فیبرومیالژیا چیست؟ (علائم و راه های درمان آن)
فیبرومیالژیا یک سندروم درد اسکلتی٬ عضلانی مزمن است که باعث ایجاد احساس درد در بدن و بهم ریختگی روانی میشود.علت اصلی ابتلا به این بیماری ...
فیبرومیالژیا بیماری است که بر استخوان ها و ماهیچه ها تأثیر می گذارد. با این حال متاسفانه اغلب تشخیص آن اشتباه است. این نوع اختلال با درد و خستگی عضلانی و مفصلی، مشکلات خواب و حافظه همراه است. در کل درد آن کل بدن را در بر می گیرد وهیچ درمان کلی ندارد.
اما ترکیبی از داروها، ورزش، مدیریت استرس و عادات سالم ممکن است علائم شما را به اندازه ای تسکین دهد که بتوانید یک زندگی عادی و فعال داشته باشید.
علل فیبرومیالژیا
پزشکان مطمئن نیستند که علت آن چیست، اما برخی معتقدند که این مشکل در چگونگی پردازش سیگنال های دردناک و غیردردناک در مغز و نخاع، احساس درد را تقویت می کند.
همچنین ببینید:
در برخی چیزها احتمال ابتلا به آن بیشتر است:
داشتن بیماری دردناک دیگری مانند آرتریت یا عفونت.
داشتن تغییرات خلقی مانند اضطراب یا افسردگی.
مشکلات جسمی و روحی.
ورزش نکردن
داشتن یکی از اعضای خانواده
علائم فیبرومیالژیا
علائم شایع عبارتند از:
خستگی
اختلال در خواب
سردرد
افسردگی
اضطراب
مشکل در تمرکز یا توجه
درد در قسمت پایین شکم
خشکی چشم
مشکلات مثانه، مانند سیستیت بینابینی
در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، مغز و اعصاب ممکن است به اشتباه سیگنال های درد را تفسیر کرده یا بیش از حد واکنش نشان دهند. این ممکن است به دلیل عدم تعادل شیمیایی در مغز یا ناهنجاری در گانگلیون (Ganglion) پشتی باشد که بر حساسیت درد مرکزی (مغز) تأثیر می گذارد.
فیبرومیالژیا می تواند شبیه آرتروز(Arthrose) ، بورسیت (Bursitis) و تاندونیت (Tendonitis) باشد. اما درد به جای اینکه در ناحیه خاصی باشد، ممکن است در سراسر بدن شما وجود داشته باشد.
علائم دیگر فیبرو می تواند شامل موارد زیر باشد:
نفخ، سرگیجه، یبوست و اسهال (سندرم روده تحریک پذیر)
خشکی دهان و بینی
حساسیت به سرما، گرما، نور یا صدا
ادرار بیش از حد
بی حسی یا سوزن سوزن شدن در صورت، بازوها، دست ها یا پاها
تشخیص فیبرومیالژیا
اگر شما به مدت 3 ماه یا بیشتر درد شدید داشته باشید ممکن است پزشک شما را با فیبرومیالژیا تشخیص دهد. هیچ آزمایشی یا اسکن تصویربرداری نمی تواند فیبرومیالژیا را تشخیص دهد. متخصص شما ممکن است از این آزمایش ها برای رد سایر علل احتمالی درد مزمن شما استفاده کند.تشخیص فیبرومیالژیا برای متخصصان دشوار است زیرا علائم اغلب با هم تداخل دارند. برخی تحقیقات به ارتباط بین فیبرومیالژیا و بیماری های خودایمنی مانند سندرم شوگرن اشاره کرده اند.
درمان فیبرومیالژیا
بسته به علائم شما پزشک ممکن است مسکن ها، داروهای ضدافسردگی، شل کننده های عضلانی و داروهایی را برای خوابیدن به شما تجویز کند.
سه داروی مورد تایید به طور خاص برای درد فیبرو عبارتند از:
دولوکستین (Duloexetine)
میلناسیپران Milnacipran
پرگابالین (Pregabalin)
داروهای قوی تر در طولانی مدت خوب عمل نمی کنند و ممکن است به آنها وابسته شوید. ورزش منظم متوسط برای کنترل فیبرو مفید است. شما می خواهید فعالیت های کم تحرکی انجام دهید که استقامت شما را افزایش داده، عضلات شما را کشیده و تقویت می کند و توانایی شما را در حرکت آسان افزایش می دهد مانند یوگا، پیلاتس و حتی پیاده روی. ورزش همچنین اندورفین (Endorphins) ترشح می کند که با درد، استرس و احساس ناخوشی مبارزه می کند و می تواند به خواب بهتر شما کمک کند. شما می توانید از ماساژ، طب سوزنی و کایروپراکتیک (Chiropractic) را نیز برای تسکین دردها و استرس امتحان کنید. کمک ازمشاورممکن است به شما در مقابله با احساسات دشوار و نحوه آن تاثیر داشته باشد.
یکی از گزینه ها مصرف داروهای مسکن مانند:
آسپرین
ایبوپروفن
ناپروکسن سدیم
این داروها می توانند:
کمک به ناراحتی
سطوح درد پایین تر
به شما کمک می کند وضعیت خود را بهتر مدیریت کنید.
این داروها التهاب را کاهش می دهند. اگرچه التهاب جزء اصلی فیبرومیالژیا نیست اما ممکن است به صورت همپوشانی با RA یا بیماری دیگری وجود داشته باشد. داروهای مسکن ممکن است به خواب بهتر کمک کنند.
علت فیبرومیالژیا چیست؟
هنگامی که زخمی می شوید سیگنال های عصبی از آن قسمت در بدن شما از طریق نخاع به مغز شما منتقل می شود که این سیگنال ها را به عنوان درد احساس می کند. این یک هشدار است که چیزی اشتباه است. با بهبودی درد بهتر می شود و با گذشت زمان برطرف می شود. اما اگر شما مبتلا به فیبرومیالژیا هستید حتی زمانی که بیمار یا زخمی نیستید به طور کامل درد دارید و درد از بین نمی رود برخی از پزشکان فکر می کنند دلیل آن را می دانند: نقص در نحوه برخورد سیگنال های درد توسط مغز و نخاع شما. هنگامی که شما مبتلا به فیبرومیالژیا هستید، ممکن است تعداد سلول های شما بیشتر از حد طبیعی باشد که سیگنال های درد را همراه دارند و ممکن است سلول های کمتری داشته باشید که سیگنال های درد را کند می کند.این بدان معناست که حجم درد شما همیشه بالا می رود، نتیجه این است که برآمدگی ها و کبودی های جزئی بیشتر از آنچه باید درد می کنند و ممکن است از چیزهایی احساس درد کنید که به هیچ وجه نباید صدمه ببینند. پزشکان مطمئن نیستند که چرا برخی افراد دچار فیبرومیالژیا می شوند. بسیاری از چیزها می توانند باعث خراب شدن سیگنال های درد بدن شوند. به علاوه افراد مختلف موارد مختلفی را گزارش می دهند که به نظر می رسد باعث ایجاد وضعیت آنها شده است. حتی می توانید بیش از یک علت داشته باشید.
همچنین ببینید:
آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
ژن ها: به نظر می رسد فیبرومیالژیا در خانواده ها وجود دارد. والدین شما ممکن است ژن هایی را منتقل کنند که شما را نسبت به درد حساس تر می کند. ژن های دیگر نیز می توانند شما را بیشتر در معرض اضطراب یا افسردگی قرار دهند که این امر درد را بدتر می کند.
بیماری های دیگر: یک بیماری دردناک مانند آرتریت یا عفونت شانس ابتلا به فیبرومیالژیا را افزایش می دهد.
سوء استفاده عاطفی یا جسمی: کودکانی که مورد آزار و اذیت قرار می گیرند در بزرگسالی بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. این ممکن است به این دلیل رخ دهد که سوء استفاده شیوه کنترل درد و استرس را در مغز تغییر می دهد.
اختلال استرس پس از سانحه: برخی افراد این مشکل روانی را پس از یک رویداد وحشتناک مانند جنگ، تصادف اتومبیل یا تجاوز جنسی دارند. این حوادث همچنین در برخی افراد با فیبرومیالژیا ارتباط دارد.
جنسیت: این بیماری در زنان بسیار بیشتر از مردان شایع است. پزشکان تصور می کنند این می تواند به تفاوت در نحوه احساس و واکنش مردان و زنان در برابر درد و همچنین نحوه انتظار جامعه از آنها برای پاسخ به درد مربوط شود.
اضطراب و افسردگی: به نظر می رسد این اختلالات خلقی و سایر اختلالات خلقی با فیبرومیالژیا مرتبط هستند، اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر اینکه این عارضه را ایجاد می کند وجود ندارد.
توصیه های رژیم غذایی فیبرومیالژیا
برخی از افراد گزارش می دهند که وقتی از رژیم غذایی خاصی پیروی می کنند یا از غذاهای خاصی اجتناب می کنند، احساس بهتری دارند. اما تحقیقات ثابت نکرده است که هیچ رژیم غذایی علائم فیبرومیالژیا را بهبود می بخشد.اگر مبتلا به فیبرومیالژیا هستید، سعی کنید در کل رژیم متعادلی داشته باشید. تغذیه در حفظ سلامت بدن، جلوگیری از بدتر شدن علائم و تامین انرژی مداوم برای شما مهم است.
رژیم غذایی:
میوه و سبزیجات، همراه با غلات کامل، لبنیات کم چرب و پروتئین بدون چربی بخورید
نوشیدن مقدار زیادی آب
استفاده از گوشت گیاهی
کاهش میزان شکر و قند
ورزش
فیبرومیالژیا در کودکان و نوجوانان
معمولاً به راحتی می توان فهمید که چه چیزی باعث بیماری کودکان می شود. تشخیص بیماری های رایج دوران کودکی مانند عفونت گلو و عفونت گوش با استفاده از سواب گلو یا معاینه پزشک بسیار ساده است. اما وقتی بچه ها دارای علائم مبهمی مانند خستگی، درد و مشکل خواب باشند موضوع متفاوت می شود. یکی از بیماری هایی که در کودکان و نوجوانان نادیده گرفته می شود، فیبرومیالژیا است که باعث درد در ماهیچه ها و بافت های نرم اطراف مفصل می شود. تشخیص فیبرومیالژیا در کودکان دشوار است زیرا در بزرگسالان بسیار رایج است. بیشتر اوقات فیبرومیالژیا زنان بالای 18 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
فیبرومیالژیا بخشی از بیماری هاست که به عنوان سندرم درد اسکلتی عضلانی (MSPS) شناخته می شود. در کودکان، فیبرومیالژیا سندرم فیبرومیالژی اولیه نوجوانان (JPFS) نامیده می شود. اگر کودک مبتلا به آرتریت یا بیماری دیگری در ارتباط با فیبرومیالژیا است، به آن سندرم فیبرومیالژی ثانویه می گویند.
نحوه تشخیص علائم فیبرومیالژیا در نوجوانان و کودکان:
فیبرومیالژیا در نوجوانان و کودکان: علت آن چیست؟
هیچ کس واقعاً نمی داند چه چیزی باعث فیبرومیالژیا می شود. این بیماری در خانواده ها مشاهده می شود، اگرچه هنوز ژنی کشف نشده است. محققان فیبرومیالژیا را با تعدادی از بیماری های دیگر از جمله مشکلات ایمنی، غدد درون ریز، روانی و بیوشیمیایی مرتبط دانسته اند. اکثر دختران مبتلا به این بیماری بین 13 تا 15 سال تشخیص داده می شوند.
علائم فیبرومیالژیا در کودکان و نوجوانان
یکی ازعلائم اصلی فیبرومیالژیا در کودکان، نقاط دردناک روی ماهیچه ها است. این لکه ها وقتی تحت فشار قرار می گیرند آسیب می بینند، به همین دلیل آنها را "نقاط حساس" می نامند. برای پیدا کردن این نقاط، پزشک با انگشت شست خود روی 18 ناحیه که در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دردناک است فشار می دهد. کودکانی که فیبرومیالژیا دارند حداقل در پنج نقطه از این نقاط حساسیت نشان می دهند. درد می تواند فقط در یک قسمت از بدن شروع شود، اما در نهایت می تواند مناطق دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. کودکان مبتلا به فیبرومیالژیا درد را به طور مختلف توصیف کرده اند، از جمله سفتی، حساسیت، سوزش یا درد.
علائم دیگر فیبرومیالژیا در نوجوانان و کودکان عبارتند از:
خستگی
مشکل در خوابیدن و بیدار شدن
اضطراب و افسردگی
معده درد
سردرد
مشکل در به خاطر سپردن
سرگیجه
پاهای بیقرار هنگام خواب
یکی از دلایلی که باعث می شود فیبرومیالژیا در نوجوانان بسیار ناامید کننده باشد این است که علائم یکدیگر را تشدید می کنند. به عنوان مثال: درد فیبرومیالژیا خواب را دشوار می کند. وقتی بچه ها نمی توانند بخوابند در طول روز احساس خستگی بیشتری می کنند. خستگی باعث می شود درد شدیدتر شود. علائم به چرخه ای تبدیل می شود که شکستن آن دشوار است. فیبرومیالژیا می تواند آنقدر ناتوان کننده باشد که باعث می شود بسیاری از بچه ها با این شرایط به طور متوسط هرهفته سه روز از مدرسه غیبت کنند. ابتلا به فیبرومیالژیا همچنین می تواند از نظر اجتماعی منزوی کننده باشد. نوجوانان مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است در دوست یابی مشکل داشته باشند و ممکن است احساس کنند که به دلیل شرایطی که دارند محبوب نیستند. تشخیص فیبرومیالژیا در یک کودک تنها پس از یک سری آزمایشات طولانی انجام شده است که سایر علل احتمالی علائم کودک را مشخص کرده است.
درمان فیبرومیالژیا در نوجوانان و کودکان
مراجعه به متخصصین:
روماتولوژیست اطفال (پزشکی متخصص در درمان کودکان مبتلا به آرتروز و سایر بیماریهای روماتولوژی)
روانشناس
فیزیوتراپیست
اگرچه در حال حاضر هیچ درمانی برای فیبرومیالژیا در کودکان (یا بزرگسالان) وجود ندارد اما چندین درمان خوب برای کمک به مدیریت علائم آن در دسترس است، از جمله:
ورزش: ورزش بخش مهمی از درمان فیبرومیالژیا است. کودکان مبتلا به فیبرومیالژیا که فعال می مانند، درد و افسردگی کمتری دارند. یک فیزیوتراپیست می تواند بهترین تمرینات برای فیبرومیالژیا را به بچه ها نشان دهد و می تواند به آنها آموزش دهد که چگونه به تدریج وارد برنامه ورزشی شوند تا آسیب نبینند. فیزیوتراپی و ماساژ می تواند برخی از دردهای عضلانی را که کودکان مبتلا به فیبرومیالژیا تجربه می کنند کاهش دهد. برای نوجوانان و کودکانی که با فیبرومیالژیا دست و پنجه نرم می کنند این درمان ها می تواند کمک و امید به ارمغان آورد. استراحت کافی و ورزش، خوردن غذاهای سالم و کاهش استرس می تواند به کنترل فیبرومیالژیا کمک کند تا کودکان مبتلا به این بیماری در طولانی مدت بدون علامت باقی بمانند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید