فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 7445

لوتئین چیست؟ 0 تا 100 نکات آن

لوتئین نوعی آنتی اکسیدان با ترکیب شیمیایی است که برای حفظ سلامت جسمی ضروری به شمار می رود و از طریق رژیم غذایی مناسب و برخی مکمل ها می توان آن را دریافت کرد...

لوتئین و نکاتی که باید بدانید

لوتئین نوعی کاروتنوئید است که دارای خواص آنتی اکسیدانی است و می تواند فواید سلامتی مختلفی داشته باشد.

لوتئین چیست؟ 0 تا 100 نکات آن


بیشترین فواید لوتئین در تحقیقات انجام شده مربوط به سلامت چشم است، اما با سلامت قلب، بهبود عملکرد شناختی و کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان نیز مرتبط است.

این مقاله همه چیزهایی را که باید در مورد لوتئین بدانید، از جمله منابع غذایی آن، مکمل‌ها، فواید سلامتی و خطرات احتمالی را بررسی می‌کند.


لوتئین چیست؟

لوتئین یک زانتوفیل یا یک کاروتنوئید حاوی اکسیژن است.

کاروتنوئیدها مسئول رنگدانه های زرد، نارنجی و قرمز طبیعی موجود در غذاها هستند.

آنها یک ماده مغذی ضروری در نظر گرفته می شوند از آنجایی که بدن ما نمی تواند آنها را بسازد، ما باید آنها را از طریق غذا دریافت کنیم.

دو نوع کاروتنوئید وجود دارد. گزانتوفیل ها که حاوی اکسیژن هستند و معمولاً به رنگدانه های زرد کمک می کنند و کاروتن ها که حاوی اکسیژن نیستند و تمایل به ایجاد رنگدانه های نارنجی دارند.

لوتئین در شبکیه چشم به همراه زانتوفیل دیگر به نام زآگزانتین یافت می شود.

از آنجایی که این کاروتنوئیدها در پشت چشم متمرکز هستند، به عنوان رنگدانه های ماکولا شناخته می شوند و ممکن است برای سلامت چشم مفید باشند.

لوتئین دارای خواص آنتی اکسیدانی است که ممکن است در عملکرد شناختی، سلامت قلب و پیشگیری از برخی سرطان ها نیز نقش داشته باشد، اگرچه مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

همچنین ببینید:

8 ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز برای داشتن سیستم ایمنی سالم


فواید لوتئین


1- سلامت چشم

مطالعه بیماری چشم مرتبط با سن (AREDS) یک مطالعه در مورد لوتئین و سلامت چشم است. محققان فرمول‌های خاصی از مکمل‌ها و تأثیر آن‌ها بر دژنراسیون ماکولا (AMD) مرتبط با سن را بررسی کردند.

یک مکمل حاوی لوتئین و زاگزانتین، بروز AMD پیشرفته را در طی 5 سال در افرادی که قبلا AMD داشتند، 25 درصد کاهش داد. در افراد بدون AMD، مکمل از این بیماری پیشگیری یا درمان نکرد.

بتا کاروتن، یکی دیگر از کاروتنوئیدهای مرتبط با سلامت چشم، ابتدا در مکمل استفاده می شد، اما مشخص شد که خطر ابتلا به سرطان ریه را در افراد سیگاری افزایش می دهد.

جایگزینی بتاکاروتن با لوتئین و زاگزانتین به همان اندازه برای سلامت چشم مفید بود و خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش نداد.

یکی دیگر از مزایای سلامت چشم برای لوتئین این است که یک آنتی اکسیدان است. التهاب و استرس اکسیداتیو با بیماری های چشمی مانند گلوکوم، رتینوپاتی دیابتی و دژنراسیون ماکولا مرتبط است.

لوتئین دارای خواص آنتی اکسیدانی است و مطالعات نشان داده اند که به طور قابل توجهی در پیشگیری از این بیماری های چشمی موثر است.

علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد که لوتئین برای رشد چشم نوزادان در دوران بارداری و برای بینایی در طول عمر آنها مهم است، اگرچه تحقیقات بیشتری برای تعیین دوز بهینه برای زنان باردار و شیرده مورد نیاز است.

در نهایت، لوتئین ممکن است یک درمان موثر برای خشکی چشم باشد، اگرچه مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.


2- سلامت قلب

مصرف زیاد لوتئین در رژیم غذایی و همچنین سطوح بالای لوتئین در گردش، با سلامت قلب بهتر مرتبط است.

یک مطالعه لوتئین و زاگزانتین را با بهبود نشانگرهای بالینی در بیماران مبتلا به بیماری قلبی مرتبط کرد. محققان بر این باورند که خواص ضد التهابی مفید بوده و ادامه تحقیقات در این زمینه را پیشنهاد می‌کنند.

مطالعه دیگری نشان داد که مکمل روزانه 20 میلی گرم لوتئین به مدت 3 ماه با کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید مرتبط است که هر دو از عوامل خطر شناخته شده برای بیماری قلبی هستند.

با این حال، تحقیقات در مورد لوتئین و سلامت قلب به طور کلی متفاوت است و برخی از مطالعات هیچ ارتباطی را پیدا نکرده اند. تحقیقات بیشتری، به ویژه در انسان برای تعیین نقش لوتئین در سلامت قلب مورد نیاز است.


3- سرطان

لوتئین همراه با سایر کاروتنوئیدها، ممکن است پیش آگهی سرطان را بهبود بخشد.

یک مطالعه نشان داد که مصرف زیاد لوتئین، همراه با سایر مواد مغذی موجود در میوه ها و سبزیجات با کاهش خطر ابتلا به سرطان پانکراس مرتبط است.

علاوه بر این لوتئین، همراه با سایر کاروتنوئیدها ممکن است در برابر سرطان سینه و همچنین سرطان سر و گردن محافظت کند.

به طور کلی، تحقیقات روی لوتئین و فواید آن در ارتباط با سرطان امیدوارکننده است اما قطعی نیست و مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.


4- سلامت مغز

تحقیقات نشان می دهد که مصرف زیاد در رژیم غذایی و سطوح بالای لوتئین در گردش با عملکرد شناختی بهتر و حافظه تقویت شده مرتبط است.

یک مطالعه نشان داد که یک مکمل روزانه شامل 10 میلی گرم لوتئین همراه با زاگزانتین و مزو زاگزانتین در بهبود حافظه در طول یک سال موثر است.

کاروتنوئیدها به طور کلی ممکن است نقش محافظتی در پیشگیری از بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی داشته باشند، به این معنی که ممکن است به ارتقای سلامت مغز در سنین بالاتر کمک کنند، اگرچه تحقیقات هنوز کامل نیست.


منابع غذایی

لوتئین به طور کلی در سبزیجات تیره و سبز رنگ و غذاهای دارای رنگدانه زرد یافت می شود. از آنجایی که این ماده مغذی محلول در چربی است، برای جذب لوتئینی که می خورید باید مقداری چربی مصرف کنید.


برخی از منابع غذایی غنی از لوتئین عبارتند از:

  • زرده تخم مرغ (به راحتی جذب می شود در نتیجه محتوای چربی آن)
  • ریحان
  • جعفری
  • سبزیجات با برگ سبز تیره مانند اسفناج، کلم پیچ، کلم بروکلی و کاهو
  • ذرت زرد
  • انگور قرمز
  • گندم دوروم
  • نخود فرنگی

مکمل های لوتئین

از آنجایی که لوتئین محلول در چربی است، زمانی که آن را با سایر غذاها به ویژه غذاهای حاوی چربی مصرف کنید، بدن شما آن را به بهترین شکل جذب می کند. با این حال اگر ترجیح می دهید لوتئین به شکل مکمل، اغلب همراه با زاگزانتین یا به عنوان بخشی از فرمول AREDS-2 برای سلامت چشم در دسترس است.

یک رژیم غذایی معمولی حاوی 1-3 میلی گرم لوتئین در روز است، اما بیشترین فواید آن در 6 میلی گرم در روز نشان داده شده است که می تواند از طریق مصرف منابع غذایی لوتئین به دست آید.

بیشتر مکمل ها حاوی 20 میلی گرم یا بیشتر هستند که بسیار بیشتر از مقدار مورد نیاز برای بهره مندی از مزایای لوتئین است. با این حال، بیشتر مطالعات روی لوتئین از دوزهای 10 تا 40 میلی گرم در روز استفاده کرده اند و هیچ گونه عوارض جانبی پیدا نکرده اند.

همچنین ببینید:

فواید بی‌نظیر مصرف مکمل های کلروفیل دار


خطرات احتمالی

لوتئین به طور کلی به عنوان (GRAS) طبقه بندی می شود، به این معنی که تحقیقات ارتباط معنی داری بین مصرف منظم لوتئین و عوارض جانبی نامطلوب پیدا نکرده است.

با این حال مصرف زیاد زانتوفیل ها به طور کلی، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست و معده مرتبط است.

در حالی که نتایج حاصل از این مطالعات قابل توجه نبودند، تحقیقات بیشتری برای تأیید دوزهای ایمن و بهینه زانتوفیل ها مانند لوتئین مورد نیاز است.

قبل از افزودن مکمل های لوتئین به رژیم غذایی خود، ایده خوبی است که با پزشک خود صحبت کنید.


نتیجه کلی

لوتئین نوعی کاروتنوئید با خواص آنتی اکسیدانی قوی است که نشان داده شده است برای سلامت چشم، عملکرد شناختی و سلامت قلب مفید است و حتی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان ها کمک کند.

با این حال، برخی از تحقیقات امیدوارکننده هستند حتی اگر اکثر آنها قطعی نباشند و مطالعات بیشتری برای تأیید برخی از این مزایا مورد نیاز باشد.

غذاهایی مانند سبزی های تیره و برگ دار و زرده تخم مرغ منابع عالی لوتئین هستند. در حالی که می‌توانید لوتئین را به شکل مکمل پیدا کنید، می‌توانید به اندازه کافی لوتئین را از طریق رژیم غذایی مصرف کنید.


توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .


منابع:

healthline

دیدگاه تان را بنویسید

 

x