سندرم کوشینگ چیست وچه کسانی آن را دریافت میکنند؟
سندرم کوشینگ یه نوع بیماری است و به خاطر این به وجود می آید که هورمون کورتیزول بیش از حد در بدن ایجاد بشه ...
سندرم کوشینگ نوعی بیماری است که در اثر وجود بیش از حد هورمونی به نام کورتیزول در بدن ایجاد می شود. در صورت عدم درمان می تواند جدی باشد.
علائم معمولاً به تدریج ایجاد می شوند و بنابراین ممکن است برای مدتی تشخیص مشخص نباشد. این بیماری به دلیل هاروی کوشینگ ، جراح برجسته مغز و اعصاب آمریکایی ، که اولین بیماران مبتلا به این بیماری را در سال 1912 توصیف کرد ، نامگذاری شده است.
کورتیزول هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی ساخته می شود (دو غده کوچک که درست بالای هر کلیه قرار دارند) و برای زندگی حیاتی است. این توابع چند جمله:
• کمک به تنظیم فشار خون
• کمک به تنظیم سیستم ایمنی بدن
• کمک به تعادل اثر انسولین برای حفظ قند خون نرمال
• برای پاسخ به استرس به بدن کمک می کند
همچنین ببینید:
متداول ترین دلیل کوشینگ درمان گلوکوکورتیکوئید است .به عنوان مثال مصرف استروئیدی مانند پردنیزولون برای آسم ، آرتروز یا کولیت.
Cushing's خود به خودی ، از داخل بدن نادر است ، اما هنگامی اتفاق می افتد که غدد فوق کلیوی بیش از حد هورمونی به نام کورتیزول (هورمون استروئید طبیعی گلوکوکورتیکوئید بدن) تولید می کنند. این ممکن است به یکی از چندین دلیل اتفاق بیفتد ، بنابراین شما باید آزمایشاتی انجام دهید تا بفهمید کدام دلیل مربوط به شماست.
مشکل این است که علائم کوشینگ می تواند بسیار گسترده باشد و بنابراین ممکن است تشخیص لزوماً در نظر گرفته نشود. در مراحل اولیه ممکن است دشوار باشد و این می تواند باعث تاخیر در تشخیص شود.
زنان بسیار بیشتر از مردان از کوشینگ رنج می برند ، اما دلیل آن مشخص نیست. این بیماری معمولاً در سنین 30تا 40 سالگی تشخیص داده می شود. اگرچه در کودکان نادر است ، برخی از آنها از شش سالگی تشخیص داده شده اند. هیچ محرک محیطی شناخته نشده است و ارثی نیست.
شایعترین علت کوشینگ خودبخودی (حدود 70٪) تومور خوش خیم کوچک (رشد) غده هیپوفیز است. این هورمونی به نام ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروفیک) تولید می کند که از طریق جریان خون به غدد فوق کلیوی می رسد و باعث ترشح بیش از حد کورتیزول توسط آنها می شود. در این حالت احتمال زیادی وجود دارد که با یک عمل غده هیپوفیز مشکل حل شود.
متناوباً ، ممکن است در قسمت دیگری از بدن شما رشد کمی داشته باشد که همان اثر را داشته باشد (به این عمل ACTH خارج رحمی گفته می شود). در این صورت ، حذف این رشد معمولاً مشکل را حل می کند. سرانجام ، ممکن است رشد کمی در یکی از غدد فوق کلیه وجود داشته باشد ، در این صورت برای برداشتن آن غده نیاز به یک عمل جراحی است. در برخی شرایط ممکن است لازم باشد که هر دو غده فوق کلیه را برطرف کنیم تا مشکل حل شود.
به طور دقیق ، اگر منشا مشکل غده هیپوفیز باشد ، نام صحیح آن بیماری کوشینگ است. در حالی که ، اگر منشا آن مکان دیگری باشد ، نام صحیح آن سندرم کوشینگ است.
