یبوست اسپاستیک چیست!؟
این یبوست در نتیجه تحریک زیاد عصب روده ای است که حرکات روده ای رو نا منظم میکنه٬ عدم نظم و فقدان حساسیت در راست روده موجب اسهال ٬ یبوست و دردهای شکمی میشه ...
ماهیچه های دیواره روده بزرگ به روش های خاصی منقبض می شوند تا بتوانند مدفوع را از بدن خارج کنند. انقباضاتی که بیش از حد قوی یا خارج از ریتم رخ می دهند، اسپاسم روده نامیده می شود. اسپاسم روده بزرگ به خودی خود یک بیماری نیست.
اما ممکن است وجود یک بیماری زمینه ای را نشان دهد یا واکنش به خوردن غذاهای خاص باشد. این اسپاسم ها ممکن است دردناک باشند یا باعث بروز مشکلات گوارشی مانند اسهال و یبوست شوند.
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از علل شایع اسپاسم روده یا همان یبوست اسپاستیک است. برخی حتی سندرم روده ی تحریک پذیر را "روده بزرگ اسپاستیک" می نامند ، زیرا می تواند باعث انقباضات روده بزرگ شود که ممکن است منجر به نفخ ، اسهال ، یبوست و سایر علائم گوارشی شود.
همچنین ببینید:
علائم
در طول هضم ، دیواره های روده بزرگ منقبض می شوند تا مواد غذایی و مواد دفعی بدن را به سمت بیرون از بدن هدایت کنند. افراد معمولاً این انقباضات طبیعی روده بزرگ را احساس نمی کنند.
با این حال ، اسپاسم روده بزرگ ممکن است ناراحت کننده و حتی دردناک باشد. نحوه احساس اسپاسم بستگی به علت ، شدت و سایر مشکلات سلامتی فرد دارد.
برخی از علائم اسپاسم روده ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دل درد
گرفتگی عضلات
نفخ
اسهال
یبوست
تمایل ناگهانی به دفع مدفوع
علل و محرک ها:
برخی از مشکلات بهداشتی و غذاها می توانند باعث ایجاد اسپاسم روده شوند. غالباً فرد باید به زمان وقوع اسپاسم روده توجه داشته باشد تا تعیین کند که چه چیزی باعث ایجاد یا تحریک آنها می شود.
بخشهای زیر برخی از علل شایع اسپاسم روده را مورد بحث قرار می دهد:
سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر شرایطی است که دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می دهد. این سندرم می تواند باعث ایجاد اسپاسم روده بزرگ شود که منجر به اسهال ، نفخ و سایر علائم می شود.
طبق گزارش بنیاد بین المللی اختلالات گوارشی (IFFGD) ، این بیماری تا ۴۵ میلیون نفر را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار داده است .
سندرم روده ی تحریک پذیر به روده آسیب نمی رساند و زندگی را تهدید نمی کند. با این حال ، علائم آن می توانند باعث درد جسمی و روحی قابل توجهی شوند.
با این حال ، همه افراد مبتلا به این سندرم دچار یبوست اسپاستیک نمی شوند. برخی از افراد ممکن است دچار یبوست مرتبط با سندرم روده ی تحریک پذیر شوند ، که اغلب به دلیل کند یا تند تر شدن انقباضات عضلانی روده است. تعدادی از افراد نیز ممکن است ترکیبی از یبوست و اسهال را تجربه کنند.
حساسیت و عدم تحمل غذایی
بدن برخی افراد ممکن است نتواند غذاهای خاصی را به درستی هضم کند. این وضعیت به عنوان عدم تحمل غذا شناخته می شود.
به عنوان مثال ، عدم تحمل لاکتوز به ناتوانی در هضم لاکتوز اشاره دارد (قند طبیعی موجود در محصولات لبنی). موسسه ملی بهداشت (NIH) ، می گوید که حدود ۶۵ درصد از مردم جهان تا حدی به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند.
هنگامی که فرد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز از محصولات لبنی استفاده می کند ، ممکن است دچار اسپاسم روده ، درد معده و مشکلات گوارشی شود.
سایر غذاها و ترکیباتی که ممکن است علائم عدم تحمل را ایجاد کنند عبارتند از:
گلوتن
گندم
کافئین
شیرین کننده های مصنوعی
رنگهای خوراکی
مواد نگهدارنده
تقویت کننده های طعم ، مانند گلوتامات مونوسدیم
سولفیت ها
عدم تحمل غذایی٬ حساسیت غذایی نیست. آلرژی یا حساسیت غذایی شامل واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن می شود .
