فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 754

برونشیت چیست و گیاهان دارویی چه نقشی در کنترل آن دارند؟

زمانی که عفونت، مجاری تنفسی را تحریک کرده و ملتهب می‌کند که باعث می‌شود مخاط بیش از حد معمول تولید کنند که این باعث ایجاد برونشیت در بیشتر موارد می‌شود ...

برونشیت عفونت مجاری اصلی تنفسی ریه ها (برونش ها) است که باعث تحریک و التهاب آنها می‌شود. مجاری اصلی هوایی در دو طرف لوله تنفسی (نای) منشعب می شوند.

آنها به مجاری تنفسی کوچکتر و کوچکتر در داخل ریه های شما موسوم به برونشیول منتهی می‌شوند. دیواره مجاری اصلی هوایی، مخاط ایجاد می‌کند تا گرد و غبار و ذرات دیگری را به دام بیندازد که در غیر این صورت می‌توانند باعث تحریک شوند.

برونشیت چیست و گیاهان دارویی چه نقشی در کنترل آن دارند؟

بیشتر موارد برونشیت زمانی اتفاق می‌افتد که عفونت مجاری تنفسی را تحریک کرده و ملتهب کند و باعث شود مخاط بیش از حد معمول تولید کند.

بدن شما سعی می‌کند این مخاط اضافی را از طریق سرفه جابجا کند.

برونشیت را می‌توان به عنوان برونشیت حاد یا برونشیت مزمن توصیف کرد.

برونشیت حاد التهاب موقتی مجاری تنفسی است که باعث سرفه و مخاط می‌شود، تا 3 هفته طول می‌کشد، این می‌تواند افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد، اما بیشتر در کودکان زیر 5 سال اتفاق می‌افتد. این بیماری در زمستان بیشتر دیده می‌شود و اغلب پس از سرماخوردگی، گلودرد یا آنفولانزا دیده می‌شود.

برونشیت مزمن یک سرفه مولد روزانه است که برای 3 ماه از سال و حداقل برای 2 سال متوالی ادامه دارد.

همچنین ببینید:

آیا ورزش می تواند به سلامت ریه ها کمک کند؟

علائم برونشیت

علامت اصلی برونشیت حاد سرفه هکری است که ممکن است مخاط شفاف، زرد خاکستری یا مایل به سبز (بلغم) ایجاد کند.

علائم دیگر مشابه، علائم سرماخوردگی یا سینوزیت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گلو درد

  • سردرد

  • آبریزش بینی یا انسداد بینی

  • درد ها

  • خستگی

اگر به برونشیت حاد مبتلا هستید، سرفه شما ممکن است چندین هفته پس از رفع سایر علائم ادامه داشته باشد. همچنین ممکن است متوجه شوید که سرفه های مداوم باعث درد عضلات قفسه سینه و معده می‌شود.

برخی از افراد ممکن است در اثر التهاب مجاری هوایی دچار تنگی نفس یا خس خس سینه شوند.

علل برونشیت

عفونت های ویروسی و باکتریایی

برونشیت معمولاً توسط ویروس ایجاد می‌شود. کمتر اوقات، توسط یک باکتری ایجاد می‌شود. در بیشتر موارد، برونشیت ناشی از همان ویروس هایی است که باعث سرماخوردگی یا آنفولانزا می‌شوند.

این ویروس در میلیون ها قطره کوچک وجود دارد که هنگام سرفه یا عطسه از بینی و دهان خارج می‌شوند. این قطرات به طور معمول حدود 1 متر پخش می‌شوند. آنها مدتی به حالت معلق در هوا آویزان می‌شوند، سپس بر روی سطوح فرود می‌آیند، جایی که ویروس می‌تواند تا 24 ساعت زنده بماند. هر کسی که این سطوح را لمس کند ، می‌تواند با لمس چیز دیگری ویروس را بیشتر گسترش دهد.

نفس کشیدن در مواد تحریک کننده

برونشیت همچنین می‌تواند با تنفس در مواد تحریک کننده مانند دود، مواد شیمیایی موجود در محصولات خانگی یا دود تنباکو ایجاد شود.

سیگار کشیدن دلیل اصلی برونشیت مزمن است. این می‌تواند بر افرادی که استعمال دود سیگار را انجام می‌دهند و همچنین در کسانی که خود، سیگار می‌کشند تأثیر بگذارد.

افراد مبتلا به برونشیت مزمن اغلب به یک بیماری ریوی مرتبط با استعمال دخانیات مبتلا می‌شوند، به نام آمفیزم، جایی که کیسه های هوا در داخل ریه ها آسیب می‌بینند و باعث تنگی نفس می‌شوند.

قرارگیری در معرض بیماری در محل کار

اگر اغلب در معرض موادی باشید که می‌توانند به ریه های شما آسیب برسانند، ممکن است در معرض خطر برونشیت مزمن و انواع دیگر بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) باشید:

  • گرد و غبار دانه

  • منسوجات (الیاف پارچه)

  • آمونیاک

  • اسید های قوی

  • کلر

این گاهی اوقات به عنوان برونشیت شغلی شناخته می‌شود. معمولاً هنگامی که دیگر در معرض ماده تحریک کننده قرار نگیرید، راحت می‌شود.