گاهی اوقات ، میزان کورتیزول ایجاد کننده این بیماری می تواند بسیار متفاوت باشد. این حالت "Cushical Cushing" نامیده می شود که علائم متفاوتی دارد ، اغلب طی ماهها یا حتی سالها بسته به سطح کورتیزول است.
این می تواند باعث دشواری و تأخیر در تشخیص شود. گاهی اوقات ، آزمایش مکرر توسط متخصص غدد درون ریز برای ارزیابی اینکه آیا این نوع Cushing غیر معمول را دارید ، مورد نیاز است.
علائم کوشینگ چیست:
علائم Cushing's بسیار متنوع است و معمولاً موارد مختلفی وجود دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
• افزایش بیش از حد و ناگهانی (یا در برخی مواقع به تدریج) افزایش وزن در اطراف تنه. بازوها و پاها ممکن است بدون تغییر باقی بمانند و در مقایسه با بدن شما کاملاً لاغر شوند)
• ضعف عضلات ، به ویژه در پاها
• صورت شما تمایل دارد گردتر و قرمزتر از حالت طبیعی باشد (علامت کلاسیک کوشینگ معروف به "صورت ماه") و ممکن است دچار آکنه شده باشید
• ممکن است استخوان های شما ضعیف شده باشند (با اشعه ایکس ممکن است شکستگی دنده وجود داشته باشد) ، به دلیل پوکی استخوان ناشی از استروئید (نازک شدن و شکنندگی استخوان ها) و بنابراین احتمال شکستگی شما افزایش یافته است
• فشار خون شما ممکن است بالاتر از حد طبیعی باشد (فشار خون بالا) و شما ممکن است به دیابت قندی (دیابت قند) و تشنگی بیش از حد مبتلا شده باشید
• برخی از افراد همچنین ممکن است تمایل به کبودی و داشتن علائم کشش قرمز / بنفش عمیق (استریا) را مشاهده کنند. بر روی شکم ظاهر می شود ، همانند مواردی که در دوران بارداری رخ می دهد اما بارزتر است.
• برخی از خانم ها قاعدگی نامنظمی را تجربه می کنند یا به طور کلی از بین می روند
• همچنین ممکن است در بعضی از قسمت های بدن و معمولاً صورت در خانم ها رشد مو بیش از حد داشته باشید. مردان می توانند کاهش باروری را تجربه کنند و مردان و زنان می توانند کاهش یا فقدان میل جنسی را احساس کنند.
• نوسانات خلقی – مانند تحریک پذیری بیشتر ، احساس افسردگی یا اضطراب. در برخی موارد ، مشکلات روانی می تواند شدید باشد ، حتی به عنوان یک شکست عصبی تشخیص داده می شود
• در کودکان ممکن است با توقف رشد و افزایش وزن خود را نشان دهد
کوشینگ از نظر روحی و جسمی بسیاری از قسمت های بدن را تحت تأثیر قرار می دهد و افراد مختلف را از طرق مختلف تحت تأثیر قرار می دهد.
از آنجا که پیشرفت کوشینگ به کندی و به تدریج پیشرفت می کند ، در بیشتر موارد ، می تواند برای مدتی شناخته نشود ، و گاهی منجر به افسردگی می شود. با نگاه به گذشته ، بسیاری از بیماران متوجه می شوند که دو یا چند سال قبل از مراجعه به متخصص غدد ، سرنخی از این بیماری وجود داشته است. با این وجود عدم دانش کوشینگ ، در آن زمان بدان معنی بود که آنها از شرایط بی اطلاع بودند.
چگونه کوشینگ تشخیص داده می شود؟
آزمایشاتی که برای تشخیص کوشینگ استفاده می شود پیچیده است و ممکن است مدتی طول بکشد. همچنین ممکن است لازم باشد چندین بار تکرار شوند.
اولین آزمایشات برای اثبات وجود کوشینگ است. اگر احتمالاً کوشینگ وجود دارد ، آزمایشات بعدی محل را مشخص می کند. این به این دلیل است که اکثر افرادی که اضافه وزن پیدا می کنند و مبتلا به فشار خون یا دیابت یا مشکلات موهای زائد هستند ، در واقع کوشینگ ندارند.
برای دیدن اینکه آیا کوشینگ دارید به شما احتمالاً قرصی به نام دگزامتازون داده می شود. در افرادی که کوشینگ ندارند ، مصرف این قرص به طور کامل تولید هورمون کورتیزول را سرکوب می کند. همچنین ممکن است یک سری آزمایش خون و آزمایش ادرار و حتی آزمایش بزاق داشته باشید. آزمایش ادرار شامل جمع آوری تمام ادرارهایی است که در طی 24 ساعت دفع می کنید (به عنوان مثال ، بین ساعت نه یک صبح و نه ساعت صبح روز بعد). بیمارستان ظرف مخصوصی را برای این کار فراهم می کند و به شما گفته می شود که چگونه نمونه های دقیق و تمیز را بگیرید.
اگر این آزمایشات اولیه نشان دهد که احتمالاً کوشینگ وجود دارد ، سپس برای یافتن محل آن به آزمایشات بیشتری نیاز خواهید داشت. شما ممکن است به دلیل این موارد در بیمارستان بستری شوید و احتمالاً ممکن است شما به بیمارستانی مراجعه کنید که آنها با کوشینگ بسیار آشنا هستند. آزمایشات شامل نمونه های خون گرفته شده در طول روز است. دوز بالاتر دگزامتازون ؛ تزریق هورمون آزاد کننده کورتیکوتروفین (CRH) که هیپوفیز را تحریک می کند و در آخر خون را از غده هیپوفیز اندازه گیری می کند.
همچنین ببینید:
پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد در این بین شما را با داروهایی مانند متیراپون یا کتوکونازول معالجه کند تا میزان کورتیزول تولید شده توسط غدد فوق کلیه کاهش یابد. در این صورت ، ممکن است مجبور شوید دو یا سه روز را در بیمارستان سپری کنید تا پاسخ خود را به قرص ها ارزیابی کنید یا به صورت سرپایی مرتبا در آن شرکت کنید. در پایان همه این آزمایشات خون ممکن است بازوهای شما کاملاً کبود شده باشد ، تمایل به کبودی به راحتی در مورد کوشینگ وجود دارد. این تمایل پس از درمان موفقیت آمیز کوشینگ با کاهش سطح کورتیزول کاهش می یابد. "موفقیت" در حدود 70٪ بیماران به دست می آید.
شما همچنین می توانید غده هیپوفیز و یا غده فوق کلیه را با استفاده از نوعی اسکن مغناطیسی موسوم به MRI یا توسط نوعی اشعه ایکس به نام CT scan اسکن کنید. ممکن است در طول اسکن برای بهبود نتایج به شما آمپول تزریق شود. اقلیتی از بیماران به این تزریق حساسیت دارند ، بنابراین اگر آسم یا آلرژی دارید به پزشک اطلاع دهید.
آزمایش دیگری که ممکن است در ابتدا یا احتمالاً در طی پیگیری درمان انجام شود ، آزمایش تراکم استخوان است. با این کار مشخص می شود که آیا تراکم استخوان را از دست داده اید یا خیر ممکن است در معرض پوکی استخوان (نازک شدن و شکنندگی استخوان ها) باشید.
کوشینگ چگونه درمان می شود؟
سندرم کوشینگ معمولاً با درمان بهتر می شود ، اگرچه بهبودی کامل ممکن است طولانی شود.
درمان به علت ایجاد آن بستگی دارد.اگر ناشی از مصرف استروئیدها باشد:
- دوز استروئید شما به تدریج کاهش می یابد یا متوقف می شود
اگر ناشی از تومور باشد ، درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- جراحی برای برداشتن تومور
- رادیوتراپی برای از بین بردن تومور
- داروهایی برای کاهش اثر کورتیزول بر بدن شما
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
nhs
pituitary
دیدگاه تان را بنویسید