نشانه های زخم معده چیست؟ (راه های درمان زخم معده)
زخم معده نوعی بیماری اولسرپیتیک ست که هم معده و هم روده باریک رو تحت تاثیر قرار میده.این زخم ها وقتی بروز پیدا میکنه که لایه ضخیم مخاطی حفاظت کننده از معده در برابر مایعات ترشح شده توسط غده های دیواره ی دستگاه گوارش نازک بشه...
آیا می دانید زخم معده حداقل یک نفر از هر ۱۰ آمریکایی را در طول زندگی اش تحت تاثیر قرار می دهد؟ و در حالی که زخم معده در صورت تشخیص زود هنگام به راحتی قابل درمان است ، عدم مراقبت های پزشکی می تواند منجر به ایجاد عوارض جدی حاصل از آن شود. درک علائم زخم معده در کمک به درمان مورد نیاز و مناسبش بسیار مهم است.
زخم معده چیست؟
دو نوع زخم معده وجود دارد: زخم معده و زخم اثنی عشر. زخم معده زخم هایی است که در قسمت داخلی معده قرار دارند. زخم اثنی عشر زخم هایی در قسمت فوقانی روده کوچک شما است.
بدن شما در داخل معده و روده تان یک لایه محافظ از مخاط ایجاد می کند تا پوشش معده و روده کوچک شما را از اسید معده ای که برای تجزیه غذاها ترشح می شود محافظت کند. هنگامی که لایه مخاطی از بین برود و یا به درستی کار نکند ، اسید شروع به آسیب رساندن به مخاط معده یا روده کوچک می کند و باعث ایجاد زخم می شود. بسیاری از مردم معتقدند مصرف غذاهای تند یا داشتن استرس باعث ایجاد زخم می شوند ، اما خوب است که بدانید که این عوامل فقط می توانند زخم های موجود را تشدید کنند و در واقع معمولا باعث ایجاد آن ها نمی شوند.
همچنین ببینید:
زخم ها معمولاً در اثر عفونت ناشی از یک باکتری رایج به نام هلیکوباکتر پیلوری یا استفاده زیاد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین ایجاد می شوند. عوامل دیگری مانند داشتن بالای۵۰ سال سن، سیگار کشیدن ، ژنتیک ، استفاده از استروئیدها و مصرف مکرر الکل نیز می تواند خطر ابتلا به این زخم ها را افزایش دهد.
علائم زخم معده چیست؟
علائم زخم معده می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در اینجا پنج نشانه اصلی وجود زخم را آورده ایم:
۱. درد سوزشی و آزار دهنده
شایع ترین علامت زخم معده احساس دردی سوزاننده در ناحیه معده است. این درد معمولاً بین وعده های غذایی هنگامی که معده شما خالی است ظاهر می شود. ممکن است فقط چند لحظه دوام بیاورد یا ساعت ها طول بکشد.
۲.سوء هاضمه یا سوزش سر دل
زخم ها می توانند احساس سوء هاضمه یا سوزش سر دل را افزایش دهند ، احساس سوزش در نزدیکی قلب یا قسمت فوقانی معده و وقتی اسید معده به مری شما وارد می شود ، اتفاق می افتد. اگر متوجه علائمی از سوء هاضمه یا داشتن سوزش سر دل شدید ، زخم معده می تواند مقصر آنها باشد.
۳. تهوع یا استفراغ
زخم معده می تواند باعث احساس درد در معده تان شود ، به خصوص صبح زود ، یعنی بعد از مدت طولانی غذا نخوردن. زخم ها یک واکنش التهابی در معده ایجاد می کنند که می تواند باعث انقباض معده شود. اگر این انقباضات به اندازه کافی قوی باشند ، ممکن است استفراغ را تجربه کنید.
۴. تغییر رنگ مدفوع
اگر متوجه شدید که مدفوع تان بسیار سیاه به نظر می رسد ، این موضوع می تواند نشانه خونریزی زخمی در داخل بدن شما باشد. خونریزی زخم معده یک وضعیت پزشکی نادر اما بسیار جدی است و نیاز به رسیدگی فوری دارد.
۵. کاهش وزن بدون دلیل
گاهی اوقات زخم معده به دلیل التهابی که ایجاد می کند باعث انسداد سیستم گوارشی فرد می شود. این موضوع می تواند از حرکت درست غذا در معده جلوگیری کند و منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن شود.
چگونه می توانم مطمئن شوم که زخم معده دارم؟
تنها راهی که می توانید مطمئن شوید زخم معده باعث علایم و ایجاد ناراحتی در شما شده است، استفاده از تشخیص پزشک است. پزشک سابقه پزشکی شما را ارزیابی کرده و یک معاینه فیزیکی کامل انجام می دهد.برای تعیین علت اصلی زخم ، ممکن است آزمایش خون ، آزمایش مدفوع یا ارزیابی تنفس انجام داده شود. این آزمایشات برای جستجوی وجود علائم هلیکوباکتر پیلوری که باکتری های مرتبط با زخم معده هستند، طراحی شده است.بسته به علائم شما ، ممکن است انجام آندوسکوپی نیز لازم باشد. در طول آندوسکوپی ، لوله ای که به یک دوربین کوچک متصل است را از راه گلوی شما وارد معده تان می کنند تا بتواند از هرگونه آسیب احتمالی عکس بگیرد و نمونه های بافتی را نیز برای تجزیه و تحلیل در اختیار پزشک قرار دهد.
چه درمان هایی برای زخم معده وجود دارد؟
درمان شما بستگی به علت زخم شما دارد. به عنوان مثال ، اگر آزمایشات نشان دهند که عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری عامل ایجاد زخم شما است ، پزشک به شما آنتی بیوتیک می دهد تا با مصرف آن ، باکتری ها را از بین ببرید.
صرف نظر از علت، داروهایی که به کاهش سطح اسید معده کمک می کنند نیز می توانند به بهبود زخم کمک کنند. همچنین ایجاد تغییرات مختلف در شیوه زندگی نیز می تواند درمان را تسریع کند، تغییراتی مانند حذف برخی غذاها ، پرهیز از مصرف الکل و تمرین مدیریت استرس.
در موارد شدید ، ممکن است نیاز به جراحی نیز باشد. پزشک با در نظر گرفتن همه ی جوانب وضعیت و شرایط شما سعی می کند یک برنامه درمانی مناسب برای بهبود وضعیت تان در نظر بگیرد.
همچنین ببینید:
درمان زخم معده:
بسته به علت ایجاد زخم ، درمان متفاوت خواهد بود. اکثر زخم ها را می توان با تجویز داروهایی توسط پزشک معالجه کرد، اما در موارد نادر ، ممکن است نیاز به جراحی نیز باشد.درمان سریع زخم بسیار مهم است. برای آگاهی دقیق از برنامه درمانی مناسب خود با پزشک تان صحبت کنید. اگر زخم و خونریزی شدید دارید ، به احتمال زیاد برای انجام درمان جدی با داروها و آندوسکوپی و دریافت وریدی داروهای مخصوص بهبود زخم ها در بیمارستان بستری خواهید شد. همچنین ممکن است نیاز به دریافت خون نیز داشته باشید.
درمان غیر جراحی:
اگر زخم معده شما ناشی از هلیکوباکتر پیلوری است، به آنتی بیوتیک ها و داروهایی به نام مهار کننده های پمپ پروتون (PPI) نیاز دارید. این دسته از داروها سلول هایی از معده که اسید تولید می کنند را مسدود می کنند.
