ارتباط فیبروز کیستیک با نارسایی برون ریز پانکراس(EPI)
فیبروزکیستیک وضعیتی است که لوزالمعده به اندازه کافی آنزیم گوارشی برای تجزیه غذا تولید نمی کند و معمولا یک بیماری ژنتیکی است که باعث کاهش وزن و کاهش رشد می شود...
بیماری فیبروز کیستیک و نارسایی برون ریز پانکراس
اکثر افراد مبتلا به فیبروز کیستیک دچار نارسایی برون ریز پانکراس نیز می شوند. در ادامه به تشریح این می پردازیم که چگونه یک رژیم غذایی سالم می تواند به شما در مدیریت هر دو بیماری کمک کند.
فیبروز کیستیک و نارسایی برون ریز پانکراس اغلب دست به دست هم می دهند:
اگر به فیبروز کیستیک مبتلا هستید، ممکن است به نارسایی برونریز پانکراس (EPI) نیز مبتلا شوید، یعنی وضعیتی که در آن لوزالمعده نمیتواند به اندازه کافی آنزیمهای گوارشی مورد نیاز برای تجزیه غذا را آزاد کند. این دو وضعیت اغلب با هم همراه هستند: تا ۹۰ درصد از افراد مبتلا به فیبروز کیستیک به نارسایی برون ریز پانکراس نیز مبتلا میشوند.
از آنجایی که فیبروز کیستیک یک بیماری ژنتیکی است، افراد اغلب مدت کوتاهی پس از تولد به آن مبتلا می شوند. (بنیاد سیستیک فیبروزیس می گوید اکثر افراد قبل از ۲ سالگی مبتلا و بیماری شان تشخیص داده می شود.) پس این موضوع همچنین می تواند به این معنی باشد که احتمال دارد که این افراد در سنین پایین به نارسایی برون ریز پانکراس نیز مبتلا شوند، که اگر درمان نشود، می تواند توانایی رشد آنها را محدود کند و باعث کاهش وزن، نفخ و موارد دیگر شود.
این موضوع یک ضربه دوگانه است. در نارسایی برون ریز پانکراس ، لوزالمعده آنزیم های کافی برای هضم غذا را ندارد و سپس آنچه که شما هضم می کنید ممکن است به دلیل فیبروز کیستیک جذب نشود.
همچنین ببینید:
چگونه فیبروز کیستیک در هضم غذا تداخل ایجاد می کند:
فیبروز کیستیک با تجمع مخاط در پانکراس و سایر اندام ها مشخص می شود. این ترشحات مخاطی که معمولاً در افراد غیر مبتلا به این عارضه نازک و لغزنده هستند، در افراد مبتلا به این بیماری غلیظ و چسبناک میشوند و لولههایی را که آنزیمهای کلیدی را برای هضم از پانکراس به رودهها حمل میکنند مسدود میکنند.
این ترشحات غلیظ سیستم مجرای پانکراس را مسدود می کنند و منجر به زخم شدن پانکراس و از دست دادن عملکرد برون ریز پانکراس می شوند. با ابتلا به نارسایی برون ریز پانکراس ، لوزالمعده نمی تواند به طور موثر آنزیم های مورد نیاز برای هضم چربی، پروتئین و کربوهیدرات ها را به بدن تحویل بدهد. نتیجه می تواند یکی از علائم مشخصه ی نارسایی برون ریز پانکراس باشد: دفع مدفوع چرب، روغنی و بدبو.
پس از تشخیص نارسایی برون ریز پانکراس ، درمان با آنزیم های گوارشی پانکراس شروع خواهید شد که با هر وعده غذایی برای کمک به هضم غذا و جلوگیری از علائمی مانند مدفوع چرب، اسهال و درد معده ، توسط بیمار مصرف می شود.
رژیم غذایی برای نارسایی برون ریز پانکراس و فیبروز کیستیک:
به گفته بنیاد سیستیک فیبروزیس، افراد مبتلا به فیبروز کیستیک ممکن است نیاز به دریافت کالری دو برابر بیشتر از افراد غیر مبتلا به این بیماری داشته باشند. نه تنها هضم غذا برای افراد مبتلا به این بیماری سخت تر است، بلکه برای تنفس طبیعی و مبارزه با عفونت های ریوی نیز باید انرژی بیشتری مصرف کنند. کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک نیز برای اطمینان از رشد و تکامل سالم نیازهای غذایی بیشتری دارند..
در مجموع، برای افراد مبتلا به فیبروز کیستیک بسیار سخت تر است که مقادیر مناسبی از مواد غذایی را دریافت کنند.
اما از آنجایی که کالری و نیازهای غذایی در افراد مختلف متفاوت است، مهم است که با پزشک یا یک متخصص تغذیه که با افراد مبتلا به فیبروز کیستیک کار می کند مشورت کنید تا بتوانید یک رژیم غذایی شخصی برای نیازهای تغذیه ای خودتان تهیه کنید.
ممکن است برای رفع نیازهای انرژی روزانه و مصرف آنزیمهای گوارشی اضافی برای تحمل این چربی اضافی، نیاز به رژیم غذایی پرچرب داشته باشید. افراد مبتلا به فیبروز کیستیک و نارسایی برون ریز پانکراس به احتمال زیاد در بدنشان دارای کمبود ویتامین های محلول در چربی A، D، E و K نیز هستند، بنابراین ممکن است لازم باشد آنها را به شکل مکمل های غذایی دریافت کنند.
چگونه سلامت ریه خود را حفظ کنیم:
داشتن تغذیه خوب منجر به بهبود عملکرد ریه ها نیز می شود. بنابراین مصرف دوز مناسب آنزیم های گوارشی برای نارسایی برون ریز پانکراس و مصرف کالری کافی به درمان فیبروز کیستیک کمک می کند.
همچنین ببینید:
علاوه بر جایگزینی آنزیم های گوارشی، داروهای جدیدتری نیز در دسترس هستند که ممکن است بتوانند سلامت تغذیه فرد را بهبود ببخشند. به ویژه، تعدیلکنندههای تنظیمکننده هدایت غشایی گذرنده فیبروز کیستیک (CFTR) ممکن است به بازیابی جریان آنزیمهای لوزالمعده در برخی افراد مبتلا به فیبروز کیستیک کمک کنند، که میتواند عمل هضم را در بدن این افراد بهبود ببخشد. بررسی ها نشان داده است که در کودکان کم سن و سال، این دارو میتواند برخی از آسیبهای انباشته شده در پانکراس را نیز معکوس کند.
زندگی با این شرایط می تواند چالش برانگیز باشد، اما درمان نارسایی برون ریز پانکراس می تواند به شما در مدیریت بهتر فیبروز کیستیک نیز کمک کند. برای داشتن معاینات منظم پزشکی برنامه ریزی کنید و در صورت مشاهده بدتر شدن علائم نیز حتما با پزشکتان تماس بگیرید .
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
everydayhealth
دیدگاه تان را بنویسید