علت ورم چشم و راه های درمان آن!
تقریباً همه ی افراد ورم و پف کردن چشمهاشون رو دوست ندارند و گاهی اوقات باعث نگرانیشون میشه. دلایل زیادی میتونه عامل اون بشه٬ در بیشتر موارد با وجود ظاهر بدی که به چشمها میدن نیازی به نگرانی نداره و خود به خود از بین میره.در اینجا اصلی ترین عواملی که باعث بروز این مشکل میشه رو معرفی میکنیم ...
تورم یا پف زیر چشم یکی از نگرانی های رایج است. معمولاً نیازی به درمان ندارد. با این حال، در برخی موارد، تورم زیر چشم ممکن است نشانه ای از یک بیماری جزئی باشد.
افزایش سن و ژنتیک می تواند باعث ضعیف شدن بافت های اطراف چشم شود که این منجر به حرکت چربی به پلکهای پایین می گردد و باعث میشود که آنها متورم به نظر برسند. پوست اطراف چشم شما بسیار نازک و ظریف است.
در اینجا چند دلیل تورم زیر چشم و کارهایی که می توانید برای پیشگیری و درمان آن انجام دهید، آورده شده است.
1. مصرف زیاد نمک
نمک یا سدیم زیاد در رژیم غذایی مضر است. سدیم اضافی می تواند باعث شود بدن شما آب را حفظ کند که این آب اضافی باعث پف کردن صورت و بدن می شود. این امر به ویژه صبح بعد از یک وعده غذایی نمکی رایج است.
همچنین ببینید:
فواید کمپرس سرد برای مشکلات چشم
پوست نازک اطراف چشم شما بیشتر در معرض خطر پف کردن است. این موضوع منجر به تورم زیر چشم یا ظاهر شدن کیسه های زیر چشم می شود. برای برطرف کردن مشکل تورم زیر چشم، نمک را در رژیم غذایی روزانه خود کاهش دهید. غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده که دارای نمک هستند را محدود یا از مصرف آنها اجتناب کنید. مقدار زیادی آب بنوشید تا باعث دفع سدیم گردد.
خوردن غذاهای سرشار از پتاسیم نیز به مقابله با نمک کمک می کند. شامل:
موز
ماست
سیب زمینی
زردآلو خشک
انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که روزانه بیش از 1500 میلی گرم نمک نخورید. اکثر آمریکایی ها بیش از دو برابر این مقدار سدیم در روز را مصرف می کنند.
2. گریه کردن
گریه باعث جمع شدن مایع در اطراف چشم می شود و برای مدت کوتاهی پف می کند. تورم زیر چشم که هر چند وقت یکبار اتفاق می افتد، احتمالاً خود به خود از بین می رود.
3. کم خوابی
طبق یک مطالعه انجام شده نداشتن خواب کافی می تواند باعث تورم زیر چشم و همچنین باعث افتادگی پلک، قرمزی چشم و سیاهی زیر چشم شود. کمبود خواب می تواند ماهیچه های اطراف چشم شما را ضعیف سازد. همچنین می تواند منجر به از دست دادن کلاژن، بافت الاستیک، زیر چشم شود. این موضوع باعث جمع شدن مایع و تورم در ناحیه زیر چشم میگردد.
تورم زیر چشم به دلیل خواب کم ممکن است از چند ساعت تا 24 ساعت طول بکشد. اگر به صورت مداوم کمبود خواب داشته باشید، برخی از علائم می توانند دائمی شوند. اغلب بزرگسالان هر شب به هفت تا نه ساعت خواب شبانه نیاز دارند.
4. آلرژی
آلرژی می تواند باعث تجمع مایع در سینوس ها و اطراف چشم و در نتیجه تورم شود. یک واکنش آلرژیک همچنین می تواند چشمان شما را دچار قرمزی، خارش و آبریزش کند.
آلرژی های رایج چشمی عبارتند از:
دانه گرده گیاهان
گرد و خاک
دود
آلودگی
کپک ها
مو، پر یا بزاق حیوانات
مواد شیمیایی
عطر
آلرژی یکی از علل شایع پف چشم است. این امر به این دلیل اتفاق می افتد که سلول های محافظ در چشم شما، به نام ماست سل ها، پروتئین های ایمنی به نام هیستامین را برای مبارزه با آلرژن ها ترشح می کنند. این کار باعث می شود چشمان شما حساس و پر از اشک باشد. چشمان شما نیز برای شستن گرده یا سایر آلرژن ها اشک می ریزد.
آلرژی چشم نیز به راحتی قابل درمان است. برای کمک به پیشگیری از علائم تا حد امکان از مواد آلرژی زا اجتناب کنید. شستن بینی و استفاده از قطره های اشک مصنوعی برای شستشوی چشم ها نیز کمک کننده است.
داروهای بدون نسخه می توانند به کاهش تورم زیر چشم کمک کنند.
