صفر تا صد پمپ انسولین برای دیابتی ها
پمپ انسولین علاوه بر تزریقات انسولین در کسانی که دوست نداشته باشند مرتب تزریقات مکرر انسولین داشته باشند بیماران عزیز دیابتی نوع ۱ میتوانند که از پمپ انسولین استفاده بکنند ...
با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد پمپ انسولین برای دیابتی ها، ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:
صفر تا صد پمپ انسولین برای دیابتی ها
دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد پاسخ میدهد:
سلام عرض میکنم خدمت شما عزیزان.
امروز مایل هستم راجع به پمپ انسولین چند دقیقهای خدمتتون توضیحاتی رو بدم.
اصولاً پمپ انسولین چی هست و چه کمکی به ما میکنه؟
اگر انسولین به صورت تزریقی و به صورت خیلی آهسته در طول ۲۴ ساعت وارد بدن ما بشه که از طریق پمپ انسولین خواهد بود، یک نوع درمان بیماری دیابت است و در خارج از کشور خصوصاً بیماران دیابتی نوع یک، درصد زیادشان روی درمان پمپ انسولین هستند و این پمپ انسولین اجازه میده به ما که هر موقع که مایل بودیم مواد غذایی استفاده کنیم و فعالیت بدنی داشته باشیم و در حقیقت در طول ۲۴ ساعت یک مقدار کمی انسولین وارد بدن میشه و در زمانی که غذا استفاده میشه به صورت شات یک مقدار بیشتر انسولین وارد بدن میشه، یعنی این پمپ اگر بخواهیم در نظر بگیریم، یک اجزایی داره، یکی خود پمپ هست که خیلی کوچیکه شبیه یک موبایل در نظر بگیرید و یا حتی کوچکتر از یک موبایل که یک مخزنی برای انسولین داره و یک ست سرم داره شبیه ست سرم و یک سر سوزنی داره خیلی ریز که به زیر پوست وصل میشه و خیلی آهسته انسولین رو باعث میشه که وارد بدن بشه، البته تنظیمات بسیار دقیقی داره، حتی میشه تنظیم کرد که مثلاً در صبح چه میزان تزریق بشه به آهستگی در بعد از ظهر چه میزان و در شب چه میزان، چون نیاز به انسولین در طول ۲۴ ساعت متفاوت است.
همچنین ببینید:
در صبح از ساعت چهار تا پنج صبح به بعد، به خاطر هورمون هایی که در بدن ما آزاد میشه، بخصوص کورتون ها و کورتیکواستروئید ها که صبح بدن ما شاداب باشه، ممکنه قند خون افزایش پیدا بکنه و نیاز به انسولین بیشتر باشه.
بنابراین ولی میشه این پمپ ها رو تنظیم کرد در ساعت های مختلف چه میزان انسولین را وارد بدن ما بکنند و بعد یک ریموت کنترل داره که به بیمار داده میشه، مثل ریموت کنترل خیلی کوچک، در نظر بگیرید که مثلاً ریموت تلویزیون، البته خیلی کوچکتر برای زمانی که بیمار بخواهد غذا بخورد، اون دگمشو میزنه و یک مقدار بیشتر، که از قبل تعیین شده چه میزانی همون پمپ، انسولین بیشتری وارد بدن میکنه و بسیار راحت هست و خیلی شیوه زندگی برای این عزیزان میتونه راحت باشه.
فلکسیبلیتی بیشتر رو برای بیمار ایجاد میکنه، عمدتاً در دیابتی های نوع یک استفاده میشه، خصوصاً در بچه ها میتوانند از این پمپ ها استفاده کنند و باعث کنترل بهتر بیماری دیابت هم میتونه بشه و حملات افت قند خون و افزایش قند خون معمولاً با استفاده از این پمپ ها خب کمتر هست.
البته هزینه های پمپ متاسفانه بالاست، در دنیا بالاست و در کشور ما هم متاسفانه هزینه ها بالا است.
پمپ های جدید یکی دو سالی هست که، این پمپ های جدید به سمت کلوز لوپ رفته، یعنی چی؟ یعنی یک دستگاه سنسور دیگری در کنار پمپ به بدن وصل میشه، خودش قند مایع میان بافتی بدن رو چک میکنه و از طریق امواج میفرسته به اون پمپ و اگر که از یک حدی پایین تر باشه به پمپ دستور قطع انسولین را میده و اگر بالا باشه دستور افزایش رو میده.
حتی پمپ کسانی که پمپ دارند و پمپ انسولین استفاده میکنند میدونن که پمپ نشون میده که میزان قند خون به سمت پایین آمدن هست یا به سمت بالا رفتن هست.
اگر از فرم های کلوز لوپ استفاده بشه و این دستگاه ها در کنار پمپ برای بیمار ست شده باشه، چون هر ۵ دقیقه قند رو چک میکنه، بنابراین میتوان نوسانات قند را نشون بده که این داره به سمت پایین میاد قنده خون یا داره به سمت بالا میره و خود بیمار حس میکنه که وضعیتش به چه صورتی هست.
فرم های کلوز لوپ جدیدترین فرم های پمپ است که در دنیا داره استفاده میشه.
همچنین ببینید:
مشکلاتی که پمپ داره چه مشکلاتی هستند؟ عمدتا مشکلات پمپ با هزینهاش است، بلاخره پمپ هزینه بره و هزینش بالاست و خصوصاً فرم های کلوز لوپ و با نرخ دلاری که وجود دارد در مملکت ما بالاخره نوسانات وجود داره و هزینه بالا هست، بعضی از شرکت ها هستند که وارد کننده پمپ هستند و اون ست مصرفی بالاخره پمپ یک ست سرمی داره، یک سرسوزنی داره که وصل میشه و اینها مصرفی هستند که اونها هم هزینهبر است. باید آموزش کامل به بیمار داده بشه برای استفاده از پمپ و نحوه تنظیماتش که میشه در چند جلسه معمولاً کلاس هایی هست که بیماران آموزش میبینند و به ندرت ممکن است عفونت در محل سوزنی که قرار داده شده زیر پوست ایجاد بشه، که خیلی نادره، ممکنه که این پمپ اون ستش مشکل پیدا بکنه و شلنگش مشکل پیدا کنه، انسولین قطع بشه که معمولاً آلارم میزنه و اطلاع میده.
آیا پمپ رو ما میتونیم از بدنمان جدا بکنیم؟ بله خیلی کوتاه در مواقع ضروری در حد ماکسیمم یکی دو ساعت، میشه که پمپ از بدن فرد جدا بشه. مثلا برای دوش گرفتن، برای شناکردن جدا بشه و مجدداً به بدن وصل بشه. پمپ میشه که به کمربند متصل بشه، میشه در کوله پشتی بچه ها قرار داد اگر که بیرون میرن و همراه فرد باشه.
بنابراین پمپ انسولین هم علاوه بر تزریقات انسولین در کسانی که دوست نداشته باشند مرتب تزریقات مکرر انسولین داشته باشند، بیماران عزیز دیابتی نوع ۱ میتوانند که از پمپ انسولین استفاده بکنند.
متشکرم.
روز بخیر.
دیدگاه تان را بنویسید