فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1084

اسپیرومتری یا نوار ریه چیست؟

اسپیرومتری آزمایشی است که برای سنجش سلامت ریه ها انجام می شود تا مقدار دم ، بازدم را اندازه گیری کنن...

اسپیرومتری چیست؟

هنگامی که در تنفس تان مشکل دارید ، پزشک ممکن است آزمایشی به نام اسپیرومتری را برایتان تجویز کند. اسپیرومتری یک آزمایش بسیار رایج است که با انجام آن مشخص می شود که عملکرد ریه ها چقدر خوب است.

اسپیرومتری یا نوار ریه چیست؟

 

اسپیرومتری سه چیز را اندازه گیری می کند:

چقدر هوا را می توانید در ریه هایتان جای دهید (هوای دم)

چقدر هوا را می توانید از ریه هایتان خارج کنید (هوای بازدم)

چقدر سریع می توانید هوا را از ریه هایتان بیرون دهید

مسایلی که انجام اسپیرومتری می تواند تشخیص آنها را ممکن کند

همچنین ببینید:

5 عامل تعجب آور که آلرژی زا هستند

پزشک به نتایج آزمایش شما نگاه می کند تا بفهمد چه چیزی ممکن است تنفس شما را سخت کرده باشد. علل شایع مشکل در تنفس عبارتند از:

آسم

بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)

فیبروز سیستیک

زخم در ریه ها (فیبروز ریوی)

نحوه آماده شدن برای آزمایش اسپیرومتری:

برای آمادگی برای انجام آزمایش اسپیرومتری نیازی به انجام هیچ کاری ندارید ، اگرچه چند نکته را باید در نظر داشته باشید:

درست قبل از آزمایش غذای زیادی نخورید.

از پزشک خود بپرسید که آیا دارویی وجود دارد که نباید آن را در روز آزمایش را مصرف کنید.

لباسی راحت بپوشید.

خود آزمایش حدود ۱۵دقیقه طول می کشد. این کار در مطب پزشک انجام می شود و پس از آن ، می توانید روز خود را به طور معمول ادامه دهید.

 

اسپیرومتری چگونه انجام می شود؟

شما روی صندلی می نشینید و گیره ای را روی بینی خود قرار می دهید تا سوراخ بینی شما بسته شود. سپس ، یک نفس عمیق می کشید و تا جایی که می توانید در یک لوله بازدم می کنید.

شما باید لب های خود را محکم دور لوله بگیرید تا تمام هوای شما وارد لوله شود. معمولاً این آزمایش سه بار انجام می شود تا مطمئن شوید نتایج هر بار یکسان است.

لوله به دستگاهی به نام اسپیرومتر متصل می شود. این دستگاه میزان هوایی را که از ریه ها خارج می کنید و همچنین سرعت بازدم تان را ثبت می کند.

همچنین ببینید:

آیا احساس سوزش بینی از علائم COVID-19 است؟

همه این اطلاعات به پزشک کمک می کند تا بفهمد چه چیزی باعث ایجاد مشکلات تنفسی در شما شده است.

 

خطرات آزمایش اسپیرومتری:

اسپیرومتری یک آزمایش بدون درد است. اکثر مردم هیچ مشکلی با آن ندارند. بسته به سلامتی شما ، تنفس عمیق ممکن است باعث شود کمی احساس خستگی یا سبکی سر کنید.

اگر بیماری قلبی دارید یا اخیراً جراحی شده اید ، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که اسپیرومتری برای شما مشکلی ایجاد نمی کند.

 

نتایج آزمایش اسپیرومتری

ممکن است بشنوید که پزشک یا تکنسین دستگاه به دو اندازه گیری کلیدی در اسپیرومتری اشاره می کند. آن ها این دو مورد هستند:

ظرفیت حیاتی اجباری (FVC): این گزینه درواقع مقدار هوایی را که می توانید به ریه تان وارد و از آن خارج کنید را اندازه گیری می کند.

حجم بازدمی اجباری (FEV-1): این گزینه میزان هوای خارج شده از ریه ها در ۱ ثانیه را اندازه گیری می کند.

پزشک سن ، قد و جنسیت شما را بررسی می کند تا تشخیص دهد که آیا نتایج آزمایش شما در محدوده طبیعی هستند یا خیر. اعداد خارج از این محدوده می تواند نشان دهنده وجود مشکلی ریوی باشد.

اگر پزشک فکر می کند راه های تنفسی شما مسدود شده است ، ممکن است دارویی به شما بدهد که باعث باز شدن آنها شود. به این دارو ها گشاد کننده برونک می گویند. پس از چند دقیقه ، ممکن است مجدداً آزمایش اسپیرومتری را انجام دهید تا ببینید آیا برونکودیلاتور تغییری ایجاد کرده است یا خیر.

پایین بودن عدد مربوط به FEV-1 نشان می دهد که شما دارای بیماری انسدادی راه هوایی مانند COPD هستید. این بدان معناست که ریه های شما می توانند به اندازه ای معمول با هوا پر شوند ، اما مجاری تنفسی شما باریک تر از آن هستند که بتوانید آنقدر که باید هوا را بیرون دهید.

اگر ریه های شما نتوانند به اندازه کافی از هوا پر شوند ، احتمالا شما یک بیماری محدود کننده ریوی دارید.

انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد ، اما یکی از شایع ترین آنها فیبروز ریوی است. در صورت ابتلا به این بیماری ، بخشی از بافت ریه های شما زخم شده است و در نتیجه هنگام استنشاق منبسط نمی شود ، بنابراین هرگز نمی توانید به اندازه کافی هوا را وارد ریه هایتان کنید.

 

آیا به اسپیرومتری نیاز دارم؟

این آزمایش یکی از مهمترین آزمایشات برای تشخیص بیماری ریه توسط پزشک است.

اگر مشکل تنفسی دارید ، در مورد انجام اسپیرومتری با پزشک خود صحبت کنید. اگر در بدن شما فرصتی برای بروز COPD ، آسم یا سایر بیماری های ریوی وجود داشته باشد ، این آزمایش اولین قدم خوب برای تشخیص است.

اسپیرومتری همچنین در آزمایش میزان عملکرد داروهای برونکودیلاتور یا سایر درمان ها نیز مفید است. ممکن است هنگام تشخیص ابتلا به آسم ، آزمایش اسپیرومتری انجام داده باشید. آزمایش بعد از مدتی استفاده از داروهای آسم تکرار می شود و می تواند به شما و پزشک شما اطلاع دهد که آیا در مسیر درمانی مناسبی هستید یا خیر.

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

منابع:

webmd

دیدگاه تان را بنویسید

 

x