آنتی هیستامین ها (کلاریتین، بنادریل)
ضد احتقان
قطره چشم
پزشک همچنین ممکن است یک استروئید یا واکسن آلرژی تجویز کند تا حساسیت شما را نسبت به آلرژن کمتر سازد.
5. سیگار کشیدن
کشیدن سیگار یا قلیان می تواند چشم شما را تحریک کند. حتی اگر در معرض دود سیگار قرار بگیرید ممکن است واکنش آلرژیک داشته باشید. این موضوع سبب تورم در زیر چشم می شود. برای کمک به جلوگیری از پف چشم و سایر علائم، سیگار را ترک کنید. پس از قرار گرفتن در معرض دود سیگار، موها و لباس های خود را بشویید.
6. عفونت چشم
عفونت چشم می تواند باعث تورم زیر چشم در یک یا هر دو چشم شود. ممکن است عفونت در چشم یا پلک داشته باشید. عفونت و تورم معمولا ابتدا در یک چشم اتفاق می افتد، اما می تواند به سرعت به چشم دیگر سرایت کند.
از دست زدن یا مالیدن چشم خودداری کنید. عفونت چشم معمولا در عرض یک هفته از بین می رود.
انواع عفونت های چشمی که می توانند باعث تورم زیر چشم شوند عبارتند از:
چشم صورتی یا کونژکتیویت: این عفونت همچنین به عنوان ورم ملتحمه شناخته می شود، ممکن است توسط باکتری ها، ویروس ها، مواد شیمیایی و سایر محرک ها ایجاد شود. چشم صورتی ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد.
گل مژه یا عفونت غدد پلک: گل مژه یک عفونت در فولیکول مژه یا غده اشکی است. معمولاً به صورت یک برآمدگی کوچک در امتداد خط مژه شما شروع می شود. گل مژه می تواند منجر به قرمزی، تورم و چرک در چشم یا پلک شود. این نوع عفونت با خارش و درد همراه است.
بلفاریت: به دلیل مسدود شدن غده چربی در پلک شما ایجاد می شود. معمولاً مانند یک برآمدگی کوچک روی پلک به نظر می رسد. اگر عفونی شود می تواند منجر به تورم شود. بلفاریت با خارش و سوزش همراه است.
سلولیت مجاری: این عفونت یا التهاب اطراف چشم شما معمولاً از سینوس ها پخش می شود. همچنین می تواند از خراش یا آسیب به پلک رخ دهد و اغلب نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
می توانید تورم و حساسیت اطراف چشم را با یک حوله مرطوب و تمیز از بین ببرید. اگر فکر می کنید عفونت دارید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است برای کاهش فشار به آنتی بیوتیک یا درمان های دیگری نیاز داشته باشید.
همچنین ببینید:
سردرد پشت چشم همراه با علت، علائم و درمان آن
7. مسدود شدن مجرای اشک
مجاری شما اشک و آب طبیعی چشم را تخلیه می کند. اگر مسدود شده باشند، ممکن است مایع در اطراف چشم جمع شود. این می تواند منجر به تورم زیر چشم شود.
مسدود شدن مجرای اشک در نوزادان شایع است، اما ممکن است در کودکان و بزرگسالان نیز رخ دهد. انسداد می تواند به دلیل عفونت، ذرات آرایش یا آسیب به چشم اتفاق بیفتد. در بیشتر موارد، پس از چند روز خود به خود از بین می رود.
به طور معمول، کمپرس گرم و شستن چشم به رفع انسداد کمک می کند. در موارد جدی تر، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید. در بزرگسالان گاهی اوقات ممکن است به دلیل تومور، مجرای اشکی مسدود شود.
علائم و نشانه های مسدود شدن مجرای اشک عبارتند از:
اشک زیاد یا آبریزش
تاری دید
قرمزی
عفونت یا التهاب چشم
درد
ورم
پوسته شدن
چرک یا مخاط
8. جراحت
یک خراش یا بریدگی کوچک در اطراف چشم ممکن است از ناخن انگشت یا برس آرایشی ایجاد شود. آسیب می تواند منجر به تورم زیر چشم شود زیرا بدن شما پوست نازک و نرم ناحیه چشم را بهبود می بخشد.
ضربه زدن به چشم یا اطراف آن نیز می تواند باعث پف شود. ضربه ناشی از مشت یا یک جسم باعث می شود که چشم کمی به سمت پایین حرکت کند و سپس به جای خود برگردد. این امر باعث می شود که خون به ناحیه وارد شود. خون و مایع باعث تورم یا کبودی در زیر چشم می شود.
9. بیماری گریوز
به بیماری گریوز بیماری تیروئید چشمی نیز گفته می شود. زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید هورمونهای تیروئید را متعادل نمیکند. در صورت مصرف بیش از حد داروهای تیروئید، گاهی اوقات بیماری گریوز ممکن است رخ دهد. در اینجا فرد به درمان نیاز دارد.
حدود 30 درصد از افراد مبتلا به این بیماری علائم چشمی خواهند داشت که شامل برآمدگی چشم و تورم زیر چشم است. این به این دلیل است که بیماری گریوز باعث ایجاد تغییراتی در بافت اطراف چشم می شود.
سایر علائم و نشانه های چشمی عبارتند از:
احساس خشکی در قسمت جلوی چشم ها
درد یا فشار (تیر کشیدن)
تورم و قرمزی
حساسیت خفیف به نور
مشکل در حرکت چشم ها
تاری دید یا از دست دادن بینایی
10. مونونوکلئوز
تغییرات چشم و بینایی، از جمله تورم زیر چشم، ممکن است نشانه بیماری مونونوکلئوز مربوط به دهان است. این عفونت گاهی اوقات "بیماری بوسه" نامیده می شود.
علائم چشمی عبارتند از:
قرمزی
درد
ورم
مونونوکلئوز توسط یک ویروس ایجاد می شود. آنتی بیوتیک ها به درمان آن کمکی نمی کنند. علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از:
عفونت گلو
خستگی
تب
سردرد
لوزه های متورم همراه با تنفس سخت
تورم غدد لنفاوی
چگونه تورم را کاهش دهیم؟
در بیشتر موارد ورم زیر چشم خود به خود از بین می رود. اینکه نیاز به درمان دارید یا نه بستگی به علت دارد. پزشک ممکن است درمان هایی مانند موارد زیر را تجویز نماید:
داروی ضد حساسیت
آنتی بیوتیک یا داروی ضد ویروسی
پماد آنتی باکتریال
قطره چشم برای استریل
قطره چشم استروئیدی
راه های زیادی برای کمک به کاهش پف دور چشم شما وجود دارد. برخی از درمان ها ساده هستند، مانند نوشیدن آب بیشتر.
برای داشتن یک استراحت خوب شبانه، پیشنهاد می شود که موارد زیر را انجام دهید:
به برنامه خواب پایبند باشید.
حداقل 6 ساعت قبل از خواب نوشیدن کافئین مصرف نکنید.
عدم مصرف الکل.
خوردن شام حدود 3 ساعت قبل از خواب.
چند ساعت قبل از خواب ورزش را تمام کنید.
وسایل الکترونیکی را 1 تا 2 ساعت قبل از خواب خاموش کنید.
کرم های دور چشم زیادی وجود دارد که ممکن است پف زیر چشم را از بین ببرد. برخی از موادی که در کرم دور چشم باید به آنها توجه کرد عبارتند از: بابونه، خیار چون حاوی خواصی هستند که ممکن است التهاب را کاهش داده و پوست را سفت کنند.
کرم های دور چشم و آرایش حاوی کافئین نیز ممکن است به کاهش پف چشم کمک کند.
درمان های خانگی
کمپرس سرد: یک دستمال تمیز و مرطوب را روی ناحیه چشم خود قرار دهید. یا یک قاشق را در یخچال قرار دهید و از پشت قاشق برای ماساژ آرام در ناحیه استفاده کنید. همچنین می توانید کرم یا سرم دور چشم خود را در یخچال نگهداری کنید و به عنوان ژل خنک کننده استفاده کنید.
چای: چای حاوی کافئین است که ممکن است به بیرون کشیدن آب از ناحیه زیر چشم و کاهش تورم کمک کند. سعی کنید دو کیسه چای را در آب سرد خیس کنید. آنها را روی چشم های بسته خود قرار دهید و به مدت 15 تا 20 دقیقه دراز بکشید.
ماساژ صورت: از انگشتان خود یا یک غلتک فلزی سرد صورت٬ برای ماساژ صورت خود استفاده کنید. به آرامی اطراف چشم ها و سینوس های خود را ماساژ دهید یا ضربه بزنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر تورم اطراف چشمان خود را دارید که بعد از 24 تا 48 ساعت از بین نمی رود، به پزشک مراجعه کنید.
عفونت خفیف چشم می تواند خود به خود از بین برود. مهم است که در صورت جدی تر بودن آن را بررسی کنید. عفونت در صورت عدم درمان می تواند عوارضی در چشم شما ایجاد کند.
اگر علائم عفونت چشم یا سایر بیماری ها را دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. این شامل:
قرمزی
درد
مایع سفید یا چرک
تورم فقط در یک چشم
فشار
تاری دید
از دست دادن بینایی
برآمدگی چشم
تب
چشمان خیس
نتیجه کلی
تورم زیر چشم طبیعی است. معمولا بدون درمان از بین می رود. اگر تورم زیر چشم دارید که از بین نمی رود یا علائم دیگری دارید به پزشک مراجعه کنید. درمان اولیه برای جلوگیری از آسیب به چشم مهم است.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید