اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
شاید هنگام ملاقات با شخصی جدید، یا قبل از ارائه یک سخنرانی ما این اضطراب اجتماعی یا نوعی کمرویی را تجربه کنیم. گاهی ممکن است ترس های ما غیر منطقی باشد و در کنترل آنها ناتوان باشیم، همین موضوع توانایی های ما را تحت تاثیر قرار می دهد...
علائم، عوامل و درمان اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی که گاهی به آن فوبیای اجتماعی نیز گفته می شود، نوعی اختلال اضطرابی است که باعث ترس شدید در محیط های اجتماعی می شود.
افراد مبتلا به این اختلال در صحبت با افراد، ملاقات با افراد جدید و شرکت در اجتماعات مشکل دارند. آنها می ترسند که توسط دیگران مورد قضاوت یا بررسی قرار بگیرند. این افراد اغلب می دانند که ترس هایشان غیرمنطقی است، اما در غلبه بر آنها ناتوان هستند.
اضطراب اجتماعی با کمرویی متفاوت است. کمرویی معمولا کوتاه مدت است و زندگی فرد را مختل نمی سازد. اضطراب اجتماعی پایدار و ناتوان کننده است. می تواند بر توانایی فرد در موارد زیر تأثیر بگذارد:
- کار
- حضور در مدرسه
- ایجاد روابط نزدیک با افراد خارج از خانواده
طبق گزارش انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA) تقریباً 15 میلیون افراد بزرگسال آمریکایی دارای اختلال اضطراب اجتماعی هستند. علائم این اختلال ممکن است در حدود 13 سالگی شروع شود.
علائم اختلال اضطراب اجتماعی
تعامل اجتماعی ممکن است علائم فیزیکی زیر را ایجاد کند:
- سرخ شدن
- حالت تهوع
- تعریق بیش از حد
- لرزش
- مشکل در صحبت کردن
- سرگیجه
- ضربان قلب سریع
همچنین ببینید:
علائم روانشناختی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نگرانی شدید در مورد موقعیت های اجتماعی
- نگرانی شدید روزها یا هفته ها قبل از یک رویداد و موقعیت
- اجتناب از موقعیت های اجتماعی
- فرد می ترسد طوری رفتار کند که شرمنده شود و یا مورد قضاوت منفی قرار گیرد
- نگران بودن از اینکه دیگران متوجه استرس یا عصبی بودن فرد شوند
- از دست دادن مدرسه یا کار به دلیل اضطراب
طبیعی است که گاهی اوقات دچار اضطراب شوید. با این حال هنگامی که شما فوبیای اجتماعی دارید، دائماً از قضاوت شدن توسط دیگران یا تحقیر شدن در مقابل آنها ترس دارید. شما می توانید از همه موقعیت های اجتماعی اجتناب کنید، از جمله:
- سوال پرسیدن
- مصاحبه های شغلی
- خرید کردن
- استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی
- صحبت کردن با تلفن
- غذا خوردن در مکان عمومی
علائم اضطراب اجتماعی ممکن است در همه موقعیت ها رخ ندهد. شما می توانید اضطراب محدود یا انتخابی داشته باشید. برای مثال، علائم ممکن است تنها زمانی رخ دهد که شما در مقابل افراد دیگر غذا میخورید یا با افراد ناشناس صحبت میکنید. اگر حالت شدید داشته باشید، علائم می تواند در همه محیط های اجتماعی رخ دهد.
چه چیزی باعث اختلال اضطراب اجتماعی می شود؟
علت دقیق فوبیای اجتماعی ناشناخته است. تحقیقات کنونی از این ایده حمایت میکند که ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیک ایجاد می شود. تجربیات منفی نیز ممکن است در اختلال موثر باشد، از جمله:
- درگیری خانوادگی
- سواستفاده جنسی
ناهنجاری های فیزیکی مانند عدم تعادل سروتونین ممکن است در این موضوع دخیل باشد. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که به تنظیم رفتاری کمک می کند. آمیگدال بیش فعال (ساختاری در مغز که پاسخ ترس و احساسات یا افکار اضطرابی را کنترل می کند) نیز ممکن است باعث این اختلالات شود.
اختلالات اضطرابی می تواند در خانواده ها ایجاد شود. محققان مطمئن نیستند که آیا آنها واقعاً با عوامل ژنتیکی مرتبط هستند یا خیر. برای مثال ممکن است کودکی با یادگیری رفتار یکی از والدین خود که دارای اختلال اضطرابی است دچار اختلال اضطرابی شود. کودکان همچنین می توانند در نتیجه بزرگ شدن در محیط های کنترل کننده یا محافظت بیش از حد دچار اختلالات اضطرابی شوند.
تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی
هیچ آزمایش پزشکی برای بررسی اختلال اضطراب اجتماعی وجود ندارد. متخصصان، فوبیای اجتماعی را از توضیحات علائم شما تشخیص می دهند. آنها همچنین می توانند پس از بررسی الگوهای رفتاری خاص، فوبیای اجتماعی را تشخیص دهند.
در طول قرار ملاقات، متخصص از شما می خواهد که علائم خود را توضیح دهید. آنها همچنین از شما می خواهند در مورد موقعیت هایی که باعث علائم شما می شوند صحبت کنید. معیارهای اختلال اضطراب اجتماعی عبارتند از:
- ترس دائمی از موقعیت های اجتماعی به دلیل ترس از تحقیر یا خجالت
- احساس اضطراب یا وحشت قبل از یک تعامل اجتماعی
- درک اینکه ترس های شما غیر منطقی هستند
- اضطرابی که زندگی روزمره را مختل می سازد
درمان اختلال اضطراب اجتماعی
انواع مختلفی از درمان برای اختلال اضطراب اجتماعی در دسترس است. نتایج درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد فقط به یک نوع درمان نیاز دارند. با این حال دیگران ممکن است به بیش از یک نیاز داشته باشند. پزشک ممکن است شما را برای درمان به یک ارائه دهنده سلامت روان ارجاع دهد. در برخی مواقع ممکن است دارو را برای درمان علائم پیشنهاد کنند.
همچنین ببینید:
گزینه های درمانی برای اختلال اضطراب اجتماعی عبارتند از:
رفتار درمانی شناختی
این درمان به شما کمک می کند تا یاد بگیرید چگونه اضطراب را از طریق آرامش و تنفس کنترل کنید و چگونه افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید.
درمان از طریق مواجهه
این نوع درمان به شما کمک می کند به جای اجتناب از آنها، به تدریج با موقعیت های اجتماعی روبرو شوید.
گروه درمانی
این درمان به شما کمک می کند تا مهارت ها و تکنیک های اجتماعی برای تعامل با افراد در محیط های اجتماعی را بیاموزید. شرکت در گروه درمانی با دیگرانی که ترس های مشابهی دارند ممکن است باعث شود کمتر احساس تنهایی کنید. این به شما فرصتی می دهد تا مهارت های جدید خود را از طریق نقش آفرینی تمرین کنید.
درمان های خانگی عبارتند از:
اجتناب از کافئین
غذاهایی مانند قهوه، شکلات و نوشابه محرک هستند و ممکن است باعث افزایش اضطراب شوند.
خواب زیاد
داشتن حداقل هشت ساعت خواب در شب توصیه می شود. کمبود خواب می تواند اضطراب را افزایش دهد و علائم فوبیای اجتماعی را بدتر کند.
اگر وضعیت شما با درمان و تغییر سبک زندگی بهبود نیابد، ممکن است پزشک شما داروهایی را برای درمان اضطراب و افسردگی تجویز کند. این داروها اختلال اضطراب اجتماعی را درمان نمی کنند. با این حال آنها می توانند علائم شما را بهبود بخشند و به عملکرد شما در زندگی روزمره کمک کنند. ممکن است تا سه ماه طول بکشد تا دارو علائم شما را بهبود بخشد.
پزشک ممکن است درمان شما را با دوز کم دارو شروع کند و به تدریج آن را افزایش دهد تا از عوارض جانبی جلوگیری شود.
عوارض جانبی رایج این داروها عبارتند از:
- بی خوابی
- افزایش وزن
- ناراحتی معده
- کمبود میل جنسی
حدود 36 درصد از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی تا زمانی که حداقل 10 سال علائم را نداشته باشند، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت نمی کنند.
افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی ممکن است برای مقابله با اضطراب ناشی از تعامل اجتماعی به مواد مخدر و الکل دچار شوند. اگر فوبیای اجتماعی درمان نشود، می تواند منجر به سایر رفتارهای پرخطر شود، از جمله:
- مصرف الکل و مواد مخدر
- تنهایی
- افکار خودکشی
درمان، تغییرات سبک زندگی و دارو می تواند به بسیاری از افراد کمک کند تا با اضطراب و عملکرد خود در موقعیت های اجتماعی کنار بیایند.
فوبیای اجتماعی نباید زندگی شما را کنترل کند. اگرچه ممکن است هفتهها یا ماهها طول بکشد، رواندرمانی و یا دارو میتواند به شما کمک کند تا در موقعیتهای اجتماعی آرام تر شوید.
ترس های خود را تحت کنترل داشته باشید:
- شناسایی محرک هایی که باعث می شود شما احساس عصبی یا کنترل خارج از کنترل کنید
- تمرین تکنیک های آرامش و تنفس
- داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید