هورمون ملاتونین چیست؟ و این هورمون در بدن چه کار میکند؟
ملاتونین هورمونی است که به کنترل الگوهای خواب طبیعی کمک می کند. کمبود این هورمون می تواند منجر به بی خوابی شود. در صورت تشخیص ، مصرف مکمل ملاتونین می تواند به طور موثری این مشکل را درمان کند ....
ملاتونین: هورمونی ضد پیری و هورمون خواب
ملاتونین یک هورمون پپتیدی است که در مغز توسط غده صنوبری از اسید آمینه تریپتوفان تولید می شود. ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم می کند و به کنترل الگوهای خواب طبیعی کمک می کند. در شب بیشترین مقدار و در روز کمترین میزان آن در بدن موجود است. سنتز این هورمون در انسان توسط تاریکی تحریک شده و توسط نور سرکوب می شود.
مکمل ملاتونین برای کمک به خواب در افراد مبتلا به بی خوابی، و یا کسانی که با جت لگ و شیفت های کاری شبانه سروکار دارند استفاده می شود. علاوه بر این، استفاده از ملاتونین می تواند به بهبود مشکلاتی که با ضعف خواب مرتبط هستند، مانند بیماری آلزایمر، اختلال بیش فعالی و کمبود تمرکز (ADHD)، سندرم روده تحریک پذیر و افسردگی نیز کمک کند. نتایج نشان میدهد که ملاتونین زمان به خواب رفتن را کاهش میدهد ، در حالی که مدت زمان خوابیدن فرد را افزایش میدهد.
همچنین ببینید:
کورتیزول: هورمون استرس
کورتیزول یک هورمون گلوکوکورتیکوئیدی است که برای زندگی فرد ضروری است. این هورمون توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود و اغلب به عنوان "هورمون استرس" نیز شناخته می شود، زیرا در اثر استرس ایجاد می شود و در پاسخ بدن به آن نقش دارد. کورتیزول در بسیاری از عملکردهای بدن از جمله تحریک سیستم عصبی مرکزی (CNS)، تنظیم قند خون و تعدیل سیستم ایمنی نقش دارد.
هنگامی که در بدن کاهش یا افزایش بیش از حد این هورمون استروئیدی رخ بدهد، فرد بسیاری از علائم و مشکلات را در سلامتی اش تجربه خواهد کرد. بیماری آدیسون و بیماری کوشینگ به ترتیب شناخته شده ترین بیماری های مرتبط با کمبود یا وجود بیش از حد هورمون کورتیزول هستند. اگرچه این بیماری ها ، بیماری های تهدید کننده زندگی هستند، اما در عین حال بیماری هایی نادر نیز می باشند. با این حال، عدم تعادل خفیف آدرنال ممکن است مشکلی شایع تر باشد و منجر به بروز بسیاری از مشکلات در سلامتی فرد بشود. لذا انجام تست برای آگاهی درست از وضعیت هورمونی فرد امری ضروری در روند تشخیص به حساب می آید .
کمبود ملاتونین یکی از دلایل اصلی بی خوابی و مشکلات خواب است.
می توان با انجام تست کمبود ملاتونین دو دلیل اصلی بی خوابی را ارزیابی کرد: عدم تعادل در ملاتونین و کورتیزول. ملاتونین یک هورمون پپتیدی است که توسط غده صنوبری تولید می شود و به کنترل الگوهای خواب طبیعی کمک می کند. کمبود این هورمون می تواند منجر به بی خوابی شود. با این حال، در صورت تشخیص صحیح مصرف مکمل ملاتونین می تواند به طور موثری این مشکل را درمان کند.
عدم تعادل در الگوی روزانه هورمون گلوکوکورتیکوئید کورتیزول نیز می تواند منجر به اختلال در خواب شود. این هورمون توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود و اغلب به عنوان "هورمون استرس" نیز شناخته می شود. با یک آزمایش ساده بزاقی می توان میزان ملاتونین و کورتیزول را بین ساعت ۱۲ تا ۲ صبح اندازه گیری کرد. و با بررسی نتایج مشکل را تشخیص داد .
همچنین ببینید:
علائم و شرایط مرتبط با کمبود ملاتونین
دژنراسیون ماکولا و آب مروارید مرتبط با سن
فشار خون بالا
بیماری آلزایمر
سندرم روده تحریک پذیر
اضطراب
جت لگ
اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و اوتیسم
طاسی با الگوی مردانه
سرطان (سینه، پروستات، مغز)
پیش یائسگی
بیماری قلب و عروقی
شیفت کاری
عوارض جانبی شیمی درمانی
اختلالات خواب
سندرم فاز تاخیری خواب
وزوز گوش
افسردگی
چین و چروک
سردرد
بی خوابی چگونه تعریف می شود؟
بی خوابی به عنوان یک مشکل مکرر در شروع خواب، حفظ، مدت زمان و یا کیفیت خواب تعریف می شود. این مشکلات با وجود داشتن فرصت و زمان کافی برای خواب نیز رخ می دهد و منجر به اختلال عملکرد فرد در طول روز می شود. بی خوابی خفیف (گذرا یا کوتاه مدت) بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار می دهد، در حالی که میزان شیوع بی خوابی مزمن ۹ تا ۱۵ درصد است. این اختلال در افراد بر سطوح انرژی، حافظه، تمرکز و مهارت های حل مسئله شان تأثیر می گذارد. علاوه بر این، با ناتوانی های یادگیری در کودکان نیز مرتبط است. بی خوابی نه تنها بر خود فرد تأثیر می گذارد، بلکه باعث ایجاد استرس اجتماعی، کاهش بهره وری کارکنان و افزایش تعداد حوادث نیز می شود. بنابراین ضروری است که علت و درمان بی خوابی به اندازه کافی مورد توجه قرار بگیرد.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
perpetualwellbeing
دیدگاه تان را بنویسید