در موارد شدید ، آلرژی غذایی می تواند علائم تهدید کننده ای برای زندگی فرد داشته باشد؛ علائمی مانند مشکل تنفس و تورم صورت یا زبان .
فشار و استرس
دستگاه گوارش ارتباط تنگاتنگی با مغز دارد. برخی از افراد ممکن است در پاسخ به استرس و فشارهای عاطفی دچار اسپاسم روده و سایر مشکلات گوارشی شوند.استرس همچنین محرکی برای سندرم روده ی تحریک پذیر نیز هست.
اندومتریوز
اندومتریوز وضعیتی است که باعث می شود پوشش داخلی رحم در خارج از رحم رشد کند. برآوردها نشان می دهد که تا ۱۵ درصد از زنان در بارورترین دوره زندگی خود مبتلا به آندومتریوز هستند.
اگر اندومتریوز روده بزرگ را تحت تأثیر قرار دهد ، ممکن است فرد دچار اسپاسم روده ، درد یا اسهال شود که در زمان چرخه قاعدگی بدتر نیز می شود.
همچنین ببینید:
درمان ها:
گزینه های درمانی مناسب برای درمان یبوست اسپاستیک با توجه به علت ایجاد آن انتخاب می شود. در بخشهای زیر به برخی از درمانهای احتمالی پرداخته شده است.
ایجاد تغییر در رژیم غذایی و شیوه زندگی
گاهی اوقات ، تغییر در رژیم غذایی و شیوه زندگی برای تسکین ناراحتی های حاصل از یبوست اسپاستیک کافی است ، به ویژه برای افرادی که دارای سندرم روده ی تحریک پذیر خفیف هستند و یا کسانی که عدم تحمل غذایی دارند.
تغییراتی که ممکن است به افراد مبتلا به این مشکل کمک کند عبارتند از:
داشتن رژیم غذایی دارای فیبر بالا
حذف برخی مواد غذایی یا مواد تشکیل دهنده ، مانند گندم یا لبنیات
داشتن رژیم غذایی کم چرب
با این حال ، اگر فردی مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیری باشد که به این تغییرات پاسخ نمی دهد ، ممکن است به مصرف دارو نیاز داشته باشد.
مدیریت استرس
از آنجا که استرس می تواند باعث اسپاسم روده شود، استفاده از تکنیک های مدیریت استرس نیز ممکن است مفید باشد.
انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا مشخص کرده است که افراد مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر می توانند از تکنیک های آرام سازی برای کمک به مقابله با استرس شان سود ببرند.در حقیقت، بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری دچار اضطراب، افسردگی یا هر دو هستند.
تکنیک های آرامش ممکن است شامل مدیتیشن ، تنفس عمیق و گوش دادن به موسیقی آرامش بخش باشد. ورزش منظم نیز همچنین به کاهش استرس کمک می کند.
درمان اندومتریوز
درمان های مختلفی برای آندومتریوز در دسترس است. بهترین گزینه بستگی به سن فرد ، علائم او و اینکه آیا او در آینده مایل به بچه دار شدن است یا نه ، دارد. کنترل اندومتریوز ممکن است به درمان اسپاسم روده و یبوست اسپاستیک ، درد و سایر علائم آن کمک کند.
برخی از درمانها عبارتند از:
مصرف داروهای ضد درد
مصرف قرص های ضد بارداری
جراحی
مصرف داروهای هورمونی
هیسترکتومی
درمان سایر مشکلات
برخی دیگر از بیماری ها نیز می توانند علائم مشابه این بیماری را ایجاد کنند. اگر فردی با درد مداوم شکمی یا اسهال روبرو باشد ، لازم است که وجود و یا عدم وجود موارد زیر را نیز کنترل و بررسی کن :
این مشکلات عبارتند از:
کولیت زخمی
بیماری کرون
دیورتیکولیت
بیماری سلیاک
این شرایط همچنین می توانند باعث ایجاد درد شکمی و یا اسهال نیز بشود ، اما معمولاً علائم دیگری نیز به همراه دارند. از جمله:
خونریزی روده
دفع مدفوع سیاه و قیری رنگ
نیاز فوری به دفع مدفوع
کاهش وزن
از دست دادن اشتها
اسهالی که مدت طولانی طول می کشد و از بین نمی رود
تب
اگر پزشک یکی از این شرایط را تشخیص دهد ، درمان مناسب را برای شما تجویز خواهد کرد. هدف کمک به مدیریت علائم و جلوگیری از آسیب به دستگاه گوارش است.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید