عوامل بارداری پر خطر!
زمانی بارداری پر خطر محسوب میشه که پزشک تشخیص دهد عوارضی میتونه مادر٬ نوزاد و یا هر دو رو تحت تاثیر قرار بده. در چنین شرایطی لازمه که مادر و جنین تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرند ....
بیشتر اوقات بچه دار شدن یک فرایند طبیعی است. پس از یک بارداری کامل ، زنان در تاریخ زایمان خود یا نزدیک آن زایمان می کنند و نوزاد سالمی به دنیا می آورند. یکی دو روز بعد آنها بیمارستان را ترک می کنند تا زندگی روزمره را با خانواده آغاز کنند. اما همه حاملگی ها بدون مشکل پیش نمی روند. برخی از خانمها حاملگی پرخطری را تجربه می کنند.
حاملگی زمانی با ریسک بالا در نظر گرفته می شود که عوارض بالقوه ای وجود داشته باشد که می تواند بر مادر ، نوزاد یا هر دو تأثیر بگذارد. بارداری های پرخطر نیاز به مدیریت توسط متخصص دارند تا به بهترین نتیجه برای مادر و نوزاد اطمینان حاصل شود.
عوامل خطرساز بارداری پرخطر:
دلایلی که ممکن است بارداری را در معرض خطر قرار دهند عبارتند از:
سن مادر: یکی از شایع ترین عوامل خطر برای بارداری پرخطر ، سن مادر آینده است. زنانی که هنگام زایمان زیر 17 سال یا بالای 35 سال سن دارند ، بیشتر از کسانی که بین اواخر نوجوانی و اوایل 30 سالگی هستند در معرض عوارض جانبی هستند. خطر سقط جنین و نقایص ژنتیکی بعد از 40 سالگی بیشتر می شود.
شرایط پزشکی قبل از بارداری: شرایطی که می تواند خطری برای مادر یا نوزاد ایجاد کند عبارتند از:
فشار خون بالا
دیابت
افسردگی
چاقی
بیماری خودایمنی
بیماریهای مقاربتی (STDs)
عفونت های طولانی مدت (مزمن) مانند ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
همچنین ببینید:
سابقه سقط جنین٬ مشکلات مربوط به بارداری قبلی و سابقه خانوادگی اختلالات ژنتیکی نیز عوامل خطر برای بارداری پرخطر هستند. اگر بیماری دارید ، مهم است که قبل از تصمیم گیری برای باردار شدن با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما ممکن است آزمایشاتی را انجام دهد ، داروها را تنظیم کند یا مواردی را که باید برای حفظ سلامت خود و نوزاد انجام دهید به شما توصیه کند. شرایط پزشکی که در دوران بارداری ایجاد می شود. حتی اگر هنگام بارداری سالم هستید ، ممکن است در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد شود یا تشخیص داده شود که می تواند بر شما و نوزاد شما تأثیر بگذارد. سه مورد از شایع ترین مشکلات مربوط به بارداری عبارتند از:
۱. پره اکلامپسی یک سندرم است که شامل فشار خون بالا ، سطح بالای پروتئین در ادرار و تورم است. در صورت عدم درمان می تواند برای مادر یا نوزاد خطرناک یا حتی کشنده باشد. با این حال ، با مدیریت مناسب ، اکثر زنانی که دچار پره اکلامپسی می شوند ، نوزادان سالمی دارند. هیچ کس مطمئن نیست علت پره اکلامپسی چیست. در صورت داشتن سن بالا ، اضافه وزن یا فشار خون بالا یا دیابت قبل از بارداری شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارید. حمل بیش از یک نوزاد نیز خطر شما را افزایش می دهد.
۲. دیابت بارداری نوعی از دیابت است که در دوران بارداری ایجاد می شود. زنان مبتلا به دیابت حاملگی ممکن است بارداری سالم داشته باشند و نوزادان خود را در صورت پیروی از برنامه درمانی ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود داشته باشند. معمولاً دیابت پس از زایمان برطرف می شود. با این حال ، زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا هستند. ممکن است برای جلوگیری از صدمه به نوزاد ، به جای زایمان طبیعی به سزارین نیاز داشته باشید. اگر بیش از 25 سال سن دارید ، چند قلو باردار هستید ، اضافه وزن دارید ، یا در گذشته دیابت بارداری داشته اید یا بچه ای بزرگ دارید ، یا اگر فردی در خانواده شما مبتلا به دیابت است ، خطر ابتلا به دیابت بارداری افزایش می یابد.
۳. افسردگی٬ بین 14 تا 23 درصد از زنان در دوران بارداری دچار افسردگی می شوند. اگر قبلا افسرده بوده اید ، احتمال بیشتری وجود دارد. بارداری ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی ، خستگی ، استرس در خانه و عدم حمایت ، با افسردگی مرتبط باشد. به نوبه خود ، افسردگی ممکن است با مشکلات دوران بارداری و زایمان ، وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس مرتبط باشد. بعد از تولد ، افسردگی می تواند مراقبت از خود و نوزاد را دشوار کند. از پزشک یا ماما در مورد درمان با گفتگو درمانی یا دارو بپرسید. خطرات و مزایای مصرف دارو در دوران بارداری یا شیردهی را بررسی کنید.
