پزشکی مرتبط با وزن هستند و کودکان ۱۲ تا ۱۷ سال با وزن بالاتر از ۶۰ کیلوگرم و چاقی کمک کند تا وزن‌شان را کم و حفظ کنند. این دارو همراه با گرفتن رژیم غذایی و ورزش تجویز می‌شود.

ساکسندا چیست؟

ساکسندا برای درمان دیابت نوع ۱ یا نوع ۲  نیست. ساکسندا دارویی برای کاهش وزن یا کاهش اشتها هم نیست.

 

هشدار ها

ویکتوزا لیراگلوتید همراه با رژیم غذایی و ورزش برای درمان دیابت نوع ۲ هم استفاده می‌شود. از ساکسندا و ویکتوزا با هم استفاده نکنید.

اگر مبتلا به نئوپلازی غدد درون ریز نوع ۲ (تومور در غدد خود) هستید، سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان تیروئید مدولار، دیابت وابسته به انسولین، کتواسیدوز دیابتی دارید یا باردار هستید، نباید از ساکسندا استفاده کنید.

همچنین ببینید:

5 کلید برای کاهش وزن

در مطالعات حیوانی، لیراگلوتید باعث ایجاد تومور های تیروئید یا سرطان تیروئید شده است. مشخص نیست که آیا این اثرات در افرادی که از دوز های منظم استفاده می‌کنند رخ می‌دهد یا خیر.

در صورت مشاهده علائم تومور تیروئید، مانند تورم یا حس کردن توده در گردن، مشکل در بلع، گرفتگی صدا یا تنگی نفس، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

 

قبل از استفاده از ساکسندا

اگر به لیراگلوتید حساسیت دارید، یا از موارد زیر شامل شما می‌شوند:

نئوپلازی غدد درون ریز نوع (تومور در غدد شما)

سابقه شخصی یا خانوادگی کارسینومای تیروئید مدولار (نوعی سرطان تیروئید)

کتواسیدوز دیابتی (برای درمان با پزشک خود تماس بگیرید).

اگر از انسولین یا سایر دارو هایی مانند لیراگلوتید (آلبیگلوتید، دولاگلوتید، اگزناتید) استفاده می‌کنید، نباید از ساکسندا استفاده کنید.

برای اطمینان از اینکه ساکسندا برای شما بی‌خطر است، در صورت داشتن این موارد با پزشک خود مشورت کنید:

مشکلات معده و داشتن هضم کند

بیماری کلیه یا کبد

سطح تری گلیسیرید زیاد (نوعی چربی در خون)

مشکلات قلبی

سابقه مشکلات لوزالمعده یا کیسه صفرا

سابقه افسردگی یا افکار خودکشی

مشخص نیست که آیا انتقال ساکسندا از طریق شیر مادر به نوزاد به او آسیب می‌رساند یا خیر. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

مشخص نیست که آیا لیراگلوتید به شیر مادر منتقل می‌شود یا می‌تواند بر نوزاد شیرخوار تأثیر بگذارد یا خیر. در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.

ساکسندا برای استفاده توسط افراد زیر ۱۸ سال مورد تایید FDA نیست.

 

چگونه باید از ساکسندا استفاده کنم؟

مصرف ساکسندا معمولاً یک بار در روز تجویز می‌شود. تمام دستورالعمل های موجود در توضیحات نسخه خود را دنبال کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز شما را تغییر دهد. از این دارو در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده استفاده نکنید.

از ساکسندا و ویکتوزا با هم استفاده نکنید. این دو مارک حاوی ماده موثر یکسانی هستند، اما نباید از آنها با هم استفاده شود.

ساکسندا در هر زمان از روز، همراه یا بدون وعده غذایی، زیر پوست تزریق می‌شود. نحوه استفاده از آمپول در خانه به شما نشان داده خواهد شد. اگر نمی‌دانید چگونه آمپول بزنید این دارو را خودتان به خودتان تزریق نکنید.

ساکسندا به شکل یک قلم تزریق پیش ساخته موجود می‌باشد. از داروساز خود بپرسید که بهتر است کدام نوع سوزن را با قلم خود استفاده کنید.

پزشک شما بهترین مکان های بدن را برای تزریق ساکسندا به شما نشان می‌دهد. هر باری که تزریق را انجام می‌دهید بهتر است  در محلی متفات از محل قبل این کار را انجام دهید. دو بار پشت سر هم در یک نقطه از بدن این تزریق را انجام ندهید.

اگر ساکسندا تغییر رنگ داده یا ذراتی در آن دیده می‌شود از آن استفاده نکنید.

همچنین بروزعلائم افزایش قند خون (هایپرگلیسمی) مانند افزایش تشنگی یا ادرار، تاری دید، سردرد و خستگی را نیز در خود کنترل کنید.

سطح قند خون می‌تواند تحت تأثیر استرس، بیماری، جراحی، ورزش، استفاده از الکل یا حذف وعده های غذایی باشد. قبل از تغییر دوز یا برنامه دارویی‌تان در این باره با پزشک خود مشورت کنید.

فقط یک بار از یک سوزن یکبار مصرف استفاده کنید.

ساکسندا تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل است که ممکن است شامل رژیم، ورزش، کنترل وزن، آزمایش منظم قند خون و مراقبت های ویژه پزشکی نیز باشد. دستورالعمل های پزشک خود را بسیار دقیق دنبال کنید.

نگهداری قلم های تزریق باز نشده: این قلمم ها باید در یخچال نگهداری شوند. ساکسندا نباید یخ بزند و اگر دارو یخ زده است آن را دور بریزید. همچنین اگر از تاریخ انقضا درج شده بر روی برچسب دارو گذشته است، از آن قلم تزریق باز نشده نیز استفاده نکنید.

ذخیره سازی پس از استفاده اول: می‌توانید قلم های تزریقی در حال استفاده را در یخچال یا در دمای اتاق نگه دارید. به هر صورت از قلم ها در برابر رطوبت، گرما و نور خورشید محافظت کنید. و ظرف ۳۰ روز آنها را استفاده کنید.

 

اطلاعات دوز مصرفی

دوز معمول ساکسندا برای بزرگسالان و برای کاهش وزن:

برای کاهش احتمال بروز علائم گوارشی باید از قواعد مشخص شده برای افزایش دوز پیروی کرد. در صورت لزوم افزایش دوز ممکن است ۱ هفته دیگر به تأخیر بیفتد:

هفته۱: ۰.۶ میلی گرم زیر جلدی را یک بار در روز تزریق کنید

هفته۲: ۱.۲ میلی گرم زیر جلدی را یک بار در روز تزریق کنید

هفته۳:  ۱.۸ میلی گرم زیر جلدی یک بار در روز تزریق کنید

هفته چهارم: ۲.۴ میلی گرم زیر جلدی یک بار در روز تزریق کنید

هفته۵: ۳ میلی گرم زیر جلدی یک بار در روز تزریق کنید

دوز نهایی: ۳ میلی گرم زیر جلدی یک بار در روز

 

نظرات:

-برای کاهش خطر افت قند خون، کاهش دوز ترشح انسولین را در نظر بگیرید. برعکس، هنگام قطع مصرف در بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲، میزان گلوکز خون وی را کنترل کنید.

-اگر دوز ۳ میلی گرم یک بار در روز تحمل نشود، قطع مصرف توصیه می‌شود. اثر بخشی برای مدیریت وزن در دوز های پایین‌تر اثبات نشده است.

همچنین ببینید:

چربی ترانس چیست؟ و چه خطراتی دارد؟

-کاهش وزن را در هفته ۱۶ ارزیابی کنید. اگر حداقل ۴٪ از وزن بدن کاهش پیدا نکرده باشد، بعید به نظر می‌رسد که بیمار با ادامه درمان به کاهش معنی‌دار بالینی دست یابد.

 

هنگام استفاده از ساکسندا از چه چیز هایی باید خودداری کنم؟

هرگز قلم، کارتریج یا سرنگ تزریق را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر سوزن عوض شده باشد. به اشتراک گذاری این دستگاه ها می‌تواند باعث انتقال عفونت یا بیماری از یک شخص به شخص دیگر شود.

از ساکسندا را به همراه سایر محصولات کاهش وزن، قرص های رژیم غذایی یا دارو های مهار کننده اشتها استفاده نکنید.

 

عوارض جانبی ساکسندا

در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک به ساکسندا، از کمک فوری پزشکی استفاده کنید: کهیر، تند شدن ضربان قلب، سرگیجه، مشکل در تنفس یا بلع، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.

 

در صورت داشتن موارد زیر، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

افزایش سرعت تپش قلب

تغییرات ناگهانی در خلق و خو یا رفتار، پدید آمدن افکار خودکشی

حالت تهوع شدید، استفراغ یا اسهال.

علائم تومور تیروئید: تورم یا حس کردن توده در گردن، مشکل در بلع، گرفتگی صدا، احساس تنگی نفس

مشکلات کیسه صفرا: تب، درد درناحیه‌ بالای معده، دفع مدفوعی به رنگ خاک رس، زردی (زردی پوست یا چشم).

علائم پانکراتیت: درد شدید در قسمت فوقانی معده که به پشت کشیده می‌شود، تهوع همراه با استفراغ یا بدون آن، تند شدن ضربان قلب

افتت شدید قند خون: ضعف شدید، گیجی، لرزش، تعریق، تند شدن ضربان قلب، مشکل در گفتار، حالت تهوع، استفراغ، تند شدن ریتم تنفس، غش و تشنج

مشکلات کلیوی: کم یا قطع شدن ادرار، ادرار دردناک یا دشوار، تورم در پا ها یا مچ پا، احساس خستگی یا تنگی نفس.

 

عوارض جانبی شایع ساکسندا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

حال تهوع، استفراغ، درد معده (به خصوص هنگام شروع استفاده از ساکسندا)

افزایش ضربان قلب

اسهال، یبوست

سردرد، سرگیجه

احساس خستگی

البته این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهند. برای دریافت مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.

 

چه دارو های دیگری بر ساکسندا تأثیر می‌گذارند؟

ساکسندا می‌تواند هضم شما را کند کند و ممکن است بدن شما برای جذب هر دارویی را که از طریق دهان مصرف می‌کنید به مدت زمان بیشتری احتیاج داشته باشد.

در مورد تمام دارو های فعلی و سایر مواردی که شروع به استفاده یا قطع آن می‌کنید با پزشک خود مشورت کنید، دارو هایی مانند:

انسولین

داروی خوراکی دیابت مانند گلوکوترول، متاگلیپ، آماریل، آواناردیل، میکروناز، گلوکوانس و غیره.

این لیست کامل نیست. سایر دارو ها نیز ممکن است با لیراگلوتید تداخل داشته باشند، از جمله دارو های بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی. همه تداخلات احتمالی در این راهنمای دارو ذکر نشده است.

 

توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.

منابع:

drugs

دیدگاه تان را بنویسید

 

x