همچنین ببینید:

عفونت ادراری!

عوارض برونشیت

ذات الریه، شایع‌ترین عارضه برونشیت است.

این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که عفونت بیشتر به داخل ریه ها گسترش یابد و باعث شود کیسه های هوای ریز داخل ریه ها از مایع پر شوند. تقریباً از هر 20 مورد برونشیت 1 مورد منجر به ذات الریه می‌شود.

افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ذات الریه هستند عبارتند از:

  • افراد مسن

  • افرادی که سیگار می‌کشند

  • افرادی که بیماری های دیگری مانند بیماری قلبی، کبدی یا کلیوی دارند

  • افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند

ذات الریه خفیف معمولاً با استفاده از آنتی بیوتیک در خانه قابل درمان است. موارد شدیدتر ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشند.

درمان برونشیت

در بیشتر موارد، برونشیت حاد در طی چند هفته بدون نیاز به درمان به خودی خود برطرف می‌شود. در ضمن، باید مایعات زیادی بنوشید و استراحت کافی داشته باشید.

در برخی موارد، علائم برونشیت می‌توانند بسیار طولانی تر باشند. اگر علائم حداقل 3 ماه طول بکشند، به عنوان برونشیت مزمن شناخته می‌شود.

هیچ درمانی برای برونشیت مزمن وجود ندارد، اما برخی تغییرات در سبک زندگی می‌تواند به کاهش علائم شما کمک کند، مانند:

  • داشتن یک رژیم غذایی سالم

  • ورزش منظم متوسط 

  • اجتناب از سیگار کشیدن 

چندین دارو برای تسکین علائم وجود دارند

دارو هایی به نام گشاد کننده برونش و استروئید، مجاری تنفسی را باز می‌کنند و می‌توانند به عنوان استنشاق یا قرص تجویز شوند.

دارو های مولیتیک، مخاط ریه ها را نازک کرده و سرفه را آسان می‌کنند.

آنتی بیوتیک ها

آنتی بیوتیک ها به طور معمول برای برونشیت تجویز نمی‌شوند، زیرا به طور معمول توسط ویروس ایجاد می‌شوند.

آنتی بیوتیک ها تاثیری در ویروس ها ندارند و تجویز آنها در صورت غیر ضروری، می‌تواند با گذشت زمان باعث مقاومت بیشتر باکتری ها در برابر درمان آنتی بیوتیکی شود. پزشک عمومی فقط در صورت افزایش خطر ابتلا به عوارضی مانند ذات الریه، آنتی بیوتیک تجویز می‌کند.

آنتی بیوتیک ها همچنین ممکن است برای موارد زیر توصیه شود:

  • نوزادان نارس

  • افراد مسن بالای 80 سال

  • افرادی که سابقه بیماری قلبی، ریوی، کلیوی یا کبدی دارند

  • افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، که می‌تواند نتیجه یک بیماری زمینه‌ای یا عارضه جانبی درمانی مانند استروئید ها باشد

  • افراد مبتلا به فیبروز کیستیک

عفونت های دستگاه تنفسی، شایع ترین دلیل تجویز آنتی بیوتیک در مراقبت های اولیه است. مطالعات اخیر در مورد آنتی بیوتیک ها برای برونشیت حاد نشان می‌دهند که آنها باعث عوارض جانبی می‌شوند و از نظر بالینی محدود هستند. جای تعجب نیست که آنتی بیوتیک ها هم موثر نباشند، زیرا تا 95٪ موارد برونشیت حاد ناشی از ویروس است. آنتی بیوتیک ها هنوز به طور گسترده برای برونشیت حاد در انگلستان تجویز می‌شوند با وجود این واقعیت است که اجتناب از نسخه های غیر ضروری آنتی بیوتیک یکی از مولفه های کلیدی از وزارت بهداشت، استراتژی برای مقابله با مقاومت ضد میکروبی است.

یک روش بالقوه استفاده از دارو های گیاهی برای تسکین علائم است. مرور نظام‌مند درمان های گیاهی برای عفونت حاد دستگاه تنفسی فوقانی و سرفه، شواهد قوی برای کریته سبز (paniculata Andrographis) و شواهد متوسط برای شمعدانی (sidoides) پیدا شده است. 

خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد قارچی، ایمونولوژیک در مورد این گیاه در مطالعات مختلف نشان داده شده است. تاثیر گیاه شمعدانی در درمان عفونت های تنفسی و کاهش شدت علائم نشان داده شده است.

دم کرده آویشن، مفید برای سلامت ریه است، اما نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که در برخی از افراد، اثر معکوس داشته و می‌تواند با برخی از دارو ها تداخل ایجاد نماید.

توجه: مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست.

منابع:

sciencedirect

nhs

دیدگاه تان را بنویسید

 

x