علاوه بر این درمان ها ، پزشک شما ممکن است موارد زیر را نیز توصیه کند:
مسدود کننده های گیرنده H2 (داروهایی که تولید اسید را مسدود می کنند)
متوقف کردن مصرف همه NSAID ها
آندوسکوپی دوباره برای پیگیری چگونگی وضعییتان
پروبیوتیک ها (باکتری های مفیدی که ممکن است در از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری نقش داشته باشند)
مکمل بیسموت
علائم زخم معده ممکن است با شروع درمان به سرعت از بین بروند. اما حتی اگر علائم شما ناپدید شده اند ، باید به مصرف هر دارویی که پزشک تان تجویز کرده ادامه دهید (تا پایان دوره درمان و پایان داروهایتان). اعمال این امر به طور ویژه ای در مورد عفونت های هلیکوباکتر پیلوری مهم است (برای اطمینان از بین رفتن همه باکتری ها).
عوارض جانبی داروهای مورد استفاده برای درمان زخم معده می تواند شامل موارد زیر باشد:
حالت تهوع
سرگیجه
سردرد
اسهال
درد شکم
این عوارض جانبی معمولاً موقتی هستند. اگر هر یک از این عوارض جانبی باعث ایجاد ناراحتی شدید در شما شد ، در مورد تغییر داروی خود با پزشک تان مشورت کنید.
درمان با انجام جراحی:
در موارد بسیار نادر ، زخم معده پیشرفته نیاز به جراحی دارد. این موضوع ممکن است در مورد زخم هایی صادق باشد که:
دوباره بازگشته اند
خوب نشده اند
خونریزی کرده اند
از طریق معده پاره شود
از خروج غذا از معده به روده کوچک جلوگیری می کنند
جراحی ممکن است شامل موارد زیر شود:
برداشتن کل زخم
برداشتن بافت از قسمت دیگری از روده و وصله کردن آن روی محل زخم
بستن شریان خونریزی کننده
قطع عصب معده برای کاهش تولید اسید معده
رژیم غذایی سالم:
در گذشته تصور می شد که وجود بعضی موارد خاص در رژیم غذایی می تواند باعث زخم ایجاد شود. اما اکنون می دانیم که این موضوع واقعیت ندارد. ما همچنین می دانیم که اگرچه غذاهایی که می خورید باعث ایجاد یا درمان زخم معده نمی شوند ، اما رژیم غذایی سالم می تواند برای حفظ سلامت روده و سلامت کلی شما مفید باشد.
به طور کلی داشتن رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی میوه ، سبزیجات و فیبر ایده خوبی است.
با این وجود ، ممکن است برخی از غذاها در از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری نقش داشته باشند. غذاهایی که ممکن است به مقابله با هلیکوباکتر پیلوری یا تقویت باکتری های سالم بدن کمک کنند عبارتند از:
کلم بروکلی ، گل کلم ، کلم و تربچه
سبزیجات برگ دار مانند اسفناج و کلم پیچ
غذاهای غنی از پروبیوتیک ، مانند کلم ترش ، کامبوچا ، ماست
سیب
بلوبری ، تمشک ، توت فرنگی و توت سیاه
روغن زیتون
علاوه بر این ، از آنجا که افراد مبتلا به زخم معده ممکن است دارای بیماری رفلاکس اسید معده نیز باشند، ایده خوبی است که در هنگام بهبود زخم از مصرف غذاهای تند و ترش نیز دوری کنند.
درمان خانگی زخم معده:
علاوه بر خوردن غذاهای سالم ، موارد زیر نیز ممکن است به کاهش هلیکوباکتر پیلوری که باکتری مسئول بسیاری از زخم های معده است، کمک کند. با این حال ، این مکمل ها جایگزین داروهای تجویزی یا برنامه درمانی فعلی شما نیستند. این مکمل ها عبارتند از:
پروبیوتیک ها
عسل
گلوتامین (منابع غذایی شامل این ماده : مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، اسفناج و کلم)
همچنین ممکن است پزشک پیشنهاداتی برای انجام کارهای در خانه که می تواند ناراحتی ناشی از وجود زخم را در شما کاهش دهد، داشته باشد. با پزشک خود برای آگاهی از این درمان های طبیعی و خانگی نیز صحبت کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
primamedicine
healthline
دیدگاه تان را بنویسید