کتواسیدوز دیابتی چیست؟ بررسی علائم کتواسیدوز
کتواسیدوز دیابتی یک عارضه خطرناکی است که هم برای دیابتی های نوع یک و هم دیابتی های نوع دو امکان داره که به وجود بیاد که باعث ...
بیماری دیابت اگر به خوبی کنترل نشود می تواند سبب بروز عوارض مختلفی شود که یکی از این عوارض که بیشتر در دیابت نوع یک دیده می شود، کتواسیدوز دیابتی است. در ادامه همراه پزشک من باشید تا عوارض و علائم کتواسیدوز دیابتی را همراه دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد بررسی کنیم
کتواسیدوز دیابتی یا dka چیست؟
امروز مایل هستم راجع به یکی از عوارض بیماری دیابت خدمتتون صحبت کنم که این عارضه به خودی خود میتونه خیلی هم خطرناک باشه به نام کتواسیدوز دیابتی.
اصولاً کتواسیدوز دیابتی چی هست؟ یکی از خطرناکترین عوارض بیماری دیابت است که هم در دیابت نوع یک ایجاد میشه، هم در دیابت نوع دو ایجاد میشه، ولی مخصوصاً در بیماران دیابتی نوع یک ممکنه که دچار این عارضه بشن که به خاطر کاهش انسولین است و وقتی که انسولین به سمت صفر در بدن ما میل میکنه و کاهش پیدا میکنه، ممکنه که فرد دچار عارضهی خطرناک کتواسیدوز دیابتی بشه و اگر که انسولین در بدن نباشه، بنابراین سلول ها نمیتونن از گلوکز یا قند به عنوان سوخت استفاده کنند چون گلوکز یا قند وارد سلول نمیتونه بشه.
همچنین ببینید:
گفتیم که انسولین به عنوان یک کلیدی هست که کمک میکنه که قند وارد سلول بشه و ازش استفاده بشه بنابراین بدن میره سراغ مصرف چربی ها و شکسته شدن چربی ها و در نهایت این مطلب باعث میشه که یک ماده سمی در بدن ما ایجاد بشه به نام کتون و به سمت کبد این کتون ها سرازیر میشوند و اگر از یک حدی بیشتر باشد این کتون ها که سمی هم هستند، باعث عارضه خطرناکی میشه به نام کتواسیدوز دیابتی.
دلایل ایجاد کتواسیدوز دیابتی
در بیماران دیابتی نوع یک، در ۲۰ درصد موارد در زمان تشخیص، در بدو تشخیص این عزیزان با کتواسیدوز مراجعه میکنند، یعنی اولین بار که مراجعه میکنند، بخاطر اینکه دیر مراجعه میکنند و هنوز نمیدونن که مبتلا به بیماری دیابت هستند، علائم بیماری دیابت رو پیدا میکنند، پرنوشی و پر ادراری ممکنه که چند روزی طول بکشه و با تأخیر بیاد و در ۲۰ درصد موارد با کتواسیدوز مراجعه میکنند که علایمش رو خدمتتون عرض خواهم کرد.
در کسانی که دیابت نوع یک دارند و تحت درمان انسولین هستند، اگر انسولینشون رو نامرتب استفاده بکنند یا یکی دو روز یا چند روز اصلا انسولین نزنن، کار بسیار بسیار خطرناکیه، اگر که ما انسولینمون رو قطع بکنیم و اهمیت نداشته باشه برامون، معمولا در این افراد کتو اسیدوز ایجاد میشه یا اینکه دچار یک عفونت بشیم یعنی بیماران دیابتی خصوصاً نوع یک یا نوع دو که تحت درمان انسولین هستند اگر که دچار یک عفونت بشن، مثل عفونت ادراری، مثل عفونت تنفسی، مثل کرونا اینها میتوانند که دچار کتواسیدوز دیابتی بشن و بعضی از دارو ها میتوانند این حالت را ایجاد بکنند و سکته های قلبی میتونن که باعث کتواسیدوز دیابتی بشن و کسانی که پمپ انسولین استفاده میکنند، اگر پمپشون به هر دلیلی قطع بشه و متوجه نشن، انسولین در حقیقت به بدنشان نمیرسه و آنها هم میتونن که دچار کتواسیدوز دیابتی بشن.
علائم کتواسیدوز دیابتی!
حالا این کتواسیدوز دیابتی که خدمتتون عرض کردیم علائمش به چه صورتی است؟ ما از کجا بفهمیم که دچار این عارضه شدیم یا نه؟
معمولاً خود را به صورت پر ادراری یا پرنوشی نشان میدهد، تمایل به مصرف آب خیلی بالا میره، ضعف و بیحالی، تهوع و استفراغ در بیماران دیابتی نوع یک که تحت درمان انسولین هستند، که انسولین میزنند، اگر دچار تهوع، استفراغ شدن، حتما باید به این عارضه شک بکنیم ما و تست بکنیم و مراجعه بکنند.
اگر دچار درد شکم شدن این عزیزان، حتماً باید که از نظر کتواسیدوز بررسی بشن یا خستگی و تنفس این عزیزان یک بوی نامطبوعی داره، یک بوی بدی داره در هوای بازدمیشون که در کتاب ها ذکر میشه که شبیه بوی میوه گندیده است، که اون هم شک میکنیم که نکنه که فرد دچار کتواسیدوز دیابتی شده باشه.
همچنین ببینید:
وکاهش وزن هم که اینها ممکنه پیدا بکنند.
بنابراین علائم کتواسیدوز به صورت بوی تنفس نامطبوع، درد شکم، تهوع، استفراغ، ضعف و بیحالی خودشو نشون میده.
هر کدام از این علائم را پیدا کردیم و شدید بود حتماً باید مراجعه کنیم برای بررسی از نظر کتواسیدوز دیابتی.
البته بوی بد دهان علل دیگری هم داره منظور ما آن نیست، بلکه علائمی که به صورت حاد ایجاد میشه و این علائم معمولاً مجموعاً با هم هست و بیمارانی که دچار کتواسیدوز دیابتی شدن، ما معمولاً بستریشون میکنیم در بیمارستان، مایعات فراوان بهشون میدیم از طریق سرم تزریقی، انسولین بهشون میدیم از طریق وریدی و به صورت تزریقی و اگر عفونت باعث کتواسیدوز شده باشد درمان آنتی بیوتیکی براشون میگذاریم و اختلالات الکترولیتی دارند، ممکنه پتاسیم خونشون پایین باشه، اون ها را اصلاح میکنیم و معمولا از این حالت در میان به شرطی که به موقع مراجعه کرده باشند و خوب میشن ولی دیگه لازم هست که انسولینشان را به خوبی و به موقع استفاده بکنند و قندشون کنترل بشه تا دچار کتواسیدوز مجدد نشن و کنترل قند خون را هم مرتب داشته باشند، با این دو کار یعنی تزریق مرتب انسولین، مصرف مایعات فراوان و کنترل قند خون میتونیم که تضمین بکنیم که اینها دیگه دچار کتواسیدوز دیابتی نخواهند شد.
دیدگاه تان را بنویسید