فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1534

آزمایش بلع باریم چیست و چه کاربردی دارد؟

آزمایش بلع باریم نوعی آزمایش است که برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی استفاده می شود. در صورت نیاز به بررسی کلی هر قسمت از سیستم گوارشی، پزشک ممکن است این آزمایش را توصیه کند ...

آزمایش بلع باریم نوع خاصی از آزمایش است که به پزشک کمک می‌کند تا پشت دهان و گلوی شما را که به نام حلق شناخته می‌شود، و لوله‌ای که از پشت زبان تا معده امتداد می‌یابد، معروف به مری را بررسی نماید.

پزشک ممکن است آزمایش بلع باریم را تجویز نماید؛ تا به تشخیص هر گونه شرایطی که بلع را برای شما دشوار می سازد یا مشکوک به اختلال در دستگاه گوارش فوقانی (GI) هستید کمک کند.

آزمایش بلع باریم چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه گوارش فوقانی شما شامل:

پشت دهان

مری

معده

اولین قسمت روده کوچک (اثنی عشر)

برای انجام آزمایش بلع باریم، یک پودر سفید معروف به باریم را که ابتدا آن را با آب مخلوط می کنند تا نوشیدنی غلیظی به نظر برسد مصرف می کنید. هنگامی که آن را می خورید، این مایع داخل دستگاه گوارش فوقانی شما را می پوشاند.

باریم با اشعه ایکس قابل مشاهده می باشد. تصاویر در آزمایش باریم متحرک هستند. این تصاویر به پزشک کمک می کند تا هر گونه اختلال در دستگاه گوارش را تشخیص دهد.

همچنین ببینید:

متخصص مغز و اعصاب یا همان نورولوژیست کیست؟

آزمایش باریم به تشخیص چه شرایطی کمک می کند؟

پزشک ممکن است برای کمک به تشخیص مشکل ساختاری یا عملکردی دستگاه گوارش فوقانی، آزمایش بلع باریم تجویز کند. برخی از مشکلات رایجی که بلع باریم ممکن است به تشخیص آنها کمک کند عبارتند از:

فتق هیاتال

التهاب

انسداد

اختلالات عضلانی که می تواند منجر به مشکل در بلع یا اسپاسم شود

بیماری رفلاکس معده (GERD)

زخم ها

تومورهای سرطانی و غیرسرطانی

در برخی مواقع آزمایش بلع باریم به عنوان بخشی از مجموعه ای از اشعه ایکس انجام می شود که به کل دستگاه گوارش فوقانی می پردازد. پرتو اشعه ایکس پیوسته، به نام فلوروسکوپی، اغلب در حین بلع باریم برای ثبت حرکت در دستگاه گوارش استفاده می شود.

آزمایش رایج که همراه با بلع باریم است، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی است که به نام ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی یا EGD نیز شناخته می شود. بلع باریم نیز اغلب به عنوان بخشی از آزمایش های دستگاه گوارش فوقانی و روده کوچک انجام می شود.

همچنین ببینید:

آنچه در مورد کووید-19 و آرتریت باید بدانید

چگونه برای آزمایش باریم آماده شویم؟

پیروی از دستورالعمل های غذایی که پزشک قبل از عمل به شما می دهد بسیار مهم است. حدود شش ساعت قبل از آزمایش نباید چیزی بخورید یا بنوشید. اگر به هر دارو و موارد دیگر حساسیت دارید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر هر یک از شرایط زیر را دارید یا داشته اید، باید قبل از آزمایش پزشک خود را مطلع سازید:

سوراخ شدن مری یا روده

انسداد روده

مشکل در بلع

یبوست شدید

این شرایط ممکن است شما را از انجام آزمایش بلع باریم محروم سازد، زیرا خطر عوارض را افزایش می دهد.

پزشک شما را برای بلع باریم به مرکز رادیولوژی ارجاع می دهد. تکنسین رادیولوژی این روش را انجام خواهد داد. از ابتدا تا انتها، بلع باریم حدود 30 دقیقه زمان می برد. پس از مدت چند روز نتایج آماده است.

هنگامی که در مرکز رادیولوژی هستید، ابتدا از شما خواسته می شود هر گونه لباس، جواهرات را که می تواند مانعی برای انجام آزمایش باشد را در بیاورید.

تکنسین شما را روی میز اشعه ایکس قرار می دهد، که می تواند شما را از حالت افقی به حالت عمودی حرکت دهد، در ابتدا از قفسه سینه و شکم شما عکس گرفته می شود.

سپس، تکنسین به شما نوشیدنی باریم می دهد تا آن را بنوشید. آن‌ها مجموعه‌ای از اشعه ایکس یا فلوروسکوپی می‌گیرند تا نحوه حرکت باریم در حلق را ببینند. ممکن است مجبور شوید در زمان های خاصی نفس خود را حبس کنید تا از هرگونه حرکتی که باعث اختلال در تصاویر اشعه ایکس می گردد؛ جلوگیری کنید.

سپس تکنسین به شما یک قرص کوچک باریم می دهد. آنها مجدداً از اشعه ایکس یا فلوروسکوپی برای بررسی چگونگی حرکت باریم در مری استفاده می کنند.

شما می توانید پس از آزمایش باریم به رژیم غذایی عادی و فعالیت های روزانه خود بازگردید مگر اینکه پزشک شما توصیه دیگری کرده باشد.

روش انجام آزمایش می تواند طبق شرایط شما و عملکرد مرکز بهداشتی متفاوت باشد

 

عوارض جانبی آزمایش باریم

اگر باریم پس از آزمایش به طور کامل از بدن شما دفع نشود، در برخی موارد می تواند باعث یبوست شود. شما باید مایعات زیادی و غذاهای پر فیبر مصرف نمایید تا باریم را از طریق دستگاه گوارش حرکت دهید و از بدن خارج کنید. اگر موثر واقع نگردد، پزشک ممکن است به شما یک ملین بدهد تا به رفع آن کمک کند.

پس از آزمایش، ممکن است متوجه شوید که حرکات روده شما رنگ روشن تری دارد. این به این دلیل است که بدن شما باریم را جذب نمی کند. هنگامی که تمام باریم دفع شد، مدفوع شما به رنگ طبیعی خود باز خواهد گشت.

در شرایط زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

مشکل در عمل دفع

داشتن درد یا نفخ در شکم

عدم دفع مدفوع پس از سه روز

قرار گرفتن در معرض تشعشعات در دوران بارداری می تواند باعث نقص مادرزادی در جنین متولد نشده شود. به همین دلیل، زنان باردار نباید تحت آزمایش بلع باریم قرار گیرند.

 

آزمایش باریم در مقابل آندوسکوپی

آزمایش باریم روشی با تهاجمی کمتر برای مشاهده دستگاه گوارش فوقانی نسبت به آندوسکوپی است. بلع باریم یک روش تشخیصی مفید برای بررسی اختلالات دستگاه گوارش فوقانی است که به راحتی با اشعه ایکس به تنهایی قابل تشخیص است. اختلالات پیچیده تر نیاز به آندوسکوپی دارند.

 

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

منابع:

healthline

دیدگاه تان را بنویسید

 

x