مسائل مربوط به بارداری اغلب به دلیل مشکلاتی که از خود حاملگی ناشی می شود است و ارتباط چندانی با سلامت مادر ندارند ،که در ریسک بالایی طبقه بندی می شود. این شامل:
زایمان زودرس: زایمانی است که قبل از هفته 37 بارداری شروع می شود. حدود 12 درصد از نوزادانی که در ایالات متحده متولد می شوند زود به دنیا می آیند. احتمال بروز مشکلات بهداشتی و یا تاخیر در رشد زودرس در نوزادان شیری بیشتر است. اگرچه هیچ راهی برای اطلاع از زایمان یا زایمان زودرس وجود ندارد ، عواملی وجود دارد که زنان را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد، مانند عفونت های خاص ، کوتاه شدن دهانه رحم یا زایمان زودرس قبلی.
زایمان های متعدد : به این معنی است که شما بیش از یک نوزاد را حمل می کنید (دوقلوها ، سه قلوها ، چهارقلوها و غیره). بارداری های چندقلو ، که بیشتر در مواردی که زنان از درمان های ناباروری استفاده می کنند ، شایع تر است ، خطر زایمان زودرس ، دیابت حاملگی و فشار خون ناشی از بارداری را افزایش می دهد. این نوزادان بیشتر در معرض مشکلات سلامتی طولانی مدت مانند تاخیر در رشد یا فلج مغزی قرار دارند. اما به خاطر داشته باشید که اکثر چندقلوها سالم به دنیا می آیند.
جفت سرراهی: وضعیتی است که در آن جفت دهانه رحم را می پوشاند. این بیماری می تواند باعث خونریزی شود ، به ویژه اگر یک زن دچار انقباض شود. اگر جفت هنوز دهانه رحم را نزدیک زایمان می پوشاند ، پزشک ممکن است سزارین را برای کاهش خطرات خونریزی برای مادر و نوزاد تعیین کند.
مشکلات جنینی: که گاهی اوقات در سونوگرافی قابل مشاهده است. تقریباً 2 تا 3 درصد از همه نوزادان دارای یک مشکل ساختاری جزئی یا بزرگ هستند. گاهی اوقات ممکن است سابقه خانوادگی در مشکلات جنین وجود داشته باشد ، اما در موارد دیگر این مشکلات کاملاً غیر منتظره هستند.
همچنین ببینید:
بررسی جنین در بارداری پرخطر
ممکن است مشخصات بیوفیزیکی (BPP) برای زنانی که بارداری آنها پرخطر است ، برنامه ریزی شود. این یک آزمایش است که سلامت جنین را بررسی می کند. این آزمون یک تست بدون استرس (NST) را با یک سونوگرافی ترکیب می کند و معمولاً پس از هفته 28 بارداری انجام می شود.NST معمولاً برای ارزیابی سلامت جنین انجام می شود. این شامل قرار دادن یک مانیتور جنین روی شکم مادر و تفسیر ضربان قلب جنین در پاسخ به حرکات جنین است. به طور کلی 20 تا 30 دقیقه طول می کشد و نیازی به شب ماندن در بیمارستان ندارید.تفسیر آزمون بدون استرس گاهی اوقات می تواند گمراه کننده باشد. میزان نسبتاً بالایی از نتایج مثبت کاذب وجود دارد ، به این معنی که ممکن است این آزمایش زمانی که جنین واقعاً خوب باشد ، مثبت شود. تصمیم گیری در مورد کار بعدی سخت است. BPP با ترکیب تست بدون استرس و آزمایش سونوگرافی این احتمال را کمتر می کند. همچنین 30 دقیقه طول می کشد و می تواند به صورت سرپایی انجام شود.
سونوگرافی چهار مورد را بررسی می کند:
لحن جنین
تنفس جنینی
حرکات جنینی
حجم مایع آمنیوتیک
هر یک از این موارد ، به علاوه آزمون بدون استرس ، از 0 تا 2 نمره می گیرند. نمرات حداکثر تا 10 جمع می شوند. تفسیر نمره BPP بستگی به وضعیت بالینی دارد. به طور کلی ، نمره 8 یا 10 طبیعی تلقی می شود ، اما نمره زیر 8 معمولاً نیاز به ارزیابی یا زایمان نوزاد دارد.
پیشگیری و درمان عوارض بارداری
حتی اگر مشکلی برای سلامتی خود ندارید، بسیاری از پزشکان پیش از بارداری توصیه می کنند تا قبل از بارداری از سلامت کامل خود اطمینان حاصل کنید. در این قرار پزشک ممکن است اقداماتی را که می توانید برای کاهش خطر برخی مشکلات انجام دهید توصیه کند. این شامل:
دریافت حداقل 400 میکروگرم اسید فولیک در روز ،که قبل از بارداری شروع شود.
دریافت واکسیناسیون توصیه شده.
داشتن رژیم غذایی سالم و حفظ وزن مناسب.
انجام فعالیت بدنی منظم ، مگر اینکه پزشک شما توصیه دیگری کرده باشد.
اجتناب از مصرف سیگار ، الکل و مواد مخدر (به استثنای داروهای مورد تأیید پزشک)
فقط از داروهای بدون نسخه و نسخه ای استفاده کنید که پزشک یا ماما برای شما توصیه کرده است.
ملاقات منظم با پزشک خود
همکاری با آنها برای مدیریت مشکلاتی مانند دیابت ، افسردگی ، فشار خون بالا یا عفونت
اگر بارداری شما پرخطر تلقی می شود ، ممکن است پزشک شما را به متخصص پریناتولوژی ارجاع دهد. متخصص زنان و زایمان که متخصص طبی مادر و جنین نیز نامیده می شود ، یک متخصص زنان و زایمان است که آموزش های ویژه ای در زمینه مراقبت های پرخطر بارداری دارد. این متخصص با سایر پزشکان ، پرستاران و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی شما همکاری خواهد کرد تا بهترین نتیجه ممکن را برای شما و نوزاد شما تضمین کند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
webmd
دیدگاه تان را بنویسید