فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 935

مضرات نوشابه چیست؟

نوشابه های گازدار مانند پپسی و کوکا کولا و غیره تقریباً هم اکنون یک نیاز زندگی محسوب می‌شوند و نوشیدنشان به اغلب افراد احساس خوشایندی می‌دهد. با این حال، قبل از اینکه لیوان بعدی از این نوشیدنی ها را بنوشید، بیایید نگاهی به آثار مخرب این نوشیدنی ها بر سلامتی و سیستم داخلی بدن بیندازیم...

مضرات نوشابه

براساس گزارش مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس در تایلر، آمریکایی ها سالانه بیش از ۱۳ میلیارد گالن نوشابه مصرف می‌کنند. سودا معمولاً حاوی کربنات، قند یا فروکتوز، اسید فسفریک و سیتریک، سدیم و کالری اضافی است. متأسفانه، نوشابه های گازدار غالباً جایگزین آب و سایر مایعات سالم می‌شوند. مصرف سودا معایب زیادی از جمله ایجاد کمبود آب در بدن، افزایش مصرف قند در رژیم غذایی، افزایش وزن و کاهش کلسیم را به همراه دارد.

مضرات نوشابه چیست؟

 

بالا بودن میزان شکر در نوشابه

بسیاری از نوشابه ها حاوی مقادیر قابل توجهی قند هستند. به عنوان مثال یک وعده ۱۲ اونسی کولا شامل ۳۹ گرم یا ۳.۳ قاشق غذاخوری قند است. مصرف چنین مقادیر زیادی قند سطح گلوکز خون شما را بالا می‌برد و ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد. علاوه بر این، بسیاری از نوشابه های گازدار حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا به عنوان ماده اصلی قندی‌شان هستند. که این مواد ممکن است پانکراس را تحت فشار قرار دهد و منجر به بروز نوسان در سطح قند خون شود. مصرف نوشابه های شیرین روز به روز می‌تواند به افزایش احتمال بروز دیابت غیر وابسته به انسولین یا دیابت نوع ۲ کمک کند.

همچنین ببینید:

ساکسندا چیست؟

قند موجود در نوشابه همچنین می‌تواند باکتری های موجود در دهان شما را تغذیه کند. با تجزیه قند، این باکتری ها یک محصول جانبی اسیدی آزاد می‌کنند که مینای دندان را می‌خورد و می‌تواند خطر ایجاد پوسیدگی در دندان های شما را افزایش دهد.

 

افزایش وزن

وقتی کالری بیشتری نسبت به میزان کاری که می‌سوزانید مصرف می‌کنید، نتیجه‌اش افزایش وزن خواهد بود. یک وعده یعنی ۱۲ اونس کولا حاوی ۱۴۰ کالری است که اغلب "کالری پوچ" نامیده می‌شود زیرا هیچ ارزش غذایی ندارند. نوشیدن یک قوطی کولا در روز به مدت چهار هفته برابر است با مصرف ۳۹۲۰  کالری اضافی، یا در صورت سوزانده نشدن کالری برابر است با ۱.۱ پوند افزایش وزن. طبق تجزیه و تحلیل کالری مصرفی که توسط کلینیک مایو ارائه شده است، یک فرد ۱۶۰ پوندی باید ۲۷ دقیقه با سرعت ۳.۵ مایل در ساعت راه برود تا کالری موجود در یک قوطی کولا را بسوزاند. اگر این کالری ها سوزانده نشوند، ممکن است در طی یک سال بیش از ۱۲  پوند اضافه وزن ایجاد کنند. علاوه بر این، نوشابه های گازدار با طعم شیرین ممکن است سیگنال های اشتها را مختل کرده و میل به سایر غذا های شیرین را نیز افزایش دهند.

 

کاهش کلسیم

کلسیم یک ماده معدنی ضروری برای استحکام استخوان ها و دندان ها است. مصرف مقادیر زیاد اسید فسفریک و اسید سیتریک، که از مواد رایج موجود در نوشابه ها هستند، می‌تواند کلسیم را از استخوان های شما تخلیه کرده و جذب کلسیم را کاهش دهد. در میان زنان، این امر ممکن است منجر به رشد ضعیف توده‌ی استخوانی یا پوکی استخوان شود (بیماری که با بالا بودن سطح شکنندگی استخوان ها و ضعیف بودن آنها تعریف می‌شود). اسید سیتریک همچنین می‌تواند کلسیم را از دندان های شما نیز خارج کرده و آنها را شکننده و مستعد پوسیدگی و فرسایش کند.

 

گزینه های جایگزین سودا

وقتی نوبت به صحبت درباره‌ی بهترین نوشیدنی ها می‌رسد، آب همیشه در بالای لیست قرار خواهد گرفت. اگر می‌خواهید آبی که می‌نوشید را مزه دار کنید، مقداری میوه، سبزیجات یا گیاهان تازه به آن اضافه کنید و بگذارید در یخچال بماند تا تبدیل به یک نوشیدنی مزه دار شود. می‌توانید برای طعم دار کردن آن خیار و نعناع، هندوانه و ریحان یا بلوبری و پرتقال را امتحان کنید. سایر نوشیدنی های کم قند، شامل نوشیدنی های مفیدی مانند چای گیاهی، چای سبز، آب نارگیل یا آب گازدار می‌شوند. هنگام انتخاب آب گازدار، حتماً لیست مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنید و آب گازداری را انتخاب کنید که بدون مواد افزودنی یا مواد شیرین کننده مصنوعی باشد.

 

 

نوشابه و ۸ معایب و بیماری مرتبط با آن

نوشابه های گازدار مانند پپسی و کوکا کولا و غیره تقریباً هم اکنون یک نیاز زندگی محسوب می‌شوند و نوشیدنشان به اغلب افراد احساس خوشایندی می‌دهد. با این حال، قبل از اینکه لیوان بعدی از این نوشیدنی ها را بنوشید، بیایید نگاهی به آثار مخرب این نوشیدنی ها بر سلامتی و سیستم داخلی بدن بیندازیم.

 

معایب نوشابه

نوشابه چیست؟

نوشابه معمولاً مخلوطی از آب گازدار، طعم دهنده طبیعی یا مصنوعی و یک ماده شیرین کننده مانند شکر، آب میوه یا شربت ذرت با میزان فروکتوز بالا است.

از آنجا که این نوشیدنی ها مملو از قند های اضافه شده هستند، افزایش مصرف آن‌ها ممکن است دروازه هایی را برای پوسیدگی دندان، افزایش وزن، چاقی، بیماری های استخوانی و بی‌شمار اختلالات نامطلوب مرتبط با سلامتی باز کند. در زیر برخی از بیماری های رایج که اغلب با مصرف زیاد نوشیدنی های این‌چنینی ایجاد می‌شوند را ذکر کرده ایم.

 

۱.نوشابه منجر به ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود

دیابت نوع ۲ یا دیابت مستقل از انسولین شایع ترین اختلال است که میلیون ها نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند.

انسولین هورمونی است که برای تجزیه مناسب گلوکز و انتقال آن به سلول های بدن لازم است. مصرف زیاد نوشابه و شیرینی قندی باعث ایجاد مقاومت به انسولین می‌شود و سلول ها نسبت به عملکرد هورمون حساسیت خود را از دست می‌دهند و در نتیجه، متابولیسم تجزیه گلوکز مختل شده و منجر به ابتلا به دیابت می‌شود.

طبق یک مطالعه اخیر، که به بررسی مصرف قند و دیابت در ۱۷۵ کشور پرداخته است، نشان داده شده است که "به ازای هر ۱۵۰ کالری دریافتی از شکر در روز، یعنی چیزی که با مصرف حدود یک قوطی نوشابه حاصل می‌شود، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲  ۱.۱ درصد افزایش می‌یابد."

دیابت یک اختلال جدی در سلامتی است که در صورت پیشروی می‌تواند باعث ایجاد بیماری های چشم، کلیه و قلب شود.

 

۲. افزایش وزن

افزایش بیش از حد وزن، شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت، برخی سرطان ها، آرتروز، بیماری های قلبی و سکته مغزی قرار می‌دهد.

علاوه بر این، اگر نوشابه می‌نوشید، کالری بیشتری نیز مصرف می‌کنید، زیرا قند مایع (فروکتوز) موجود در نوشابه باعث احساس سیری نمی‌شود و منجر به افزایش مصرف غذا و در نتیجه باعث افزایش وزن می‌شود.

 

۳. تجمع چربی در ناحیه‌ی شکم

چربی شکمی یا چربی اضافی در بدن چیزی است که هیچ انسانی به دنبال آن نیست و وجودش برای هیچ فردی خوشایند و مطلوب نیست. با این حال اگر شما مقادیر زیادی قند یا نوشابه مصرف می‌کنید، احتمالاً تا کنون مقدار معینی چربی شکمی به دست آورده اید. و دلیل آن این است که:

نوشابه حاوی مقادیر زیادی قند فروکتوز است که میزان چربی اطراف شکم یا سایر اندام شما را به شدت افزایش می‌دهد.

علاوه بر این، کربناسیون نوشیدنی (همان گاز نوشابه) می‌تواند مقدار گاز را در داخل معده شما افزایش دهد و در نتیجه منجر به آروغ زدن و نفخ (وضعیتی که در آن معده شما بزرگ می‌شود و احساس سیری و سنگینی می‌کنید) می‌شود.

 

۴. نوشابه و پوسیدگی دندان

نوشابه علاوه بر قند ها و کالری های پوچی که دارد حاوی اسید های قوی مانند اسید فسفریک و کربنیک است. این اسید ها وقتی با قند ها ترکیب می‌شوند، محیط بسیار اسیدی در داخل حفره دندان ایجاد می‌کنند و مینای دندان را نرم و آسیب پذیر می‌کنند، بنابراین منجر به پوسیدگی دندان می‌شوند.

همچنین ببینید:

5 کلید برای کاهش وزن

"باکتری های موجود در دهان شما از طریق تغذیه‌ی قند رشد می‌کنند. آنها از قند های موجود در نوشابه تغذیه می‌کنند و اسیدی تولید می‌کنند که مینای دندان شما را از بین می‌برد و باعث ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان های شما می‌شوند."

 

۵.نقرس و سایر اختلالات استخوانی

نقرس یک بیماری است که در آن بدن شما بیش از حد اسید اوریک دارد و این موضوع باعث ایجاد تورم و التهاب مفاصل می‌شود.

فروکتوز، که به مقدار بالایی در نوشابه و نوشیدنی های شیرین وجود دارد، به عنوان کربوهیدرات اصلی شناخته می‌شود که سطح اسید اوریک را افزایش می‌دهد. از این رو، افزایش مصرف این نوشابه ها ممکن است منجر به ابتلا به نقرس و سایر اختلالات استخوانی شوند.

 

۶. بیماری های کبد چرب

قند سفره یا ساکارز، عنصر اصلی نوشابه از دو مولکول گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است. گلوکز توسط هر سلولی در بدن مصرف و تجزیه می‌شود. با این وجود فروکتوز فقط توسط کبد متابولیزه می‌شود. بنابراین افزایش مصرف فروکتوز دریافتی از نوشابه می‌تواند منجر به تجمع فروکتوز در کبد و ایجاد بیماری کبد چرب شود.

 

۷.نوشابه حاوی هیچ ماده مغذی اساسی نیست

مواد مغذی ضروری و عناصر سازنده بدن مانند فیبر ها، پروتئین ها، مواد معدنی و ویتامین ها اصلا در نوشابه های شیرین وجود ندارد. این ماده بجز مقادیر زیاد شکر افزوده شده و کالری های غیر ضروری، چیزی به رژیم غذایی شما اضافه نمی‌کند.

 

۸. خشکی پوست و ایجاد آکنه

نوشابه می‌تواند باعث بروز کم آبی در بدن شود. کمبود آب بدن می‌تواند باعث خشکی پوست شود و به دنبال آن آکنه، منافذ پوستی و جوش صورت ایجاد خواهد شد. اگر می‌خواهید پوست خود را صاف و شفاف نگه دارید باید از مصرف نوشابه ها اجتناب کنید.

 

توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.

منابع:

healthyeating.sfgate

incpak

دیدگاه تان را بنویسید

 

x